ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μέτρα για την αντιμετώπιση της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας, που έχει χτυπηθεί από την καπιταλιστική κρίση και την ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου (κύριου εξαγώγιμου προϊόντος) εξήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Οπως ανακοίνωσε, αφορούν 6 άξονες που «συμβάλλουν στην προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Φυσικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στη Βενεζουέλα δεν αλλάζει, παραμένει καπιταλιστικό, αφού οι σχέσεις παραγωγής ήταν και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας, και είναι και σήμερα, καπιταλιστικές, παρά τη σχετική άμβλυνση ορισμένων οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων από τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των κυβερνήσεων του Ούγκο Τσάβες και του Ν. Μαδούρο.

Τα σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, οι ελλείψεις βασικών αγαθών (που προκαλούνται και τεχνητά από δυνάμεις του κεφαλαίου για να δημιουργήσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, με δεδομένο ότι στο προεδρικό σύστημα της χώρας η αντιπολίτευση με τις τελευταίες εκλογές έχει την πλειοψηφία στη Βουλή), οδήγησε την κυβέρνηση Μαδούρο στην ανακοίνωση των 6 μέτρων. Το πρώτο αφορά τα κρατικά κέντρα διανομής τροφίμων με επιδότηση (Mercal, Casa, CVAL) όπου προβλέπεται ενοποίηση των δομών στην παραγωγή, στην αποθήκευση και τη διανομή. Επίσης η λεγόμενη «Κάρτα Σοσιαλιστικής Αποστολής» (tarjeta mision socialista), για την αγορά τροφίμων με σημαντική έκπτωση σε 796.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη (ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα κοινωνικά προγράμματα και άλλες υπηρεσίες, Υγείας κ.λπ.).

Το δεύτερο μέτρο αφορά στο νέο σύστημα καθορισμού των τιμών που περιλαμβάνει ανώτατη λιανική τιμή, ενώ δημιουργείται ειδική επιτροπή που θα αναλάβει αυτό το έργο, που έχει ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μιγκέλ Ανχέλ Πέρες Αμπάντ. Το τρίτο μέτρο αφορά στην αύξηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης, ώστε να είναι πολύ λιγότερο επιδοτούμενη από ό,τι είναι σήμερα, με την τιμή όμως της βενζίνης 95 οκτανίων να πηγαίνει από τα 0,097 του μπολίβαρ στα 6 μπολίβαρες. Το μέτρο αυτό εξηγείται από την κυβέρνηση ότι θα θίξει λιγότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα που συνήθως μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 30% των εσόδων που θα προκύψουν, τα οποία υπολογίζεται ότι θα φτάνουν τα 7, 5 εκατ. δολάρια το χρόνο, θα κατευθυνθούν στα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα και άλλο 30% στην ενίσχυση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Οι νέες τιμές στη βενζίνη μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα.

Το τέταρτο μέτρο αφορά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, ώστε να προστατευτούν τα αποθέματα συναλλάγματος που έχει η χώρα και συνοδεύεται με νέα υποτίμηση του μπολίβαρ από 6,30 το δολάριο σε 10 μπολίβαρες το ένα δολάριο, ισοτιμία που ισχύει από χτες.

Επίσης, ως πέμπτο μέτρο ανακοινώθηκε αύξηση 20% στους μισθούς με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει από 9.649 μπολίβαρες σε 11.578 μπολίβαρες και τα λεγόμενα κουπόνια τροφίμων από 6.750 μπ. σε 13.255 μπ. Ετσι, ερμηνεύεται ότι αυτό σημαίνει μια αύξηση των συνολικών αποδοχών (μισθός και επίδομα τροφίμων) της τάξης του 52%, που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Μάρτη. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν κρατικά κονδύλια 190 εκατ. δολαρίων που θα κατευθυνθούν σε δημόσια έργα, υποδομές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το έκτο μέτρο αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, με καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

ΙΟΣ «ΖΙΚΑ»
Εντομοκτόνο της «Μonsanto» «ύποπτο» για τη μικροκεφαλία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Αίσθηση προκαλούν οι έρευνες Αργεντινών και Βραζιλιάνων γιατρών, που συνδέουν τα αυξημένα ποσοστά γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία όχι με τον ιό «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι - «τίγρη», αλλά με εντομοκτόνο που παράγεται από την ιαπωνική θυγατρική «Sumitomo Chemicals» της πολυεθνικής αμερικανικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας «Monsanto», υποτίθεται για την αντιμετώπιση του «Ζίκα».

Το εντομοκτόνο που θεωρείται βασικός «ύποπτος» για τις γεννήσεις χιλιάδων βρεφών με μικροκεφαλία στη Βραζιλία έχει ως βασική χημική ουσία την Pyroproxyfen, που βρίσκεται σε προϊόν με την εμπορική ονομασία «SumiLarn», θυγατρικής της «Monsanto». Το συγκεκριμένο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον με εντολή του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας το 2014 στις ανοιχτές δεξαμενές ύδρευσης στις υποβαθμισμένες, φτωχές συνοικίες της βορειοανατολικής Πολιτείας Περναμπούκο για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκεί, και όχι αλλού, αναφέρονται τα μεγαλύτερα ποσοστά γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία.

Η Ενωση Αργεντινών Γιατρών (PCST) σημειώνει σε σχετική έκθεσή της, την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα και το γαλλικό περιοδικό «Paris Match» φέρνοντας στη δημοσιότητα το θέμα, ότι δεν είναι τυχαία η γέννηση χιλιάδων βρεφών με μικροκεφαλία στην Πολιτεία Περναμούκο και όχι, π.χ., στην Κολομβία ή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ναι μεν έχουν αναφερθεί χιλιάδες κρούσματα μόλυνσης από τον ιό «Ζίκα» αλλά όχι γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία ή άλλες γενετικές ανωμαλίες όπως έχουν καταγραφεί στη ΒΑ Βραζιλία.

Το περιοδικό «The Ecologist», επικαλούμενο ανάλογη έκθεση από Βραζιλιάνους γιατρούς της οργάνωσης Abrasco, σημειώνει πως και αυτοί οι επιστήμονες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και επιρρίπτουν ευθύνες στις βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές κατηγορώντας τες ότι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τον ιό «Ζίκα» για να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες και τα επιπόλαια μέτρα δημόσιας υγείας.

Αξίζει παράλληλα να επισημανθεί η μεγάλη προσοχή με την οποία υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με πρώτη την επικεφαλής του, δρ. Μάργκαρετ Τσαν, αποφεύγουν να αναφέρουν κατηγορηματικά τον ιό «Ζίκα» ως «υπεύθυνο» για τις γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία. Στελέχη του ΠΟΥ σημειώνουν, έτσι, ότι υπάρχουν περιστασιακές ενδείξεις αλλά όχι ακλόνητες αποδείξεις για τα αίτια που προκαλούν τις γεννήσεις βρεφών με ανωμαλίες τέτοιου είδους, μολονότι σήμαναν «διεθνή συναγερμό» για τη μετάδοση του ιού «Ζίκα». Σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, που ήδη διενεργούνται, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Περίπου 6.200 υποψήφιοι (εκ των οποίων 586 γυναίκες) στις εκλογές της 26ης Φλεβάρη για την ανάδειξη της νέας 290μελούς Βουλής ξεκίνησαν χτες και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία που έχει διάρκεια μόλις μία βδομάδα. Το ένα έκτο των υποψηφίων ενδιαφέρεται για τις 30 έδρες που αναδεικνύει η εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ανακοινώσει στις 24 Μάρτη την απόφασή του για τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Η δίκη του 70χρονου Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβρη του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2014.

ΟΣΤΙΝ.-- Φοιτητές άνω των 21 ετών θα έχουν τους επόμενους μήνες «δικαίωμα» οπλοφορίας στους χώρους του πανεπιστημίου του Τέξας, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε χτες ο πρόεδρος του ΑΕΙ, Γκρέγκορι Φενβς.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Κλειστά έμειναν χτες στην Ουγκάντα, όπου διεξάγονται προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, δεκάδες εκλογικά τμήματα, λόγω έλλειψης ψηφοδελτίων και άλλου εκλογικού υλικού. Εκπρόσωπος της απερχόμενης κυβέρνησης προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι όσα εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν χτες θα ανοίξουν σήμερα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι βαθιές διαφορές ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Υεμένης εμποδίζουν την επανάληψη νέου γύρου συνομιλιών που υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν στις 11 Γενάρη, δήλωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Αχμεντ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο πεζοπόροι και ένας ορειβάτης που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Σκοτία που πλήττεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Επιπλέον, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός ζευγαριού ηλικίας 20 ετών που χάθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο όρος Μπεν Νέβις. Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί στη Βρετανία η υπόθεση 16χρονου παραπληγικού μαθητή, από τον οποίο η επιτροπή Επιδομάτων Κοινωνικής Πρόνοιας απαιτεί να συμμετάσχει σε εξέταση εργασιακής αξιολόγησης(!) απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να του κόψουν τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τρεις Κινέζες φοιτήτριες, ηλικίας 19 ετών, που φοιτούσαν σε πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια καταδικάστηκαν χτες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καθώς κρίθηκαν ένοχες για την απαγωγή, τον τραυματισμό και βασανισμό 16χρονης μαθήτριας ανατολικά του Λος Αντζελες.

Επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα το Μάρτη

Ανακοινώθηκε χτες και επίσημα η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα την περίοδο από τις 21 και 22 Μάρτη στο πλαίσιο περιοδείας που θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, στο διαδικτυακό μέσο Twitter ο ίδιος ο Ομπάμα σημείωσε: «Εχουμε ακόμα διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση που θα προσπαθήσω να αναδείξω άμεσα. Η Αμερική θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψω στην Κούβα να προωθήσω την προσπάθεια που θα βοηθήσει τον κουβανικό λαό» και συμπλήρωσε ότι «14 μήνες από όταν ανακοίνωσα ότι θα αρχίσουμε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Ο Ομπάμα θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Νησί τα τελευταία 88 χρόνια, μια επίσκεψη που εντάσσεται στη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη του 2014, προχώρησε με την άρση ορισμένων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές (χωρίς να αίρεται ο πολύπλευρος αποκλεισμός), ανοίχτηκαν πρεσβείες στις δύο χώρες, επιτράπηκαν οι απευθείας πτήσεις σε αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες και συζητιέται η είσοδος αμερικανικών επιχειρήσεων στο νησί. Η νέα αυτή τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν αλλάζει βεβαίως το βασικό του στόχο, που είναι το χτύπημα των κατακτήσεων των λαϊκών στρωμάτων, που κέρδισαν με το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ