ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σημαντική πρωτοβουλία τα συλλαλητήρια της ερχόμενης βδομάδας

Στην Αθήνα, την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Καθοριστική για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ να διοργανώσει συλλαλητήρια τις επόμενες μέρες, εντείνοντας ταυτόχρονα τη δουλειά για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Στην Αθήνα, συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, με κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Συλλαλητήριο την ίδια μέρα θα γίνει στον Πειραιά, επίσης στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συλλαλητήριο την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες για την οργάνωση συλλαλητηρίων παίρνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις: Στις Σέρρες, στις 29/3, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στο Λαύριο, συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 31/3, στις 6.30 μ.μ., στο άγαλμα Μεταλλωρύχων. Στην Ελευσίνα, επίσης την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς (τη Δευτέρα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του). Στα Γιαννιτσά, επίσης την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ. Στη Λάρισα, την 1η Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καλούν στην Ομόνοια

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Το τελικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που είχε παρουσιάσει αρχικά. Προβλέπει ότι για να πάρει κάποιος έστω μια χαμηλή σύνταξη, θα απαιτούνται 6.000 ένσημα, αλλιώς θα παίρνει σύνταξη - επίδομα. Από την άλλη, καταργούνται ή δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για άλλα δικαιώματα, όπως αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, παροχές Υγείας - Πρόνοιας κ.ά.», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ακόμα ότι: «Στόχος τους είναι να μαζέψουν χρήμα από τις περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και από τη φοροαφαίμαξη, για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των αφεντικών, για να τους απαλλάξουν από το "βαρίδι" του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους" και για να σπρώξουν τους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η όποια "σκληρή διαπραγμάτευση" κάνουν, γίνεται για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν πιο κερδισμένα από τα άλλα. Γι' αυτούς είναι οι "κόκκινες γραμμές". Για τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα υπάρχει μόνο η γομολάστιχα που σβήνει δικαιώματα και κατακτήσεις».

Στους αυτοαπασχολούμενους απευθύνεται η ΠΑΣΕΒΕ και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο και στη 48ωρη απεργία. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ ήδη καλλιεργούν το έδαφος για συμβιβασμό και διάλογο με την κυβέρνηση, για να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα για λίγους μεσαίους επιχειρηματίες (...) από την πίτα των αναπτυξιακών πακέτων.

Κρύβουν όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε προγράμματα και επιδοτήσεις, αφού οι προϋποθέσεις θα είναι απαγορευτικές. Για μας τους πολλούς μόνο χρέη και νέα δεινά φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης. Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Ολοι στον αγώνα για να βάλουμε εμείς τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις και να δημιουργήσουμε το αύριο που έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων για τη 48ωρη απεργία

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς κλάδους έγινε το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη που κάλεσαν σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης μπροστά στη 48ωρη απεργία. Επόμενος σταθμός στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα είναι το συλλαλητήριο που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 29/3 στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Την πρωτοβουλία της σύσκεψης πήραν τα Σωματεία Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επισιτιστικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Εργατοϋπαλλήλων στις Χημικές Βιομηχανίες Βόρειας Ελλάδας.

Μιλώντας εισηγητικά για τη 48ωρη απεργία, ο Κ. Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, τόνισε πως «πρόκειται για μια μάχη που έχει ιδιαίτερη σημασία και που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το αν και κατά πόσο θα καταφέρει το οργανωμένο ταξικό κίνημα να βάλει φραγμούς στα αντιλαϊκά σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας, της κυβέρνησης, της ΕΕ». Τέλος, τη Δευτέρα 28/3, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το ΣΕΤΕΠΕ καλούν σε σύσκεψη με φορείς των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Προς νέα παράταση η απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ

Σε οργάνωση της πάλης για ανάκτηση όλων των απωλειών καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Να προχωρήσει στην υπογραφή παράτασης για την απαράδεκτη ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με τις εργοδοτικές οργανώσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, χτες, η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, όπως διαμορφώθηκε με το 2ο μνημόνιο το 2012 και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε με τη συμβολή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, εκπνέει σε λίγες μέρες (31/3/2016), μετά και την παρέλευση του τριμήνου της μετενέργειας.

Οπως και στην περίπτωση της προηγούμενης επέκτασης της ΕΓΣΣΕ, την οποία υπέγραψε, έτσι και τώρα, η πλειοψηφία οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι έτσι περισώνεται το επίδομα γάμου και κάποια θεσμικά ζητήματα που αμφισβητούνται από τους εργοδότες. Οπως μάλιστα υποστήριξε χτες ο Γ. Παναγόπουλος, που ως πλειοψηφών σύμβουλος εισηγήθηκε το θέμα στην ολομέλεια, «στην κατάσταση που είμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό...», υπονοώντας και τα χρονικά περιθώρια που εκπνέουν.

Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αφορούν στη γραμμή της, τόσο πριν την καπιταλιστική κρίση, όσο και μέσα σε αυτήν, καθώς συνέβαλε στο να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, καλλιεργώντας αυταπάτες και ανοχή, ενώ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, μεταξύ αυτών και της ΕΓΣΣΕ.

Τη δική τους πρόταση κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οπως σημείωσε εκ μέρους της παράταξης ο Γ. Πέρρος, στόχος και διεκδίκηση τόσο της ΕΓΣΣΕ, όσο και όλων των Συμβάσεων, πρέπει να είναι η κάλυψη όλων των απωλειών που είχε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά για την ΕΓΣΣΕ, είπε, αφετηρία διεκδίκησης για τα Συνδικάτα πρέπει να είναι η επαναφορά στα 751 ευρώ για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, ως βάση διαπραγμάτευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις και η πάλη για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, η ΕΓΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση των Συνδικάτων.

Από την οργάνωση της πάλης σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις συμφωνίες της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα εξαρτηθεί και το μέλλον των Συμβάσεων, είπε και κατέληξε: Αλλωστε, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέα επίθεση και στο Ασφαλιστικό, και στη φορολογία, και στην αύξηση τιμολογίων βασικών κοινωνικών αναγκών (π.χ. ΔΕΗ, επικοινωνίες), στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και όλα αυτά πρέπει να «ανοίξουν» μπροστά και στη 48ωρη απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ