ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι απολύσεις και η απληρωσιά «πάνε σύννεφο»

Οι εργοδότες, με την ανοχή του κράτους, «ξηλώνουν» συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες, πληρώνουν μισθούς όποτε θέλουν

Το πανό της σωματειακής επιτροπής της «Μαλτέζος» στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη
Το πανό της σωματειακής επιτροπής της «Μαλτέζος» στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη
Στην απόλυση της Χρυσούλας Τασολάμπρου, ταμία του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αντιπρόσωπου του επιχειρησιακού σωματείου στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου, και μιας ακόμη εργαζόμενης, προχώρησε η εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ την περασμένη Πέμπτη.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου, η διεύθυνση της εταιρείας εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ενόχλησή της για τη δράση της συνδικαλίστριας μέσα κι έξω από το εργοστάσιο. Η εκλογή της στη διοίκηση του Συνδικάτου και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και ιδίως η πρωτιά της στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου για τον αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου, αποτέλεσαν για την εταιρεία «κόκκινο πανί».

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας κορυφώθηκε όταν το Συνδικάτο ανέδειξε και πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στην επέκταση της απασχόλησης με «μπλοκάκι» στις επιχειρήσεις του Μετάλλου στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η ΒΕΜΕΚΕΠ. Απασχολούμενη με τέτοια σχέση εργασίας ήταν και η συνδικαλίστρια που απολύθηκε και μαζί με άλλους συναδέλφους της διεκδικούσαν τα δικαιώματα που τους στερεί η εργασία με «μπλοκάκι» (άδειες, δώρα κ.ά.), ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν μισθωτή εργασία.

Η εργοδοσία την απέλυσε με το πρόσχημα ότι έληξε η «εργολαβία» που είχε συνάψει μαζί της. «Η συγκεκριμένη απόλυση - τονίζει το Συνδικάτο - αποτελεί καραμπινάτη συνδικαλιστική δίωξη και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να περάσει. Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν άμεσα οι δυο συναδέλφισσες».

Μπαράζ καταγγελιών

Στο μεταξύ, για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες, Παρασκευή, η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων της επιχείρησης «Μαλτέζος». Υπενθυμίζουμε πως την πρώτη μέρα της απεργίας η εργοδοσία απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής του Συνδικάτου Μετάλλου, ενώ εξακολουθεί να χρωστά δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών στους εργαζόμενους. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Την Κυριακή θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει τις απολύσεις εργαζομένων στις ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δρυμό Βόνιτσας και Αγίου Θωμά Μεσολογγίου. Οπως εξηγεί, ενώ τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, η υπεύθυνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 25 περίπου εργαζομένων, πετώντας τους στην ανεργία. Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές σε βάρος όσων εργαζομένων διεκδικούν.

Την ίδια ώρα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία «Falcon Security» (έχει αναλάβει τη φύλαξη του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων), επειδή ζήτησε ...να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του. Η εργοδοσία, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θα ξαναπροσλάβει τον απολυμένο, επειδή «τους εκβίασε», λέγοντας ότι σκοπεύει να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να βρει το δίκιο του!

Τέλος, την απόλυση εργαζόμενης επί 11 χρόνια και μητέρας δύο παιδιών, από το κατάστημα της επιχείρησης στα Μέγαρα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «LIDL» Ν. Αττικής. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία μετά τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» συνεχίζει με απολύσεις, θέλοντας να απαλλαγεί από τους παλιότερους εργαζόμενους. Το Σωματείο κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) την Τρίτη 5 Απρίλη στα καταστήματα Μεγάρων, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Την ίδια μέρα, καλεί σε διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας.

Δίνουν μισθό ...όποτε τους καπνίσει

Κινητοποίηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, απαιτώντας να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς της απληρωσιάς, έκαναν χτες ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «AQUIS». Το σωματείο καταγγέλλει πως στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του περασμένου Οκτώβρη και το επίδομα αδείας του 2015, ενώ επισημαίνει πως αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού.

Για καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας καταγγέλλει την εργοδοσία του ομίλου «Μαρινόπουλος» το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως αναφέρει, σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι αρμόδιοι αρχικά δήλωναν άγνοια για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και χτες δήλωναν ότι θα πληρωθούν την Τρίτη 5 Απρίλη.

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Διοίκησης, νέων Τοπικών Διοικήσεων των Παραρτημάτων, καθώς και αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι αρχαιρεσίες ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Απρίλη και θα διαρκέσουν έως και τις 10 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος ), όλες τις μέρες που θα διαρκέσουν οι αρχαιρεσίες (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

Κάλπη θα στηθεί στα παραρτήματα με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: Στον Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος) τη Δευτέρα 4/4 και την Κυριακή 10/4 (12 μ. - 8 μ.μ.). Στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Τρίτη 5/4 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος) την Τετάρτη 6/4 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στα Νότια, σε αίθουσα του Δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15) την Παρασκευή 8/4 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Λαύριο, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Δανουκάρα 7) το Σάββατο 9/4 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και στον Κορυδαλλό (Κρέσνας 10-12), την ίδια μέρα (12 μ. - 8 μ.μ.). Στο Λαγονήσι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (Καλυβίων 61), την Κυριακή 10/4 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Παράλληλα, κάλπη θα στηθεί και στους παρακάτω χώρους δουλειάς: Τη Δευτέρα 4/4, στα ξενοδοχεία «HILTON» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και «METROPOLITAN» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Την Τρίτη 5/4, στα ξενοδοχεία «DIVANI CARAVEL» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και «ATHENS LEDRA» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Την Τετάρτη 6/4, στα ξενοδοχεία «OLYMPIC ROYAL» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και «SAINT GEORGE LYCABETUS» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Την Πέμπτη 7/4, στα ξενοδοχεία «INTERCONTINENTAL» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «SOFITEL» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και στο catering «NEWREST» στο αεροδρόμιο Σπάτων (9.30 π.μ. - 4 μ.μ.). Την Παρασκευή 8/4, στο Καζίνο Πάρνηθας (1 μ.μ. - 9 μ.μ.) και στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Το Σάββατο 9/4, στο ξενοδοχείο «METROPOLITAN» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Την Κυριακή 10/4, στο ξενοδοχείο «Αστήρ Παλλάς» Βουλιαγμένης (12 μ. - 6 μ.μ.).

Ερωτήματα από την ΚΥΑ για την κλωστική κάνναβη

Υπογράφηκε προχτές η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καλλιέργεια κάνναβης, που προορίζεται για βιομηχανική χρήση από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρη. Η ΚΥΑ ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ και θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης «βιομηχανικής χρήσης με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%».

Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννά και η συγκεκριμένη ΚΥΑ, καθώς φαίνεται ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC). Για παράδειγμα, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι η κλωστική κάνναβη είναι ένα αγροτικό προϊόν, «όπως όλα τα άλλα», στο άρθρο 4 μπαίνει ως προαπαιτούμενο ο αγρότης να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά!

Στο άρθρο 8 αναφέρεται ότι θα πραγματοποιείται «ετήσιος επιτόπιος έλεγχος από τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εξακρίβωση της περιεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC». Ο έλεγχος «θα καλύπτει το 30% των εκτάσεων που δηλώνονται για την παραγωγή ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης. Από το επόμενο έτος, ο ετήσιος επιτόπιος έλεγχος καλύπτει το 20% των εκτάσεων που δηλώνονται». Την επιλογή του 30% της ελεγχόμενης έκτασης θα την κάνει ο ίδιος ο αγρότης. Αλλά ακόμη και αν δεν την επέλεγε ο αγρότης, ποιος θα ελέγξει το υπόλοιπο 70% της έκτασης;

Καθιερώνεται, επίσης, «σύστημα προέγκρισης» για την καλλιέργεια κάνναβης με τα κατά τόπους τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν την αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων, τη συλλογή δειγμάτων και την αποστολή τους σε δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια ελέγχου. Την επιλογή του εργαστηρίου θα την κάνει ο ίδιος ο αγρότης! Απ' όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι πρόκειται για μια διάτρητη διαδικασία που δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο της κάνναβης, αν θα είναι δηλαδή κλωστική ή ινδική...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ