ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις προκλητικές διώξεις μελών και στελεχών του ΚΚ Πολωνίας

Σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη οι Πολωνοί κομμουνιστές
Σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη οι Πολωνοί κομμουνιστές
Τις προκλητικές ποινικές καταδίκες μελών και στελεχών του ΚΚ Πολωνίας και τις αντικομμουνιστικές διώξεις και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, με Ερώτησή του στην Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι. Το περιεχόμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Πρόσφατα, μέλη και στελέχη του ΚΚ Πολωνίας καταδικάστηκαν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Dabrowa Gornicza με ποινές φυλάκισης έως και 9 μήνες, γιατί θεωρήθηκε "αδίκημα" κι έγκλημα η διάδοση των ιδεών τους μέσω της εφημερίδας "Brzask" και της ιστοσελίδας www.kompol.org.

Για την καταδίκη τους, το δικαστήριο, ακολουθώντας τις αντικομμουνιστικές θέσεις των πολωνικών αρχών, επιστράτευσε σαθρές κι έωλες κατηγορίες περί "δημόσιας προώθησης ολοκληρωτικού συστήματος", προσπαθώντας έτσι να σβήσει και να συκοφαντήσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, το δικαίωμα της δουλειάς, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πολωνικές αρχές προκλητικά εδώ και χρόνια απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα και τώρα καταδικάζουν τους κομμουνιστές, με την επίκληση των "δημοκρατικών αξιών".

Ανάλογες αντικομμουνιστικές διώξεις, καταδίκες κι απαγορεύσεις ΚΚ έχουν επιβληθεί και ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη, με την ανοιχτή στήριξη της ΕΕ, η οποία έχει αναγορεύσει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, που πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Μπορεί τώρα καθένας και με αποδείξεις να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνουν οι διακηρύξεις της ΕΕ περί των "αξιών της ελευθερίας και δημοκρατίας".

Αυτή είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της κι η ταξική βαρβαρότητα του συστήματος που υπερασπίζονται. Το δίκιο της εργατικής - λαϊκής πάλης, η αλήθεια των κομμουνιστών δεν δικάζονται, ούτε απαγορεύονται. Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει.

Ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος: Στις "αξίες" της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση και δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, η ποινικοποίηση της έκφρασης των κομμουνιστικών ιδεών και της δράσης των κομμουνιστών που επιβάλλουν οι αρχές και η κυβέρνηση της Πολωνίας;».

ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την καταστροφή σοβιετικών μνημείων

Τη συστηματική καταστροφή και βεβήλωση των σοβιετικών και αντιφασιστικών μνημείων καταγγέλλει το ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι γίνεται με την ενθάρρυνση των εθνικιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην εξουσία με το συνταγματικό πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014.

Οπως αναφέρει, μόνο τα τελευταία χρόνια περίπου 450 μνημεία για τους απελευθερωτές από το φασισμό στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, για τους παρτιζάνους στο Λβίβ, στο Χάρκοβο, στο Κίεβο, στην Οδησσό και αλλού έχουν υποστεί είτε μερική καταστροφή είτε βανδαλισμούς, με σβάστικες που ζωγράφισαν φασιστοειδή.

Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας επισημαίνουν επίσης ότι σε καμία περίπτωση ο ουκρανικός λαός και οι άλλοι λαοί δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, την εξύμνηση των εγκλημάτων των ναζιστών και των συνεργατών τους και ως παραδείγματα μιας τέτοιας διαστρέβλωσης αναφέρουν τις δηλώσεις τού έως τώρα πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ περί «σοβιετικής εισβολής στην Ουκρανία και την Γερμανία» ή του ΥΠΕΞ της Πολωνίας Γκζέγκορζ Σέτινα, περί «απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τους Ουκρανούς» ακόμα και τις επικλήσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Κιέβου για καταστροφή του μεγαλοπρεπούς μνημειακού γλυπτού «Πατρίδα» στην πρωτεύουσα, οι οποίες δεν πρέπει να περάσουν.

Και καταλήγει το ΚΚ Ουκρανίας ότι ο λαός πρέπει να βάλει τέλος στη συκοφάντηση των Σοβιετικών απελευθερωτών, του αθάνατου ηρωισμού του σοβιετικού λαού - νικητή του φασισμού.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις Πεκίνου για τις περιπολίες ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Επαναφέρει τις κατηγορίες για «στρατιωτικοποίηση» της περιοχής

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση της Κίνας στις κοινές περιπολίες που ΗΠΑ - Φιλιππίνες ξεκίνησαν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή που το Πεκίνο διεκδικεί στο μεγαλύτερο μέρος της και λόγω του μεγάλου φυσικού πλούτου και της θέσης της αποτελεί πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας της Κίνας σημειώνει πως οι αμερικανο-φιλιππινέζικες περιπολίες «οδηγούν στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, που είναι επιβλαβής για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Προσθέτει ότι «οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα την εδαφική ακεραιότητα και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας». Υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων αντανακλά ψυχροπολεμική νοοτροπία και, μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Καλούμε όλες τις πλευρές να σεβαστούν με ειλικρίνεια τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», προφανώς με την προσοχή στραμμένη στο πώς θα διαφυλαχτούν οι προτεραιότητες και οι ισορροπίες που διαμορφώνει το Πεκίνο για την περιοχή.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην τελετή με την οποία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μπαλικατάν», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS John C. Stennis» που πλέει στην περιοχή, σε μια κίνηση όλο συμβολισμούς για το έντονο αμερικανικό «ενδιαφέρον».

«Με κάθε άσκηση "Μπαλικατάν" και κάθε πλεύση του "Stennis", με κάθε νέα πολυμερή άσκηση και κάθε νέα αμυντική συμφωνία, προσθέτουμε μια νέα "βελονιά" σε όλο το πλέγμα της ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή... αυτό είναι το πλέγμα ασφάλειας που αντιπροσωπεύουν και υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ειρηνικό, με αρχές, περιεκτικό».

Το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ που σχεδιάζεται τον επόμενο μήνα.

Να σημειωθεί ότι, χτες, το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό «Stars and Stripes» έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι το τελευταίο δεκαήμερο η Κίνα έχει αναπτύξει 16 μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Shenyang J-11» κοντά στη νησίδα Γούντι, που ανήκει στο σύμπλεγμα Παρασέλ, μια από τις διαφιλονικούμενες ζώνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το περιοδικό επικαλούνταν ανώνυμη δήλωση αξιωματικού του Πενταγώνου, που μίλαγε για κίνηση «χωρίς προηγούμενο».

ΚΙΝΑ
«Μη συνετή» η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη ΛΔ Κορέας

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη ΛΔ Κορέας, απερίσκεπτη, μη συνετή» είναι ο τίτλος αναλυτικού χτεσινού σχολίου που δημοσίευσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», αντιδρώντας στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην οποία είχε προχωρήσει νωρίτερα η Πιονγιάνγκ.

Η νέα εκτόξευση είναι μια ακόμα ενέργεια της Πιονγιάνγκ που θεωρείται παραβίαση κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για μη ανάπτυξη και χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας. Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν, πάντως, ότι η χτεσινή εκτόξευση φαίνεται ότι απέτυχε.

Το «Σινχουά» αναφέρει πως «η πυρηνική επίδειξη δύναμης (της ΛΔ Κορέας) έχει παραβιάσει κατάφωρα την απόφαση του ΟΗΕ και προδώσει την παγκόσμια προσδοκία για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μέσω διαβουλεύσεων». Κάνει λόγο για «αντιπαραγωγικές» κινήσεις, που αξιοποιούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ - Ιαπωνίας στη βορειοανατολική Ασία, απειλώντας την ασφάλεια της ΛΔ Κορέας αλλά και ταράζοντας τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Μιλά ακόμα για «το υψηλό οικονομικό κόστος» που θα έχουν οι αμυντικές επιδιώξεις της Πιονγιάνγκ, οδηγώντας σε «συνέχιση του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει».

Θυμίζουμε πως οι επικρίσεις προς τη ΛΔ Κορέας και οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, είναι μέρος ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ ιεραρχούν την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής τους παρουσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας, που (και αυτή) με τη σειρά της μελετά προσεκτικά τις κινήσεις που καλύτερα θα προστατεύσουν τα στρατηγικά της συμφέροντα.

ΙΡΑΝ
Αποστολή Μογκερίνι για μπίζνες και «εμβάθυνση» σχέσεων

TEXEΡΑΝΗ.--

Στην πρωτεύουσα του Ιράν μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδεία επτά επιτρόπων, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της ιρανικής αγοράς για τα μονοπώλια της ΕΕ.

«Η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία θα θέσει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία με το Ιράν σε ποικίλους τομείς, που εκτείνονται από το εμπόριο, μέχρι την Ενέργεια, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Εκπαίδευση, την Ερευνα και τις επιστήμες», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι θα συνοδεύουν την Μογκερίνι οι ακόλουθοι επίτροποι: Μιγκέλ Κανέτε (Ενέργειας), Καρμένου Βέλα (Ναυτιλίας και Αλιείας), Χρήστος Στυλιανίδης (Ανθρωπιστικής Βοήθειας), Βιολέτα Μπουλτς (Μεταφορών), Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα (Αγοράς και Βιομηχανίας), Τιμπόρ Νάβραξιξ (Πολιτισμού) και Κάρλος Μοέδας (Επιστημών).

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον πρόεδρο της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμκχάνι, μελετώντας το πιθανό άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τεχεράνη. Επιπλέον, οι επίτροποι θα έχουν με τους ομολόγους τους διαδοχικές, ξεχωριστές, συναντήσεις προλειαίνοντας το έδαφος για κερδοφόρες μπίζνες ευρωπαϊκών τραπεζικών μονοπωλίων, βιομηχανιών, κατασκευαστικών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Ιράν.

Η αποστολή της Μογκερίνι και των επτά επιτρόπων της ΕΕ στην Τεχεράνη γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στο Ιράν (την Τετάρτη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ