ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε πόλεις και γειτονιές

Πάνω από 30 Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνονται σήμερα και αύριο, ενώ δεκάδες άλλα είναι προγραμματισμένα και για την επόμενη βδομάδα.

Ανάμεσά τους, το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Περιστέρι, σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι μαθητές προβληματίζονται, κουβεντιάζουν και δημιουργούν, μεταφέροντας σε πόλεις και γειτονιές το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη». Θυμίζουμε ότι στα Μαθητικά Φεστιβάλ κυκλοφορεί και η έκδοση της ΚΝΕ με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», που εκλαϊκεύει για τους μαθητές την πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο.

Αναλυτικά, αυτές τις μέρες Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν:

Δεύτερη μέρα σήμερα για τα Φεστιβάλ σε: Εύοσμο Θεσσαλονίκης (6 μ.μ., πλατεία), Τούμπα Θεσσαλονίκης (6 μ.μ., Πολιτιστικό Κέντρο).

Ακόμα, σήμερα Σάββατο σε: Ιλιον (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), με ομιλητή τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Αργυρούπολη (7 μ.μ., πλατεία Βάρναλη), Γαλάτσι (7 μ.μ., στα γηπεδάκια της Λεωφ. Γαλατσίου), Νέα Φιλαδέλφεια (7 μ.μ., πλατεία Πατριάρχου), Χαλάνδρι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Νίκαια (7 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη - Σπάθα), Ραφήνα (7 μ.μ., πλατεία), Λιβαδειά (Θολωτό Κρύας), Ρόδος (7 μ.μ. Ροδιακή Επαυλη), Εύδηλος Ικαρίας (7 μ.μ., αίθουσα του δήμου), Καρλόβασι Σάμου (6 μ.μ., στην «Ιριδα»), Ηράκλειο (πάρκο Γεωργιάδη), Ρέθυμνο (6.30 μ.μ., πλατεία Μικρασιατών), Καστέλι Κισσάμου (7 μ.μ., 1ο Γυμνάσιο), Ελασσόνα (πλατεία έναντι αίθουσας Β. Φαρμάκη), Θέρμη Θεσσαλονίκης (6 μ.μ., πλατεία), Νεάπολη Θεσσαλονίκης (6 μ.μ., στο Ρολόι), Βέροια (6 μ.μ., στο Δημαρχείο), Φλώρινα (7 μ.μ., νέο πάρκο), Καβάλα (7 μ.μ., πάρκο Φαλήρου), θα μιλήσει ο Χρήστος Λαρίσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Κομοτηνή (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Πάτρα (6 μ.μ., 12ο Γυμνάσιο), Μεσολόγγι (κεντρική πλατεία), Ληξούρι (πλατεία).

Αύριο Κυριακή σε: Μπραχάμι (7 μ.μ., πλατεία Παναγούλη), Πέραμα (7 μ.μ., πλατεία Ηρώων), Μυτιλήνη (6 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., πεζόδρομος Ακαδημίας), Ορεστιάδα (6 μ.μ., καφέ «Μπετρεντίν»), Αμαλιάδα (7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ), Ζάκυνθος (7 μ.μ., πλατεία Αγ. Μάρκου).


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζητώντας με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό

«Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό» ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ομιλητή τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος αρχικά στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στην ΕΣΣΔ, στην αποσιώπηση και διαστρέβλωση της σημασίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της ανωτερότητας της κοινωνίας που οικοδομούσε η εργατική τάξη, ο Δ. Ξεκαλάκης υπογράμμισε ότι παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τις ανατροπές του '89-'90, «είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για το πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός σήμερα (...). Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι υλικές προϋποθέσεις που έχει διαμορφώσει ο καπιταλισμός, αναδεικνύουν πόσο ώριμο είναι να αντικατασταθεί από έναν άλλο, ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, το σοσιαλισμό. Ο καπιταλισμός έχει κοινωνικοποιήσει την εργασία, την παραγωγή, σε πρωτοφανή κλίμακα. Η εργατική τάξη, η κύρια παραγωγική δύναμη, αποτελεί την πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ομως τα μέσα παραγωγής, τα προϊόντα της κοινωνικά οργανωμένης εργασίας, αποτελούν ιδιωτική, καπιταλιστική ιδιοκτησία, ανήκουν σε μια χούφτα παράσιτα, που στον αυτόματο πιλότο της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους υποτάσσουν ολόκληρη την κοινωνική εξέλιξη.

Πρόκειται για την αντίφαση που αποτελεί τη μήτρα όλων των φαινομένων κρίσης των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και άλλα. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα και η ανάγκη λύσης - ξεπεράσματος αυτής της αντίφασης σηματοδοτεί την αναγκαιότητα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κοινωνικοποίησή τους και τη σχεδιασμένη χρησιμοποίησή τους στην κοινωνική παραγωγή, τον επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Προκειμένου η παραγωγή να απελευθερωθεί από τη μέγγενη του κέρδους και να υποταχθεί στην ικανοποίηση των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, αυτών δηλαδή που παράγουν τον πλούτο».

Σχολιάζοντας ερωτήματα που τίθενται κατά καιρούς, όπως ότι «απέτυχε αυτό που προτείνετε» ή ότι «δεν επιβίωσε το σύστημα που υποστηρίζετε» ή «πού έχουν γίνει ή πού γίνονται σήμερα αυτά που λέτε», ο Δ. Ξεκαλάκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα απ' τη θετική και αρνητική πορεία αυτής της ανεκτίμητης προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και τόνισε: «Η προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης δεν ακυρώνει τη νομοτέλεια του σοσιαλισμού. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κανένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν εδραιώθηκε μια κι έξω στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ούτε ο καπιταλισμός επικράτησε μεμιάς, με την εμφάνισή του, έναντι της φεουδαρχίας».

Καταλήγοντας, ο Δ. Ξεκαλάκης επισήμανε ότι «μέσα στα κορυφαία καθήκοντά μας είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και η αντιμετώπιση της στρέβλωσης που επιχειρείται. Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η αντικομμουνιστική επίθεση εντείνεται και θα ενταθεί με στόχο τη στρατηγική μας. Είμαστε όμως πιο έμπειροι, πιο ικανοί. Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, δεν είναι όμως παντοδύναμος. Οι λαοί είναι δυνατοί μόνο όταν αγωνίζονται με σωστή στρατηγική».

Την ερχόμενη βδομάδα

Οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ της Αττικής που επικεντρώνονται στο αντικείμενο σπουδών, συνεχίζονται και την ερχόμενη βδομάδα:

Στο Μαθηματικό Τμήμα, θα παρουσιαστεί, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, η θέση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας.

Στη Φιλοσοφική, την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική είσοδο, αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...», που περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση και ομιλία.

Τέλος, την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ και την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική κρίση - 8 χρόνια από το ξέσπασμά της. Ποιος έχει τελικά δίκιο; Νεοφιλελευθερισμός, κεϋνσιανισμός ή μαρξισμός».


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδηλώσεις τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη

Η πλακέτα που τοποθετήθηκε στη Νομική
Η πλακέτα που τοποθετήθηκε στη Νομική
Την Πέμπτη 14 Απρίλη ολοκληρώθηκε στο χώρο της Νομικής το τριήμερο εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Νομική, Οικονομικό και Πολιτικό Τμήμα, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, παρουσία πλήθους κόσμου, φοιτητών, νέων δικηγόρων αλλά και καθηγητών των σχολών. Η πρωτοβουλία των Οργανώσεων για το τριήμερο φεστιβάλ ήρθε ως ελάχιστος φόρος τιμής στον κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη με αφορμή τα 64 χρόνια από τη δολοφονία του από το αστικό κράτος. Οι εκδηλώσεις, που στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία, ήταν πολύμορφες και πρωτότυπες, με τους συντρόφους να βάζουν όλο το μεράκι, το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους.

Εντύπωση προκάλεσε το θεατρικό της τελευταίας μέρας με το πρωτότυπο σενάριό του και με τίτλο «Για ποιον τελικά είναι οι νόμοι;», ενώ σε κλίμα συγκίνησης έγιναν και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος υπήρξε και φοιτητής της Νομικής πριν αποβληθεί για την επαναστατική του δράση. Νωρίτερα διαβάστηκε ένα σύντομο χρονικό της ζωής του για να παρουσιαστεί στη συνέχεια η πλακέτα κάτω από το σύνθημα «Δηλώσεις μετανοίας το ΚΚΕ δεν κάνει, δόξα και τιμή στον Ν. Μπελογιάννη».

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ άνοιξε με παρουσίαση άρθρου από τον Χ. Γιακουμέλο, φοιτητή Νομικής, με θέμα το λογοτεχνικό έργο του Ν. Μπελογιάννη, και ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Ν. Τζίμα «Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο». Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα με ομιλία από την Κατερίνα Γεράκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το νομικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στους αγωνιστές». Τα λόγια του Ρίτσου όταν αναφέρεται στον Νίκο Μπελογιάννη, ότι «μας έμαθε πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε / μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία», που πλέον βρίσκονται στους τοίχους της Νομικής, μπορούν να σταθούν φάρος και για τις νέες γενιές αγωνιστών.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ