ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι της Αττικής

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) καλούν όλους τους συνταξιούχους της Αττικής οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Η σημερινή συγκέντρωση «κλείνει» τον κύκλο των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας τη δράση τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία.

Χτες, πανθεσσαλική συνταξιουχική συγκέντρωση έγινε στη Λάρισα. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν ικανές να ματαιώσουν την κινητοποίηση, η οποία μεταφέρθηκε από την κεντρική πλατεία, όπου ήταν προγραμματισμένη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα χαιρετισμό έκανε ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ. Παρά τη βροχή ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, με τους συνταξιούχους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Επίσης, χτες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο οι συνταξιούχοι της Κρήτης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Με τα συνθήματα και τα πανό τους, απαίτησαν να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων, να μη γίνει καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, να αποκατασταθούν όλες οι περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις. Κατήγγειλαν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, προετοιμάζοντας τη 48ωρη απεργία.

Κινητοποίηση χτες στον «Μαρινόπουλο»

Στο κατάστημα στους Αμπελόκηπους
Στο κατάστημα στους Αμπελόκηπους
Δίωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ., έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Την κινητοποίηση είχαν προκηρύξει κλαδικά σωματεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μη γίνει καμία μείωση μισθών, να επιστραφούν τα χρήματα που έχει αφαιρέσει η εργοδοσία από κόψιμο επιδομάτων και μειώσεις, να δεσμευτεί η κυβέρνηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων 13.000 εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση. Εξω από το κατάστημα «Carrefour» στους Αμπελόκηπους βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας. Στον Πειραιά, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων έκανε παρέμβαση έξω από το κατάστημα στο Ρέντη. Μαζικά συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες του «Μαρινόπουλου» στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων στην Αλεξανδρούπολη συζήτησε με τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης για την ανάγκη οργάνωσης και συσπείρωσης στο σωματείο. Στη Σάμο, πανό με το αίτημα «Οχι στις απολύσεις - Υπογραφή κλαδικής Σύμβασης τώρα» άνοιξε έξω από το κατάστημα «Carrefour» το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

Νεκρός εργαζόμενος στην Πάτρα, τραυματίας στο Ηράκλειο

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που συνέβη προχτές στην Πάτρα και στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση, ο εργαζόμενος Δημήτρης Κατσαντώνης τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ δούλευε σε εργοτάξιο ανακατασκευής σούπερ μάρκετ. Τις εργασίες πραγματοποιούσε η εταιρεία «ΤΡΙΑΙΝΑ ΑΕ», με υπεργολάβο την εταιρεία «Ντρενογιάννης».

«Το μακελειό που συντελείται στους χώρους δουλειάς με θύματα τους εργάτες συνεχίζεται. Παρά τη μεγάλη ανεργία στο χώρο των κατασκευών τα εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα, με σοβαρούς τραυματισμούς και αναπηρίες, παραμένουν σε υψηλό ποσοστό. Υπάρχουν αιτίες. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε "σφαγείο"», τονίζει η Ομοσπονδία.

Υπογραμμίζει, ακόμα, τις ευθύνες της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Πάτρας.

Στο μεταξύ, σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με θύμα έναν εργαζόμενο που δούλευε, με οχτάμηνο πρόγραμμα απασχόλησης, στην υπηρεσία καθαριότητας. Ο εργαζόμενος έπεσε από το απορριμματοφόρο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ.

«Τους 6 τελευταίους μήνες, μαζί με αυτό, είχαμε δυο εργατικά "ατυχήματα" στην ίδια υπηρεσία του ίδιου Δήμου. Ολες οι περιπτώσεις αφορούν εργαζόμενους με συμβάσεις», καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα, αλλά για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα μιας και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό, κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των 2μηνων, 5μηνων και στην καλύτερη περίπτωση 8μηνων συμβάσεων».

Καταγγέλλουν την απόλυση συνδικαλίστριας

Την απόλυση της αντιπροέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας από την επιχείρηση καφεστίασης ΜΙΚΕΛ καταγγέλλουν σωματεία και σύλλογοι του νομού. Σημειώνουν ότι η απόλυση αυτή αποτελεί επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για την ανασύνταξή του, για την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, για τη διεκδίκηση μισθών και δικαιωμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Καλούν όλα τα σωματεία του νομού, κάθε εργαζόμενο, να καταδικάσουν την απαράδεκτη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφισσας, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους. Το κείμενο υπογράφουν τα Σωματεία και οι Σύλλογοι: Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Δράμας, Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Δικαστικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ - Μετρό

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ και Μετρό πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ σήμερα, Πέμπτη, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 και από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συνέντευξη Τύπου για την πορεία κατά της ανεργίας

Συνέντευξη Τύπου με θέμα το πρόγραμμα της πορείας αγώνα για την ανεργία (Πάτρα - Αθήνα) και κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», θα παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ