ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμασίες για μαζική και οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα

Αναβρασμός στα μπλόκα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα

Στιγμιότυπο από το μπλόκο στη Νίκαια
Στιγμιότυπο από το μπλόκο στη Νίκαια
Με στόχο το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή, στην πλατεία Συντάγματος, να βάλει τη σφραγίδα του στην πολυήμερη αγροτική κινητοποίηση, κλιμακώνονται οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για την οργανωμένη μετακίνηση των αγροτών στην Αθήνα. Κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «οργώνουν» τα χωριά για να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή και να προετοιμάσουν τη μαζική μετάβαση στην Αθήνα με πούλμαν και άλλα μέσα.

Παράλληλα, μέσω του τοπικού Τύπου, με μοίρασμα ανακοινώσεων, προκηρύξεων και άλλων υλικών, προσκαλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη συμμετοχή του λαού της Αθήνας, συνολικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Γι' αυτό θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε αυτή η συμμετοχή να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Μ' αυτό το σκοπό, γίνονται ήδη συναντήσεις με Διοικητικά Συμβούλια εργατικών συνδικάτων κι άλλων μαζικών φορέων της Αττικής, από τα οποία ζητούν να καλέσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πάνε στο συλλαλητήριο.

Ενημερώνουν και «κλείνουν» συμμετοχές

Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα μπλόκα (φωτ. αρχείου)
Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα μπλόκα (φωτ. αρχείου)
Ανάλογες προετοιμασίες κάνουν οι επιτροπές των μπλόκων και στην υπόλοιπη χώρα. Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, από το μπλόκο του Ασπροχώματος, όπου συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, «αντιπροσωπεία μας συμμετείχε στη σύσκεψη της Νίκαιας και προχθές έγινε ενημέρωση στο μπλόκο για τις αποφάσεις που πάρθηκαν».

Οπως εξηγεί, «στην ενημέρωση παραβρέθηκαν και από το μπλόκο του Καλού Νερού, όπου συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων και αγρότες από την Κυπαρισσία. Ετοιμαζόμαστε για την άνοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και πούλμαν. Ηδη μιλάμε με τα χωριά για να πάρουμε συμμετοχές».

Επίσης, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, από το μπλόκο που βρίσκεται στα Μεγάλα Χωράφια, είπε στον «Ριζοσπάστη»:

«Δεν μπορέσαμε να ανέβουμε στη Νίκαια, γιατί είχε απαγορευτικό για τα καράβια. Την άλλη μέρα συζητήσαμε και δηλώνουν όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις που πήρε η σύσκεψη στη Νίκαια. Στη συζήτηση που κάναμε συμμετείχαν επίσης συνδικάτα εργατοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών και πολλοί ακόμα, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα μας. Κάνουμε περιοδείες στα χωριά, ενημερώνουμε και οι αντιδράσεις είναι θετικές. Ετοιμαζόμαστε να ανέβουμε Αθήνα, θα ξεκινήσουμε Πέμπτη και θα φτάσουμε το πρωί της Παρασκευής».

Στο μπλόκο της Μελούνας, αγρότες αδειάζουν κρασιά και τσίπουρα στο δρόμο, αντιδρώντας στο χαράτσωμά τους

Eurokinissi

Στο μπλόκο της Μελούνας, αγρότες αδειάζουν κρασιά και τσίπουρα στο δρόμο, αντιδρώντας στο χαράτσωμά τους
Η αναχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων θα γίνει την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., από το λιμάνι της Σούδας.

Για την προετοιμασία της μετάβασης στην Αθήνα, ο Χρήστος Κάμτσης, από το μπλόκο του Γυψοχωρίου στην Πέλλα, είπε: «Ενημερώνουμε τους αγρότες στα χωριά με εξορμήσεις και ταυτόχρονα με ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάνουμε εγγραφές και αναμένεται μαζική η συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από δουλειά για τους αγρότες και ειδικότερα για τους ροδακινοπαραγωγούς, καθώς πρέπει να γίνουν τα κλαδέματα και τα ραντίσματα».

Τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν και οι αγρότες του Εβρου. «Παρά τη μεγάλη απόσταση, και την ανάγκη να ξεκινήσει η δουλειά προετοιμασίας για τις παραγωγές, ήδη υπάρχουν πολλές εγγραφές για την κινητοποίηση στην Αθήνα και πιο μαζικά από τα μπλόκα των Καστανιών και του Διδυμότειχου», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική διαδήλωση, αλλά και να κρατήσουν το μπλόκο όλες αυτές τις μέρες, εκφράζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από το Παναιγιάλειο μπλόκο. Τα λεωφορεία για Αθήνα θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, στις 7.30 π.μ., από το χώρο του μπλόκου στα βενζινάδικα.

Συνεχίζουν με αποκλεισμούς και άλλες δράσεις

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή, τα μπλόκα σ' όλη τη χώρα που παραμένουν κι ενισχύονται, προχώρησαν και χτες σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, παράδρομων, τελωνείων κ.λπ. Στη Θεσσαλία, το απόγευμα, τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας μεταφέρθηκαν στον Κόμβο Πλατύκαμπου και έκλεισαν για ώρες τους παράδρομους της Εθνικής οδού, καθώς και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου Γερακαρίου έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Αγιάς, που μέσω των παραλίων της Λάρισας οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, και οι αγρότες του μπλόκου Αργυροπουλίου Τυρνάβου τον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, που μέσω Κοζάνης και Πιερίας οδηγεί στη Θεσσαλονίκη. Σε αποκλεισμό της Σκάλας προχώρησαν χτες οι αγρότες στο μπλόκο του Λούρου, ενώ προετοιμάζουν την αναχώρησή τους την Παρασκευή για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στη Σάμο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου χαιρετίζει την απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα και οργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής κινητοποίηση στο νησί. Καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. (περίπτερο Ζαχαράκη) και πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα. Τέλος, στον Εβρο στήθηκε και νέο μπλόκο στη Μάκρη, πριν από την Αλεξανδρούπολη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πιέσεις και απειλές στους αγρότες μπροστά στο συλλαλητήριο

Για καταστολή προειδοποιεί η κυβέρνηση, αν επιχειρήσουν να φτάσουν με τρακτέρ στην Αθήνα. ΝΔ και βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας «βάζουν πλάτη»

Το σύνθημα για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων έδωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγροτών. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ενόψει της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή:

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο, νομίζω ότι η Τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης, υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».

Και συμπλήρωσε παραδεχόμενη ότι η κυβέρνηση παραλαμβάνει το «μαστίγιο» απ' τους προκατόχους της πως «η κυβέρνηση ακολουθεί και σέβεται, αναγνωρίζει και τη συνέχεια του κράτους στη νομιμότητα».

Κατά το αναμενόμενο συνέχισε και την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των αγροτών, επαναλαμβάνοντας ότι κάποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους και τους εκμεταλλεύονται, προκειμένου να «πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην προωθήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, την αδειοδότηση των καναλιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η συκοφάντηση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η πρόθεση της κυβέρνησης να τις καταστείλει ήταν αναμενόμενο να ωθήσει την κυβερνητική εκπρόσωπο σε μια ακόμα απόπειρα ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Ετσι, δήλωσε ότι ο «διάλογος» με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση και ότι οι προτάσεις τους «δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσουν τους αγώνες των αγροτών και για να διεγείρουν ακόμα και προβοκάτσιες, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές λένε και ξαναλένε ότι οι αγρότες των μπλόκων υποκινούνται από τη «δεξιά» και την «ακροδεξιά», ενώ ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, έφτασε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο να παρομοιάσει τα τρακτέρ με τα τανκς!

Αλλά και η ΝΔ συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος καταστολής, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί με τις μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες επιλέγουν και αποφασίζουν - κλείσιμο δρόμων, είσοδο τρακτέρ στην Αθήνα κ.λπ. - προσφέροντας μ' αυτό τον τρόπο «άλλοθι» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε κατασταλτική αντιμετώπιση της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.

Θυμίζουμε τη δήλωση της ΝΔ ότι η αγωνία και η αγανάκτηση των αγροτών θα πρέπει «στην έκφρασή τους να έχουν σεβαστά από όλους όρια», όπως «ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου και η ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».

Ωμή παρέμβαση και από τους βιομήχανους

Στο μεταξύ, στο χορό των πιέσεων προς τη μικρομεσαία αγροτιά να εγκαταλείψει τα μπλόκα μπαίνει πιο δραστικά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με χτεσινή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των εθνικών οδών και κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βιομηχανία, ενώ ζητά να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις «διαλόγου» με τους αγρότες.

Οπως σημειώνουν οι βιομήχανοι στην επιστολή τους, «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας με πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά τις δύο τελευταίες βδομάδες.

Αν συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων, των εθνικών οδών και η συνεπακόλουθη Οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και της οικονομικής ζωής του τόπου και γενικότερα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες, για την άρση του αδιεξόδου για τη χώρα και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ας αναλογιστεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση - ως έχουν - των κινητοποιήσεων των αγροτών».

Φιάσκο η προσπάθεια να στηθεί «διάλογος» στη Βουλή

Κανένας εκπρόσωπος αγροτών δεν εμφανίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή και η συζήτηση αναβλήθηκε

Σε φιάσκο μετατράπηκε η επιχείρηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη διακομματική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για να εγκλωβίσει τους αγρότες σε ένα διάλογο - απάτη. Η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Επιτροπής ματαιώθηκε, αφού από τους 20 φορείς αγροτών που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν, μόνο από το μπλόκο του Ορχομενού είχε μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χαρά Καφαντάρη, ανακοίνωσε: «Προτείνω να αναβληθεί η συνεδρίαση, μιας και δε θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα μπλόκα». Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών, Π. Σγουρίδης, που συμμετείχε στην Επιτροπή, δείχνοντας την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στήσει νέες παγίδες, είπε ότι η πρόσκληση έγινε προς τους αγρότες «χωρίς να υπάρχει κάποια ατζέντα. Μια ατζέντα η οποία είναι "ανοικτή", είναι "tabularasa" και κάνουν λάθος οι αγρότες να μην προσέρχονται».

Αρωγοί στη μεθόδευση της κυβέρνησης να στήσει προσχηματικό διάλογο, με στόχο να ανακόψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παραμένουν όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «το κάλεσμα για να έρχονταν σήμερα οι αγρότες σε συζήτηση με την κυβέρνηση στην Επιτροπή, είναι ένας διάλογος προσχηματικός, παραπλανητικός, που έρχεται να υπονομεύσει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες». Πρόσθεσε πως «ό,τι έχασαν η εργατική τάξη, οι αγρότες, τα προηγούμενα χρόνια, τα έχασαν ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των προσχηματικών διαλόγων».

Γι αυτό, άλλωστε, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει βγάλει και σχετική καταγγελία για το διάλογο - απάτη και καλεί τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα, να αχρηστεύσουν όλες αυτές τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση». Σημείωσε, τέλος, πως η απεργία στις 4 Φλεβάρη και η μαζικότητα των μπλόκων αναδεικνύουν «τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου».

Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μηταράκης, ερμηνεύοντας όπως βολεύει το κόμμα του την άρνηση των αγροτών να προσέλθουν στο «διάλογο», την απέδωσε στην αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως «είναι εμφανές ότι οι αγρότες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ως συνομιλητή, κάτι το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να το δει πάρα πολύ σοβαρά».

Στην «αφερεγγυότητα» της κυβέρνησης απέδωσε την άρνηση των αγροτών να συμμετέχουν στο «διάλογο» και ο Μ. Τζελέπης από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ξεπερνώντας τους προηγούμενους, πρότεινε «να καθίσουμε, να κάνουμε ένα διάλογο έστω και χωρίς την παρουσία των αγροτών. Να γίνουν προτάσεις από κάθε κόμμα, από κάθε εισηγητή, ούτως ώστε να μπορούμε να προτείνουμε κάτι», προκειμένου σε τελική ανάλυση να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των αγροτών.

Ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι πρότεινε να πάει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα μπλόκα, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο Γ. Λαζαρίδης, ρίχνοντας εκ νέου το «τυράκι» του «διαλόγου» στους αγρότες, είπε ότι «χρειάζονται βελτίωση και το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό».

Υπηρετούν άλλα συμφέροντα

Στη συντονισμένη προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκτός από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, παίρνουν μέρος και ορισμένες δυνάμεις στα μπλόκα, όπως αυτές που έχουν το «πάνω χέρι» στο μπλόκο των Τεμπών.

Με ανερμάτιστο λόγο, που υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, εκπρόσωποί τους έλεγαν χτες ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι «εκδρομούλα» και ότι «δε θέλουμε περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ». Αλλοτε πάλι, οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι ο λόγος που δε συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που αποφάσισαν 68 μπλόκα, είναι επειδή την Παρασκευή «θα είναι κλειστές όλες οι υπηρεσίες στην Αθήνα (...) δε θα εμποδίσουμε και δε θα ενοχλήσουμε κανέναν. Φοβόμαστε ότι δε θα ακουστούμε το Σαββατοκύριακο».

Ανάλογα επιχειρήματα σπέρνουν δυνάμεις του ίδιου φυράματος, λόγω της δυναμικής που δημιουργείται σε όλα τα μπλόκα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και σ' αυτά τα μπλόκα έχουν εκφραστεί ομόθυμα και πολλές φορές υπέρ του συντονισμού και του συγχρονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των μπλόκων, ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν και εσωτερικές διαφωνίες γι' αυτή την άρνηση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δυνάμεις δε συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο επειδή τα αιτήματα που προβάλλουν είναι αντίθετα με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Κυριακής και υπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Απόδειξη γι' αυτό είναι το πλαίσιο αιτημάτων που συνέταξαν οι δυνάμεις αυτές στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών και το οποίο απέστειλαν στην κυβέρνηση.

Το πλαίσιο αυτό εκφράζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών που επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να πεταχτούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, όπως και με άλλα μέτρα - εργαλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων στα Τέμπη έλεγαν χτες στα κανάλια ότι «εμείς πιστεύουμε ότι το κλειδί της επίλυσης των προβλημάτων είναι το Μητρώο των Αγροτών», που χωράει βέβαια μόνο τους «κατ' επάγγελμα» αγρότες και σ' αυτό συναντιούνται απόλυτα με την κυβέρνηση.

Σ' αυτήν την επιχείρηση συκοφάντησης, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαντούν με την επιμονή τους στον ενωτικό κι αποφασιστικό αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων, όπως καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και είναι: Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Να καταργηθεί η φορολόγησή μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

Επίσης, αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.


Π. Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στο «νόμος και τάξη» με αγώνα και αλληλεγγύη

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μετά την αποτυχία της να σύρει τους αγρότες σ' ένα διάλογο - παρωδία στη Βουλή, τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει το μαστίγιο των απειλών και της εφαρμογής του δόγματος "Νόμος και Τάξη", όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα και την αλληλεγγύη και ακυρώνοντας κάθε σχέδιο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων».

Συνέντευξη Τύπου σήμερα

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί», θα παραχωρήσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ολα τα παπαγαλάκια...

Ολα τα παπαγαλάκια σε διάταξη μάχης για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτών και ιδιαίτερα τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Στο μάτι όλων τους μπήκε το συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή που αποφάσισε η σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων την περασμένη Κυριακή. Τι ανακάλυψε, λοιπόν, ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Σπύρος Γκουτζάνης, σε χτεσινή εκπομπή της ΕΡΤ; Οτι «ο Β. Μπούτας που ζήταγε παλιά όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, έρχεται στην Αθήνα για να κάνει διάλογο με τον Τσίπρα και να κλείσει τους αγώνες». Πού τα βρήκε αυτά ο εν λόγω δημοσιογράφος; Προφανώς στη φαντασία του ή τα άντλησε από τα διάφορα βρώμικα επιτελεία της συκοφαντίας και παραπληροφόρησης, που βάζουν στο στόχαστρο τους αγρότες που κινητοποιούνται. Την απάντηση, βέβαια, την πήρε από τον ίδιο τον Β. Μπούτα και τον Ρ. Μαρούδα, που παρενέβησαν στην εκπομπή λίγα λεπτά αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ