ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βήμα - βήμα η συρρίκνωση των Τμημάτων Ενταξης

Σε πορεία συρρίκνωσης και κατάργησης οδηγούνται τα Τμήματα Ενταξης. Μετά από την τροπολογία του περασμένου Φλεβάρη, νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ορίζει πως στα συγχωνευμένα σχολεία, που ξεχωριστά το καθένα είχε Τμήματα Ενταξης και με τη συγχώνευση παρέμειναν και τα δύο, τώρα το ένα πρέπει να καταργηθεί, αφήνοντας τα παιδιά αβοήθητα.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συγχωνευτεί πάρα πολλά σχολεία ανά τη χώρα, η παραπάνω οδηγία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους, στη δημόσια Ειδική Αγωγή, αλλά και στο γενικό σχολείο και είναι ενδεικτικό πως μόνο στη Διεύθυνση Α' Αθήνας καταργούνται με την εγκύκλιο αυτή 15 Τμήματα Ενταξης. Με την ίδια εγκύκλιο, ως όρος για να δημιουργηθεί Τμήμα Ενταξης τίθεται η ύπαρξη 3 γνωματεύσεων από τα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) με πρόταση για φοίτηση των μαθητών σε ΤΕ (μέχρι τώρα αρκούσε να υπήρχαν τρία παιδιά με γνωμάτευση ή δήλωση του γονέα), τη στιγμή που οι γνωματεύσεις κάνουν μήνες ή και πάνω από χρόνο για να δοθούν, λόγω της υποστελέχωσης των ΚΕΔΔΥ.

Χτες, η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου έστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο που διατηρεί τον κορμό της πρώτης. Με αυτή, καλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, για τη διατήρηση ή την κατάργηση ήδη ιδρυθέντος και λειτουργούντος δεύτερου Τμήματος Ενταξης στην ίδια σχολική μονάδα, κατά την αξιολόγηση των προτάσεών τους να λάβουν υπόψη τους την ύπαρξη ή μη του μέγιστου αριθμού των 12 μαθητών με σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία, στο σύνολο των μαθητών της σχολικής μονάδας. Επίσης, σχετικά με το φορέα έκδοσης των γνωματεύσεων, σημειώνεται πως ισχύουν οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Υπηρεσιών, εφόσον υπάρχει αδυναμία των ΚΕΔΔΥ να ικανοποιήσουν αιτήματα διάγνωσης.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη τροπολογία και η τελευταία εγκύκλιος που τσακίζουν Τμήματα Ενταξης και Ειδική Αγωγή, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αλλάζουν το χαρακτήρα των Τμημάτων Ενταξης και στην ουσία τα καταργούν, στο όνομα της «ένταξης» - «συμπερίληψης», που είναι στρατηγική ΕΕ και ΟΟΣΑ.

«Η συρρίκνωση και τελικά η κατάργηση συνολικά των ΤΕ αποδεικνύεται ότι είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Είναι ένα "έγκλημα" προμελετημένο και προσχεδιασμένο εδώ και καιρό, στο όνομα του γενικότερου "εξορθολογισμού" και των περικοπών, που υλοποιείται βήμα - βήμα. Ομως, όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, λέμε φτάνει πια!» τονίζει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου και της τροπολογίας και άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ενταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Απαράδεκτο πρόγραμμα μαθητείας για νέους επιστήμονες με ευτελισμό των δικαιωμάτων τους

Καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ

Να επιστραφεί στην κυβέρνηση ως απαράδεκτο το πρόγραμμα μαθητείας για «Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού» απαιτεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΚΤ), με σκοπό την ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας μαθήματος σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού τίτλου.

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως η προβλεπόμενη μηνιαία αποζημίωση της μαθητείας κατόχων διδακτορικού είναι σημαντικά μικρότερη ακόμη και από αυτόν που προβλέπεται για τον ανειδίκευτο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα και σχολιάζει ότι: «Η συγκυβέρνηση ξεπερνά ακόμα και την πρόταση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του θεσμού των "ακαδημαϊκών υποτρόφων". Πρόκειται για μια πρόταση πραγματική πρόκληση όχι μόνο για τα "ακαδημαϊκά δεδομένα", αλλά και γενικότερα για τη νεολαία της χώρας μας, που ψάχνει απεγνωσμένα για την επαγγελματική της αποκατάσταση. Μπορεί κάποιος να φανταστεί πού οδηγούν το μισθό ενός απόφοιτου ΑΕΙ ή ακόμα ενός απλού εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, όταν προβλέπουν τέτοιους μισθούς για τους κατόχους διδακτορικού. Πρόκειται για συνθήκες παρόμοιες των "πεντάμηνων" απασχόλησης των ανέργων, που οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση, σε "απασχολούμενους" πολλών ταχυτήτων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των διδασκόντων/ερευνητών στα ΑΕΙ. Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και η ΕΕ την "έξοδο από την κρίση". Μισθοί "πείνας" ώστε να μπορέσουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

Η ΔΗΠΑΚ κάνει λόγο για πρόγραμμα ευτελισμού των στοιχειωδών δικαιωμάτων των νέων επιστημόνων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη απώλεια σημαντικού ερευνητικού δυναμικού από τα πανεπιστήμια, που θα προτιμήσει τη μετανάστευση. «Η κυβέρνηση, εξοικειωμένη με την κοροϊδία και το ψέμα, δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των ΑΕΙ σε μόνιμο προσωπικό, αλλά τα κενά στο μέλλον θα καλύπτονται με "μαθητευόμενους" διδάσκοντες εξάμηνης απασχόλησης. Οι συνέπειες για την ποιότητα της Εκπαίδευσης και την έρευνα στα πανεπιστήμια, όπως επίσης και για την υπόσταση του ακαδημαϊκού δασκάλου, είναι προφανείς», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και τους συλλόγους του να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην υποβάθμιση των ακαδημαϊκών λειτουργών και του πανεπιστημίου και να απορρίψουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθητείας, τα εξάμηνα απασχόλησης ανέργων.

Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί: Αμεσες προκηρύξεις και διορισμούς ΔΕΠ, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ, με πλήρη απασχόληση και κανονικές εργασιακές σχέσεις.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ
Εκπαιδευτική δράση για μαθητές με επίκεντρο την Αστρονομία

Ελάτε να παρακολουθήσουμε μαζί τα αστέρα, λέει ο Δήμος της Πάτρας στους μαθητές της πόλης και τους καλεί αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου, στην Πλαζ της Αγυιάς, για μια εκπαιδευτική δράση με επίκεντρο την Αστρονομία.

Με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Ιωάννη Χιωτέλη και Γεώργιο Δημακόπουλο, θα παρουσιαστεί το λογισμικό Stellarium, που αποτελεί μοναδικό εργαλείο παρατήρησης του νυχτερινού έναστρου ουρανού από υπολογιστή. Το Stellarium είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού, που εμφανίζει έναν ρεαλιστικό ουρανό σε 3D όπως ακριβώς θα τον βλέπαμε με γυμνά μάτια, κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου, του Γυμνασίου και των τελευταίων δύο τάξεων του Δημοτικού, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφερόμενοι μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας.

Επίσης, θα υπάρξει η δυνατότητα εμφάνισης των αστερισμών που υπάρχουν αυτήν την εποχή στον έναστρο ουρανό, αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να παρατηρηθούν με τηλεσκόπιο.

Διασύνδεση του mySchool με το Δημοτολόγιο

Τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος mySchool με το Εθνικό Δημοτολόγιο ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Παιδείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οπως ειπώθηκε, μέσα από αυτήν τη σύνδεση καταργείται από φέτος και γίνεται ενδοϋπηρεσιακά η προσκόμιση πιστοποιητικών δημοτολογίου για τις εγγραφές στα σχολεία, εξοικονομείται χρόνος και κόστος και επιτυγχάνεται «σημαντική δημοσιονομική ωφέλεια», ενώ «οι αντίστοιχοι υπάλληλοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν πλέον να στραφούν σε πιο δημιουργικά καθήκοντα».

Χτες, επίσης, ο Ν. Φίλης ανακοίνωσε πως το υπουργείο συζητά το θέμα της καταγραφής των απουσιών των μαθητών και πιο αυτόματης ειδοποίησης των οικογενειών τους, καθώς το θέμα σήμερα «απορροφά πολλές ώρες από προσωπικό και εκπαιδευτικούς».

Εκδηλώσεις σε σχολές

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που συνδέονται με το περιεχόμενο των σπουδών σε κάθε σχολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα και αύριο γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στις 6 μ.μ., με θέμα «ΕΕ και κινητικότητα των νέων. Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;». Ομιλητής: Σ. Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Παρασκευή, στο Χημικό Ιωαννίνων, στις 3.30 μ.μ. (αίθουσα Χ3132Α), με θέμα «Οι εξελίξεις στους κλάδους των Τροφίμων και του Φαρμάκου. Τι συνεπάγεται αυτό για τους χημικούς και την Ερευνα; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητές: Ιωάννα Τσίκαρη, στέλεχος του ΚΚΕ, χημικός και Γιώργος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, διαιτολόγος - διατροφολόγος.

Στην Ορεστιάδα

Εκδήλωση, με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική οικονομία. Οι συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες από τη νέα ΚΑΠ. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης;», διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών των σχολών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας Ορεστιάδας, την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ζαφείρης Αμπας» στην Ορεστιάδα.

Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρέλλης, Γεωπόνος, περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο των Καστανεών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ