ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται το... «καλό» μνημόνιο, έναντι του «κακού» ΔΝΤ

...και διαβεβαιώνει συνεχώς για την «κατά γράμμα υλοποίηση» της αντιλαϊκής συμφωνίας...

Τον κοινό αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής ΕΕ - ΔΝΤ επιχειρεί να «κουκουλώσει» η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Τον κοινό αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής ΕΕ - ΔΝΤ επιχειρεί να «κουκουλώσει» η συγκυβέρνηση
Φτηνούς αντιπερισπασμούς προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, για να τραβήξει την προσοχή του λαού μακριά απ' την αντιλαϊκή πολιτική που με προσήλωση υλοποιεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μία μέρα μετά το προχτεσινό Γιούρογκρουπ και τα συγχαρητήρια από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τη «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Με χτεσινό σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι με το άρθρο - παρέμβασή του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν,«ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο», καθώς και ότι οι θέσεις που διατυπώνει «απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».

Παρότι, βέβαια, όσα σημειώνει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στην ουσία αποτελούν μια εξειδίκευση του αντιλαϊκού μνημονίου, η συγκυβέρνηση, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της, επικαλείται ως «άδειασμα» του Π. Τόμσεν τη χτεσινή δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση κομπάζει ότι «αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους», ενώ «η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».

Κάπως έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τη σφοδρότητα των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, εξωραΐζοντάς το με την επίκληση των ακόμα χειρότερων μέτρων που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, σε όλη την πορεία των αντιλαϊκών παζαριών με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόσο από αυτή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι αντιθέσεις μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ, Γερμανίας - ΗΠΑ κ.ο.κ., αφορούν τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και όχι τα λαϊκά δικαιώματα, τα οποία βάζουν όλοι τους ενιαία στο στόχαστρο.

Πάντως, ο προβληματισμός δεν κρύβεται στο κυβερνητικό επιτελείο, τόσο για τις λαϊκές αντιδράσεις, όσο και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», σε ένα περιβάλλον «αστάθειας», που θέτει σε κίνδυνο, όπως αναφέρουν, τα όποια βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το φόντο, όλα τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και κανένα δεν αποκλείεται εκ των προτέρων...

Το Προσφυγικό σταθερά στο επίκεντρο

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η κυβέρνηση προσδοκά σε μια κάποια εκτόνωση, έπειτα απ' την απόφασή της να βάλει την υπογραφή της στη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα των προσφυγικών ροών.

Τα ζητήματα της οικονομίας και του Προσφυγικού απασχόλησαν χτες τη συνάντηση του πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης ενάντια στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας και στα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη». Αποτυπώνεται, ουσιαστικά, η κοινή επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, ώστε να ευνοηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη στις δύο χώρες.

Αμφότεροι επισήμαναν την «κοινή ευθύνη» των κρατών - μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. «Είναι μια κρίση, γιατί οι 28 ευρωπαϊκές χώρες δεν παίρνουν όλες τις ευθύνες τους (...) Αν η καθεμιά από αυτές αποδεχόταν να κάνει κάτι, δεν θα ήταν μια κρίση (...) Είναι κρίση, γιατί είναι στους ώμους της Ελλάδας, στους ώμους της Ιταλίας, στους ώμους της Γερμανίας και στους ώμους της Σουηδίας, κυρίως. Ομως, είμαστε σε μια οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες», ανέφερε η Λ. Μπολντρίνι.

Ο δε Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στο ΑΠΕ, εστιάζει στις ευθύνες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας - όχι βέβαια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις... - υποστηρίζοντας ότι «η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού βασίζεται αποκλειστικά στην υλοποίηση του συλλογικού σχεδίου και των υποχρεώσεων που ο καθένας έχει αναλάβει». Προσθέτει ότι η κυβέρνησή του τηρεί τις δεσμεύσεις της και καλεί και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. «Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών και των σχεδίων δράσης, και όχι στην υιοθέτηση μιας αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής ατζέντας», αναφέρει, όταν στην πραγματικότητα είναι οι ανάγκες των μονοπωλίων που ανοιγοκλείνουν την «κάνουλα» της ροής προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Νέα κατρακύλα το 2015

Με ρυθμό πτώσης 0,7% συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στο 12μηνο του 2015, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι απόλυτης στασιμότητας που προβλεπόταν από τη συγκυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω εξέλιξη μεταβάλλει και τα δεδομένα ως προς το σχετικό ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» (σε σχέση με το ΑΕΠ), εξέλιξη που με τη σειρά της ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατρακύλα του ΑΕΠ στο Δ' τρίμηνο του 2015 (συγκριτικά με το Δ' τρίμηνο του 2014) έφτασε στο 1,9%, κινούμενη δηλαδή στα ίδια επίπεδα πτώσης όπως και στο Γ' τρίμηνο, έναντι ρυθμών αναιμικής ανάκαμψης 0,8% και 0,3% στα προηγούμενα τρίμηνα του έτους.

Να σημειωθεί ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ στην περίοδο 2008 - 2015 φτάνει στο 26,2%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, το 2016 θα σημειωθεί περαιτέρω κατρακύλα 0,7%.

Αναιμική ανάκαμψη στην ΕΕ

Στο μεταξύ, στο 1,5% διαμορφώθηκε στο Δ' τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και στο 1,8% συνολικά στην ΕΕ.

Στην ίδια περίοδο, στη Γερμανία εμφανίζεται αύξηση 1,3%, στη Γαλλία επίσης 1,3% και στην Ιταλία 1%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για το 2016, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης 1,7%.

Με ενιαία στρατηγική

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζεται ευχαριστημένη μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Δεν είναι λίγο πράγμα να εκτιμά ο πρόεδρός του, Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο με τα νέα βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που επεξεργάζεται και απορρέουν από το μνημόνιο. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι αν δεν ήταν στη μέση το ΔΝΤ, θα ήταν πιο εύκολο το έργο της. Και αυτό μετά από άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ότι «για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Είναι το άλλοθί της για την ακάθεκτη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, να φουσκώνει τους διαχωρισμούς και αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική της στο έδαφος του τρίτου μνημονίου αλλά και πέραν αυτού. Γιατί οι αντιθέσεις είναι μεν υπαρκτές, αλλά Ευρωζώνη και ΔΝΤ προτρέπουν σε μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Ο,τι δηλαδή και η κυβέρνηση. Και όλοι μαζί είναι απέναντι στο λαό, σχεδιάζοντας και τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, ομολογώντας και ανοιχτά πλέον το «γόνιμο» και «εποικοδομητικό» διάλογο, στη βάση του οποίου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και μάλιστα το «συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο Π. Τόμσεν (δηλαδή αφήνει στο απυρόβλητο το ίδιο το ΔΝΤ) «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο», τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη (με την Ευρωζώνη) και μόνο αυτών».

Αλλά και η Κομισιόν, μέσω της πρόσφατης έκθεσης με τις «Χειμερινές προβλέψεις», επισημαίνει ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και προετοιμάζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα στο υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» 2016-2018.

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει τέλος. Ο λαός στην αντεπίθεση, λοιπόν!

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κοζάνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φλώρινα για την εκδήλωση της 14ης Φλεβάρη και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στον κοινό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, στις 9 μ.μ.

Εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15/2, στις 7 μ.μ. στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», με θέμα: «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης, απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση του κεφαλαίου».

Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ