ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - FIR
Συνέντευξη Τύπου για τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη σχετική Αναφορά που έχει καταθέσει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με πολυμελή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και τον Fillippo Giuffrida, εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR), για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων και τη σχετική Αναφορά που έχει καταθέσει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, με εισηγητικές τοποθετήσεις από τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ΚΚΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος

Στην παρέμβασή του, ο Σ. Ζαριανόπουλος επισήμανε ότι η συνάντηση συμπίπτει με τα 70χρονα του ΔΣΕ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που τα διδάγματά της αποκτούν μεγάλη αξία σήμερα. Τόνισε τη σημασία των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, ιδιαίτερα σήμερα που η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί διαμορφώνουν καταστάσεις ιστορικά ανάλογες σε Ευρώπη, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και αλλού, όπου μια σπίθα αρκεί για γενικότερη ανάφλεξη, με εκατομμύρια πρόσφυγες, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Ο πόλεμος είναι η ανίατη ασθένεια του καπιταλισμού, είναι στο DNA του εκμεταλλευτικού συστήματος, μαζί με το φασισμό που αυτό γεννά και σήμερα ενισχύεται.

Πέραν της γερμανικής αδιαλλαξίας για τις αποζημιώσεις, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων, που διαχρονικά κινούνται στην ίδια λογική, της άρνησης ουσιαστικής διεκδίκησης και των συμψηφισμών προς όφελος του κεφαλαίου.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα και στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς αυταπάτες ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τα όργανά της. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, αρνήθηκε με διάφορα προσχήματα να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ πριν από λίγο χρόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωνε προκλητικά ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Ιδια ήταν η στάση και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), με κοινή συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν αρνητικά σχετικά με το θέμα, λέγοντας «να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι το Κόμμα θα εντείνει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος, για την άσκηση της μεγαλύτερης πίεσης, για την ικανοποίηση του λαϊκού αιτήματος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στον ελληνικό λαό. Ετσι τιμά τις θυσίες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ανταποκρίνεται στην ευθύνη του για το μέλλον του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καπιταλισμό, άρα και χωρίς ναζισμό - φασισμό.

Δίκαιο αίτημα του λαού μας

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης επισήμανε ότι το θέμα της οφειλής των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας στον ελληνικό λαό απασχολεί το λαϊκό κίνημα της χώρας επί 70 χρόνια, με πρωτοβουλίες του ΕΑΜ ήδη από το 1946 και του ΚΚΕ, που στάθηκε ο αιμοδότης και η ραχοκοκαλιά του ηρωικού αντιστασιακού κινήματος. Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της, το 1964, συνεχώς αγωνίζονται για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας, που έδωσε ανυπολόγιστες θυσίες και αίμα στον αγώνα εναντίον των χιτλερικών ορδών και της ναζιστικής κατοχής, αφού η Ελλάδα έχασε στον μεγάλο αυτόν αγώνα το 13,5% του πληθυσμού της.

Κατήγγειλε τη στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, με την άρνησή τους να διεκδικήσουν τις οφειλόμενες επανορθώσεις από τη Γερμανία και τόνισε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τα μεγάλα λόγια και τις προεκλογικές της υποσχέσεις, συνεχίζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο εισηγητής υπενθύμισε την Κοινή Δήλωση - Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ της 27-6-2014 προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της ΕΕ, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα οι διεκδικήσεις του ελληνικού λαού απέναντι στο γερμανικό κράτος. Στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και τόνισε ότι τα εγκλήματα του ναζισμού δεν παραγράφονται. Υπογράμμισε τη θέση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού και, πολύ περισσότερο, να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, ενώ απορρίπτει κάθε σκέψη για συμψηφισμό με τα χρέη του αστικού κράτους.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης τόνισε ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μαζί με το ΚΚΕ, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τη συμπαράσταση των λαών και των λαϊκών κινημάτων.

Ο αντιπρόσωπος της FIR, F. Giuffrida, εξέφρασε την αλληλεγγύη της FIR στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις του ελληνικού λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του λαϊκού κινήματος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εν μέσω ανταγωνισμών, προχωρούν οι συζητήσεις και για τις μπίζνες

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη F. Sinirlioglu συναντήθηκε χτες στην Αθήνα, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο των τακτικών «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Επισήμως, στη συνάντηση συζητήθηκαν «διμερή και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Η συνάντηση έγινε και στο φόντο της αναμενόμενης επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για διμερείς επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Σκοπός τους να προετοιμάσουν τη λεγόμενη διακυβερνητική συνάντηση («G2G») μεταξύ των δύο χωρών, που θα γίνει στη Σμύρνη.

Αλλος ένας κρίκος στις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να ανοίξουν νέα πεδία οικονομικής συνεργασίας για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων των δύο πλευρών, την ίδια ώρα που εντείνονται και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους, στο φόντο και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Και φυσικά, με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, με μόνιμα χαμένους τους λαούς...

Τραυματισμός υπαξιωματικού

Τραυματισμός τεχνικού υπαξιωματικού σημειώθηκε χτες στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Αράξου, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών επί αεροσκάφους. Η εν λόγω υπαξιωματικός διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο, όπου διαγνώσθηκε κάταγμα Α΄ οσφυικού σπονδύλου. Για το περιστατικό διενεργείται διερεύνηση από αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7.00 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Οικοδόμων Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου της ΤΟ Κατασκευών Αττικής, στα γραφεία του ΚΚΕ (Χιμάρας & Αϊδινίου, στο Βύρωνα).

Την Παρασκευή 4/3

-- Σε συγκέντρωση στη Νίκαια, στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες». Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 10 π.μ. - 8.30 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

-- Εκδήλωση, με θέμα «Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Το Σάββατο 5/3

-- Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, διοργανώνει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της πρώην νομαρχίας Καβάλας.

Περιοδεία στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη θα περιοδεύσει την Πέμπτη 3/3 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και εργαζόμενους του νοσοκομείου. Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με το δήμαρχο Αριανών και στη 1.30 μ.μ. με αγρότες του οικισμού Πάσος του Δήμου Αριανών.

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ στα μεγάλα προβλήματα του λαού και του νομού Ροδόπης, στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ