ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Ημίμετρα για να μη συγκρουστούν με τις αιτίες...

Τα παιχνίδια κέρδους των επιχειρηματικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο είναι αυτά που γεννούν και αναπαράγουν τα φαινόμενα βίας

Eurokinissi

Τα παιχνίδια κέρδους των επιχειρηματικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο είναι αυτά που γεννούν και αναπαράγουν τα φαινόμενα βίας
Πρόωρα έληξε για φέτος η διοργάνωση του Κυπέλλου αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διακόπτεται στη φάση των ημιτελικών, χωρίς να υπάρξει τελικός, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, που ήρθε ως συνέπεια των επεισοδίων που σημάδεψαν τον πρώτο ημιτελικό στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κάνοντας χρήση διατάξεων του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, με σχετική ανακοίνωση επισημοποίησε την πλήρη διακοπή του Κυπέλλου. Πάντως, πληροφορίες, πέραν των όσων προβλέπονται στο σχετικό νόμο, ήθελαν το πιθανό ενδεχόμενο συνάντησης στον τελικό της διοργάνωσης Ολυμπιακού και ΑΕΚ να παίζει το δικό του ρόλο στη σχετική απόφαση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες».

Στην ανακοίνωση, αφού καταδικάζεται η βία, γίνεται αναφορά και σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από πλευράς υφυπουργείου εκφράζεται η απορία για τον τρόπο επιλογής διαιτητών από την ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας), τις αποφάσεις του διαιτητή Παππά στην Τούμπα σε σχέση με τις αντίστοιχες στο «Απ. Νικολαΐδης» (στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού). Σε άλλο σημείο τα βέλη κατευθύνονται προς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία χαρακτηρίζεται «ανίκανη» «να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε». Επίσης, σε άλλο σημείο στρέφεται κατά των παραγόντων και των εμπρηστικών δηλώσεών τους και της προσπάθειας σε αρκετές περιπτώσεις να δικαιολογήσουν τη βία.

Θέατρο του παραλόγου με τον άλλον ημιτελικό

Πριν από αυτές τις εξελίξεις είχε επικρατήσει το θέατρο του παραλόγου με την τύχη του χτεσινού δεύτερου ημιτελικού στο ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Ατρομήτου. Και αυτό γιατί δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή του (19.30), από πλευράς πολιτείας δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση, με τις πόρτες του σταδίου μάλιστα να ανοίγουν κανονικά, όπως προβλεπόταν. Μάλιστα, η ματαίωση του παιχνιδιού έγινε γνωστή από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο ομάδων.

Οξυνση του πολέμου συμφερόντων

Τα όσα συνέβησαν αποτελούν και την καλύτερη αφορμή για να οξυνθούν οι κόντρες συμφερόντων που διεξάγονται στο έδαφος του ποδοσφαίρου. Πριν από την υπουργική απόφαση, ο ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή του, χτες το μεσημέρι, γνωστοποιούσε την απόφασή του να μην αγωνιστεί στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διακοπής του Κυπέλλου υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ ζητούσαν και τη διακοπή του πρωταθλήματος καθώς και τις παραιτήσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων που διώκονται ποινικά. Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ, στην οποία αναφέρει ότι αποδέχεται την απόφαση του υφυπουργού, ωστόσο επισημαίνει ότι η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη για τη διακοπή καθώς και το γεγονός ότι η διακοπή την θίγει άμεσα καθώς της στερεί την κατάκτηση εντός τροπαίου. Για «πάτο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, που εξέφρασε τη διαφωνία του για τη ματαίωση της διοργάνωσης. Σε ανακοίνωσή του ο Ολυμπιακός κάνει λόγο για απόφαση που εξισώνει «θύτες και θύματα», προκαλεί οικονομική ζημιά σε ομάδες που δεν φέρουν ευθύνη και δεν λύνει το θέμα της βίας.

Μέτρα που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος

Η απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή του Κυπέλλου με άλλοθι την καταπολέμηση της βίας ουσιαστικά αναδεικνύει την αδυναμία της, για μια ακόμη φορά, να προσεγγίσει την ουσία και τις ρίζες του φαινομένου, που δεν είναι άλλες από τη σύνδεση του αθλήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η διακοπή του Κυπέλλου, όχι όμως και του πρωταθλήματος - όπου πρωταγωνίστριες είναι οι ίδιες ΠΑΕ και πλέον αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -, η αύξηση των μέτρων καταστολής, η αυστηροποίηση των αθλητικών νόμων, τα βέλη προς τους υπεύθυνους (ΕΠΟ, παράγοντες), ουσιαστικά αποτελούν «λεονταρισμούς» και όχι την αναγκαία τομή. Παράλληλα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόθεση και το ενδιαφέρον είναι να καθαριστεί το «προϊόν» από τα «κακώς κείμενα» που το οδηγούν στην απαξίωσή του ως εμπορεύματος παρά η απευθείας σύγκρουση με τα συμφέροντα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο ποδόσφαιρο για τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων και κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι παράγοντες που ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγορεί σήμερα, είναι αυτοί που αρκετές φορές έχουν κληθεί επίσημα από πλευράς πολιτείας για να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αγκάλιασε πρόκριση... βλέπει ψηλότερα

Μετατρέποντας το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο, ο Παναθηναϊκός για την 9η αγωνιστική στον όμιλο του ΤΟΠ-16 επικράτησε χτες εκτός έδρας της Μάλαγα με 76-58 και έκανε μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Παράλληλα, οι «πράσινοι» συνεχίζουν να παραμένουν στο κυνήγι ακόμα και της 2ης θέσης της βαθμολογίας, που δίνει πλεονέκτημα έδρας στην οκτάδα. Η ελληνική ομάδα έφθασε στην 5η συνεχόμενη νίκη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού εξ αρχής επέβαλε το ρυθμό της, με όπλα την καλή άμυνα και τον επιθετικό πλουραλισμό. Ετσι, πήρε από νωρίς διαφορά στο σκορ (26-7 στο 10'), την οποία διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (27-42 στο 20', 27-50 στο 23', 46-64 στο 30'). Από το «τριφύλλι» ξεχώρισε ο νεοαποκτηθείς Γουίλιαμς (10 π.). Σε άλλο αγώνα του ομίλου η Τσεντεβίτα νίκησε την Νταρουσάφακα με 77-83, ενώ σήμερα κοντράρονται Φενέρμπαχτσε - Ερυθρός Αστέρας (20.30).

Με την... πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός

Χωρίς το παραμικρό περιθώριο κι άλλων απωλειών προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες πρόκρισης, ο Ολυμπιακός, ευρισκόμενος με την... πλάτη στον τοίχο, υποδέχεται σήμερα τη Λαμποράλ (21.45 Νovasports) στο ΣΕΦ. Πλέον, τα πράγματα για τους «ερυθρόλευκους» έχουν γίνει αρκετά δύσκολα αφού ουσιαστικά από την πλευρά τους θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες στις έξι (συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής) αγωνιστικές που απομένουν αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Μιλώντας για το παιχνίδι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, αναφέρθηκε στη δυναμική των αντιπάλων, ωστόσο, όπως είπε, το ζητούμενο είναι οι παίκτες του να μπουν αποφασιστικά, συγκεντρωμένα και με πάθος στο παιχνίδι. Παράλληλα, ο «ερυθρόλευκος» κόουτς σχολίασε και τις δηλώσεις αντιπάλων (προπονητών, παικτών) για αντιαθλητική άμυνα, λέγοντας πως όλα αυτά έχουν στόχο να επηρεάσουν τους διαιτητές. Στην αποστολή μετέχουν ο Χάκετ, που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις, και ο νεοφερμένος στην ομάδα Χακίμ Ουόρικ. Αντίθετα, ο Λοτζέσκι συνέχισε την αποθεραπεία του.

Στη Λαμποράλ, που θέλει τη νίκη προκειμένου να ξαναπιάσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (νίκησε τη Ρεάλ προχτές σε ματς που προηγήθηκε) στο ρετιρέ. Αν και στην αποστολή εντάχθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης η συμμετοχή του είναι αμφίβολη.

  • Για τον ίδιο όμιλο η Κίμκι νίκησε την Μπαρτσελόνα με 75-61. Σήμερα θα παίξουν Ζαλγκίρις - Μπάμπεργκ (19.45).
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το ντουέτο

Την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, τον Αύγουστο, εξασφάλισε από χτες το ελληνικό ντουέτο στις συγχρονισμένες καταδύσεις συνεχίζοντας το σερί παρουσιών του στη διοργάνωση, που άρχισαν από το Σίδνεϊ (2000). Αυτή τη φορά η ομάδα, αποτελούμενη από τις Κουτίδη, Πλατανιώτη, Παπάζογλου, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης συμμετέχοντας στο προολυμπιακό τουρνουά που διεξάγεται στην οικοδέσποινα πόλη της Βραζιλίας. Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στο τεχνικό μέρος των Πλατανιώτη - Κουτίδη, χτες ήταν η σειρά του δίδυμου Παπάζογλου - Πλατανιώτη να εκτελέσει άψογα και το ελεύθερο πρόγραμμα. Ετσι, η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 4η θέση στη συνολική βαθμολογία με 87.000 β. και βρέθηκε ανάμεσα στις 12 ομάδες που προκρίνονται απευθείας μετά τον α' γύρο των αγώνων. Σημειώνεται πως άλλες 12 θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο β' γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

ΒΟΛΕΪ
Ωρα φάιναλ φορ στη Χίο

Με το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τον έναν ημιτελικό να είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Χίο το φάιναλ φορ του Κυπέλλου γυναικών στο βόλεϊ. Στον άλλο ημιτελικό θα κοντραριστούν ΑΕΚ και Ηλιούπολη. Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο ποδόσφαιρο και ενόψει της κόντρας των «αιωνίων» ήταν φυσικό το θέμα της βίας να είναι κεντρικό στη χτεσινή επίσημη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση, με τους εκπροσώπους των ομάδων να συμφωνούν πως η βία δεν χωράει στον Αθλητισμό.

Το πρόγραμμα: ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ: Σήμερα: (17.30) Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, (21.00) Ηλιούπολη - ΑΕΚ. Σάββατο: (18.30) ΤΕΛΙΚΟΣ. Ολοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ