ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αφηγούνται παραμύθια στο λαό την ώρα που κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον του

Η κυβέρνηση φιλοτεχνεί τη γνωστή από παλιά εικόνα της σκληρής μάχης με τους δανειστές δήθεν για τη βελτίωση της θέσης του λαού, ενώ συζητά μαζί τους τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Να φιλοτεχνήσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που την πολεμούν «θεοί και δαίμονες» πασχίζουν τα στελέχη της, την ώρα που αυτή η κυβέρνηση προωθεί κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή αναδιάρθρωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, στην προσπάθειά τους να καθηλώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στην ιστοσελίδα Newpost.gr. Ισχυρίστηκε καταρχάς πως τα δύσκολα τελειώνουν και απ' τη συμμόρφωση απέναντι στα αντιλαϊκά συμφωνηθέντα θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν καλύτερες ή χειρότερες για το λαό εξελίξεις. Είπε συγκεκριμένα «βρισκόμαστε στην κορύφωση του πιο δύσκολου μέρους της εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού», αλλά «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε συζήτηση για grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα τριετούς χρηματοδότησης και εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους».

Ωστόσο, πρόσθεσε «προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων. Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης».

Δεν είναι πρώτη φορά που ακολουθούν αυτήν την τακτική. Οτι τάχα νοιάζονται για φιλολαϊκά μέτρα αλλά οι δυνάμεις της λιτότητας στην ΕΕ τους εμποδίζουν. Μέγα ψέμα, αφού όλες οι δυνάμεις μαζί, και η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από παραλλαγές στη γραμμή τους, πασχίζουν για την ευρωστία του κεφαλαίου. Οι όποιες διαφορές της κυβέρνησης με τους έξω δεν έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Με διάθεση δε να υποβάλει στο λαό στάση συναίνεσης συμπλήρωσε «απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ενωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων».

Μαχητικοί υπέρ των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση

Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τους επιβλήθηκαν αλλά ήταν συνειδητή επιλογή τους, η κυβερνητική εκπρόσωπος τα υπερασπίστηκε. Καταρχάς τις ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τις οποίες χαρακτήρισε «ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού με βάθος δεκαετιών» και «απαραίτητα μέτρα για την προστασία ενός διαλυμένου ασφαλιστικού συστήματος», που διασφαλίζουν «βιωσιμότητα, προστασία των συντάξεων, λειτουργική απλοποίηση του συστήματος και -το κυριότερο- μείωση των ανισοτήτων».

Σε σχέση με το διάλογο στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, παραδέχτηκε ότι«ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί σε κενό αλλά πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα και απορρέει από τη συμφωνία του Ιουνίου». Αξιώνοντας για έναν τέτοιο διάλογο νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής«συνθήκες κοινωνικής ειρήνης, ώστε να είναι γόνιμος». Δηλαδή θα ήθελε το λαό στο διάλογο για να κουβεντιάσει μαζί της τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα τον σφάζει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέσυρε και το επιχείρημα της διαπραγμάτευσης που τάχα «πρακτικά τώρα ξεκινά», ενώ σε μια προσπάθεια να αντικρούσει όσα η ζωή απέδειξε για το αντιλαϊκό περιεχόμενό της, ισχυρίστηκε ότι «σε αυτήν την επίσης δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας, η χώρα μας πηγαίνει με πολύ περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν». Αλλο ένα ζήτημα που χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για το λαό, βρίσκεται σε άνιση τάχα μάχη με τους δανειστές, αλλά δίνοντας τη μάχη δεν θα έρθουν τα χειρότερα. Και αυτό ως μέσο για να καθηλώσει το λαό στην αδράνεια, στην παθητική στάση απέναντι στην πολιτική τους.

Η Ολγα Γεροβασίλη καταλόγισε «εγκληματικές επιλογές» στην τρόικα και «λάθη» στο ΔΝΤ, εξηγώντας ότι αναφέρεται στο τμήμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε που δεν συνέβαλε στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για τη «διόρθωσή» τους λέγοντας ότι «έχουμε να επιδείξουμε την μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη ... Το 2016 θα πέσουν 8 δισ. στην πραγματική οικονομία. O αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται σε τελική φάση ... Ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής ... βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά με υπομονή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θεωρούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το κλίμα θα έχει αναστραφεί». Να λοιπόν που είπε και την πραγματική αλήθεια, ότι πασχίζουν για το κεφάλαιο.

Αποκηρύσσουν τις εκλογές, συντηρούν την εκλογολογία

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη εκλογολογία αν και υποστήριξε πως «τις εκλογές δεν τις αποκλείουμε μόνο εμείς, αλλά δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία, ούτε καν η αντιπολίτευση», αμέσως μετά κάλεσε τα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία».

Για το ίδιο θέμα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, δήλωσε στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ότι η κυβέρνηση «εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας» και με στόχο «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το άνοιγμα της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, την ανόρθωση της οικονομίας με την κοινωνία όρθια, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Στο Ιράν αύριο ο Αλ. Τσίπρας

Το Ιράν επισκέπτεται αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια εξασφάλισης για την αστική τάξη νέων πεδίων δράσης και αναβάθμισης της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν. Θα υπάρξουν επαφές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς όπως: η Ενέργεια, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

«Η επίσκεψη αυτή έρχεται φυσικά σε συνέχεια των πολλών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας και ο γγ του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας.


ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε ρόλο «λαγού» η ελληνική κυβέρνηση ζητά βιομετρικό φακέλωμα των προσφύγων
  • Μέτρα αποτελεσματικότερης καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων έθεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
  • Πρότειναν ανάσχεση μεταναστευτικών ροών με δράση του ευρωστρατού

Στο Αμστερνταμ βρέθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και Αμυνας, Π. Καμμένος, όπου σε μια σειρά από διαβούλια της ΕΕ έθεσαν και το ζήτημα του Προσφυγικού, με τον δεύτερο μάλιστα να υποστηρίζει, εκ μέρους της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το φακέλωμα μεταναστών και προσφύγων, ακόμα και βρεφών, με βιομετρικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο Π. Καμμένος, χτες, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, «τόνισε την ανάγκη χρήσης βιομετρικών στοιχείων, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διασύνδεσή τους με τράπεζες δεδομένων διεθνών οργανισμών, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα».

Θυμίζουμε, σχετικά, ότι ο Π. Καμμένος έλεγε την Τρίτη στην Αθήνα: «Οσον αφορά την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες τις οποίες έχουν αναπτύξει σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, παλαιότερα η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ όσον αφορά μία πολύ μεγάλη data base προσφύγων με βιομετρικά στοιχεία». Προσδιόριζε, δε, ως βιομετρικό στοιχείο προς καταγραφή και φακέλωμα την ίριδα του ματιού...

Παραπέρα, χτες, «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της καταγραφής και ταυτοποίησης ασυνόδευτων βρεφών και παιδιών, που δεν καταγράφονται με το ισχύον σύστημα», με πρόσχημα το γεγονός ότι τώρα «υπόκεινται σε απάνθρωπη εκμετάλλευση».

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, φέρεται να έπαιξε ρόλο «λαγού» στα τέτοια οργουελικά σχέδια, καθώς, όπως επαίρονται οι κυβερνώντες στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «η πρότασή του για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Αμυνας της Αυστρίας και της Σλοβενίας (σ.σ. η κυβέρνηση της οποίας πρωτοστατεί σε αντιμεταναστευτικά μέτρα). Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ανέφερε ότι θα εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της τακτικής Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας τον προσεχή Απρίλιο».

Υπέρμαχος ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική

Εξάλλου, καθώς αντικείμενο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας ήταν και η ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην Αφρική (Κέρας της Αφρικής, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, περιοχή του Σαχέλ, κρίσιμη ζώνη η αφρικανική ήπειρος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, τα οποία επιχειρούν να προασπίσουν θέσεις τους εκεί και με στρατιωτικά μέσα, στον ανταγωνισμό τους με άλλα κεφάλαια), ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι στις εντολές ανάπτυξης εκεί ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνάμεων πρέπει να περιληφθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, για την «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών». Με άλλα λόγια, στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ να διαταχθούν να ...επιλαμβάνονται καραβανιών με πρόσφυγες στην Αφρική.

Σημειωτέον, χτες, έγινε και κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Αμυνας με αυτούς των Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι επίσης μαζεύτηκαν στο Αμστερνταμ για την άτυπη εξαμηνιαία συνάντησή τους, το επονομαζόμενο «Gymnich», όπου από ελληνικής πλευράς μετείχε ο Ν. Κοτζιάς. Στο κοινό γεύμα δόθηκαν κατευθύνσεις για τη σύνταξη της περιλάλητης «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ» (ο τρόπος που θα αντιπαρατεθεί στα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων), που θα παρουσιάσει η Μογκερίνι στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιούνη.

Στο «Gymnich», πέρα από την «Παγκόσμια Στρατηγική» συζητήθηκαν χτες και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν. Τέλος, αύριο, Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν, στην προσπάθεια να προωθήσει και παραπέρα τις μπίζνες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με περσικά κεφάλαια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ