ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Πουλάνε» κοινωνική ευαισθησία την ώρα που κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση

...και προσπαθούν να πείσουν ότι το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό «προστατεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Eurokinissi

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Να ντύσει με φιλολαϊκό «μανδύα» την αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ για το ποιος είναι ικανότερος στη διαχείριση των υποθέσεων της αστικής τάξης επιχειρεί η κυβέρνηση, μία μέρα μετά το προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να τηρήσει «κατά γράμμα» τις αντιλαϊκές επιταγές του κεφαλαίου και του 3ου μνημονίου.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση διακηρύττει υποκριτικά την έγνοια της για τα θύματα της πολιτικής της...

«Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα), στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση», ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του. Σ' αυτό επικρίνονται «δυνάμεις της αντιπολίτευσης» ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους πολιτικής τακτικής».

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι ο αντιπερισπασμός που στήνει η κυβέρνηση με το «ξεπάγωμα» του «παράλληλου προγράμματος», για να αποστρέψει την προσοχή από τον Αρμαγεδδώνα του Ασφαλιστικού, δεν αποσκοπεί στην ανακούφιση του λαού, τον οποίο άλλωστε συνεχίζει να φορτώνει με νέα μέτρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο, την ώρα που επιχειρεί μια ορισμένη διαχείριση φαινομένων ακραίας φτώχειας που διευρύνει η κυβερνητική πολιτική, με μια σειρά ρυθμίσεων ανοίγει ταυτόχρονα δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τώρα να στήσει νέο γύρο δικομματικού καβγά με τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση εναντιώνεται σε φιλολαϊκά μέτρα που τάχα προσπαθεί να πάρει. «Για να ενισχύσουν μάλιστα την προσπάθειά τους, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν από την επιτροπή της Βουλής. Η αχαρακτήριστη αυτή τακτική της αντιπολίτευσης κατάφερε να καθυστερήσει την επίλυση σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων για ενάμιση μήνα», υποστηρίζει και προσφεύγει σε κομπασμούς, όπως ότι «η κυβέρνηση υλοποίησε την ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται (...) Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμποδίσει με αθέμιτους τρόπους και μέσω των δανειστών την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, έπεσε στο κενό».

Παλεύει για το κεφάλαιο, αλλά... την πολεμάνε τα συμφέροντα

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, επανέφερε τα μυθεύματα περί «κόκκινων» γραμμών και επιχείρησε να εξωραΐσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «παρουσιάζουμε μια πρόταση για το Ασφαλιστικό η οποία έχει στον πυρήνα της την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες αναπαρήγαγε την κοροϊδία, ισχυριζόμενη ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δίκαιες λύσεις για τους αγρότες».

Υπηρετώντας, εξάλλου, την προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως θύμα... συμφερόντων, υποστήριξε ότι «με αποφασιστικότητα πολεμούμε και τα συμφέροντα - αυτό δείχνει και ο νόμος για τα ΜΜΕ και η τροπολογία που έρχεται σήμερα για την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Πολεμούμε τα συμφέροντα, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών στο Δημόσιο, όπως είχε αυτό δομηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (...) Και τους πολίτες θεωρώ ότι τους έχουμε δίπλα μας στο βαθμό που και εμείς παλεύουμε για τα συμφέροντά τους».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτήν ή άλλες μάχες, να παρευρεθούν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Καλεί τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να γνωρίσουν και να τιμήσουν τον κορυφαίο ταξικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΔΣΕ.

Στο χώρο του κοινού τάφου των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 2009, στήθηκε μνημείο αντάξιο της θυσίας τους. Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του χώρου είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγιναν με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.

Κάλεσμα για συμμετοχή από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας απευθύνει σε αγωνιστές, απογόνους και φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν από την Αθήνα, ενώ καλούνται όλα τα παραρτήματά της να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση απ' όλες τις περιοχές της χώρας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 210.82.22.952 και 210.88.31.368.

  • Το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει διήμερη εκδρομή με πούλμαν για την εκδήλωση στη Φλώρινα. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 210.58.19.947.
  • Το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει 3ήμερη εκδρομή με πούλμαν για την εκδήλωση. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6944.862.556, 6974.932.527 και 6936.626.273.
  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει μετάβαση στην εκδήλωση με λεωφορεία που αναχωρούν την Κυριακή 14/2, στις 6 το πρωί, από την πλατεία Λαού. Τηλέφωνο για συμμετοχές: 2410.252.611.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Κατακρίνει την κυβέρνηση και την πολιτική της

Αρθρο επικριτικό προς την κυβέρνηση ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα αγροτικά μπλόκα και στη «γενική απεργία όλων ανεξαρτήτως των κλάδων της κοινωνικής ζωής», και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να δώσει κάποια λύση εκτονώνοντας την κατάσταση, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την σύγκρουσή της με τους αγρότες, που, όπως φαίνεται, αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι για όλα, αφού τους έχουν φτάσει στο σημείο να παλεύουν για τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους. Μια σύγκρουση για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Ο "διάλογος" που προτείνει τώρα είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών...», αναφέρει.

Ο Μ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι «έχει έρθει πλέον η ... ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ που είναι η γενικευμένη σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον Ελληνικό Λαό του οποίου η αιχμή είναι σήμερα οι Ελληνες αγρότες στο σύνολό τους και η απόφασή τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκιο του αγωνιζόμενου λαού κόντρα σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ομιλία του πρωθυπουργού στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο:

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!

Ο πρωθυπουργός, κάτω από την παλλαϊκή κατακραυγή για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησής του, επανέφερε το διάλογο - απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού.

Επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια.

Επιβεβαίωσε την υποταγή στους εκβιασμούς του κουαρτέτου για την "αξιολόγηση" και την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αγκαλιά στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, το σάπιο κράτος τους.

Απέναντι σε όλους αυτούς είναι οι αγωνιζόμενοι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι νέες, είναι το ΚΚΕ που στηρίζει το δίκιο τους».

Εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15/2, στις 7 μ.μ. στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», με θέμα: «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης, απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση του κεφαλαίου».

Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ