ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανάγκη να δίνονται επιστημονικές απαντήσεις για την τοξικοεξάρτηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΕΣΥΝ και της Ενωσης Γονέων στην Καισαριανή

Από την προχτεσινή ημερίδα στην Καισαριανή
Από την προχτεσινή ημερίδα στην Καισαριανή
Την ανάγκη να δοθούν επιστημονικές απαντήσεις για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης και όλες τις παραμέτρους που το αφορούν ήρθε να καλύψει η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ, στο Δημαρχείο Καισαριανής. Η ημερίδα έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων Καισαριανής και του ΕΣΥΝ και είχε θέμα: «Ναρκωτικά; Οχι! Ποτέ! Κανείς!». Κατά τη διάρκειά της παρόντες ήταν ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», εκπαιδευτικών συλλόγων και ΕΛΜΕ, Συλλόγων Γονέων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, όπως και το βράδυ της Τετάρτης, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης στο δήμο με μόνιμο προσωπικό.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαλβίνα Αραζάνη, εκ μέρους του τοπικού Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, προβάλλοντας την επιτακτική ανάγκη για παρόμοιες δράσεις στα σχολεία και όχι μόνο.

Για το ρόλο της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη μίλησε η Μαρίνα Σαραντέα - Τσίγκα, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, προτείνοντας άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης, στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν οι Σύλλογοι Γονέων, Ενώσεις, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

«Τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο στην Ελλάδα της κρίσης», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Βασίλης Καλύβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής - Βύρωνα του ΕΣΥΝ, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, δηλαδή πώς από κομμάτι ενταγμένο σε ένα άλλο πολιτιστικό πλαίσιο σε αρχέγονες τελετές, μετατράπηκε σε πρόβλημα τοξικοεξάρτησης από το 19ο αιώνα και μετά, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του καπιταλισμού.

«Ναρκωτικά - μύθοι και πραγματικότητα» είναι το θέμα που ανέπτυξε ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, γραμματέας του ΕΣΥΝ, επισημαίνοντας τη συστηματοποιημένη επαφή του ΕΣΥΝ με το δήμο και το λαό της περιοχής τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Π. Κατηφές απάντησε κυρίως σε ερωτήματα που έχουν τεθεί στους εκπροσώπους του ΕΣΥΝ από τους ίδιους τους μαθητές. Οπως είπε, μόνο αθώα δεν είναι τα συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς αναπαράγονται ιδεολογήματα και ψεύδη που κυκλοφορούν μεθοδικά στο διαδίκτυο, στον Τύπο κ.α.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πλούσιος διάλογος, τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών.

  • Συνεχίζεται η συνεργασία του ΕΣΥΝ με το Δήμο Πετρούπολης και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», διοργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις με μαθητές και γονείς στα σχολεία της Πετρούπολης για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών: Δευτέρα 28/3, στο 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, Δευτέρα 4/4, στο 4ο Λύκειο Πετρούπολης, Παρασκευή 8/4, στο 5ο Λύκειο και ΕΠΑΛ Πετρούπολης.
  • Το Παράρτημα Λάρισας του ΕΣΥΝ και η Ενωση Γονέων Λάρισας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η έκφραση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου», την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής: Κατηφές Παναγιώτης. Θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ενωσης Γονέων, ΚΕΘΕΑ - ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρου Πρόληψης, Προγράμματος Aυτοβοήθειας ΑΠΘ.
Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για... τρεις βδομάδες

Ενώ έχουμε περάσει πια πάνω από τη μισή σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 22 Μάρτη, ανακοινώνει τελικά την έναρξη του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) και καλεί τους μαθητές της Γ' Λυκείου να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα, με βάση τους βαθμούς επίδοσής τους στο Α' τετράμηνο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν στην Εκπαίδευση και που δεν συμπληρώνουν ωράριο και την ευθύνη για την οργάνωση και την υλοποίησή του θα έχουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει πριν κάποιους μήνες στη Βουλή ότι δεν θα λειτουργήσει για φέτος το πρόγραμμα της ΠΔΣ κι αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή το Γενάρη, απαιτώντας την άμεση έναρξη του προγράμματος, ενώ αντίστοιχο αίτημα έθεσαν και οι δυνάμεις των εκπαιδευτικών σε κινητοποιήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας. Προφανώς, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο υπουργείο, είχαν ως αποτέλεσμα να βγει τελικά η εγκύκλιος για το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των μαθητών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των φροντιστηρίων.

Ομως, η έναρξη του προγράμματος τώρα πια καταλήγει να μοιάζει κοροϊδία. Υπολογίζοντας ένα εύλογο διάστημα για να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις και να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί, φαίνεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη και θα λειτουργήσει για τρεις βδομάδες περίπου μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, ενώ με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα (9/5) λήγουν τα μαθήματα για τα Λύκεια (11/5) και ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις (16/5). Ουσιαστικά, δηλαδή, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει για τρεις - τέσσερις βδομάδες το πολύ, χρονικό διάστημα πολύ μικρό για να καλυφθούν κενά και να προετοιμαστούν οι μαθητές για το σύνολο της ύλης που καλούνται να διαχειριστούν στις εξετάσεις.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύσκεψη για την προετοιμασία του Μαθητικού Φεστιβάλ

Κάλεσμα σε συνάντηση την Κυριακή 27 Μάρτη στην καφετέρια «Egallite» (Αβέρωφ 36, κοντά στο σταθμό Πευκάκια) πραγματοποιεί η Μαθητική ΟΒ Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου της ΚΝΕ. Σκοπός της σύσκεψης είναι, όπως τονίζει και η πρόσκληση, η προετοιμασία του Μαθητικού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη. Χαρακτηριστικά, το κάλεσμα αναφέρει: «Πάρε και συ μέρος! Με τη γνώμη, με την ιδέα σου, το μεράκι και τη φαντασία σου, το σκίτσο, το γκράφιτι, τη μουσική, το συγκρότημά σου, τη θεατρική ή χορευτική ομάδα που ανήκεις, τους φίλους σου! Ελα στη συνάντηση προετοιμασίας του Μαθητικού Φεστιβάλ μας».

Θυμίζουμε ότι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Σαββατοκύριακα 16 - 17 και 23 - 24 Απρίλη σε γειτονιές όλης της Ελλάδας, με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη».

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ στην Ξάνθη

Εκδήλωση - συζήτηση, με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από εκδηλώσεις με ποικίλη θεματολογία. Τέτοιες εκδηλώσεις την επόμενη βδομάδα γίνονται:

Στη ΣΔΟ (ΤΕΙ), 29/3, στις 12 μ., στο κτίριο της ΣΔΟ, με θέμα «Οι 62 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν σήμερα τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης. Μπορεί να γίνει διαφορετικά;». Θα μιλήσει η Εφη Κουκούλα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη ΣΤΕΓ (ΤΕΙ), 30/3, στις 12μ., στην αίθουσα 201 (κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μικρομεσαίοι Αγρότες VS ΕΕ: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΑΠΘ), 30/3, στις 6 μ.μ., με θέμα «Τι σήμαινε να σπουδάζεις στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Δ. Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

3ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας επιδιώκει να αναδείξει μέσα από το ετήσιο Φεστιβάλ του ότι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η μουσική, μπορούν και πρέπει να γίνονται μέσο διεκδίκησης για το φοιτητικό κίνημα, μπορούν και πρέπει να είναι αποκλειστικά δωρεάν για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Στόχος είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην οργάνωση των αγώνων, αλλά και σ' όλα εκείνα τα πεδία που αφορούν συνολικά τη ζωή της νεολαίας και τα επιμέρους ενδιαφέροντά της. Οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ ξεκινούν την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αίθριο της Φιλοσοφικής και παράλληλα θα γίνεται συλλογή ρούχων και τροφίμων για τους πρόσφυγες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Τρίτη 29 Μάρτη

12.00 Ομιλία από μέλος του ΚΣ της ΕΕΔΥΕ για τον πόλεμο και την προσφυγιά

12.40 Θεατρικό ενάντια στον πόλεμο

13.15 Παράσταση από ομάδα χορού

13.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι

Τετάρτη 30 Μάρτη

12.00 Ομιλία για την επαγγελματική αποκατάσταση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

13.00 Επίδειξη πολεμικών τεχνών

13.30 Απονομή βραβείων τουρνουά μπάσκετ

13.50 Συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα

Παράλληλες δραστηριότητες:

-- Βιβλιοπωλείο με ιστορικές εκδόσεις

-- Τουρνουά σκακιού

-- Χώρος με επιτραπέζια παιχνίδια

-- Χώρος για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

-- Quizdom



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ