ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού και κουμάντο από τις ΜΚΟ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά

Τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, όπου γενικό κουμάντο θα κάνουν οι ΜΚΟ, προδιέγραψε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Σκαραμαγκά. Οσο για τη διάθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αυτή φάνηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή ο Σκαραμαγκάς είναι ένα καλό κέντρο», «πληροί τις βασικές προϋποθέσεις με βάση τους διεθνείς κανονισμούς», «έχουμε και χειρότερα»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι το κέντρο αυτό, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 2.886 πρόσφυγες, «βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι εκτεθειμένη σε καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα σημείο σκίασης», δεν υπάρχει δομή του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού εκεί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Η σίτιση των παιδιών είναι ελλιπής - για ζεστό φαγητό ούτε λόγος να γίνεται - ενώ για το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αφού δεν έχει γίνει ούτε ράντισμα για τα κουνούπια. Χώρια ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς, ενώ δεν υπάρχει και συγκοινωνία που να συνδέει το κέντρο με την αγορά της πόλης.

Ο Χρήστος Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους, καλώντας το λαό να αγωνιστεί γι' αυτό. Ωστόσο, για όσο διάστημα θα φιλοξενούνται στη χώρα μας, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Ρώτησε, απαιτώντας συγκεκριμένη απάντηση: «Τι θα κάνετε έτσι ώστε πράγματι να εξασφαλιστούν στο χώρο συνθήκες υγιεινής, τέτοιες που να διασφαλίζουν την υγεία των προσφύγων και τη δωρεάν σίτισή τους, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ».

Τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αποτύπωσαν ανάγλυφα τη σφραγίδα των αποφάσεων της ΕΕ και την προσυπογραφή της κυβέρνησης. Αφού παραδέχτηκε το «δίκιο» του βουλευτή του ΚΚΕ και ότι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κατάσταση που χαρακτήρισε «οξεία», πρόσθεσε: «Ο Σκαραμαγκάς έγινε για να λυθεί το πρόβλημα του Πειραιά και του Ελληνικού και θα φτιαχτεί και άλλο τέτοιο κέντρο, όχι στο Σκαραμαγκά».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει διευθετηθεί η πρώτη προσωρινή εγκατάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού πληθυσμού σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες. Το δεύτερο σχέδιο είναι, αφού πάρει μορφή το χάος, να δούμε πώς αυτές οι συνθήκες θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα γίνουν καλύτερες». Βέβαια, «το πόσο θα τα καταφέρουμε, πού θα τα καταφέρουμε, θα το δούμε, γιατί είναι και αυτό με τα χρήματα, καθώς και οι δυσκολίες που έχουμε».

Την ίδια ώρα, βέβαια, που επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για να εξασφαλιστούν οι ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ΜΚΟ έχουν «πάρει 100 εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ωμά ότι «θα δώσουμε ρόλο στις ΜΚΟ» ώστε «τα λεφτά που πήραν να αξιοποιηθούν σωστά». Μάλιστα, προέτρεψε οι «επόμενες Επίκαιρες Ερωτήσεις γι' αυτό το ζήτημα δεν θα πρέπει να αφορούν το αν οι ΜΚΟ θα εμπλακούν ή όχι. Αυτό θα γίνει». «Θα πρέπει να υπάρξουν συνεχείς Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον έλεγχο, για το τι γίνεται, για το αν αυτά τα λεφτά πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε ή γίνεται ένα "πάρτι" ανάμεσά τους», ομολογώντας, δηλαδή, ταυτόχρονα τον ύποπτο ρόλο τους!

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Δίπλα στους πρόσφυγες του Σκαραμαγκά

Δίπλα στους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά βρέθηκε ξανά το ΠΑΜΕ, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του μαζί με το Δήμο Χαϊδαρίου και τις Λαϊκές Επιτροπές γειτονικών δήμων. Είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και παιχνίδια που συλλέχθηκαν από Ελληνες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, παραδόθηκαν στους πρόσφυγες που αυτές τις στιγμές τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων του ΠΑΜΕ σε άλλους χώρους «φιλοξενίας». Είναι μία ακόμα συνεισφορά στους πρόσφυγες του Σκαραμαγκά από το Δήμο Χαϊδαρίου και τις Λαϊκές Επιτροπές, που σχεδόν καθημερινά είναι δίπλα τους προκειμένου να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν έστω και λίγο από το δράμα που βιώνουν καθημερινά μικρά παιδιά, γυναίκες και άντρες.

Μετά την παράδοση των ειδών, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, δήλωσε: «Η σημερινή μας παρουσία εδώ, των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχει σκοπό να δηλώσει για ακόμα μία φορά την αλληλεγγύη μας απέναντι στους πρόσφυγες για όλα αυτά που βιώνουν, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και έμπρακτα να εκφράσουμε αυτή την αλληλεγγύη με τρόφιμα που συγκεντρώσαμε από εργαζόμενους στην Ελλάδα, από άνεργους και άνεργες, από το υστέρημά τους δηλαδή. Νομίζουμε ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία και φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν και οι πρόσφυγες.

Κουβεντιάσαμε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με την αφορμή της σημερινής επίσκεψης που κάνουμε στο χώρο, τους επαναδιατυπώσαμε τη θέση μας για το πώς προκύπτουν τα προβλήματα, ότι από κοινού όλη η εργατική τάξη πρέπει να αντιπαλέψει τις αιτίες που τα γεννούν, να παλέψει να υπερασπιστεί τη ζωή της, παίρνοντας υπόψη ότι πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Είναι μια μέρα που σηματοδοτεί και συμβολίζει τον αγώνα της εργατικής τάξης για να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση που γεννάει αυτό το σύστημα. Θεωρούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και μεγάλους αγώνες που πρέπει να δώσουμε το επόμενο διάστημα γιατί βλέπουμε πως η κατάσταση συνεχώς οξύνεται. Οι συνάδελφοι πρόσφυγες το καταλαβαίνουν αυτό αλλά το καταλαβαίνουν και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με τα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στις πλάτες τους και κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη.

Σε αυτές τις γραμμές, ανανεώνουμε το ραντεβού μας, θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και, με όποιον τρόπο μπορούμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, θα κοιτάξουμε να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να εκφραστεί η αλληλεγγύη απέναντί τους».

Από την πλευρά του, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, επισήμανε πως «ήρθαμε εδώ με το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές από τις γειτονικές περιοχές, για μία ακόμα φορά, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στο Κέντρο Φιλοξενίας. Φέραμε τρόφιμα, παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Βλέπετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες γιατί υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Το φαγητό δεν είναι καλό, μας το έχουν επανειλημμένως τονίσει και βέβαια με πολύ μεγάλη δυσκολία, οι πρόσφυγες που μένουν σε αυτό το χώρο τα βγάζουν πέρα».

ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Δήμος Χαϊδαρίου, τη Δευτέρα 16 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ), διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Οι τελευταίες εξελίξεις και η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Συντ/κής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και η Μάρη Λαυρεντιάδου, μέλος του προεδρείου της ΕΕΔΔΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Αυξάνονται οι ροές προς την Ιταλία

Σημαντική μείωση καταγράφεται στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χτες το πρωί καταμετρήθηκαν 54.703 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου, οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μέσω Μεσογείου ξεπέρασαν για πρώτη φορά εκείνους που φτάνουν στο Αιγαίο. Πρόκειται κυρίως για υπηκόους Ερυθραίας, Αιγύπτου και Νιγηρίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κατασταλτικού μηχανισμού της Frontex, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες, ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα τον Απρίλη μειώθηκε κατακόρυφα κατά 90% (κάτω των 2.700), φέρνοντας έτσι ξανά την Ιταλία στην πρώτη θέση. Στη «μεσογειακή οδό» με προορισμό την Ιταλία καταγράφηκαν τον Απρίλη 8.370 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούνη του 2015 που το Αιγαίο δεν είναι στην πρώτη θέση. Ωστόσο, η Frontex σημειώνει επιπλέον ότι ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία είναι μειωμένος και συγκεκριμένα, μικρότερος κατά 13% από το Μάρτη και κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλη.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Σήμερα, Σάββατο, στις 10 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ