ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Σταθμός στην προετοιμασία της 48ωρης απεργίας

Συνεχίστηκαν χτες και ολοκληρώνονται την Τρίτη

Στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα
Στον απόηχο των προχτεσινών συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συνεχίστηκαν χτες σε διάφορες πόλεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «αξιολόγησης», με αιχμή το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Αξιοποιώντας και τα συλλαλητήρια, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δράση τους για την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Προχτές, Πέμπτη, με μεγάλη συμμετοχή έγινε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα. Ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το οποίο δίνει μάχες σε διάφορους χώρους δουλειάς ενάντια στην απληρωσιά και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, στην πόλη της Λευκάδας, αναδείχτηκε ιδιαίτερα το προσφυγικό ζήτημα. Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του έχουν ήδη παραδώσει μια πρώτη παρτίδα ειδών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα.

Την επίθεση της εργοδοσίας, που κλιμακώνεται σε μια σειρά χώρων της περιοχής, όπως στην αποθήκη της «Διακίνησης», στον «Μαλτέζο» αλλά και στη «Χαλυβουργική», με απληρωσιά, μειώσεις μισθών και απολύσεις, καταδίκασαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

Συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης και πορεία στο κέντρο της πόλης οργάνωσε η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Εδώ και τώρα, δράση για να μην περάσει η επίθεση στη ζωή μας». Συγκέντρωση και πορεία έγιναν στη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, σπουδαστών και αυτοαπασχολούμενων.

Στην κινητοποίηση στο Ναύπλιο πήραν μέρος το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, κ.ά. Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα έγιναν επίσης σε Αρτα, Γιαννιτσά, Ζάκυνθο, Ικαρία, Καβάλα, Καλαμάτα, Καστοριά, Κεφαλονιά, Λαύριο, Μυτιλήνη, Πύργο, Ρόδο, Σάμο και Φλώρινα.

Χτες, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ συνεχίστηκαν σε Βόλο, Γρεβενά, Δράμα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λάρισα και Πτολεμαΐδα, Σήμερα Σάββατο θα γίνουν σε Αλιβέρι (10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου), Θήβα (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης) και την Τρίτη 5/4 στη Λιβαδειά (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Πρωτοβουλίες συνδικάτων την άλλη βδομάδα

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Απρίλη καλεί εργαζόμενους, μισθωτούς τεχνικούς, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους στον κλάδο των Κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για την προστασία των ανέργων του κλάδου. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πάλης για την ανακούφιση των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 11 π.μ. και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Για την οργάνωση της απεργίας, η Επιτροπή Ανέργων προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τις διεκδικήσεις για προστασία των ανέργων, προχωρούν συνδικάτα της Βιομηχανίας την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι. Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση αλλά και τη 48ωρη απεργία, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής οργανώνει σύσκεψη, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκδήλωση μπροστά στην απεργία στις 7 Απρίλη

Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Κλαδική Συνδικαλιστική Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων (TUI - PS&A) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σωματεία και συνδικαλιστές σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιωτικοποιήσεις», τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Παράλληλα, οργανώνουν την απεργία στο Δημόσιο που θα γίνει την Πέμπτη 7 Απρίλη, με απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σήμερα η παρουσίαση για τους χαλυβουργούς

Εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσής της για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών οργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η έκδοση, με τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» παρακολουθεί την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου.

Σε κατήφορο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία

Τον κατήφορο που έχουν πάρει οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2014. Οι δαπάνες Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ (4,6 δισ. το 2013), ενώ οι δαπάνες Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία σε 4,6 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. το 2013). Συνολικά, δηλαδή, κράτος και Ταμεία δαπάνησαν 8,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση, αφού τα προηγούμενα έτη η αντίστοιχη συνολική δαπάνη διαμορφωνόταν ως εξής: 10 δισ. ευρώ το 2013, 11,4 δισ. το 2012, 13,2 δισ. το 2011, 15,6 δισ. ευρώ το 2010.

Οι ιδιωτικές πληρωμές - αυτά που πληρώνουν από την τσέπη τους χωρίς να λογαριάζονται εισφορές, οι ασθενείς, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, τα νοικοκυριά κ.λπ. - ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ (5,1 δισ. τα έτη 2013 και 2012). Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν - απευθείας και με εισφορές στα Ταμεία - σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που δαπανά το κράτος για την Υγεία! Πάντως, σε σχέση με το 2010 οι ιδιωτικές πληρωμές έχουν μειωθεί - τότε ανέρχονταν στα 6 δισ. ευρώ - γεγονός που αποκαλύπτει την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν για νοσηλεία, φάρμακα, γιατρούς και φυσικά τον αποκλεισμό των πιο φτωχών από υπηρεσίες και «προϊόντα» Υγείας.

Στη συνολική δαπάνη Υγείας το κράτος συμμετέχει κατά 28,4%, τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 31,3% και οι ιδιωτικές πληρωμές αποτελούν το 35,4% των συνολικών δαπανών.

Στο μεταξύ, σε συμβολικό κλείσιμο του υπουργείου Υγείας προχώρησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, αντιδρώντας στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, την τριετία 2012 - 2014 αποχώρησαν από το ΕΣΥ 13.708 εργαζόμενοι και έγιναν μόνο μερικές εκατοντάδες προσλήψεις. Μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.775 εργαζόμενοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει σε 985 προσλήψεις - τις είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση - ενώ έχει ανακοινώσει ακόμη 2.440 προσλήψεις για τα έτη 2015 - 2016.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργαζόμενοι των δημοτικών παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, των δήμων Θέρμης, Νεάπολης - Συκεών, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Κορδελιού - Ευόσμου, απαιτώντας να καταβληθούν οι οφειλόμενες δόσεις του προγράμματος, προκειμένου να πληρωθούν οι ίδιοι τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των δομών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των κοινωνικών δομών των δήμων.

Οπως κατήγγειλαν, ενώ εργάζονται κανονικά από το Σεπτέμβρη του 2015, οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι, άλλοι από τον Σεπτέμβρη, άλλοι από το Νοέμβρη και άλλοι από το Δεκέμβρη, καθώς δεν έχει καταβληθεί ολόκληρη ούτε καν η πρώτη δόση του προγράμματος. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμός στα τέλη Απρίλη για την καταβολή μέρους των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του σκέλους των χρημάτων που προέρχεται από εθνικούς πόρους. Επίσης, ένα τμήμα των χρημάτων της πρώτης δόσης από τα περιφερειακά - επιχειρησιακά προγράμματα θα καταβληθεί την ερχόμενη βδομάδα. Το ποσό αυτό, όμως, δεν επαρκεί για την εξόφληση των οφειλομένων.

Επίσης, εκκρεμεί το ζήτημα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, την οποία σήμερα έχουν στερηθεί - λόγω της καθυστέρησης στις πληρωμές των ταμείων - οι δημοτικές επιχειρήσεις που υλοποιούν το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να δοθούν χρήματα, να μην μπορούν να τα εισπράξουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ