ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Πάλη για έναν αθλητισμό - αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα»

Συζήτηση με τον Πόλυ Τάκα, μέλος της Γραμματείας Νέων του Πανεργατικού Μετώπου, για τα μηνύματα της φετινής διοργάνωσης

Στο φινάλε του πρώτου του γύρου φθάνει πλέον το Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ. Μια διοργάνωση, που, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά από την πληθώρα συμμετοχών, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Χωρίς κόστος συμμετοχής, με την άρτια διοργάνωση της Γραμματείας Νέων του Πανεργατικού Μετώπου, το τουρνουά παρέχει την ευκαιρία σε εργαζόμενους, ανέργους, σε νέους, σε μετανάστες, στα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων να μη μείνουν θεατές αλλά να πάρουν θέση στο παιχνίδι και να αγωνιστούν για έναν αθλητισμό - δικαίωμα για όλους. Που θα αποτελεί την απάντηση στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπου το παρασκήνιο, οι μάχες συμφερόντων, οι ενδοεπιχειρηματικές κόντρες, ο τζόγος και τα αναβολικά είναι αυτά που... κάνουν το παιχνίδι. Σημειώνεται πως ειδικά φέτος το Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους του μόχθου που ξεριζώνονται απ' τον τόπο τους, στους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α. από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Για τη σημασία του Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τα μηνύματα που στέλνει καθώς και την απήχηση που έχει, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει σήμερα με τον Πόλυ Τάκα, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.


-- Εχοντας διανύσει μια πορεία αρκετών ετών μέχρι σήμερα το Ποδοσφαιρικό Τουρνουά του ΠΑΜΕ, ποια τα μηνύματα που στέλνει η φετινή διοργάνωση ειδικά ως προς το θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένη;

-- Εχουμε κλείσει μια δεκαετία που γίνεται αυτή η διοργάνωση. Δεν είναι μόνο οι αγώνες ποδοσφαίρου που έχουμε διοργανώσει. Εχουν γίνει παλιότερα και αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομίες, με πάρα πολύ καλή συμμετοχή. Και το επόμενο διάστημα θα παρθούν και άλλες πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε φέτος να μην το αφιερώσουμε στους ανθρώπους του μόχθου που ξεριζώνονται απ' τον τόπο τους, στους πρόσφυγες, στις χιλιάδες οικογένειες με τα παιδιά που θαλασσοπνίγονται, ή στοιβάζονται σε ακατάλληλες υποδομές, σε λασπόνερα και αλλού, που αντιμετωπίζονται με καταστολή εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και σε άλλες χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία με τη συμφωνία της στην παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, που είναι προάγγελος επικίνδυνων, για το λαό και για τους πρόσφυγες, εξελίξεων. Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή κάλεσε το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να σταθεί απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό.


Καθημερινά, συνδικάτα και μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τους χώρους όπου στοιβάζονται οι πρόσφυγες, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης που μαζεύονται από το υστέρημα του λαού και τον καλούν να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων και να διεκδικήσει να σταματήσει η τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά.

-- Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αθληθούν;

-- Με τη διεξαγωγή αυτού του τουρνουά αναδεικνύουμε επίσης το δικαίωμα στον αθλητισμό και ότι αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται απ' την τσέπη μας. Σήμερα, ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται και θεωρείται πολυτέλεια για μια λαϊκή οικογένεια, που παλεύει να τα φέρει βόλτα πολύ δύσκολα.

Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα σωματεία πετσοκόβεται χρονιά με τη χρονιά και πλέον για κάθε αθλητική δραστηριότητα απαιτείται μεγάλη συνδρομή, ακόμα και στα προγράμματα του δήμου για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα. Δεν συζητάμε καν για τα ιδιωτικά γυμναστήρια και ακαδημίες 5x5, τα κολυμβητήρια κ.ά., όπου το υψηλό κόστος συνδρομής είναι απλησίαστο.

Η μεγάλη συμμετοχή στο εργατικό πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ κάθε χρόνο δείχνει τη δίψα των εργαζομένων για άθληση. Δίνουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στο συνάδελφό μετανάστη, σε πρόσφυγες, στα παιδιά που δίνουν μια σπουδαία μάχη ώστε να βγουν νικητές από τις διάφορες εξαρτήσεις, να συμμετάσχουν δωρεάν, να γίνουν πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και όχι θεατές. Παράλληλα, αναδεικνύουμε ότι ο αθλητισμός είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε, για να είναι δικαίωμα και δωρεάν για όλους. Να διαμορφώνονται αίθουσες γυμναστικής και τα κατάλληλα γήπεδα, τα οποία να διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα με το απαιτούμενο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση.

-- Και από τη φετινή διοργάνωση δεν λείπουν οι ομάδες των παιδιών από τα Κέντρα Απεξάρτησης. Ποιο το ειδικό βάρος αυτών των συμμετοχών;

-- Και στο φετινό τουρνουά ποδοσφαίρου συμμετέχουν 4 ομάδες από προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, που βρίσκονται είτε στο στάδιο της θεραπείας είτε στο στάδιο της επανένταξης. Το ταξικό κίνημα έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα των ναρκωτικών. Είμαστε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά. Υποστηρίζουμε ότι υπάρχει λύση και μπορεί να ξεφύγεις από τις εξαρτήσεις με τα «στεγνά» προγράμματα που εφαρμόζονται στα συγκεκριμένα κέντρα. Χρειάζεται να αναπτυχθεί η συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους νεολαίας, στις σχολές, αυτή η θέση μας, κόντρα σε αυτό που θέλουν να μας περάσουν, ότι ο καθένας μπορεί το σώμα του να το κάνει ό,τι θέλει, ότι δεν είναι και κακό να έχεις μια γλάστρα με κάνναβη στο μπαλκόνι σου, και κόντρα ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στα φεστιβάλ και υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην κρίση αυξήθηκε ο αριθμός χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Θέλουν τη νεολαία υποταγμένη και ναρκωμένη. Τα παιδιά από τις ομάδες του ΚΕΘΕΑ αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι οργανωμένα, μέσα και έξω από το γήπεδο, να κερδίσουμε τον αγώνα μας.

-- Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά των προηγούμενων διοργανώσεων ήταν η άψογη διεξαγωγή τους. Τι προβλήματα πρέπει να νικηθούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό;

-- Κάθε χρόνο κάνουμε προσπάθεια να βελτιώνουμε το επίπεδο της διοργάνωσης, όσο περνάει από το δικό μας χέρι δηλαδή. Γιατί για να οργανώσεις ένα τουρνουά, μάλιστα φέτος με 64 ομάδες, δεν είναι και εύκολο πράγμα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι εθελοντική και γίνεται με μεράκι. Είναι πραγματικά αυτό που λέμε ένα πρωτάθλημα για εργάτες από εργάτες. Βοηθάνε πολύ και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σπουδαστές στο ρόλο του διαιτητή, στο γήπεδο υπάρχουν πάντα γιατρός και φάρμακα για να προσφερθούν πρώτες βοήθειες. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Κυριακή και γίνονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικά γήπεδα, που μας παραχωρούν οι δήμοι.


ΜΠ. ΤΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ