ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ανασύνταξη του κινήματος, στη Λαϊκή Συμμαχία

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Αγορά»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και το δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

-- Φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, έστω και προληπτικών αυτήν τη φορά. Εκτιμάτε πως η αξιολόγηση τελικά θα ολοκληρωθεί;

-- Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο, λέει το τραγούδι και αποδίδει ακριβώς ό,τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει και στο νέο «μνημόνιο - κάβα». Η δυσκολία της είναι πώς θα το σερβίρει.

Μέχρι τώρα, στο όνομα της αξιολόγησης σερβίρει με νομοσχέδια στη Βουλή τη νέα φοροληστεία του λαού και τη σφαγή του Ασφαλιστικού. Με λίγα λόγια, υλοποιεί μία από τις βασικές απαιτήσεις που για χρόνια είχε το κεφάλαιο, να μπει η ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Τώρα, αν το σίριαλ της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί, ρωτήστε την κυβέρνηση, γιατί η ίδια παίζει το παιχνίδι του «καλού» (ΕΕ) και του «κακού» (ΔΝΤ). Η ουσία είναι ότι κάθε συμβιβασμός που επιχειρεί η κυβέρνηση, για να κρατηθεί στην καρέκλα της εξουσίας, είναι όλο και πιο επώδυνος για τον ελληνικό λαό.

-- Το ΚΚΕ δεν απορρίπτει, δηλαδή, κανένα σενάριο, ούτε εκλογές, ούτε μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή;

-- Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό ενός συμβιβασμού. Ομως, όλα τα σενάρια που αναφέρετε βρίσκονται στα συρτάρια του αστικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του, προκειμένου να μην ανακοπεί η υλοποίηση νόμων και μέτρων, που βασικό στόχο έχουν την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών και το τσάκισμα του λαού. Και ανεξάρτητα τι ζητά το κάθε κόμμα, εκλογές ή νέα κυβέρνηση συνεργασίας, όλα ταυτίζονται στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις. Μικροκομματικές σκοπιμότητες μόνο εμποδίζουν αυτά τα κόμματα που έχουν ίδια στρατηγική στόχευση, στην άμεση υλοποίησή τους.

Το ΚΚΕ δεν θα ξεπλύνει κανέναν απ' όσους κορόιδεψαν το λαό

-- Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν τις εκλογές, ζητάνε συνεννόηση και oικουμενική κυβέρνηση. Το ΚΚΕ αρνείται τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο σχήμα. Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η διέξοδος για τη χώρα;

-- Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται σε λογικές που έχουν δοκιμαστεί και έχουν οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε, με «κυβερνήσεις αστικής συνεργασίας» εντός των τειχών, όποιο όνομα ή πρόσημο κι αν έχουν. Μέσα σ' αυτές μπορούν να τα βρουν και να συνεννοηθούν τα διάφορα κόμματα ίδιας ευρωατλαντικής κοπής.

Η διέξοδος για εμάς βρίσκεται μόνο εκεί που μπορούν να συνεννοηθούν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα μεταξύ τους, εκεί που μπορεί να ανασυνταχθεί το κίνημα σε νέες στέρεες βάσεις. Εκεί που μπορεί ο εργάτης, ο άνεργος να συνεννοηθεί με τον αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο, το νέο και τη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία που θα παλεύει για την απόκρουση των μέτρων, για όλα τα προβλήματα, για την αλληλεγγύη, βάζοντας στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων: Την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, για ριζικές ανατροπές με γνώμονα την ευημερία του λαού.

-- Σε περίπτωση που τελικά οδηγηθούμε, αργά ή γρήγορα, σε εκλογές, το κόμμα σας θα αναζητήσει προεκλογική συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους, όπως την ΛΑΕ ή το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

-- Ε, όχι δα, το ΚΚΕ να ξεπλύνει όλους όσοι στήριξαν από διάφορες κυβερνητικές καρέκλες το πρώτο κρίσιμο διάστημα τη μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της «πρώτη φορά αριστεράς» και κορόιδευαν το λαό ότι δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο... Υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι και ειδικοί στη μεθόδευση της πολιτικής απατεωνιάς και του τυχοδιωκτισμού.

-- Ποια είναι τα συμπεράσματα του ΚΚΕ από τους πρώτους μήνες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για το Προσφυγικό και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

-- Οι συμφωνίες αυτές είχαν ως μοναδικό αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το Προσφυγικό Δίκαιο, αλλά και την επιβράβευση της Τουρκίας για την επιθετική πολιτική της, γεγονός που ενίσχυσε την τουρκική προκλητικότητα. Δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να βάλει ξανά στο επίκεντρο τις βλέψεις της, τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο, τις γκρίζες ζώνες, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Επιπλέον, η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία στην περιοχή της Συρίας για το ποιας χώρας τα συμφέροντα θα βάλουν στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής.


ΑΙΓΑΙΟ
ΝΑΤΟ και κυβέρνηση μεθοδεύουν επικίνδυνες εξελίξεις

Επικίνδυνες εξελίξεις προμηνύονται το επόμενο διάστημα στον άξονα Αθήνα - Αιγαίο - Αγκυρα, με την παρουσία της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ να μονιμοποιείται, όπως όλα δείχνουν, στο Αιγαίο, μετατρέποντάς το σε ΝΑΤΟική θάλασσα, με τη σύμφωνη γνώμη και ακέραιη την ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας (...) Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο αλλά και ατύχημα (σ.σ. στο Αιγαίο), εξαιτίας των συνεχών εμπλοκών».

Δίνοντας μιαν ιδέα τού πού βασίζεται η κυβέρνηση για να ...δοθεί «λύση», είπε: «Η Ελλάδα ενημερώνει τους συμμάχους αλλά και τη διεθνή κοινότητα (...) μίλησα τηλεφωνικά με τον γγ του NATO. Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στο NATO, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου. Τον ενημέρωσα για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο».

«Του είπα ότι η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και ζήτησα την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι» πρόσθεσε ο Π. Καμμένος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «προμοτάρει» την ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε ρόλο «διαμεσολαβητή» στο Αιγαίο...

«Η παρουσία του NATO στην περιοχή (...) βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά», υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας, επιμένοντας να κάνει... αγιογραφίες της λυκοσυμμαχίας, όταν η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας συμπίπτει «όλως τυχαίως» με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο!

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, προδιέγραψε επέκταση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, επισήμως προκειμένου να αποφευχθεί άνοδος των προσφυγικών ρευμάτων από τη Βόρεια Αφρική: «Η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της. Οσον αφορά την επέκταση των επιχειρήσεων νότια της Κρήτης, θεωρώ ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Κοτζιάς καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις: Πρώτον, η μη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και, δεύτερον, ο απόλυτος σεβασμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή».

Προετοιμάζουν μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο

Αλλωστε, κατά δημοσίευμα της «Καθημερινής», «στόχος των ΗΠΑ, τονίζουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, είναι να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες και να επεκτείνει με σχέδιο και ένα νέο δόγμα την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο (...) οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή που είναι πλήρως αναβαθμισμένες και η προστασία των ενεργειακών οδών καθιστούν το Αιγαίο και την Ελλάδα μείζονος στρατηγικής σημασίας».

Και ακόμα χειρότερα: «Καλά ενημερωμένος διπλωμάτης, που υπηρετεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είπε στην "Καθημερινή" ότι υφίσταται ένας επιπλέον κίνδυνος για τη χώρα, καθώς οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στους θεσμούς της ΕΕ, η νέα συνοριοφυλακή, η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία, μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνοποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία». Πώς; «Ενα θερμό επεισόδιο που φαίνεται να επιδιώκει τουλάχιστον ένα τμήμα των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών, μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και εκεί να διεκδικήσει την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου»...

Με «περγαμηνές» Ουκρανίας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Μάλλον σε ένα τέτοιο εκρηκτικό πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέλεξε ως επόμενο Aμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα τον Τζέφρεϊ Πίατ, ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης στην Ουκρανία, όπου και πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της βρωμοδουλειάς των Αμερικανών, με ό,τι κι αν σημαίνει η επιλογή των ΗΠΑ να στείλουν πρέσβη με τέτοιες «περγαμηνές» στην Αθήνα...

Με το Αιγαίο να παίζει ρόλο διαύλου για τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις καθ' οδόν προς τις βάσεις τους στη Συρία, ήταν περίπου αναμενόμενη μια αντίδραση της Μόσχας για όσα συμβαίνουν εδώ. Ετσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, χαρακτήρισε ένδειξη «νεοοθωμανικών επιδιώξεων» τις τουρκικές παραβιάσεις, προσθέτοντας: «Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μία λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους της ίδιας Συμμαχίας; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό».

Μέσα σ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, φρόντισε να συναντηθεί με τον Γερμανό υφυπουργό Αμυνας, Γκρούμπε Μάρκους, συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», με «ιδιαίτερη έμφαση» στο Προσφυγικό. Θυμίζουμε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο με αυτό το πρόσχημα, έχει Γερμανό διοικητή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ