ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές αφιερωμένες στον Κώστα Βίρβο

Eurokinissi

Στον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού Κώστα Βίρβο, που άφησε πίσω του σχεδόν δυόμιση χιλιάδες τραγούδια, είναι αφιερωμένες οι δύο βραδιές που πραγματοποιούνται στις 25 και 26 Μάη στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Πρόκειται για δύο συναυλίες προς τιμήν του κορυφαίου στιχουργού, που «έφυγε» από κοντά μας τον Αύγουστο του 2015, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί τραγουδιστές που είτε ερμήνευσαν απευθείας οι ίδιοι τραγούδια του, ή είναι νεότεροι και δίνουν νέα πνοή στις αγαπημένες, μεγάλες επιτυχίες του.

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Σοφία Βόσσου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώτα Γιάννα, Φωτεινή Δάρρα, Στέλιος Διονυσίου, Ερωφίλη, Χαρούλα Λαμπράκη, Νάντια Καραγιάννη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μανώλης Μητσιάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λιζέττα Νικολάου, Θάνος Ολύμπιος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώργος Σαρρής, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Λάκης Χαλκιάς, Ραλλία Χρηστίδου κ.ά. Συμμετέχουν οι συνθέτες: Μίμης Πλέσσας, στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Βίρβου, και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Απαγγελία: Εύα Κοταμανίδου. Καλλιτεχνική διεύθυνση, παρουσίαση: Γιάννης Τζουανόπουλος. Τη συναυλία προλογίζει ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης.

Ο Κώστας Βίρβος αποτύπωσε ανάγλυφα στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Η λυρικότητα που αναβλύζει πηγαία, δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές εμπειρίες και τα βιώματα της γενιάς του, ανανέωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία, το ύφος και το περιεχόμενο του λαϊκού τραγουδιού. Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η μετανάστευση βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του. Αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι.

Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από όλους σχεδόν τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, όπως τους Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Θεόδωρο Δερβενιώτη, Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Γρηγόρη Μπιθικώτση.

«Ο Βαφτιστικός» στη Λυρική

Η τρίπρακτη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο βαφτιστικός» φιλοξενείται ξανά - σε νέα παραγωγή - στη Λυρική, στο Θέατρο «Ολύμπια», για 7 μόνο παραστάσεις, στις 13, 14, 15, 18, 20, 21 και 22 Μάη, στις 8 το βράδυ. Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη και Ανδρέα Πυλαρινού και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. «Ο Βαφτιστικός», 98 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του και 70 χρόνια μετά την ένταξη του έργου στο ρεπερτόριο της Λυρικής, υπήρξε και παραμένει η πιο αγαπητή ελληνική οπερέτα, τόσο για το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές κείμενό της, όσο, κυρίως, για τη μελωδική μουσική στα τραγούδια και ντουέτα, που έναν αιώνα τώρα παραμένουν το ίδιο δημοφιλή. «Ο Βαφτιστικός» καταγράφηκε άμεσα στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ως αναμφισβήτητο κομμάτι της αστικής κουλτούρας. Στη συνέχεια, πέρασε πολύ σύντομα από τη σκηνή του θεάτρου στο αστικό σαλόνι και το μικροαστικό ταβερνείο, όπου τα μουσικά νούμερα όπως «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και πολλά άλλα, αυτονομημένα από το έργο, έκαναν τεράστια καριέρα, εντάσσοντας τον «Βαφτιστικό», ήδη από την εποχή του, στο πεδίο της λαϊκής κουλτούρας...

Η οπερέτα, σε πρόζα και στίχους του Σακελλαρίδη, αφηγείται μία σειρά από παρεξηγήσεις που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίον εκείνη δεν θυμάται οπτικά, και με αυτή του την ιδιότητα να την επισκεφτεί στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της, στο οποίο συμπτωματικά φιλοξενεί τη φίλη της, Κική.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σίμος Κακάλας ετοιμάζει μια κλασική ανάγνωση, αναδεικνύοντας την κωμική διάσταση του έργου, η οποία, όπως ο ίδιος τονίζει, «απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια και οξυδέρκεια». Συνοδοιπόροι του ο σκηνογράφος Αντώνης Δαγκλίδης, η ενδυματολόγος Κλαιρ Μπρέισουελ, ο Περικλής Μαθιέλλης στους φωτισμούς και η Ιρίνα Ακριώτη - Κολιουμπάκινα στη χορογραφία.

Στο καστ συναντά κανείς νεότερους μονωδούς, όπως τους: Αννα Στυλιανάκη, Δημήτρη Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, αλλά και πολλούς καταξιωμένους πρωταγωνιστές της Λυρικής, όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Σταμάτης Μπερής, η Τζίνα Πούλου, η Δέσποινα Σκαρλάτου κ.ά.

Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι διαπρεπείς αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 25, 30 και 35 ευρώ. Τιμή παιδικού και φοιτητικού: 10 ευρώ.

«Αυτός και το πανταλόνι του» στο Underground

Από την Πέμπτη 26 Μάη θα παρουσιάζεται στο Underground (Κοραή4, τηλ. 213.0370.342), τον καινούργιο θεατρικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, η παράσταση «Αυτός και το πανταλόνι του», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, καθημερινά για 12 μόνο παραστάσεις, μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιούνη.

Ενας μονόλογος αντιπροσωπευτικό δείγμα της θεατρικής γραφής του σημαντικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ενας μονόλογος, που ουσιαστικά είναι διάλογος: Η σύγκρουση ενός αδύναμου ανθρώπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε. Τελματωμένες οι ελπίδες, γελασμένα τα όνειρα, απροσπέλαστος ο έρωτας και η στέρηση, η μοναξιά, η κοινωνική καταπίεση και η εκμετάλλευση... Η συνείδησή του ασφυκτιά. «Αν μπορούσα θα 'φευγα πρώτος», μας εξομολογείται. Αλλά δεν πρόκειται να φύγει. Αλλωστε, σ' όλη του τη ζωή πάντοτε «ήθελε», μα ποτέ δεν «μπόρεσε»...

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης. Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Μουσική: Ελενα Κοσμά - ORESTIS. Κίνηση: Αριστοτέλης Μαγουλάς. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Πάνος Μπόρας. Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Μειωμένο: 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» στην αρχαία ελληνική γλώσσα

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Κύπρο αλλά και στην ιστορική Οπερα του Ανόι, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για 8 παραστάσεις, από τις 6 έως τις 15/5.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εγχειρήματος, έχοντας διδάξει τη φωνητική ερμηνεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και καταθέτοντας παράλληλα μια νέα μετάφραση της «Απολογίας», που συνοδεύει με υπέρτιτλους την παράσταση, γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταλάβουμε σήμερα τον πραγματικό χαρακτήρα αυτού του εξόχως οριακού κειμένου μέσα από τις μεταφράσεις του, επειδή η μεταγραφή του σε μιαν άλλη γλωσσική δομή και φωνή, είτε είναι η νέα ελληνική είτε η φωνή μιας οποιασδήποτε άλλης εθνικής γλώσσας, αλλοιώνει αναγκαστικά και παρερμηνεύει το ύφος και το ήθος του λόγου, άρα και το πραγματικό πρόσωπο του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Κάθε μεταφραστική απόπειρα, όσο πιστή κι αν θέλει να είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον πρωτότυπο λόγο ενός κειμένου, αφού εκ των πραγμάτων παράγει μιαν εντελώς νέα δομή, που ενέχει έναν διαφορετικό ήχο, παράγοντας μιαν άλλη μουσική και ένα άλλο νόημα».

Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Επιμέλεια μετάφρασης υπερτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη. Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου. Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς. Διανομή: Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος).

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή 19.00. Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ