ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Διαπιστώσεις, ευχολόγια και εμπλοκή σε επικίδυνες καταστάσεις

Με διαπιστώσεις και ευχολόγια συνεχίζει η κυβέρνηση να μιλά για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με αφορμή τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Χτες και ενώ ήταν η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, με δηλώσεις ανέφερε πως το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια δεν θα σταματούσε την εισροή μεταναστών και θα προκαλούσε «κρίση». Αυτό βέβαια, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει μπλέξει το λαό μας μέσα σε μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων με αφορμή το Προσφυγικό, ενώ θυμίζουμε πως πριν από μερικούς μήνες καθησύχαζε, παρουσιάζοντας μάλιστα το Προσφυγικό σαν ατού για να μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους της. Ακόμα, πρόσθεσε ότι μόνο 430 πρόσφυγες έχουν έως τώρα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Στο μεταξύ, αρχηγοί των Αστυνομιών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες που φτάνουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και να οργανώνουν τη μεταφορά τους από τα σύνορα κατευθείαν στην Αυστρία. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής οι μετανάστες θα ταυτοποιούνται και θα λαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα τους, ενώ θα προσδιορίζεται επίσης αν έρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν θα τους χορηγείται καθεστώς αιτούντων ασύλου, κάτι που θα γίνεται στην Αυστρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ταξιδέψουν. Ο στόχος της συμφωνίας είναι οι μετανάστες να καταγράφονται μόνο μια φορά, στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Παράλληλα, η Ουγγαρία δηλώνει έτοιμη να χτίσει φράχτη στα σύνορα με τη Ρουμανία, για να κρατήσει έξω τους πρόσφυγες, ενώ πράσινο φως για την ανάπτυξη δυνάμεων του Στρατού στα σύνορα της χώρας προς συνδρομή της Αστυνομίας για τη διαχείριση της εισόδου προσφύγων - μεταναστών έδωσε το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Τέλος, πολύ μεγάλες οι ροές μεταναστών και προσφύγων ήταν από χτες το πρωί με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μέχρι το μεσημέρι, να έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Στο μεταξύ και όλη μέρα προχτές, μέχρι και χτες στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του «hot spot», προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συμβασιούχους στις Κοινωνικές Δομές

Την κοροϊδία που συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους σε Κοινωνικές Δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, στηλιτεύει η δημοτική αρχή Πάτρας, με χτεσινή της ανακοίνωση.

Οπως τονίζεται στο κείμενο, «την περασμένη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας, μαζί με εργαζόμενους του Δήμου μας σε Κοινωνικές Δομές πήγαν στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με το υπουργείο, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για το τι θα γίνει αφού λήξει η σύμβαση των εργαζομένων, για την απλήρωτη εργασία τους εδώ και 5 μήνες».

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους, το υπουργείο ακυρώνει το ραντεβού, στήνοντας εργαζόμενους που είχαν φτάσει από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τους δεχτούν, η δε υπουργός Θ. Φωτίου τους δέχεται το απόγευμα για να τους πει ότι η περιπλάνησή τους θα συνεχιστεί! Χαρακτηριστικά, τους δήλωσε πως «σε 15 μέρες θα πληρωθούν τους 3 από τους 5 μήνες που τους χρωστάνε!».

Για το τι θα γίνει μετά το τέλος της σύμβασής τους που λήγει τέλη Ιουνίου, «η απάντηση είναι πως θα ξαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με καινούριους υπαλλήλους, λέγοντας στους σημερινούς, πως θα έχουν παραπάνω μόρια για αυτές τις θέσεις!».

Επισημαίνεται έτσι, πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί στην ανεργία εργαζόμενους που στηρίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα ευαίσθητες δομές του Δήμου (συσσίτια, τράπεζα τροφίμων). Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για εργαζόμενους σε Κοινωνικές Δομές των Δήμων μέσω ΜΚΟ, με πενιχρούς μισθούς, στον Δήμο μας αφορά 18 εργαζόμενους. Σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από το κράτος και την απαγόρευση των προσλήψεων θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία ευαίσθητων δομών, ιδίως σήμερα που με την πολιτική που ακολουθείται από την ίδια κυβέρνηση οι άνθρωποι που χρήζουν τέτοιων παροχών συνεχώς αυξάνονται. Ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, διεκδικώντας την μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου ευαίσθητες κοινωνικές δομές, να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, χωρίς ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ».

  • Σε ευρεία σύσκεψη καλεί ο Δήμος τους φορείς της πόλης και τα συλλογικά όργανα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ακτή Δυμαίων 50 - πρώην εγκαταστάσεις Λαδόπουλου), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ)» και ενόψει της σύνταξης του στρατηγικού προγραμματισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού Πάτρα «Προσβάσιμη Πόλη 2020». Στόχος αυτής της συνάντησης, και όσων ακολουθήσουν, είναι να υπάρξει κοινός σχεδιασμός και ορθός προγραμματισμός των δράσεων με συνεργασία των φορέων της Πάτρας που εμπλέκονται στην υλοποίηση του στόχου της προσβασιμότητας της πόλης για ΑμεΑ και ηλικιωμένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις καθαρίστριες στα σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθαρίστριες στα σχολεία, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Το κείμενο, που υπογράφεται από τον βουλευτή του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη, έχει ως εξής:

«Γι' ακόμη μια χρονιά απασχολεί έντονα το σοβαρότατο θέμα της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία και της επιτακτικής ανάγκης ύπαρξης μόνιμου και επαρκούς προσωπικού.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων είναι περίπου οκτώμισι χιλιάδες. Για χρόνια ανανέωναν τις συμβάσεις τους, τελώντας υπό εργασιακή προθεσμία με άθλιο εργασιακό καθεστώς. Πληρώνονται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών, παράλληλα όμως το προσωπικό αυτό είναι που σηκώνει στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αφού το όποιο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πάντα ήταν λειψό και σήμερα στο μεγάλο του μέρος έχει και αυτό συνταξιοδοτηθεί.

Πλέον το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί περισσότερο καθώς τον Ιούνη του 2016 λήγουν οι συμβάσεις τους, ενώ για το διδακτικό έτος 2016 - 2017, οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ένας δρόμος είναι ορατός.

Οι χιλιάδες καθαριστές/καθαρίστριες να οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με βάση το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο, για τη λειτουργία των σχολείων, ζήτημα. Να ανανεωθούν σήμερα όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, διασφαλίζοντας η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων όλων των καθαριστριών στα σχολεία.
  • Τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων με τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστών/καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την άμεση διασφάλιση της μηνιαίας πληρωμής τους όπως για όλους τους άλλους εργαζόμενους στους δήμους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι υπεύθυνοι για το Προσφυγικό

Μιλώντας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και στις θέσεις του ΚΚΕ. Είπε ανάμεσα σε άλλα:

«... ΕΕ σημαίνει λυκοσυμμαχία, ένωση καπιταλιστικών κρατών, που στόχο έχουν να ξεζουμίζουν τους λαούς, να ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό και να δημιουργούν προβλήματα.

Ετσι δημιούργησαν και αυτά τα προσφυγικά και μεταναστευτικά προβλήματα. Αυτοί τα δημιούργησαν, αυτοί πάνε και εξοπλίζουν τους ισλαμιστές, τους εκπαιδεύουν πρώτα, πριν μερικά χρόνια, Αμερικάνοι, ΕΕ και CIA.

Ετσι αναγκάζεται σήμερα να φεύγει ο κόσμος από εκεί, από τις χώρες του, να έρχεται εδώ, να βουλιάζει στο Αιγαίο και να βουλιάζουν τα νησιά μας, να βουλιάζει η Αθήνα, να βουλιάζει όλη η Ελλάδα από πρόσφυγες και μετανάστες σε μια κρίση, και να την πληρώνουν και αυτοί οι ταλαίπωροι με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, και να την πληρώνει και ο ελληνικός λαός, οι Ελληνες εργαζόμενοι, που κι αυτοί δεν έχουν, γιατί υπάρχει μεγάλη ανεργία και υπάρχει μεγάλη φτώχεια και μεγάλα προβλήματα. Και να μας βάζουν να τσακωνόμαστε και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. ΝΑΤΟ, ΕΕ, αυτοί είναι υπεύθυνοι, οι κυβερνήσεις που δημιουργούν.

Και δε λύνονται με τα "hot spots" που λένε, κι όλα αυτά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού στην Ελλάδα θα γίνουν αυτά. Και από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να παλέψουμε και βεβαίως να γίνει καταγραφή καλή αυτών που μπαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και να προμηθευτούν αμέσως ταξιδιωτικά έγγραφα, να έχουν την περίθαλψή τους, να μην κολλάνε αρρώστιες, να προστατεύονται τα παιδιά τους, οι οικογένειές τους, γιατί είναι ταλαίπωροι άνθρωποι, κι αυτοί εργάτες στις χώρες τους, με πολλά προβλήματα και μάλιστα με πολέμους εκεί.

Και βεβαίως μετά να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Κανένας δε θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αμα ρωτήσεις έναν από αυτούς, δε θέλει να μείνει. Η πλειοψηφία τους θέλει να πάει στην Ευρώπη, να ψάξει να βρει στον ήλιο μοίρα. Και πάμε και τους εγκλωβίζουμε. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, αυτή είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ, αυτή είναι η πολιτική των σημερινών κυβερνήσεων και των χτεσινών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ