ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο όξυνση αντιθέσεων, Προσφυγικό και μπίζνες του κεφαλαίου

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Π. Τζεντιλόνι

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Π. Τζεντιλόνι
Προβληματισμένοι για την παραπέρα στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο Συριακό, μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο να αναλάβει ανοιχτή στρατιωτική δράση, αξιοποιώντας και το προχτεσινό χτύπημα στην Αγκυρα, εμφανίστηκαν χτες στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Ν. Κοτζιάς και Π. Τζεντιλόνι, αντίστοιχα, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς είπε για το χτύπημα στην Αγκυρα πως έχει σημασία ότι γίνεται στην τουρκική πρωτεύουσα, 300 μέτρα από το Κοινοβούλιο, αλλά και την έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δηλαδή σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πόλης. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, χαρακτήρισε, μάλιστα, «καινούριο φαινόμενο να υπάρχουν τέτοιες ενέργειες στην τουρκική πρωτεύουσα».

Μπροστά, εξάλλου, στην αξιοποίηση του γεγονότος από την τουρκική ηγεσία για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δράσης στη Συρία, όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις, είπε ότι «δεν θα πρέπει να οδηγηθεί η Τουρκία σε σκληρή αντιπαράθεση με τους Κούρδους, στο όνομα αυτού του χτυπήματος, αλλά να βαδίσει θαρραλέα ενάντια στους τρομοκράτες για περισσότερη δημοκρατία».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος αναμένει στις 4 Μάρτη τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, ώστε να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της διακυβερνητικής συνάντησης που προγραμματίζεται για τις 8 Μάρτη στη Σμύρνη. Μία από τις προσπάθειες των αστικών τάξεων των δύο πλευρών, να καταλήξουν σε κάποιους συμβιβασμούς στα ανοικτά ζητήματα, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι μπίζνες τους στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Π. Τζεντιλόνι επέμεινε ότι «η λύση στην κρίση της Συρίας δεν μπορεί παρά να είναι μία λύση, η οποία θα στοχεύει στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και στην έναρξη μιας μεταβατικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου».

«Δεν πιστεύω ότι διάφοροι παράγοντες της περιοχής μπορούν με ρεαλιστικό τρόπο να στοιχηματίσουν σε μια στρατιωτική λύση επί των συριακών συγκρούσεων», συμπλήρωσε, την ώρα που κλιμακώνεται η στρατιωτική επέμβαση μιας σειράς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Κοινές ανησυχίες» στο Προσφυγικό, στο φόντο επικίνδυνων σχεδιασμών

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις τους για το Προσφυγικό. Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε «κοινές ανησυχίες», ενώ παρακάμπτοντας ότι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, επέμεινε ότι για το Προσφυγικό απαιτούνται «δημιουργικές, ειρηνικές λύσεις, τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Ιταλός υπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές «συμμεριζόμαστε τον αγώνα κατά της απειλής της τρομοκρατίας» και ότι «οι ψευδαισθήσεις για εύκολες στρατιωτικές λύσεις κατά το παρελθόν παρήγαγαν συχνά αρνητικά αποτελέσματα, έστω κι αν, «βεβαίως, η στρατιωτική δράση κατά της τρομοκρατίας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση». Σε αυτό το αντιφατικό πλαίσιο, ζήτησε κι αυτός να βρεθούν «διπλωματικές λύσεις» π.χ. στη Συρία απ' όπου - όπως είπε - προέρχεται το ήμισυ των προσφυγικών ροών που διασχίζουν τη Βαλκανική. Χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ διεθνών παραγόντων για το Συριακό, προέβλεψε ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς» και για τη «σταθεροποίηση στη Λιβύη», ζητώντας «να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι τα αποτελέσματα θα είναι εύκολα ή στα μέτρα τα δικά μας», αντανακλώντας η τοποθέτησή του το ενδοαστικό παζάρι και τους προσωρινούς συμβιβασμούς όπου καταλήγουν για κάθε ζήτημά τους.

Σε κοινή γραμμή με τον Ελληνα ομόλογό του, εμφανίστηκε αρνητικός στο κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες της ΕΕ, υπερασπίστηκε την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας μάλιστα ότι «δύσκολα μπορεί κανείς να δει ενιαία αγορά σε οικονομικό επίπεδο χωρίς την ελεύθερη διακίνηση προσώπων», και τέλος επέμεινε για «επικαιροποίηση» του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιβαρύνονται με πρόσφυγες μόνο οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.

Ορισμένη χαλάρωση

Σημειωτέον, στις επαφές του στην Αθήνα, ο Ιταλός μετέφερε τη γραμμή της κυβέρνησής του περί ορισμένης «χαλάρωσης» στο εφαρμοζόμενο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, προς εξασφάλιση μεγαλύτερης δυνατότητας κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικά, σε άρθρο του στα «Νέα», ζήτησε «να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα αλλάξει την οικονομική πολιτική της. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας τις δογματικές υπερβολές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να προωθήσουμε πολιτικές επικεντρωμένες στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην απασχόληση».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα παζάρια για το λεγόμενο «brexit», επέμεινε ότι με τέτοια μέτρα «είναι δυνατόν να συγκεραστούν οι διαφορετικές οπτικές και τα διαφορετικά επίπεδα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που ήδη υπάρχουν εντός της Ενωσης, από τη Συνθήκη Σένγκεν έως το Ευρώ».

  • Ο Ιταλός ΥΠΕΞ έγινε επίσης δεκτός χτες και από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχρονισμένη παραπέρα υποβάθμιση των προβλέψεων

Στην τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών του, ως προς τους ρυθμούς μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, προχώρησε και ο ΟΟΣΑ, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μάλιστα, η τάση υποχώρησης εκδηλώνεται πλέον συντονισμένα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως αυτές της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, σε συνδυασμό με την παραπέρα υποβάθμιση των ρυθμών των λεγόμενων «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών.

Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία και καθιστά την Ευρώπη ευάλωτη σε «εξωτερικό σοκ».

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της», τονίζει ο ΟΟΣΑ, εν μέσω των προγραμμάτων «νομισματικής χαλάρωσης» που εφαρμόζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Στην Ευρωζώνη, ο θετικός αντίκτυπος από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ήταν μικρότερος του αναμενόμενου, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, ενώ «τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το αδύναμο ευρώ δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε διατηρήσιμη ενίσχυση των επενδύσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Μια ισχυρότερη συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο πολιτικής είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ζήτησης» επισημαίνεται στην έκθεση, συνιστώντας σε κυβερνήσεις κρατών που έχουν περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής: «Με τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες σήμερα σε θέση να δανείζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ χαμηλά επιτόκια, υπάρχει χώρος για δημοσιονομική επέκταση για την ενίσχυση της ζήτησης κατά τρόπο σύμφωνο με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ κάνει τις εξής εκτιμήσεις:

Παγκόσμια οικονομία, 2016: 3% (από 3,3% στις εκτιμήσεις του Νοέμβρη), 2017: 3,3% (από 3,6%).

Ευρωζώνη, 2016: 1,4% (από 1,8%), 2017: 1,7% (από 1,9%). Στη Γερμανία αναμένεται για το 2016 ρυθμός 1,3% (από 1,8%) και για το 2017 ρυθμός 1,7% (από 2%).

ΗΠΑ, 2016: 2% (από 2,5%), 2017: 2,2% (από 2,4%).

Ιαπωνία, 2016: 0,8% (από 1%), 2017: 0,6% (από 0,5%).

Βρετανία, 2016: 2,1% (από 2,4%), 2017: 2% (από 2,3%).

Κίνα, 2016: 6,5%, 2017: 6,2% (αμετάβλητα).

Βραζιλία, 2016: Πτώση 4% (έναντι πτώσης 1,2%), 2017: Απόλυτη στασιμότητα (έναντι ανάκαμψης 1,8%).

Τέλος, στην Ινδία, προβλέπονται ρυθμοί μεγέθυνσης σε ποσοστό 7,4% (2016) και 7,3% (2017), περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εκτίμηση.


Εντονο ιταλικό ενδιαφέρον για την εγχώρια ενεργειακή αγορά

Θερμό ενδιαφέρον εκ μέρους ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην ελληνική αγορά Ενέργειας εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Π. Τζεντιλόνι, στη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη.

Το ιταλικό ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά μέσω της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, όσο και στη «συνεργασία» με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και στην αγορά φυσικού αερίου.

Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο, στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την ελληνική πλευρά, καθώς και από τις ιταλικές εταιρίες TERNA, ENI, EDISON και ENEL GREEN POWER.

Στις δηλώσεις του, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως οι δύο πλευρές διατύπωσαν «τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια», ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης και οι έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. «Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα», κατέληξε στη δήλωσή του.

Να σημειώσουμε ότι η TERNA είναι η ιταλική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η EDISON ήδη συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επεκτείνεται και στην εγχώρια λιανική αγορά, η ENI είναι μέτοχος στις εταιρείες φυσικού αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, ενώ και η ENEL έχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς και ο Π. Τζεντιλόνι είχαν κάνει συγκεκριμένες αναφορές στον αγωγό TAP, τη διασύνδεσή του με τον σχεδιαζόμενο κάθετο αγωγό IGB (θα μεταφέρει αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία) και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ενωση δυνάμεων» για μπίζνες στην Αν. Μεσόγειο

Πέρα από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού με τους Ν. Κοτζιά και Π. Σκουρλέτη, οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Σε αυτήν συζητήθηκαν - όπως ανακοινώθηκε - οι «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών».

Χαρακτηριστικά, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ στενές και σκοπεύουμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να ενώσουμε οικονομικές δυνάμεις στις κοινές δράσεις των χωρών μας στον οικονομικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ