ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά ενάντια στο λαϊκό κίνημα

Την «υπευθυνότητά» της απέναντι στο «κύμα αγανάκτησης» διαφημίζει στο κεφάλαιο η ΝΔ

Στην «υπευθυνότητα» της ΝΔ απέναντι στο κεφάλαιο εντάσσεται και η νέα ουσιαστική καταδίκη των αγροτικών μπλόκων από τον εκπρόσωπο Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκο

Dimitris Papamitsos_+306946384

Στην «υπευθυνότητα» της ΝΔ απέναντι στο κεφάλαιο εντάσσεται και η νέα ουσιαστική καταδίκη των αγροτικών μπλόκων από τον εκπρόσωπο Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκο
Με σταθερή γραμμή «κατανόησης» στα λαϊκά προβλήματα αλλά εναντίωσης στις λαϊκές κινητοποιήσεις βγαίνει η ΝΔ - ειδικά όταν αυτές αμφισβητούν την «ομαλή οικονομική δραστηριότητα» του κεφαλαίου - διαγκωνιζόμενη και σε αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι μπορεί να «τρέξει» αποδοτικότερα και ταχύτερα τα ζητούμενα των μονοπωλίων, μακριά από «λαϊκισμούς» και «ανευθυνότητα».

Δίνοντας τον τόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του αργά προχτές το βράδυ στον «ΣΚΑΪ» είπε σχετικά: «Εγώ, ρητά, ενθάρρυνα συναδέλφους βουλευτές να μην συμμετέχουν στις (σ.σ.: αγροτικές) κινητοποιήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μιλάμε με τους αγρότες, αλλά να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε εμείς ως ΝΔ να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι έσπευσε να δώσει την τέτοια γραμμή στα στελέχη του και να τη διατυμπανίσει δημοσίως, παρότι - όπως είπε - δεν είχε τέτοιες «εισηγήσεις»: «Δεν είχα τέτοιες εισηγήσεις από κανέναν γιατί καταλαβαίνουν και οι συνάδελφοι ότι η εποχή του λαϊκισμού, η εποχή της λογικής ότι καβαλάμε ένα κύμα αγανάκτησης και στη συνέχεια πρέπει να το διαχειριστούμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Αντίστοιχα, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις «δεν θα πρέπει να παραλύουν την οικονομία της χώρας».

Στην ίδια βάση «υπευθυνότητας», ερωτώμενος αν λέει - και αυτός - «ναι» σε μείωση επικουρικών συντάξεων, απάντησε: «Δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα. Γι' αυτό σας λέω ότι εγώ μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, και θέλω αύριο να πράττω και το έργο της αλήθειας»...

«Δεν βιαζόμαστε...»

Εχει τη σημασία της και η απάντηση Μητσοτάκη στην ερώτηση αν ...βιάζεται να κυβερνήσει: «Εγώ δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, αλλά βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη ΝΔ. Βιάζομαι για να μπορέσω να κάνω ένα συνέδριο το οποίο θα αλλάξει τις δομές της ΝΔ και θα την κάνει ένα σύγχρονο κόμμα. Και βιάζομαι η ΝΔ και πάλι να επικοινωνήσει με παραδοσιακά κοινά με τα οποία είχε ένα διάλογο και με τα οποία σήμερα δεν επικοινωνεί (...) Εγώ δεν ζητώ εκλογές».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αγωνία που φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ μήπως δεν μπορέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να περάσει και να εφαρμόσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, μήπως χρειαστούν εκ νέου πλάτες από τη ΝΔ στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως έγινε το καλοκαίρι στο 3ο μνημόνιο, ή μη χρειαστεί να αναλάβει η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση ή συμμετέχοντας σε κυβέρνηση, να τα περάσει, εισπράττοντας και νέα φθορά.

Παραπέρα, δεν περνούν απαρατήρητες η αποστροφή Μητσοτάκη περί αλλαγών στις δομές της ΝΔ, καθώς και η επισήμανση ότι «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

«Κοινωνική αναταραχή» και «ανικανότητα»

Την ίδια ώρα, η κριτική της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση κινείται και με άξονες την «κοινωνική αναταραχή» που προκαλεί και την «ανικανότητά» της να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου με τους διεθνείς «εταίρους» του.

Ενδεικτικά, ερμηνεύοντας χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, γιατί «αντιδρά ο κόσμος», το απέδωσε στην «εξαπάτηση των Ελλήνων. Δεν μπορεί να δείξει ψυχραιμία ο κόσμος, όταν συνειδητά τον εξαπατούν», με βάση όσα προεκλογικά έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, η ΝΔ αμφισβητεί ένα από τα βασικά «ατού» που πρόβαλλε η κυβέρνηση απέναντι στο κεφάλαιο, τη δυνατότητά της να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική χωρίς έντονες αντιδράσεις από το λαό.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «μύθο» τα περί «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης μιλώντας για «επικοινωνιακό παραμύθι που στηρίζεται στην κωλυσιεργία με τα γνωστά αποτελέσματα πέρσι». «Ποιο θέμα διαπραγματεύτηκαν και έφεραν καλύτερο αποτέλεσμα απ' αυτό που είπαν αρχικά;», πρόσθεσε.

Με την ίδια γραμμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταθέτει συνεχώς την παρουσίαση των νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, οδηγώντας τελικά το κλείσιμο της περιλάλητης πρώτης «αξιολόγησης» - κομβικό ζήτημα για τα ντόπια μονοπώλια - στο «απροσδιόριστο μέλλον». «Η ίδια η ζωή λέει ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, η ίδια η κυβέρνηση το λέει και όχι η ΝΔ, αλλά την ίδια ώρα την παρατείνει», συνέχισε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να βάλει και πλάτη στην κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη στρατηγική του κεφαλαίου: Ετσι, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που επανέφερε το θέμα του «Grexit», ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

ΠΑΣΟΚ
Απαξιώνει την κυβέρνηση ως «ανίκανη» και «απομονωμένη»

«Η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει απομονώνεται πολιτικά και κοινωνικά και αδυνατεί να δώσει λύσεις», έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε διαδικτυακό σχόλιό της, απαξιώνοντας την ικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στοιχίσουν ευρύτερες μάζες πίσω από τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε και σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά». Παράλληλα, στο ερώτημα αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) θα ψηφίσει νομοσχέδια που είναι στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, είτε συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή επιδεικνύοντας ανοχή απέναντι στην παρούσα συγκυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν εξελίξεις όπως πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει 153 βουλευτές και άρα προχωράει και ψηφίζει τα νομοσχέδιά της, διότι ήξερε ότι θα έχει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μπροστά της και επέλεξε ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές το Σεπτέμβριο για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες παθογένειες ακριβώς που είχε η προηγούμενη.

Τον καλώ λοιπόν με τους 153 βουλευτές, γιατί μας είπε ότι αισθάνεται και πολύ ασφαλής και δυνατός, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να ψηφίσει τα νομοσχέδιά του. Αν έχει χάσει τη δεδηλωμένη, να μας το πει και τότε θα σας απαντήσω τι θα κάνουμε».

Τοποθέτηση όπου, πέρα από το... «παράπονο», γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν επεδίωξε το καλοκαίρι μια αλλαγή ή διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας συμπεριλαμβάνοντας και το ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της, δηλώνεται ουσιαστικά και η διαθεσιμότητα του ΠΑΣΟΚ να παζαρέψει και τώρα ρόλο σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία.

Η Φ. Γεννηματά, μάλιστα, επέμεινε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται συνεχόμενες εκλογές» και κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει λύση στα προβλήματα που έχει αναλάβει».

ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει «μεταρρυθμιστικό κύμα» για τις... «δύσκολες λύσεις»

«Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος». Αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του Στ. Θεοδωράκη την Τετάρτη σε στελέχη του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι «η χώρα (...) πρέπει να ισορροπήσει και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο», οριοθετώντας σε αυτόν το χώρο του αστικού πολιτικού συστήματος το ρόλο που θέλει να παίξει ο ίδιος και το κόμμα του στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Παραπέρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού απαρίθμησε μερικούς από τους στόχους του κόμματός του, αναφέροντας ζητούμενα του κεφαλαίου για αλλαγές στο αστικό κράτος και αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στο δημόσιο. Απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά δύο φορές και που δεν κατορθώνουν να βελτιωθούν ακόμη κι αν αλλάξουν θέση». «Απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων». «Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και νέο Σύνταγμα». «Η φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στο 20% και η φορολόγηση των αγροτών να γίνεται με κίνητρα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και τις ομάδες παραγωγών, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει οργανική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά».

Χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν ως κίνδυνο αντίστοιχο με αυτόν της εκδίωξης από το ευρώ, ενώ επιπλέον, έκανε κι αυτός τη δική του πρόταση για διαχείριση της ακραίας φτώχειας, προτείνοντας - αντί του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» - το «βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, με στόχο την στήριξη κυρίως των νέων και όσων ζουν στα όρια της φτώχειας», το οποίο θα εισηγηθεί «να δοκιμασθεί σε μια φτωχή περιοχή της χώρας».

Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι ζητά από τον πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια στους εξαπατημένους (σ.σ: από τις προεκλογικές υποσχέσεις) και να ζητήσει ειλικρινή διάλογο με όλες τις επαγγελματικές τάξεις που θίγονται από τις παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησής του. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», προσθέτει το Ποτάμι, προϊδεάζοντας για την πλάτη που προτίθεται να βάλει στους «διαλόγους» για την προώθηση των «δύσκολων» αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ