ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Οικονομική διπλωματία: «Ανεβάζει ταχύτητες» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα κέρδη του κεφαλαίου

-- Αμεσες ξένες επενδύσεις: Μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2014 - Σταθερά πρώτες οι ΗΠΑ ως χώρα εξαγωγής επενδυτικών κεφαλαίων, ενισχύεται διαρκώς ο ρόλος της Κίνας

-- Γαλλία: Η προώθηση του αντεργατικού εκτρώματος του νόμου «Ελ Κομρί» δημιουργεί διεργασίες και μέσα στα αστικά κόμματα και το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

-- ΗΠΑ: Ορισμένα στοιχεία που δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης στην οικονομία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση για τα κέρδη του κεφαλαίου

Σε δύο βασικούς άξονες κινείται σ' αυτή τη συγκυρία η δράση της οικονομικής διπλωματίας, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων

Σε ένταση βρίσκεται η δραστηριότητα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα (εδώ με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Μ. Σοκόλοφ), για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Motion Team

Σε ένταση βρίσκεται η δραστηριότητα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα (εδώ με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Μ. Σοκόλοφ), για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να στηρίξει και μέσω της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας τις μπίζνες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, τα κομπρεμί τους με λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού, αναδείχτηκε σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις 22/4, με θέμα «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας».

Δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης, κινούμενες σε δύο βασικούς άξονες: την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτή τη βάση προωθεί κατ' αρχάς «νέο θεσμικό πλαίσιο, λειτουργικό και ευέλικτο, που εμπλέκει τα αρμόδια υπουργεία, σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και υπηρεσιών», προς «διαμόρφωση αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης, με έμφαση στην ανάπτυξη συνεργειών» μέσω σύστασης Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας με συμμετοχή υπουργών και γενικών γραμματέων αλλά και Επιχειρησιακής Επιτροπής Εξωστρέφειας, «η οποία θα αποτελεί το όργανο συντονισμού και υποστήριξης του έργου της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, με συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλα τα συναφή υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και τους φορείς εξωστρέφειας».

Παραπέρα, όπως είπε ενδεικτικά στην ομιλία του ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στο 2016 13 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ) (με Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιορδανία, Ρωσία, Τυνησία, Μολδαβία, Σαουδική Αραβία, Ινδία και Λευκορωσία, όπως και μια Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και 16 επιχειρηματικές αποστολές, αρχής γενομένης από τον Οκτώβρη 2015 (σε Ιράν δυο φορές, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ιορδανία σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, Τυνησία, Κένυα, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Καζακστάν, Βέλγιο σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, Ινδονησία και Λευκορωσία).

Η «πρώτη φορά Αριστερά»...

Σημειωτέον, αρχές αυτής της βδομάδας, στο πλαίσιο προετοιμασίας της προσεχούς Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ιορδανίας, ο Δ. Μάρδας έκανε επίσκεψη εργασίας στο Αμμάν, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Στο περιθώριο της επίσκεψης, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ιορδανική αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί την Αθήνα το Σεπτέμβρη, για τη σύγκληση της ΜΔΕ Ελλάδας - Ιορδανίας, να συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή.

Κατά την επίσκεψή του, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προμηθειών Ιορδανίας, τον υπουργό Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, τον γγ του υπουργείου Υδάτων και Αρδευσης, τον γγ του υπουργείου Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, καθώς και με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Αποδήμων. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, σημειωνόταν με έμφαση - ως άλλο ένα δείγμα ότι δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πλήρη ευθυγράμμισής της με τους στόχους του κεφαλαίου - ότι «για πρώτη φορά, στις συναντήσεις του κ. υφυπουργού με τους υπουργούς και αξιωματούχους της ιορδανικής κυβέρνησης, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων. Η καινοτομία αυτή, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην περίπτωση της Ιορδανίας, θα ενσωματωθεί στην πρακτική του υπουργείου Εξωτερικών και θα εμπλουτιστεί και με άλλους φορείς και επιμελητήρια».

Τέλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην προαναφερόμενη ενημερωτική εκδήλωση του ΥΠΕΞ, ο Δ. Μάρδας πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων της Ελλάδας ως «επενδυτικού προορισμού», που θα κάνει σε «επενδυτικά funds», «think-tanks» και «μεμονωμένους επενδυτές» (σε Γαλλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο και Βρετανία), ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβρη περίπου 100 συναντήσεις με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα και «θεσμικούς επενδυτές».

Διορθώνουν τα «κακώς κείμενα»

Στον άξονα «προσέλκυσης επενδύσεων», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ εντάσσει και δράσεις όπως την «υποστήριξη έργου Αντιπροεδρίας, Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Υπουργού Επικρατείας, ως προς καταγραφή σημαντικότερων επενδύσεων προς υλοποίηση στην Ελλάδα και εντοπισμός σημαντικότερων αιτιών καθυστέρησής τους», την «υποβολή έκθεσης προς το ΚΥΣΟΙΠ με θέμα τη μείωση σε 6-8 μήνες της διαδικασίας έγκρισης μιας ξένης επένδυσης» κι ένα «Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των θερμών πηγών» που κατατέθηκε στο υπουργείο Τουρισμού.

Αλλα βασικά στοιχεία του προγραμματισμού της κυβέρνησης είναι: «Συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων και φορέων προώθησης διμερούς συνεργασίας», όπως «εκπροσώπους ελληνικών κατασκευαστικών», «επικεφαλής διμερών επιμελητηρίων», «εκπροσώπους από σουηδικές, γαλλικές, ισραηλινές επιχειρήσεις κ.λπ.».

Διμερείς άξονες

Ακόμα, θεωρούν βασικό ζήτημα το «Συντονισμό στον Οδικό χάρτη για την Οικονομία και τις Επενδύσεις Ελλάδος - Γαλλίας» ενώ από το ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν ότι «ανάλογες συνεργασίες εξετάζονται και με Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία».

Επιπλέον, προγραμματίζουν «Διοργάνωση 3 Συνεδρίων με γεωγραφική στόχευση τα Βαλκάνια, τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και τις μεσογειακές χώρες». Χαρακτηριστικά, σε συνδιοργάνωση ΥΠΕΞ με ΔΕΘ - HELEXPO, προγραμματίζεται η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 7-8 Ιούλη του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου, στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών, με συμμετοχή εκπροσώπων «πολιτικής ηγεσίας, επιχειρηματικής κοινότητας και ερευνητικών ινστιτούτων» από 9 χώρες.

Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Στον άξονα «Προώθηση Εξαγωγών» εντάσσεται και «Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών, το οποίο εκπονήθηκε από το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Γραφεία ΟΕΥ (σ.σ. Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, λειτουργούν σε ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό) και τη Γενική Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων». Μεταξύ άλλων δράσεων, το εν λόγω Σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση της πληροφόρησης «για την αρτιότερη ενημέρωση ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων», «Εκπόνηση Οδηγών Επιχειρηματικότητας για όλες τις χώρες με παρουσία Γραφείων ΟΕΥ (50 χώρες περίπου σήμερα)», «Αναβάθμιση λειτουργίας Γραφείων ΟΕΥ» και άνοιγμα τέτοιων Γραφείων και σε «νέες αγορές», Απω Ανατολή, Χώρες του Κόλπου κ.α.

Προωθείται, εξάλλου, «κατάθεση έκθεσης στο ΚΥΣΟΙΠ για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των εξαγωγέων, που δεν προσκρούουν στις διατάξεις αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις».

Αλλες δράσεις

Σε μια σειρά άλλες δράσεις, προωθείται «Πρόγραμμα προσέλκυσης ασθενών από Αραβικές χώρες και Ρωσία, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης της χώρας», όπως και «Πρόγραμμα τιμώμενων χωρών σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, προσφέροντας προνομιακές τιμές σε τουρίστες ξένων χωρών (Honorary countries για το τρέχον έτος, οι Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία)».

Τέλος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γγ Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας, στάθηκε στη «σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της εξωστρέφειας, καθώς και στις συνεχείς προσπάθειές της για την επίλυση σχετικών δυσκολιών και τη βελτίωση των παραγόμενων αποτελεσμάτων».

Επισήμανε την «ανάγκη για συνέργειες του υπουργείου Εξωτερικών με τα συναρμόδια υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα» και υποστήριξε ότι «η μεταβολή - αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αφενός και η θεραπεία χρόνιων παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης αφετέρου θα συμβάλουν σημαντικά στην εξωστρέφεια», βασική έγνοια αυτή της ντόπιας αστικής τάξης να προσαρμόσει το κράτος της στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Παραπέρα, ο Γ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί μια πολυδιάστατη πολιτική, με έμφαση σε χώρες με τις οποίες διανοίγονται σημαντικές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες», ενώ παράλληλα «επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ», στη γνωστή προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει με όσα περισσότερα κέντρα μπορεί, προς ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης και της κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε «στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από το υπουργείο Εξωτερικών για αυξήσεις των τουριστικών εισροών στη χώρα μας, καθώς και για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Ελλάδα σε βάθος χρόνου ενεργειακός κόμβος».


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ