ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παλεύουμε - οργανώνουμε τη 48ωρη γενική απεργία

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στους τόπους δουλειάς. Πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει συναίνεση στα αντιλαϊκά νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, προπαγανδίζοντας ότι η ψήφισή τους θα σημάνει το ξεμπλοκάρισμα της «αξιολόγησης» και θα στηρίξει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν τον εφιάλτη που διαμορφώνει στους τόπους δουλειάς η πολιτική υπηρέτησης του κεφαλαίου από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αλλά ζουν επίσης και τις συνέπειες από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι η βάση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εκεί οφείλεται το κλείσιμο μιας ακόμα επιχείρησης, της «Ηλεκτρονικής», η οποία αφήνει άνεργους 450 εργαζόμενους και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις και το επίδομα ανεργίας.

Θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι όμως και οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου, που βρίσκονται στη δίνη περικοπών στους μισθούς. Οπως και χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι, που χτυπιούνται από την απληρωσιά, τις απολύσεις, την εργασιακή ανασφάλεια, την αβεβαιότητα. Πάνω σ' αυτά τα οξυμένα προβλήματα και με καθοριστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων σε κάθε κλάδο, ξεσπούν αυτή την περίοδο κινητοποιήσεις και διεκδικητικοί αγώνες.

Τα ταξικά σωματεία πρωτοστατούν για να πάρουν αυτοί οι αγώνες χαρακτηριστικά ολομέτωπης σύγκρουσης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της, να ενιαιοποιηθούν οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα, να πάρουν ενεργά μέρος οι εργαζόμενοι στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό των κινητοποιήσεων.

Αυτή είναι μια σοβαρή δουλειά υποδομής, με το βλέμμα στραμμένο στην οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας, όπου με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να απεργήσουν, να διεκδικήσουν και να διαδηλώσουν με το ΠΑΜΕ, για όλα τα παλιά και νέα βάρη που τους προσθέτουν στην πλάτη, προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο με τις δικές τους θυσίες.

Τις επόμενες μέρες και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και το Πάσχα για να εκτονώσει αντιδράσεις, οι πρωτοβουλίες για την προπαγάνδιση και την οργάνωση της απεργίας θα πυκνώσουν, με στόχο να μπουν εμπόδια στην ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, να πάρει απάντηση η κοροϊδία της κυβέρνησης ότι νομοθετεί «δίκαια» μέτρα για το λαό, να γίνουν βήματα στην παραπέρα ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων.

Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ανταποκρίσεις από τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πρωτοβουλίες σωματείων και Επιτροπών Αγώνα για την οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Συμμετείχαν μαζικά στις στάσεις εργασίας

Σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν κλιμάκωση για μισθούς και συμβάσεις. Μπροστά βρίσκεται τώρα η οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας

Από τη χτεσινή στάση εργασίας στα Πρακτορεία
Από τη χτεσινή στάση εργασίας στα Πρακτορεία
Μαζική ήταν η συμμετοχή στις χτεσινές προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, μετά το τελεσίγραφο του πρακτορείου «Αργος» για την επιβολή μείωσης στους μισθούς, αλλά και με αίτημα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, εκφράστηκε μέσα και από τη Γενική Συνέλευση που έγινε κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας.

Με μυστική ψηφοφορία (140 ψήφοι υπέρ, μόλις 6 κατά και ένα άκυρο) οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσης να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από τις εργοδοσίες για μειώσεις μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και για τη διεκδίκηση νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, όπως και την επιστροφή των κομμένων μισθών και επιδομάτων από την «Ευρώπη».

Η πρώτη στάση εργασίας έγινε 4 π.μ. - 6 π.μ. και η συμμετοχή άγγιξε το 100%. Εγινε και συγκέντρωση μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ιρις», στις 5 π.μ. Ακολούθησε δεύτερη στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στην «Αργος», στην πύλη 10α, στις 10 π.μ.

Το ΔΣ της Ενωσης, σε ανακοίνωση για τις χτεσινές κινητοποιήσεις, σημειώνει ότι με αυτές «στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα μαζικής αντίδρασης και αποφασιστικότητας. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση όπου έγινε ενημέρωση από το ΔΣ για τα αντεργατικά σχέδια των εταιρειών, τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, αλλά και την επιβεβλημένη από τις ανάγκες αντίδραση που πρέπει να δείξουμε.

Αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και στο διάλογο που ακολούθησε εκφράστηκε η ομόθυμη στάση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου απέναντι στα αντεργατικά σχέδια, από όπου και αν προέρχονται (...) Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός από τις εργοδοσίες, δόθηκε στη 48ωρη απεργία», με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Πικετοφορίες αύριο σε δήμους της Αττικής

Με σύνθημα «Ξεσηκωμός για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί νόμοι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό!» και με στόχο την προπαγάνδιση της 48ωρης γενικής απεργίας, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές διοργανώνουν αύριο Σάββατο πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, μαζικές εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις σε δήμους της Αττικής. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια, Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Κοραή, Κορυδαλλός, 11 π.μ., πλατεία Ταξιάρχη, Νίκαια, 10.30 π.μ., Περιβολάκι, Κερατσίνι, 11 π.μ., πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι - Αμφιάλη) και πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από Δημαρχείο Δραπετσώνας), Πέραμα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων, Σαλαμίνα, 11 π.μ., ιχθυαγορά, Καλλιθέα, 11 π.μ., πλατεία Δαβάκη, Αγιος Δημήτριος, 11 π.μ., γραφεία της ένωσης ΕΒΕ (Πηλέως 56), Γλυφάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Τρύφωνα, Αγιοι Ανάργυροι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία, Μενίδι, 11 π.μ., στέκι τις Λαϊκής Επιτροπής, Ανω Λιόσια, 11 π.μ., γραφεία Λαϊκής Επιτροπής, Νέα Ιωνία, 11.30 π.μ., πλατεία Σημηριώτη, Νέο Ηράκλειο, 12 μ., σταθμός ΗΣΑΠ, Ζωγράφου, 11 π.μ., πλατεία Τερζάκη (Ιλίσια), Καισαριανή, 11 π.μ., παλιό τέρμα, Βύρωνας, 11 π.μ., είσοδος αγοράς, Ηλιούπολη, 11.30 π.μ., πλατεία Κανάρια, Υμηττός, 11 π.μ., πλατεία Υμηττού και 12 μ. πλατεία Καλογήρων (μετρό «Δάφνη»), Περιστέρι, 11 π.μ., Λόφος Αξιωματικών, Πεζόδρομος και Δέγλερη, Αργυρούπολη, 11.30 π.μ., Λαϊκή Αγορά, Αγιος Στέφανος, 11.30 π.μ., Νηπιαγωγεία.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες οι εξής συνελεύσεις και συσκέψεις:

  • Σε σύσκεψη καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ) σήμερα, στις 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως).
  • Σε συνάντηση για συζήτηση - ενημέρωση καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, σήμερα, στα γραφεία του, στις 7 μ.μ., τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αγρινίου.
  • Σύσκεψη οργανώνει το Παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 17/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών 20).
  • Συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τρίτη 19/4, στις 8 μ.μ., στο Μάτζαλο, με αιχμή την απεργία και το Προσφυγικό.

Τέλος, απόφαση για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία πήρε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Ενωσης Εργαζομένων στα τρόλεϊ (οδηγοί). Την πρόταση για απεργία έκανε η ΔΑΣ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), αναγκάζοντας τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις να τη στηρίξουν, παρά το γεγονός ότι μέχρι εκείνη την ώρα αναλώνονταν σε άλλα επιμέρους ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ