ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή συγχορδία σε όλα τα μέτωπα

Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) παζαρεύουν το αντεργατικό - αντιλαϊκό μείγμα ανάκαμψης του κεφαλαίου

Με κεντρικό άξονα τη σωτηρία του εγχώριου κεφαλαίου και την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων από το εξωτερικό, συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Η «προπαρασκευαστική» φάση της «αξιολόγησης» ολοκληρώθηκε προχτές, ενώ οι μεταξύ τους συνεννοήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις 11 Φλεβάρη. Και βέβαια, είναι χαρακτηριστική η ατζέντα της «αξιολόγησης», η οποία πέρα από την κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, περιλαμβάνει ζητήματα όπως τα «δημοσιονομικά κενά», τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το νέο Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, την αγορά της Ενέργειας κ.ά.

Την ίδια ώρα, ανάγλυφα προκύπτουν μια σειρά από στρατηγικού χαρακτήρα συμπλεύσεις και μάλιστα σε σημείο ταύτισης τόσο στο εσωτερικό των θεσμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), όσο βέβαια και με την πλευρά της συγκυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την κοινή ανάγκη και τον κοινό στόχο ενίσχυσης του κεφαλαίου, με κατεύθυνση την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Παίρνοντας το λόγο» η Ευρωζώνη

«Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30% έως 40% σε ονομαστικούς όρους. Ολα αυτά πρέπει να συνεχιστούν, επειδή το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ δύσκολο»...

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του οργανισμού, αποδίδοντας με χαρακτηριστικούς τόνους το περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης». Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα και τις ημερομηνίες ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων, η ατζέντα των διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, περιλαμβάνει «τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των ρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως η ενεργειακή αγορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, «προ των πυλών» βρίσκεται η παραπέρα κατακρεούργηση όχι μόνο των ονομαστικών συντάξεων, αλλά και οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά (π.χ. ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο. Και βέβαια, έχει τη σημασία του το ότι τα παραπάνω διατυπώνονται ανοιχτά πλέον και από την πλευρά της Ευρωζώνης, σε συνέχεια αντίστοιχων «διαρροών» από το ΔΝΤ.

Ειδική σημασία σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές διεργασίες στην Ελλάδα έχει και η έκθεση της Κομισιόν με τις «Χειμερινές προβλέψεις 2016», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Η Κομισιόν δημόσια και ανοιχτά πλέον αποκαλύπτει για την Ελλάδα το γεγονός ότι στο τραπέζι της διαβούλευσης βρίσκεται η εφαρμογή πρόσθετων - για την ώρα μη προσδιορισμένων - αντιλαϊκών μέτρων, πέρα απ' όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 και σε συνέχεια βέβαια των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό πλαίσιο, με το οποίο πολλαπλασιάζονται οι αντιλαϊκοί φόροι και τα άλλα χαράτσια.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, επισημαίνει ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναλύουμε την κατάσταση», ήταν το σχόλιο του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή των συνοδευτικών μέτρων.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος». Ειδική αναφορά έκανε στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία χαρακτήρισε ως την περισσότερο «αναγκαία». Επιπλέον, σχετικά με τη δυνατότητα «ευελιξίας» λόγω της προσφυγικής κρίσης, είπε πως «συζητάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να «αναμειγνύουμε τις δύο συζητήσεις».

ΔΝΤ: «Μια από τα ίδια»

Και βέβαια, η «κοινή βάση» της αντιλαϊκής διαβούλευσης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις προκύπτει ανάγλυφα και από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ: «Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο». Επιπλέον, δείχνοντας στην κατεύθυνση άμεσης μείωσης των συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών «δαπανών», τόνισε ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια, για να το καταστήσουν βιώσιμο».

Το ΔΝΤ, βάζοντας τη δική του νότα στην αντιλαϊκή συγχορδία, συνδέει την κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, όσο μεγάλη και αν είναι η μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δε θα είναι βιώσιμο, καθώς απαιτεί «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 10% του ΑΕΠ.

Και από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει: «Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο "πυλώνες", ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους», με την ειδική επισήμανση πως «η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για τους ανταγωνισμούς του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, που βέβαια είναι απόλυτα ξεκομμένοι και ταυτόχρονα απόλυτα εχθρικοί απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.

«Εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο»

Μετά την ολοκλήρωση της «προπαρασκευαστικής» φάσης για την «αξιολόγηση», προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συνόψισε τα αποτελέσματα ως εξής:

  • Σχετικά με την ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού» τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, δήλωσε ότι «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις γι' αυτό», σε μια ακόμη προφανή «αναδίπλωση» από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς των προηγούμενων ημερών.
  • Το κλείσιμο «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελεί μια ακόμη κοινή θέση της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο. Οπως είπε, «έχουμε κάθε προσδοκία» ότι οι επικεφαλής των «θεσμών» θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει γνωστό (15/2), ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση, τονίζοντας πως θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους.
  • Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι καταγράφηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης και άλλα, όμως, «στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο». Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, επισήμανε πως «υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική, στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση».

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ


Πατριδογνωμόνιο
Κατά κύριο επάγγελμα αριστερός...

Γέμισ' ο τόπος κατά «κύριο επάγγελμα αριστερούς». Αυτή η φτηνή, τυποποιημένη αριστεροσύνη, κάτι σαν κονσέρβα με αέρα από τα πάτρια εδάφη, κατάλληλη για εισπνοές όταν δεν περισσεύουν ασθματικές δικαιολογίες κι επιχειρήματα περί εφαρμογής της «μνημονιακής» πολιτικής, είναι το σύνηθες άλλοθι των σημερινών αμέσως ή εμμέσως κυβερνώντων.

Οι κατά κύριο επάγγελμα αριστεροί, λοιπόν, και χωρίς εισαγωγικά πλέον, αποτελούν ζώσα πραγματικότητα και λειτουργική εξουσία. Διαθέτουν, δε, ένα εξαιρετικό ατομικό ευαισθησιόμετρο απόλυτης αυτοεκτίμησης και αυτοαποτίμησης ο καθένας και η καθεμιά τους. Μόλις τολμήσει ο οποιοσδήποτε να ασκήσει και την παραμικρή κριτική για τα έργα και τις ημέρες της πφα και δφα (πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά, αντιστοίχως), του τρίβεται στη μούρη ένα αριστερό βιογραφικό, με επιμελώς κρυμμένα τα οφέλη της προσαρμογής του στην κυρίαρχη αστική πραγματικότητα, και... ξεμπερδεύει. Υστερα πιάνουν δουλειά και οι σκοτεινές μοιρολογίστρες της διαδικτυακής έρημης χώρας, αυτές που έβλεπαν πριν από μερικά χρόνια τις κουκουλοφόρες δράσεις ως «δεκεμβριανά», και σου λένε σήμερα τι ζόρι τραβάει το «παιδί». Ζόρι μεγαλύτερο απ' τη χώρα ολάκερη κι όλο της τον πληθυσμό. Οπότε ό,τι τραβάει, όχι ό,τι κάνει, ο κατά κύριο επάγγελμα αριστερός, είναι καλώς καμωμένο για μας και κακό για τον ίδιο.

Αυτή η επιλεκτικά σωτηριολογική δημιουργική λογιστική των εντυπώσεων είναι που ξεφτίζει με αστραπιαίες ταχύτητες και δε σώζεται με ματοβαμμένα νόμπελ «ειρήνης», διεκδικούμενα από ανέλεγκτες πολυεθνικές απρόσωπες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στρατοί πέντε κρατών βαστάνε τη σκοπιανή κερκόπορτα. Την ώρα που οι ευρωατλαντικοί ετοιμάζονται να μπουκάρουν στη Λιβύη και να ρίξουν την εμπροσθοφυλακή Τουρκία ως εισβολέα στη Συρία, το μπι μπι σι γεμίζει τα μάτια του κόσμου με ένα άπαιχτο ως τώρα βίντεο με το λιντσάρισμα - εκτέλεση του Καντάφι. Το πετρέλαιο έπεσε από τα εκατόν δεκατέσσερα δολ. το βαρέλι στα τριάντα, οι αλκυονίδες τέλειωσαν, ο ψόφος έρχεται στα σπίτια των ιθαγενών με την ίδια ταχύτητα που χάνεται το επίδομα θέρμανσης και το αφορολόγητο στο ντίζελ του τρακτέρ. Οι μισθοφόροι της «Φρόντεξ» δίνουν συνεντεύξεις για την αδικημένη Ελλάδα, και οι κατά κύριο επάγγελμα αριστεροί μαγειρεύουν, χειμωνιάτικα, γεμιστά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για να χορτάσουνε τάχαμου οι πεινασμένοι.

Η αναδιανομή του τίποτα ως πολιτική επιλογή έναντι του λεφτά υπάρχουν, ο - κατόπιν τρίτου μνημονίου ψηφισθέντος και υπογραφέντος από ευρεία πλειοψηφία προεκλογικώς (!) - δήθεν διάλογος με την κοινωνία - έννοια αριστερομεταφυσική πλέον - μοιάζουν με ληγμένα πυροτεχνήματα που δεν μπορούν να βγάζουν πια από τις τσέπες τους οι αριστεροί σχηματισμοί σε δεξιά πτήση θανάτου. Το... βιογραφικό του οπορτουνισμού, άλλωστε, δεν άστραψε ποτέ στους ουρανούς και συγγράφηκε με αναρίθμητα καντήλια άδικα ανοιγμένων και συκοφαντημένων τάφων.

Ο δημόσιος λόγος των κατά κύριο επάγγελμα αριστερών, δηλαδή λογύδρια επικολλημένων τσιτάτων από το πρόγραμμα της Σαλονίκης, ένας ιδιότυπος ρεαλισμός της υποταγής στα καπιταλιστικά κελεύσματα, πασπαλισμένος με την ελιτίστικη κατάθλιψη του εκλεγμένου «μάρτυρα», που τρεις φορές είπε ψέματα και γλίτωσε με την ψήφο μας, εκφυλίστηκε ταχύτατα. Κι έτσι την ώρα που αναφωνούν πως για λόγους οικογενειακού ή ατομικού βιογραφικού, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, ουδείς βλέπει το σπαθί, μήτε το πεταγμένο στις Βρυξέλλες τους θηκάρι. Τρία μνημόνια μετά, όλα είναι ορατά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ