ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/4 για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - καμία απόλυση αναπληρωτών

Από τις πιο μαζικές η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τις πιο μαζικές η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση μέσα από μαζικούς διορισμούς διεκδίκησαν, χτες, με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις οι εκπαιδευτικοί. Κάλεσμα για συνέχεια και κλιμάκωση απηύθυναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τα πανό, τα συνθήματα και τη δυναμική τους παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις. Διεκδικώντας: Καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά, μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση.

Επόμενος σταθμός είναι η κινητοποίηση στην οποία καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, την ερχόμενη Τρίτη 19 Απρίλη, στα Προπύλαια, ενώ το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται συσκέψεις αναπληρωτών.

Αιχμή της χτεσινής κινητοποίησης ήταν το σχέδιο διάταξης του υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη αναπληρωτών, η οποία αποκαλύπτει ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς ελαστικής εργασίας, ορίζει τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως πρώτο κριτήριο πρόσληψης αναπληρωτών, στέλνει στην ανεργία εκπαιδευτικούς που εργάζονται χρόνια σε αυτό το καθεστώς και εντείνει τα αδιέξοδα για όλους.

Εκφράζοντας την οργή χιλιάδων που αγωνιούν σε όλη τη χώρα, εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και από την περιφέρεια απέκλεισαν για περισσότερες από 2 ώρες το υπουργείο Παιδείας. Ανεβασμένοι στα κάγκελα του υπουργείου, το οποίο έσπευσε να παρατάξει τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι εκπαιδευτικοί απαιτούσαν: «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών», «Τέρμα πια στις αυταπάτες», «Δικαίωμά μας είναι η μόνιμη δουλειά, δημόσια Παιδεία για όλα τα παιδιά».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να μην πέσουν στην παγίδα του διαχωρισμού και των κριτηρίων και ενωμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά μαζικούς διορισμούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να απαντήσουν στην κοροϊδία των μηδενικών διορισμών, στη συρρίκνωση των νηπιαγωγείων. Κατήγγειλαν στους συγκεντρωμένους ότι το σχέδιο διάταξης για πρόσληψη αναπληρωτών προωθείται για κατάθεση στη Βουλή ως τροπολογία και κάλεσαν να δοθεί άμεσα απάντηση στην πρόκληση.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και αναπληρωτές συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δεσμευτεί ότι δεν θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο διάταξης για τους αναπληρωτές και ότι θα αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο του υπουργείου. Οταν τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν δεκτά, αποχώρησαν αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας στους συγκεντρωμένους τη στάση του υπουργείου.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, ο οποίος χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση κατήγγειλε την πολιτική αδιοριστίας που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντί να υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα για μόνιμη σταθερή δουλειά, μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών του λαού για μόρφωση. «Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, με όλους τους εργαζόμενους», σημείωσε απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις, όπως σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Κεφαλονιά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη, Λήμνο κ.α.

«Είναι κατανοητό και απολύτως σεβαστό το κοινωνικό και προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη ομάδα αναπληρωτών, όμως, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει εμφύλιος μεταξύ των εκπαιδευτικών», δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που πυροδοτεί διαμάχη μεταξύ ελαστικά εργαζομένων και θυμάτων της αδιοριστίας.

Εμφανίζοντας ένα ζήτημα πολιτικό, όπως είναι αυτό της στελέχωσης των σχολείων με μόνιμους ή ελαστικά εργαζόμενους, ως νομικό, είπε ότι το σχέδιο διάταξης για τους αναπληρωτές αποτελεί συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και επιβεβαιώνοντας την πρόθεση να την προωθήσει άμεσα για ψήφιση, δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση κατάληξη του διαλόγου και νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα από την πρώτη μέρα». Οσο για τους αναπληρωτές που στελεχώνουν χρόνια τα σχολεία, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να μην προσληφθούν, είπε πως «το σχολείο έμεινε όρθιο τα τελευταία χρόνια χάρη και στην προσφορά χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το έργο των οποίων αναγνωρίζει το υπουργείο Παιδείας»...

Δωρεάν φωτοτυπίες για όλους τους φοιτητές

Κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής πραγματοποίησαν χτες ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού με τις Επιτροπές Αγώνα της Φιλοσοφικής, απαιτώντας δωρεάν φωτοτυπίες και δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Να σημειωθεί ότι στη Φιλοσοφική υπάρχουν δεκάδες φωτοτυπικά τα οποία είναι παρατημένα και δεν αξιοποιούνται. Από τη μεριά της Κοσμητείας δεν δόθηκαν καθαρές απαντήσεις, παραπέμποντας το αίτημα των φοιτητών σε συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες με προέδρους και πρυτάνεις. Το κόστος που καλούνται οι φοιτητές να καταβάλλουν για φωτοτυπίες και η συχνότητα που πρέπει να βγάζουν φωτοτυπίες ποικίλλει ανάλογα με το εξάμηνο, τον καθηγητή κ.ά., ωστόσο είναι ένα επιπλέον κονδύλι που καλούνται να πληρώσουν κι αυτό από την τσέπη τους.

Οι φοιτητές αμέσως μετά τη συνάντηση απευθύνθηκαν προς το τυπογραφείο του ΕΚΠΑ, απαιτώντας δωρεάν φωτοτυπίες. Η απάντηση που τους δόθηκε είναι ότι θα παίρνουν δωρεάν φωτοτυπίες αν δοθεί η έγκριση από τους προέδρους των Τμημάτων και τους καθηγητές. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα οι φοιτητές θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση μαζεύοντας υπογραφές από τους καθηγητές και προέδρους. «Δικαιούμαστε δωρεάν φωτοτυπίες και το πανεπιστήμιο μπορεί να μας παρέχει σαν πανεπιστημιακό σύγγραμμα μέσω του φωτοτυπείου που διαθέτει! Απαιτούμε να έχουμε δωρεάν δημόσια Παιδεία. Απαιτούμε ένα πανεπιστήμιο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας! Φέρνουμε όλοι υλικό που μας έχει ζητηθεί να πληρώσουμε και το φωτοτυπούμε δωρεάν!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πάει σινεμά

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα παρακολουθήσει τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απρίλη το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στην αποθήκη 1 στο λιμάνι, στις 8 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Μιχάλη Παπαμαύρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορική - πολιτική εκδήλωση σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, με θέμα «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ. Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία».

Οπως σημειώνει σχετικά η ΤΕ Φθιώτιδας: «Από το 1ο Συνέδριό του, το 1918, το ΣΕΚΕ (κατόπιν ΚΚΕ) έγραψε για την εκπαίδευση: "Εκλαΐκευσις της εκπαιδεύσεως, αυστηρά εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, παροχή τροφής και των μέσων διδασκαλίας εις τα παιδιά,..." κ.ά. Η ιστορική πείρα επιβεβαιώνει ότι η πορεία των εκπαιδευτικών ιδεών και των αγώνων στη χώρα μας, από την ίδρυση του ΚΚΕ και μετά, συμπορεύεται με τις θέσεις και τα αιτήματά του».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Γ. Σταυρόπουλο, εκπαιδευτικό, και δρ. Θανάση Ν. Καραγιάννη, συγγραφέα, πρώην σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο.

Συγκεκριμένα:

Η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Νηπιαγωγών (αίθ. 7) στην Αλεξανδρούπολη. Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Επιτροπή και η ΚΟΒ Παιδείας Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου (Κομνηνάκη 43). Την παρουσίαση θα κάνει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ παρουσιάζει την πρόταση τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ κάνει ανάλογη εκδήλωση την Τρίτη 19 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο (Παπακυριαζή 44). Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μεταξουργείο». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ