ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2016
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
ΦΩΤΟ

Δύο χρόνια μετά τον αναπάντεχο χαμό του αγαπημένου μου αδερφού ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρω στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 150 ευρώ. Το κενό που άφησε δε μετριέται. Είναι πάντα μαζί μας στους αγώνες για τα ιδανικά του κομμουνισμού, στα οποία αφιέρωσε με συνέπεια και αφοσίωση όλη του τη ζωή.

Η αδερφή του, Σμαράγδα Αγγουράκη

  • Πριν δύο χρόνια, στις 12 Μαΐου του 2014, ξαφνικά και άδικα «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ.

Μέχρι την ύστατη στιγμή, σεμνά και ακούραστα, ως στέλεχος του Κόμματος, ευρωβουλευτής και για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ, διέθεσε τη ζωή του, τη δράση του στην υπηρεσία του ΚΚΕ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Οσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα μας λείπει!

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε για την ενίσχυση του Κόμματος 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ελληνορώσων.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Απρίλη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας και αξέχαστος πατέρας, πεθερός και παππούς ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ σε ηλικία 104 χρόνων. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Χιονάδες Διδυμοτείχου από αγροτική οικογένεια, ο μεγαλύτερος από 5 αδέλφια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1946 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του (Δημήτρη, Γιώργο, Γιαννάκη και Γερακίνα), που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Ροδόπης. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν πιστός στο Κόμμα που αγάπησε και για το οποίο αγωνίστηκε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΚΗΣ
Στη μνήμη του και στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και σοσιαλιστική Ελλάδα προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Λειψίας, 150 ευρώ.

Τα παιδιά του Σταματία και Θανάσης Καραγιάννης, τα εγγόνια Γιάννης, Σούλα και Αρης με τις οικογένειές τους

***

ΦΩΤΟ

Στην αγαπημένη μας συντρόφισσα, ΒΙΒΗ ΓΚΙΟΚΑ, που τόσα χρόνια έδωσε ηρωικά τη μάχη με την ασθένεια και «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης το ποσό των 200 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, που τόσα χρόνια έδωσε τη μάχη από τις γραμμές του.

Οι σύντροφοί της

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΩΜΑ ΤΣΟΥΚΑ. Ενάμιση χρόνο λείπεις από κοντά μας αλλά η θύμησή σου είναι καθημερινά έντονη και δυνατή για την οικογένειά σου, για τους φίλους και συντρόφους σου.

Στη μνήμη σου η συντρόφισσά σου Αγγελική και τα παιδιά σου Νίκος, Δήμητρα, Βιβή προσφέρουν για το ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανάκασας Αγίων Αναργύρων.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν πέντε μήνες από τη μέρα που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο αγωνιστής ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΟΣ, στα 70 του χρόνια. Στη μνήμη του, φίλοι του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, για την ενίσχυσή του για τους λαϊκούς αγώνες.

***

ΦΩΤΟ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ
Ο σύντροφος ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗΣ «έφυγε» στις 21/2/2016, σε ηλικία 90 ετών. Καταγόταν από το Μαρτυρικό Χωριό Μεσόβουνο Εορδαίας. Αγωνιστής, ειλικρινής, έντιμος, πιστός στην ιδεολογία του και το ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. Από μαθητής μέλος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ, έγινε μάρτυρας της ναζιστικής θηριωδίας στο ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου τον Οκτώβρη του 1941 και τον Απρίλη του 1944 από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους ΠΑΟτζήδες. Αντάρτης στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, φυλακίστηκε και εξορίστηκε επανειλημμένως. Στα χρόνια που ακολούθησαν εκλέχτηκε πρόεδρος του Μεσόβουνου με την υποστήριξη της ΕΔΑ μέχρι το 1967 οπότε και παύτηκε από τη χούντα. Υπερασπίστηκε το χαρακτήρα του Κόμματος απέναντι στην άθλια επίθεση των οπορτουνιστών. Από τη μεταπολίτευση μέχρι το θάνατό του ήταν υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τοπικών εκλογών.

Σύντροφοί του από την ΚΟ Πτολεμαΐδας προσφέρουν 50 ευρώ, συγχωριανοί του 80 ευρώ. Η οικογένειά του προσφέρει το ποσό των 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ με την ευχή ο αγώνας του να γίνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ (Παλιούρας), γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Θεοδωρινά Αρτας, από γονείς φτωχούς αγρότες. Ως αξιωματικός στη Σχολή Ευελπίδων έλαβε μέρος στον πόλεμο με τους Ιταλούς στην Αλβανία. Στην Κατοχή μετείχε στη συγκρότηση του αντάρτικου τμήματος του ΕΛΑΣ στα Τζουμέρκα, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Μετά την απαράδεκτη συμφωνία κατέφυγε στο Μπούλκες με άλλους συναγωνιστές του. Τον Απρίλη του 1947 επέστρεψε και δημιούργησαν το ένοπλο τμήμα των Τζουμέρκων, με 160 περίπου αντάρτες χωρισμένους σε δύο τμήματα. Μαζί με 25 - 30 μαχητές κατέβηκε προς τις Μελάτες Αρτας, όπου έμενε το χειμώνα, προπολεμικά, ο πατέρας του. Κυκλώθηκαν από ΜΑΥδες, τους αιχμαλώτισαν, τους έκοψαν τα κεφάλια και τα μετέφεραν στην Αρτα, όπου ένας ΜΑΥς τους έβαλε τσιγάρο στο στόμα.

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝ. ΝΑΚΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Θεοδώριανα Αρτας, το 1916, σε πολυμελή οικογένεια. Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του, το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ, στην Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕτΑ) στο χωριό. Μετά την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, άρχισαν να δρουν παρακρατικές οργανώσεις, με τη βοήθεια Αγγλοαμερικανών, με διώξεις και ξυλοδαρμούς. Με τη συγκρότηση του ΔΣΕ ξαναβγήκε στο βουνό, στο τμήμα Παλαιολόγου. Τον Αύγουστο του 1948, στον Κλέφτη, στο Γράμμο τραυματίζεται στα πόδια από ριπή πολυβόλου, συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τον κυβερνητικό στρατό και εκτελείται επιτόπου. Αυτός ήταν ο κυβερνητικός μοναρχοφασιστικός στρατός, όσους μαχητές του ΔΣΕ έπιανε τους εκτελούσε επιτόπου.

Ο Θεόδωρος Ζαλοκώστας, ο Δημήτρης Νάκης και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον της εργατικής τάξης και του λαού, για μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός του Δημήτρη Νάκη, Φώτης Κ. Νάκης, αντιστασιακός στο 1/38 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, που έδρασε στην περιοχή Μεσενικόλα Καρδίτσας, προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20/4/2016 συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΚΟΥΝΤΟΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ετών 36, οπαδός του ΚΚΕ. Η μητέρα του και συντρόφισσα Νομικού Αναστασία, οι φίλοι του και οι σύντροφοί του από την ΚΟ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης προσφέρουν στη μνήμη του το ποσό των 80 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

***

Ο Μανώλης Βονδικάκης στη μνήμη της ανιψιάς του ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗ - ΤΣΑΚΟΥ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή νικημένη από την επάρατο αρρώστια, καταθέτει στο ΚΚΕ 70 ευρώ. Η Ειρήνη σε όλη της τη ζωή υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου, καλής συζύγου και μάνας, πιστής στα ιδεώδη του ΚΚΕ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ από τον Πρόδρομο Καρδίτσας προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα που στάθηκαν πιστοί έως το τέλος της ζωής τους, 50 ευρώ.

Σταύρος και Γιώτα Τσιρώνη

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος σύζυγος και πατέρας μας ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ, αγωνιστής του κινήματος, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας και πρόεδρος του ΝΠ ΚΑΠΗ, αντιπρόεδρος του ΑΟ Ιωνικού Νίκαιας. Στην αξέχαστη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Κοκκινιάς, 150 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (φωτ.), του ανιψιού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕΜΙΚΙΝ (φωτ.), του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (φωτ.), όπως και της συζύγου του ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ και τέλος στη μνήμη της συντρόφισσας αγωνίστριας ΤΣΙΚΗ ΜΑΡΙΑΣ (φωτ.), προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά, 50 ευρώ.

Οικογένεια Κωνσταντίνου Καλλιγιαννίδη

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΑΛΑΤΟΥΔΗ, αγωνιστή του ΔΣΕ από το 1947, προσφέρουμε 120 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κεντροδυτικών Μετάλλου για τη συμπλήρωση 24 ετών από το θάνατό του.

***

ΦΩΤΟ

Στην άσβεστη μνήμη του κουνιάδου μου ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΓΙΩΡΓΟΥ, που η χούντα των συνταγματαρχών τον βασάνισε και μετά τον σκότωσε, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Η νύφη του Τσαρουχά Στέλλα

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδερφού ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που «έφυγε» τον Απρίλη του 2003 και των γονιών μας, ΝΙΚΟΥ και ΘΕΟΠΙΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που «έφυγαν» το Μάη του 2008 και τον Απρίλη του 2015 αντίστοιχα, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, που στήριζαν μέχρι την τελευταία τους πνοή, 300 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς.

ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
Θ. Κ. και Κ. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από το χαμό του συντρόφου μας ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΥΓΙΑΚΗ, μέλους της ΚΟΒ Καλοχωρίου (21 Μάρτη 2016). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι. Από μικρή ηλικία μπήκε στη βιοπάλη. Εργάστηκε σε χυτήρια, βαφεία και σαν βιοτέχνης. Στα 26 του χρόνια, το 1979, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και τον επόμενο χρόνο στο ΚΚΕ. Ανέλαβε διάφορες κομματικές και συνδικαλιστικές χρεώσεις. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση του σωματείου χυτών Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήταν πρόεδρος για μια δεκαετία.

Διακρινόταν για τη σταθερότητα και τη συνέπειά του. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, ιδιαίτερα την περίοδο '89 - '92, στάθηκε αταλάντευτα πιστός, δεν έκανε πίσω, αρνήθηκε το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού. Μαζί με άλλους συντρόφους κράτησε όρθια την ΚΟΒ Καλοχωρίου, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του Κόμματος στη Δυτική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης.

Οι σύντροφοι της ΚΟΒ του προσφέρουν 150 ευρώ, μέσω της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, και δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του αγώνα για κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους και πεινασμένους, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

***

ΦΩΤΟ

Στις 6 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΚΟΝΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Σε ηλικία 22 ετών έγινε μέλος του ΔΣΕ, υπηρετώντας στην 23η ταξιαρχία ως υπολοχαγός πεζικού. Συμμετείχε στις μάχες στα Αγραφα, στο Γράμμο, στην Κόνιτσα, στον Κλέφτη και στον Προφήτη Ηλία υπό τη διοίκηση του καπετάν Γιώργη, του Αλευρά και του Αμάρμπεη. Στις 28 Ιούλη 1948 τραυματίστηκε κι έπειτα από πολλαπλές εγχειρήσεις εγκαταστάθηκε στην Τσεχοσλοβακία όπου κι απέκτησε οικογένεια με τη σύζυγό του Ιουλία. Το 1986 επαναπατρίστηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΣΕΜΙΚΙΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΕΜΙΚΙΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του και οι δυο του κόρες με τις οικογένειές τους προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 21/4/2014 ο θάνατος παραβίασε την πόρτα μας και σε πήρε από κοντά μου πολυαγαπημένε μου, για να σε οδηγήσει στην πορεία προς την αιώνια γαλήνη. Με γέμιζες πάντοτε με φως, ζωή και δύναμη. Στα ζόρια φίλων και συγγενών έδινες παρουσία πάντοτε πρόθυμος για κάθε βοήθεια και την αρρώστια σου τη βίωσες αθόρυβα και γενναία βλέποντάς με να κάνω ό,τι μπορώ για να σε κρατήσω στη ζωή.

Στην άσβεστη μνήμη σου, αγαπημένε μου σύντροφε ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Περισσού το ποσό των 200 ευρώ.

Η γυναίκα σου Ελένη Παπαθανασίου

***

Στη μνήμη της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΤΡΙΓΑΖΗ που «έφυγε» από κοντά μας στις 31/3/2016, τα παιδιά της Πολυνείκης Τριγάζης, Βάση Σκαλτσά και Μαριάννα Τριγάζη προσφέρουν 20 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

***

ΦΩΤΟ

Στις 10 Απρίλη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ. Οργανώθηκε στο Κόμμα το 1975, στην ΚΟΒ Διυλιστηρίων Ασπροπύργου όπου δραστηριοποιήθηκε και στο Σωματείο Εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια, ως μέλος της ΚΟΒ Αρτέμιδας - Σπάτων έδινε το «παρών» σε όλους τους αγώνες του Κόμματος. Ηταν μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων Αρτέμιδας, όπου διετέλεσε και γραμματέας του. Ηταν σύντροφος σεμνός, πιστός στο Κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας - Σπάτων.

Η σύζυγος Δέσποινα Αδαμοπούλου και τα παιδιά, Ηρακλής και Παύλος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΖΟΡΜΠΑ από το Παλιούρι Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Καταδιώχθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Στέλεχος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ Χαλκιδικής. Πιάστηκε αρχές Μάρτη 1946, βασανίστηκε στα κρατητήρια της (Βάλτας) Κασσανδρείας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε από τις φυλακές Επταπυργίου, Αβέρωφ και Αίγινας όπου εκτελέστηκε στις 6 Μάη 1948. Αυτό το Μάη συμπληρώνονται 68 χρόνια. Τα μετράς και είναι πολλά, μια ζωή ολόκληρη, αλλά στη μνήμη είναι μερικά χρόνια. Λέγεται πως οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν οι δικοί τους τους ξεχάσουν.

Επίσης, στη μνήμη της αξέχαστης και ξεχωριστής φίλης μου και συντρόφισσας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΚΟΥΛΑΣ) ΜΑΝΙΑΤΗ που μας «έφυγε» στις 14 Μάη 2011, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Μάγδα Μητρογώγου

***

ΦΩΤΟ 2

60 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τις 9 του Μάη 1956, που κάποιο άνανδρο χέρι θέλησε να αφαιρέσει την πολύτιμη ζωή σου και να σε στερήσει από την οικογένεια σου, που ήσουν το στήριγμα της και από το κόμμα σου, το ΚΚΕ. Αλλά και από την κοινωνία, που με τη συμμετοχή σου στους αγώνες του λαού μας, προσπαθούσες, πάλευες για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
Δεν φοβήθηκες, δεν λύγισες στη ζωή σου. Υστερα από την απόλυση σου από το μαρτυρικό Μακρονήσι, θέλησες να εκδόσεις μεταξύ των άλλων προοδευτικών βιβλίων και το μικρό φιλοσοφικό λεξικό. Αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση του «δήθεν» εθνάρχη Καραμανλή και σου απαγόρευσαν να το εκδόσεις.

Εσύ όμως κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία τους, το τύπωσες μέρα μεσημέρι και από τότε σε έβαλαν στόχο να σε βγάλουν από τη μέση.

Ετσι βρήκαν την ευκαιρία στις 9 Μάη του 1956 σε ένα ειρηνικό συλλαλητήριο, για τη ματαίωση του απαγχονισμού των παλικαριών Καραολή και Δημητρίου στην Κύπρο, σε δολοφόνησαν άνανδρα αγαπημένε μου αδελφούλη ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΝΤΗ.

Ο άλλος αδελφός μου ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ διατηρούσε τυπογραφείο στα Εξάρχεια, όπου τύπωνε τον παράνομο ΟΔΗΓΗΤΗ. Με ξύλινο καρότσι τους τοποθετούσε σε δεμάτια σε συγκεκριμένους κάδους, σε συνεννόηση με την ΚΝΕ, πριν περάσει η σκουπιδιάρα του Δήμου για να φτάσουν στα χέρια της αγωνιζόμενης νεολαίας μας. Ωστόσο δεν άντεξε το χαμό του Βαγγέλη μας και στις 9 Γενάρη 1982 σε ηλικία 50 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της χαροκαμένης μάνας μας Ελένης Γεροντή, από ανακοπή καρδιάς και με το όνομα του αδελφού μας Βαγγέλη στα χείλη του. Ας είναι αθάνατοι!

Στη μνήμη τους προσφέρω 200 ευρώ για το αγαπημένο μας ΚΚΕ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΚΟΥΛΑ) ΜΑΝΙΑΤΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΚΟΥΛΑ) ΜΑΝΙΑΤΗ
Η αδελφή τους Καίτη Γεροντή


ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ - ΤΣΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ - ΤΣΙΚΗ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΘΕΟΠΙΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΘΕΟΠΙΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

ΓΚΟΥΝΤΟΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΓΚΟΥΝΤΟΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΒΙΒΗ ΓΚΙΟΚΑ
ΒΙΒΗ ΓΚΙΟΚΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΤΟΥΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΤΟΥΔΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΥΓΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΚΥΓΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ