ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποδέχεται και νομιμοποιεί την ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ρίχνει «στάχτη στα μάτια» με ισχυρισμούς ότι «θα αφορά τουρκικά χωρικά ύδατα», ενώ το γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα προχωρά με τις «πλάτες» ΝΑΤΟ και ΕΕ

ΝΑΤΟικά πλοία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση για τη «διαχείριση» του Προσφυγικού... (φωτ. από ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο)

ΓΕΝ

ΝΑΤΟικά πλοία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση για τη «διαχείριση» του Προσφυγικού... (φωτ. από ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο)
«

Ναι» στα «σουλάτσα» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είπε και επισήμως χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μία μέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ότι οι χώρες τους θα πρωτοστατήσουν για την «εμπλοκή» του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της κατάστασης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και στο Αιγαίο.

Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο, και τα περιβόητα σχέδια της ΕΕ περί «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» αποδεικνύουν ότι, με όχημα το Προσφυγικό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου, με τις πλάτες ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ντε φάκτο αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση το τι εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη χτες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο τηλεφώνημα της Α. Μέρκελ στον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές της στην Τουρκία, δήλωσε: «Ειδικά για το θέμα του ΝΑΤΟ, σας ενημερώνω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας σε σχέση με το Προσφυγικό, θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε καν».

«Προφανώς δεν το βλέπουμε αρνητικά...»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του. Εξ ου και η λυκοσυμμαχία κάνει «γαργάρα» γεγονότα όπως π.χ. την παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, στις οποίες προχώρησαν (και) χτες μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο...

Αντίστοιχα, αρνήθηκε να σχολιάσει ακόμα και την άρνηση αξιωματούχου της Κομισιόν να διευκρινίσει αν η «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή» θα δρα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ή σ' αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορα των δύο κρατών.

Την ώρα, μάλιστα, που «φοριέται» και επισήμως η «ομπρέλα» ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι τα περί συνδιαχείρισης του Αιγαίου, κοινών περιπολιών κ.λπ. συνιστούν «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και «διαρροές» που δεν αποτελούν βάση «σοβαρής συζήτησης».

Πολύ περισσότερο, νομιμοποιώντας πλήρως την ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πρόσθεσε: «Εάν η συζήτηση αυτή αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ας πούμε για τη δίωξη εμπόρων ανθρώπων, στα παράλια της Τουρκίας, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς δεν το βλέπουμε αρνητικά (...) Εάν αυτό αφορούσε κάτι το οποίο θα προσέβαλλε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους διεθνείς κανόνες, αυτό θα το βλέπαμε αρνητικά. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε τέτοιο δεδομένο, τουλάχιστον από αυτά για τα οποία ενημέρωσε σήμερα η κυρία Μέρκελ».

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού, ανέφερε ότι «στο βαθμό που αυτό σημαίνει - γιατί πρέπει να γίνει συγκεκριμένο - ότι θα υπάρξει μια περιφρούρηση στις ακτές της Τουρκίας, νομίζω ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί».

Υπουργός Αμυνας: Στο ΝΑΤΟ με προτάσεις παραπέρα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων

Με μια τέτοια κυβερνητική γραμμή προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση στους ομολόγους του των κρατών που ταυτόχρονα είναι μέλη και της ΕΕ, να περάσει η δύναμη της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα, η δε ελληνική κυβέρνηση να παρέχει πληροφορίες από θερμικές κάμερες και ραντάρ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για το πότε ξεκινούν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια. Οπερ σημαίνει ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Προσφυγικού, αλλά και προώθηση της συνδιαχείρισης, εφόσον ό,τι κι αν λένε περί δράσης της Frontex ή του ΝΑΤΟ τάχα μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα στρατηγεία και επιτελεία της λυκοσυμμαχίας προσεγγίζουν το αρχιπέλαγος ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, την ίδια ώρα που η Αγκυρα, με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από νησίδες, θεωρώντας τες δικές της, άρα και τα ύδατα που τις περικλείουν ζώνες ευθύνης της και επιχείρησης των πλοίων και άλλων δυνάμεών της.

Σημειωτέον, χτες, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, και τον ενημέρωσε για την προετοιμασία των πέντε κέντρων προσωρινής διαμονής και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, θα είναι έτοιμα στις 15/2.

Παραπέρα, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι το υπάρχον σύστημα ταυτοποίησης προσφύγων μέσω Eurodac (ευρωενωσιακή βάση δεδομένων) «δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο το θέμα της ταυτοποίησης όσο και το θέμα της ασφάλειας και πρέπει να συνδυαστεί με το σύστημα βιομετρικών μετρήσεων», να προχωρήσει δηλαδή το ψηφιακό φακέλωμα των προσφύγων και μεταναστών.

Ατζέντα που βρωμά μπαρούτι

Να υπογραμμιστεί ότι ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χτες πως το θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού θα το θέσει σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Αφού πρόσθεσε ότι για το θέμα μίλησε και με την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε: «Νομίζω ότι θα λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά το αίτημα από την Τουρκία και άλλους συμμάχους, να δούμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το πόσο επικίνδυνοι είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί στους οποίους εμπλέκεται ο λαός, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εστίασε ουσιαστικά σε μια σειρά από κινήσεις έντασης της κόντρας της λυκοσυμμαχίας με τη Ρωσία:

-- Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ιδρυση εκεί οκτώ μικρών στρατηγείων για υποστήριξη σχεδίων, ασκήσεων και αποστολής ενισχύσεων.

-- Αύξηση της χρηματικής συνεισφοράς των κρατών - μελών. Περισσότερη εκπαίδευση και ασκήσεις.

-- Προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Επιπλέον χρηματοδότηση για υποδομές, όπως αεροδρόμια και κέντρα εκπαίδευσης.

-- Ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Ενίσχυση προς τούτο της συνεργασίας με την ΕΕ.

-- Ενίσχυση του κομπρεμί με τη Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας).

-- Εξέταση του «αιτήματος» των ΗΠΑ για αποστολή αεροπλάνων επιτήρησης AWΑCS στη Συρία, ως ένα από τα μέτρα που απεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά», όπως υποστήριξε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, αλλά και γενικότερα να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», όπως είπε ο ίδιος.

Παρέμβαση στήριξης της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στην φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών προσφύγων, έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Στην συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σ. Ματαρέλα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για τις ΗΠΑ αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ευρώπης, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ασκεί πίεση στις ΗΠΑ και τη διατλαντική σχέση. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο:

«Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, γιατί, και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του "Ισλαμικού Κράτους" κι ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ