ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων φέρνει ακόμα χειρότερα μέτρα

Στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - κουαρτέτου παραπέμπονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα

Κάθε εκκρεμότητα που κλείνει στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Κάθε εκκρεμότητα που κλείνει στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος του λαού
Στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης, που θα ξεκινήσει στις 4 Απρίλη, παραπέμπεται το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο μια ακόμα συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι για το θέμα της «εθνικής» σύνταξης υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ύψος του ποσού των 384 ευρώ και στην καταβολή της με 20 συντάξιμα έτη Ασφάλισης, από 15 έτη και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως του ελάχιστου ορίου για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας, αλλά πολύ περισσότερο άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας που στον εργάσιμο βίο τους δεν είχαν για μεγάλα διαστήματα εργασία και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ακόμα το ποσό της «εθνικής» σύνταξης, το οποίο θα δικαιούται κάποιος που θα συνταξιοδοτείται με 15 έως και 19 χρόνια Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιμένει να διαψεύδει η κυβέρνηση, το κουαρτέτο ζητάει να οριστεί αυτό το ποσό στα 288 ευρώ για τη 15ετία, και να αυξάνεται κατά 1/20 των 384 ευρώ για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι τα 19, ενώ η κυβέρνηση ζητάει ο πήχης για τη 15ετία να μην είναι κάτω από τα 300 ευρώ.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους, στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Για το πρώτο ζήτημα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με ένα επιπλέον χαράτσι για τις επικουρικές συντάξεις, έχοντας ήδη συμφωνήσει με τις εργοδοτικές ενώσεις για μια μικρή και παροδική αύξηση στις δικές τους εισφορές.

Ενώ μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσίαζε την εικόνα ότι έχει επέλθει συμφωνία στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, το Σάββατο δεν εμφανίστηκε το ίδιο ...αισιόδοξος ότι το θέμα θα κλείσει άμεσα με συμφωνία, λόγω των ενστάσεων που θέτει κυρίως το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, το παζάρι γίνεται για το πόσο μειωμένα θα είναι σε σχέση με την πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση, η οποία θυμίζουμε ότι οδηγούσε σε συντάξεις μικρότερες τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με αυτές που απέδιδε το προηγούμενο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις που θα αποδίδει το νέο σύστημα, όταν επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο για τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι ακόμα μικρότερες.

Η συνάντηση της Κυριακής

Η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, που έγινε την Κυριακή, διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής των «θεσμών» θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απρίλη και ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του ίδιου μήνα.

Οπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» έως τις 11 Απρίλη, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG). Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιχειρήσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα το διάστημα από τις 11 έως τις 22 Απρίλη, οπότε είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ.

Για το περιεχόμενο τις διαπραγμάτευσης αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχουν κλείσει η διατήρηση της «εθνικής» σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, χωρίς βέβαια να πει ότι τα 384 ευρώ αφορούν τη συμπλήρωση της 20ετίας, ενώ άγνωστη παραμένει η κλιμάκωση προς τα κάτω και μέχρι τα 15 έτη Ασφάλισης.

Οπως, επίσης, καμιά διευκρίνιση δεν δόθηκε για το τι θα γίνει με την «προσωπική διαφορά», όπου ενσωματώνεται η νέα μείωση στις ήδη αποδιδόμενες κύριες συντάξεις. Στον αν δηλαδή επιβληθούν μειώσεις άμεσα και στους ήδη συνταξιούχους.

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Κατρούγκαλος διαπίστωσε «σημαντική απόκλιση» μεταξύ των δύο πλευρών στα ποσοστά αναπλήρωσης και ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Επισήμανε, τέλος, ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της αύξησης των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Στο επίκεντρο οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

«Ο συνδυασμός χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και για την κοινωνική ευημερία, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό Νότο», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για το «νέο ρόλο των κεντρικών τραπεζών και τη σημασία του για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διεργασίες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τόνισε ότι «σήμερα η νομισματική ένωση έχει επιτευχθεί, για την τραπεζική ένωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, η οικονομική ένωση απέχει ακόμα από τον τελικό στόχο (...) ενώ η δημοσιονομική ένωση είναι ακόμη στα σπάργανα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η δημοσιονομική ένωση είναι το τέλος του δρόμου προς τη δημιουργία μιας Ευρωζώνης ομοσπονδιακής μορφής, στην οποία θα μοιράζονται αναλογικά τόσο οι κίνδυνοι όσο και τα οφέλη και απαιτεί δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Και βέβαια, τα παραπάνω - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν στην πράξη, καθώς αποτελούν το πεδίο εντονότατων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών - σηματοδοτούν σε κάθε περίπτωση την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου και των μνημονίων διαρκείας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, προκειμένου να ενισχυθεί και εδραιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Κι ενώ ο Γ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός ότι η θέση πως «τα μνημόνια έφεραν την κρίση» είναι «εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα», ενοχοποίησε κι αυτός με τη σειρά του ένα συγκεκριμένο μείγμα διαχείρισης, αντί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι «ο μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000» ήταν αποτέλεσμα «κυρίως μιας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων».

Την ίδια ώρα, το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ως μοχλού μεγαλύτερης συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε: «Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα, ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Eurobank θα «υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, παρουσίασε τον προγραμματισμό της συγκυβέρνησης για την προβολή της «επιχειρηματικής εξωστρέφειας» και της επέκτασης της «επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές». Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2016, το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει επιχειρηματικές αποστολές για την Ιορδανία, Τυνησία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ν. Κορέα, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες για Σαουδική Αραβία, Κένυα, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ιράν και Νοτιοανατολική Ασία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ
Παράταση ενός μήνα για τις δεσμευτικές προσφορές

Στην παράταση κατά ένα μήνα, μέχρι τις 31 Μάη, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν αιτήματος υποψήφιων επενδυτών. Μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών φέρεται να είναι οι ρωσικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι RZD, οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι FS και η κινεζική «Cosco» - η οποία είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων και για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου.

Χαρακτηριστική είναι η αιτία που προβάλλεται για τη σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «έλαβε γνώση αιτήματος ενδιαφερόμενου επενδυτή για παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών και η ψήφιση από την Βουλή δύο κρίσιμων νομοσχεδίων, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, τα οποία επηρεάζουν τις οικονομικές προσφορές που θα υποβληθούν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ