ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Η τουρκική κυβέρνηση την αξιοποιεί στα σχέδιά της

Αμέσως έριξε την ευθύνη στους Κούρδους της Συρίας

Από τις έρευνες στον τόπο του μακελειού στην Αγκυρα
Από τις έρευνες στον τόπο του μακελειού στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία έσπευσε να αξιοποιήσει την προχτεσινή πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας με 28 νεκρούς και 61 τραυματίες, για να ενισχύσει το «πολεμικό κλίμα» στη Μέση Ανατολή, αποδίδοντας το μακελειό στους Κούρδους της Συρίας. Χτες ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως «έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα ότι αυτή την επίθεση τη διεξήγαγαν μέλη των ΥPG (Λαϊκές Μονάδες Αμυνας - πρόκειται για την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κόμματος της Συρίας PYD) σε συνεργασία με το PKK», που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα στοιχεία, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτών, μέχρι χτες είχαν ήδη γίνει 14 συλλήψεις σε συνολικά 7 επαρχίες της χώρας. Στα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του 24χρονου Σαλέχ Νεζάρ ως μέλος των YPG, φερόμενου ως βομβιστή αυτοκτονίας του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Βεβαίως, τα ερωτηματικά είναι πολλά, καθώς η επίθεση σημειώθηκε σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πρωτεύουσας, μόλις μισό χιλιόμετρο από το Κοινοβούλιο της χώρας και την έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε μια περίοδο μάλιστα που σε όλη τη χώρα αστυνομία και στρατός «αλωνίζουν» στο όνομα της «υπεράσπισης της ασφάλειας» και σε ολόκληρες πόλεις των νοτιοανατολικών επαρχιών συνεχίζεται η τακτική επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Χτες, επίσης, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, σε επίθεση σε στρατιωτικό λεωφορείο που αποδίδεται στο ΡΚΚ, σκοτώθηκαν έξι Τούρκοι στρατιώτες.

Πολύ ...βολική επίθεση

«Αποτελεί δικαίωμά μας να περιμένουμε μια κοινή στάση (της διεθνούς κοινότητας) απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις» συνέχισε ο Νταβούτογλου, εννοώντας τις προσδοκίες της Αγκυρας για αναγνώριση των PYD - YPG ως «τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά και συνολικά τη σπουδή της Τουρκίας για στρατιωτική «κινητοποίηση» της «διεθνούς κοινότητας» στη Συρία. Στην κατεύθυνση αυτή, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατέθεσε μάλιστα στα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την εμπλοκή PYD - YPG στην προχτεσινή επίθεση, ενώ ο Νταβούτογλου «στράφηκε» και κατά της Δαμασκού, τονίζοντας πως το καθεστώς Ασαντ που εκφράζει τη στήριξή του στους YPG, είναι επίσης υπεύθυνο για την επίθεση.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως δεν μπορεί μέλη του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να έχουν σχέση με οργανώσεις που κάνουν επιθέσεις στην καρδιά της Τουρκίας και απευθυνόμενος στη Ρωσία (που έστειλε μήνυμα καταδίκης της επίθεσης), την κάλεσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία κατά αμάχων στη Συρία.

Αντίστοιχα μηνύματα είχε στείλει και ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, λέγοντας πως «οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας», η οποία «δε θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» και θα «ανταποδώσει εντός και εκτός των συνόρων μας».

Από τη μεριά των YPG, εκδόθηκε χτες ανακοίνωση που απορρίπτει τις τουρκικές κατηγορίες. Την εμπλοκή του ΡΚΚ στην επίθεση διέψευσε με τη σειρά του και το υψηλόβαθμο στέλεχός του, Τζεμίλ Μπαγίκ, που είπε ότι «δε γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό. Αλλά θα μπορούσε να είναι μία πράξη αντιποίνων για τις σφαγές στο Κουρδιστάν».

Στο πλευρό της Τουρκίας πρώτη η Γερμανία

Πρώτη η Γερμανία ήταν αυτή που καταδίκασε τα γεγονότα, με την καγκελάριο Α. Μέρκελ να στέλνει όλο νόημα μήνυμα «στήριξης και πάλης κατά της τρομοκρατίας». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ στεκόμαστε δίπλα - δίπλα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ενώ στη ρότα αυτή κινήθηκε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι ΗΠΑ τόνισαν πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, ενός συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενός ισχυρού εταίρου και ενός αξιότιμου μέλους της συμμαχίας για την αντιμετώπιση του ΙΚ». Αντίστοιχα μηνύματα καταδίκης έστειλαν Γαλλία, Βρετανία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ινδονησία κ.ά.

ΣΥΡΙΑ
Αντιθέσεις και μάχες στα ύψη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών στη Συρία και οι αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντανακλάστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κατέστη ανέφικτη η έκδοση κοινής ανακοίνωσης σε σχέση με την εξαπόλυση πυρών πυροβολικού από την Τουρκία στο συριακό έδαφος. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βενεζουελανός πρέσβης Ραφαέλ Ραμίρες, προέβη μάλιστα χτες σε νέα ανακοίνωση, με την οποία «διόρθωνε» προηγούμενες δηλώσεις του κατά τις οποίες τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρονταν πως ζητούσαν, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της 16ης Φλεβάρη, από την Τουρκία «να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο». Ο Βενεζουελανός διπλωμάτης διευκρίνισε ότι υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι εκφράστηκε «ανησυχία» για τις «τουρκικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία», σημειώνοντας: «Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση, για τους βομβαρδισμούς ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων, για πολλά ζητήματα, πολύ περίπλοκα ζητήματα... αλλά το Συμβούλιο δεν έχει κοινή στάση».

Λίγη ώρα αργότερα, οι πρέσβεις Ρωσίας και Συρίας κατήγγειλαν την Τουρκία για την έναρξη επιθέσεων, στις 13/2, στο συριακό έδαφος, κατά των κουρδικών δυνάμεων της περιοχής, κατηγορώντας την «για ακατάλληλη συμπεριφορά» και «κλιμάκωση».

Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία». Το συριακό υπουργείο την χαρακτήρισε «απαράδεκτη επειδή αποσκοπεί στη στήριξη τρομοκρατών» και την καταδίκασε ως απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ...

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, καταδίκασε επίσης τις προτάσεις για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Β. Συρία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει, εάν ο στόχος είναι η καταστροφή των τρομοκρατών...».

Αντιθέσεις για τα σχέδια χερσαίας επέμβασης από το Ριάντ

Ο Μπογκντάνοφ αναφέρθηκε και στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για χερσαία επέμβαση στη Συρία, καλώντας τη να δώσει «συγκεκριμένες εξηγήσεις» παρατηρώντας ότι αυτά έως τώρα δεν αφορούν μονομερή χερσαία επιχείρηση. Επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη Συρία θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό και συνεννόηση με τις συριακές αρχές. Προκάλεσε τη Σαουδική Αραβία να συντονίσει τις ενέργειές της είτε με το συνασπισμό των ΗΠΑ, στον οποίο ανήκει, είτε με τη Ρωσία...

Λίγες ώρες μετά, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ ελ Τζουμπέιρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι η προτεραιότητα κάθε χερσαίας επιχείρησης «που ενδέχεται» να ξεκινήσει στη Συρία πρέπει να είναι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί «να κάνει εικασίες» σχετικά με το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» να μετατραπούν μακροπρόθεσμα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα έχουν στόχο την καταδίωξη της συριακής κυβέρνησης, καταλήγοντας: «Αυτό θα ήταν κάτι για το οποίο ο διεθνής συνασπισμός θα έπρεπε να λάβει μια απόφαση. Προς το παρόν, ο στόχος οποιασδήποτε χερσαίας δύναμης ή μονάδων των ειδικών δυνάμεων θα ήταν να πολεμήσουν το Ντάες στο πεδίο προτού ανακτήσουν τα εδάφη που έχει καταλάβει»...

Κλιμάκωση συγκρούσεων

Στα πεδία των συγκρούσεων, πάντως, και χτες οι μάχες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Στις νέες επιτυχίες του συριακού στρατού συμπεριλαμβάνεται η ανακατάληψη της πόλης Κανσάμπα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκειας, σε μία βορειοανατολική ορεινή περιοχή που επιτρέπει στο στρατό και τους συμμάχους του να ξεκινήσουν ευρύτερες επιχειρήσεις για την ανάκτηση της πόλης Τζσρ αλ Σούγκουρ από τους αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές.

Παράλληλα, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε πως τρεις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν φυλάκια του συριακού στρατού, νοτίως της πρωτεύουσας, Δαμασκού, αν και οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια από φιλοκυβερνητικές συριακές πηγές. Πριν από μία βδομάδα, συριακά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν πυραυλική βάση του συριακού στρατού και στρατόπεδο της «Χεζμπολάχ» στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσίασε μία άλλη εξέλιξη, που ενισχύει τις ενδείξεις μίας ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας», έστω και σε περιορισμένο επίπεδο, στην περίπτωση της Συρίας. Το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο δηλώσεις του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, υποστράτηγου Τσαρλς Μπράουν, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο επικοινώνησε άμεσα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ζητώντας να μην πραγματοποιήσουν επιδρομές ρωσικά αεροσκάφη κοντά σε θέσεις Αμερικανών κομάντος που «συνεργάζονται με συριακές δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών», δίχως να αποκαλύψει τις ακριβείς συντεταγμένες της τοποθεσίας, την οποία περιέγραψε «αδρά». Ο υποστράτηγος πρόσθεσε ακόμη ότι οι Ρώσοι «έχουν τιμήσει έως τώρα» το αμερικανικό αίτημα...

Τέλος, χτες, τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από επιδρομές του συνασπισμού των ΗΠΑ, σε τέσσερα χωριά της βορειοανατολικής συριακής επαρχίας Χασακέ, που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚO KOMMA ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλέγγυο στην εργατική τάξη της Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για τη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Αγκυρα, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η χτεσινή ενέργεια αξιοποιείται από την ηγεσία της Τουρκίας για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δράσης στη Συρία, όπου οξύνονται οι μεγάλοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η κλιμάκωση του πολέμου. Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάγκη να δυναμώσει η ετοιμότητα, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών της περιοχής ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη, στο λαό της Τουρκίας, στις οικογένειες των θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ