ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια με άξονα την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών»

Ο Γ. Χουλιαράκης (στη φωτ. με τον Ευ. Τσακαλώτο) εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στο χτεσινό αντιλαϊκό παζάρι στο Euro Working Group

Eurokinissi

Ο Γ. Χουλιαράκης (στη φωτ. με τον Ευ. Τσακαλώτο) εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στο χτεσινό αντιλαϊκό παζάρι στο Euro Working Group
Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Χουλιαράκη. Παράλληλα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, με τη «συμβολή» και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλούν για ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, υπό συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» ήταν και η ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), ενόψει και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 7 Μάρτη.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται γύρω από την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, «κλειδωμένο» μέτρο αποτελεί και αυτό της περαιτέρω σύνθλιψης των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών μπαίνουν προτάσεις και σενάρια γύρω από το ύψος των κύριων συντάξεων, πάνω από το οποίο θα κλιμακωθούν οι περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση σημειώνεται και στο ζήτημα του ποσοστού αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με κατεύθυνση, βέβαια, τον περιορισμό τους σε σχέση με το προσχέδιο που έχει παρουσιάσει η συγκυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ύψος των περικοπών.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος, Μ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό κράτος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους από τα τέλη Μάρτη διατυπώνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». «Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών - μελών της ΕΕ για ισχυρότερες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού.

ΑΕΠ: Σε πτώση και το 2015

Με ρυθμό πτώσης 0,3% συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στο 12μηνο του 2015, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που κοινοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι ρυθμού υποχώρησης 0,7% που καταγραφόταν στην πρώτη της ανακοίνωση και απόλυτης στασιμότητας που προβλεπόταν από τη συγκυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατρακύλα του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2015 (συγκριτικά με το δ' τρίμηνο του 2014) έφτασε στο 0,8%, έναντι ρυθμού υποχώρησης 1,7% στο γ' τρίμηνο και ισχνής ανάκαμψης 0,95% στο β' τρίμηνο και 0,3% στο α' τρίμηνο του 2015.

Να σημειωθεί ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ στην περίοδο 2008 - 2015 φτάνει στο 26%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν, το 2016 θα σημειωθεί περαιτέρω κατρακύλα 0,7%.

ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να δημοσιοποιηθούν οι οφειλές των εφοπλιστών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Το ΚΚΕ επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Να γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη φορολογία των εφοπλιστών απαιτεί το ΚΚΕ από τους υπουργούς Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εργασίας, με την αίτηση για κατάθεση εγγράφων, που κατέθεσαν, χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά, στο κείμενο της αίτησης, που υπογράφουν οι 4 βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Επανερχόμαστε σε ό,τι αφορά τη φορολογία των εφοπλιστών, διότι, ενώ έχουμε υποβάλει τις σχετικές ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) με αρ. πρωτοκόλλου 61/17-3-2015 και 191/18-5-2015, τα αρμόδια υπουργεία δεν απάντησαν ή δεν απάντησαν επί της ουσίας.

Οι εφοπλιστές, με τους αντιλαϊκούς νόμους 2687/1953, 27/1975 κ.ά., μεταξύ άλλων απολαμβάνουν 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές. Οι φορολογικές υποχρεώσεις των εφοπλιστών εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας του πλοίου, με το σύστημα "tonnage tax" και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι είναι δημαγωγική η καμπάνια των εφοπλιστών και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι δήθεν το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συμβάλει στα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά αντιταχθεί στη συνταγματική κατοχύρωση των εφοπλιστικών προνομίων. Ζητούσε και ζητάει την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων 2687/53, 27/75 κ.ά. σε όλες τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης από το 1974 μέχρι σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα με τα στοιχεία:

-- Τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές τα έτη 2013, 2014 και 2015 για πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του νόμου 27/1975, καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 ΚΟΧ του ίδιου νόμου;

-- Πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει τα έτη 2013, 2014 και 2015 με βάση το "συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών";

-- Ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες "off-shore" στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015;

-- Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔOY Πειραιά;

-- Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να εισπραχθούν από το Δημόσιο και το ΝΑΤ;».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε αρνητικό έδαφος ο επίσημος πληθωρισμός

Σε αρνητικό έδαφος, με -0,2% επανήλθε ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Γενάρη, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμα κοντύτερα το ενδεχόμενο άμεσης έναρξης νέου κύκλου «ποσοτικής χαλάρωσης» από την πλευρά της ΕΚΤ, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 10/3. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, πιθανολογείται και η περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης, από -0,30% σήμερα, σε -0,40%. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα με αποδόσεις ίδιες ή υψηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων. Επομένως, ομόλογα με αποδόσεις κάτω από -0,3% (όπως της Γερμανίας) μπορούν να γίνουν εκ νέου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, μόνο στην περίπτωση περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο ήδη βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο.

Ολα τα παραπάνω σηματοδοτούν τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, με κεντρικό άξονα την αδυναμία προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, την ισχνή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, στο φόντο των γενικότερων κινδύνων που εμφανίζονται στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, δυνητικό ρυθμό καπιταλιστικής ανάκαμψης της τάξης του 0,2% - 0,3% στην ΕΕ, εξαιτίας του Προσφυγικού «βλέπει» ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί. «Το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην ΕΕ είναι ότι υποφέρουμε από επενδυτικό κενό, χρειαζόμαστε να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση κρατικών δαπανών.

«Τρέχουν» τις ιδιωτικοποιήσεις

Ταυτόχρονα με τα παζάρια για το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, «τρέχει» και το πρόγραμμα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο επικεφαλής του οποίου, Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στο «Βήμα FM», υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν μια δύσκολη προσπάθεια να προχωρήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο ούτως ή άλλως, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αντιμετώπιζε προβλήματα στο γενικότερο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα»...

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες, ο Στ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στις παρακάτω «εκκρεμότητες»:

ΟΛΠ: «Σ' αυτή τη φάση έχουμε στείλει το φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και γίνεται ο έλεγχος νομιμότητας όλων των διαδικασιών. Από τη στιγμή που θα έχουμε την απόφασή του, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή αυτής της σύμβασης και θα έρθει στη Βουλή». Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ εστίασε στην πρόσφατη συγχώνευση της COSCO με την China Shipping, λέγοντας ότι η νέα εταιρεία - «κολοσσός» «μας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη γεωγραφική μας θέση και να αναδειχθούμε ως βασική πύλη όλων των προϊόντων της Ασίας προς την Ευρώπη».

Ελληνικό: Η υπόθεση της εκχώρησης βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους «επενδυτές», με στόχο την ολοκλήρωση εντός Απρίλη, προκειμένου «να γίνει μια συνεννόηση για να προχωρήσει η αδειοδότηση και υλοποίηση αυτού του έργου».

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»:«Είναι μια δύσκολη και τεχνική διαπραγμάτευση. Θα καταλήξει όμως σε ένα διάστημα κάποιων μηνών», ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας. Το ζήτημα αφορά τις διαδικασίες παράτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η προοπτική εκχώρησης στους ιδιώτες ποσοστού 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, σε δεύτερη φάση, ανάλογα με τις συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ