ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
Η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν ... εργολάβους

Απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να προσληφθούν με σχέση μόνιμης μισθωτής εργασίας

Εργαζόμενοι που λιώνουν καθημερινά παλεύοντας με τα σκουπίδια για ένα μεροκάματο, βαφτίζονται «εργολάβοι» από την κυβέρνηση...

Eurokinissi

Εργαζόμενοι που λιώνουν καθημερινά παλεύοντας με τα σκουπίδια για ένα μεροκάματο, βαφτίζονται «εργολάβοι» από την κυβέρνηση...
«Είναι σαφέστατο το πολιτικό, το δημοσιονομικό, το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή δυνατότητα αλλαγής είτε των εργασιακών σχέσεων αυτών, είτε του θέματος της φορολογίας».

Αυτή είναι η κυνική απάντηση που έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους συμβασιούχους που απασχολούνται στην καθαριότητα στους ΟΤΑ. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Οπως έδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με βάση το άρθρο 49 του ν. 4235/15 της συγκεκριμένης κυβέρνησης, παρατάθηκε μεν η παραμονή των εργαζομένων στη θέση τους μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2016, όμως οι συμβάσεις τους έγιναν «μίσθωσης έργου» και πλέον θεωρούνται ...«επιχειρηματίες»!

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι αυτοί με τις αποδοχές των «τρεις και εξήντα» είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία και να εκδίδουν τα απαιτούμενα παραστατικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τις συμβάσεις αυτές η κυβέρνηση τους αφαίρεσε βασικά δικαιώματα, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, την Ασφάλιση στο ΙΚΑ, άδειες, ωράριο εργασίας ειδικά για τις μητέρες μικρών παιδιών και συνολικά όσα διακαιώματα έχουν απομείνει για τους μισθωτούς εργαζόμενους αυτής της ειδικότητας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε «να πάρετε μέτρα, έτσι ώστε να εξαιρεθούν αυτοί οι εργαζόμενοι απ' αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις και το εισόδημά τους να μη φορολογείται σαν να ήταν επιχειρηματίες και, βεβαίως, να μη στερηθούν και τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχουν ως εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές». Ο Τρ. Αλεξιάδης εκτός των παραπάνω, αφού ομολόγησε ...«την αδικία», πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτήν τη στιγμή λόγω της διαπραγμάτευσης και των άλλων δεσμεύσεων»!

Απεργία εργαζομένων στις «κοινωνικές δομές»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, των δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησαν την Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 30/6/2016. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά παραμένουν απλήρωτοι για πεντέμισι μήνες. Διεκδικούν να παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό από κάθε δομή με πλήρεις εργασιακές σχέσεις, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει τις σύγχρονες - καθημερινές ανάγκες. Για τις Κοινωνικές Δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ζητούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ενισχυθούν όπου χρειάζεται. Οι δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας να καλύπτουν πλήρως τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, χωρίς τη λογική της ασπιρίνης και δίχως αποκλεισμούς. Τέλος, απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη παραμένουν οι 35 συμβασιούχοι ΕΣΠΑ που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ωραιοκάστρου και ο Δημοτικός Οργανισμός (ΔΟΠΠΑΩ) αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους για το 2016 - 2017.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες στην Πάτρα

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι λαϊκές συνελεύσεις από τη δημοτική αρχή Πάτρας, για να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η μεγάλη πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία που διοργανώνει ο Δήμος, 3 με 10 Απρίλη, από την Πάτρα έως το Σύνταγμα. Προχτές, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, μίλησε στη συγκέντρωση που έγινε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με τη συμμετοχή σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και Συλλόγων των Επαγγελματοβιοτεχνών. Ανάμεσα σε άλλα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της κινητοποίησης.

Από την άλλη, κάλεσμα στις γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία να πρωτοστατήσουν στην κινητοποίηση, απηύθυνε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στη λαϊκή συνέλευση των Προσφυγικών - Αγίας Τριάδας. Ανάλογες λαϊκές συνελεύσεις έγιναν στο Ανατολικό και στο Νότιο Διαμέρισμα.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι δηλώσεις στήριξης και συμμετοχής στην κινητοποίηση, από φορείς και σωματεία εντός και εκτός της Αχαΐας. Οι νέες δηλώσεις είναι από τους Συλλόγους: Δρομέων Υγείας Πάτρας, Εθελοντών Αιμοδοτών Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας - μέλος ΟΓΕ, καθώς επίσης και από: Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών - Κορινθίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) - Γραμματεία Αχαΐας.

Ελλείψεις που εγκυμονούν κινδύνους στο ΠΑΓΝΗ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων.

  • Τη Δευτέρα θα γίνει δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (8.00 - 10.00 π.μ.) των εργαζομένων στο Χειρουργείο και στο Αναισθησιολογικό και συγκέντρωση. Οπως σημειώνουν σε επιστολή τους προς τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας, «τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί δραματικά η δύναμη του νοσηλευτικού προσωπικού σε Χειρουργείο και Αναισθησιολογικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς και με ασφάλεια οι καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες του τμήματος».
  • Την Τετάρτη θα γίνει δίωρη στάση εργασίας (8.00 - 10.00 π.μ.) όλων των εργαζομένων και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
  • Την Πέμπτη στις 12 μ. θα γίνει σύσκεψη με τους επικουρικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων της Κρήτης.

Το Σωματείο υπογραμμίζει την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση και την κρατική υποχρηματοδότηση που εγκυμονούν κινδύνους. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2016 ανέρχεται στα 39,4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2015 οι λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου ανήλθαν στα 53,7 εκατ. ευρώ. Από το νοσοκομείο λείπουν 700 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, ενώ «οι όποιες εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν ούτε για τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Από τις 970 θέσεις που ανακοινώθηκαν, μόνο 2 νοσηλευτές προβλέπεται να έρθουν». Για όλα αυτά το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή.

Πετυχημένη στάση εργασίας στη «Διακίνηση»

Στάση εργασίας ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών που επιβάλλει η εταιρεία και στις απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να τις υπογράψουν, έκαναν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Διακίνηση» της «ELGEKA GROUP». Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics και διακινεί τα εμπορεύματα πολυεθνικών ομίλων. Η στάση εργασίας έγινε στη βραδινή βάρδια (9 μ.μ. έως 1 π.μ.) και είχε καθολική συμμετοχή. Στην πύλη της αποθήκης στον Ασπρόπυργο, οι εργαζόμενοι της βραδινής βάρδιας υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα τους συναδέλφους τους της απογευματινής, που βγήκαν από το χώρο εργασίας. Ακολούθησε συνέλευση στην πύλη της αποθήκης, όπου μίλησε ο Νίκος Μαΐλης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, σημειώνοντας την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 1.081.064 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Φλεβάρη, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το Γενάρη του 2016 (1.065.337 άτομα) αλλά και σε σύγκριση με το Φλεβάρη του περασμένου έτους (1.061.221 άτομα). Επίδομα πήραν μόνο 162.600 άνεργοι, δηλαδή το 15% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 7,23% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Γενάρης), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (-26,83%) καταγράφεται στους εποχικούς εργαζόμενους των τουριστικών επαγγελμάτων. Από τους ανέργους που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», περισσότεροι από τους μισούς (50,15%) είναι μακροχρόνια άνεργοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ