ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφίζει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, «γκρινιάζει» για το μείγμα

Σε υπερψήφιση των κυβερνητικών διατάξεων για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις προσανατολίζεται η ΝΔ

«Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε χτες σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι για επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες των «εταίρων», δίνοντας νέα διαπιστευτήρια... «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, αλλά να στηρίξει τις διατάξεις που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αλλωστε, όπως έλεγε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από το Σάββατο, «το 4ο μνημόνιο (...) συμπεριλαμβάνει - και πρέπει να το πούμε αυτό - και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και τις οποίες η ΝΔ θα τις στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ένα πιο ρυθμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων».

Στην ίδια συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ, που επίσης βασίστηκαν σε έναν οδοστρωτήρα αντιλαϊκών μέτρων: «Η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Χάσαμε δύο χρόνια με τον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε ανάπτυξη το 2015, δεν βλέπουμε ανάπτυξη το 2016. Και πραγματικά με τον κ. Τσίπρα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι όλα τα μέτρα που προτείνει είναι μέτρα φορολογικά, δεν υπάρχουν πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ότι μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη», επέμεινε, εκφράζοντας και πάλι την αντίθεσή του στο διαχειριστικό μείγμα της κυβέρνησης, προπαγανδίζοντας το δικό του. Μια αντίθεση που εκφράζει μεν υπαρκτές αντιθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου για το τι μπορεί να στηρίξει περισσότερο την ανάκαμψη των κερδών τους, αλλά είναι δίλημμα κάλπικο για το λαό, εφόσον όλα τα μείγματα διαχείρισης, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τσακίζουν παραπέρα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καθώς υπηρετούν από κοινού τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αλλωστε, στη συνάντησή του χτες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, θεωρώντας ότι τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ υπηρετούν καλύτερα τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση της «σκληρής φοροεισπρακτικής πολιτικής», με παράλληλη τόνωση της επιχειρηματικότητας, μείωση των δαπανών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων και τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ν. Σαρκοζί, ενώ το απόγευμα μετέβη στην έδρα του ΟΟΣΑ, όπου είχε συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού, Α. Γκουρία, με τον οποίο και συζήτησε για την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί από το Μάρτη του 2015, οπότε και υπογράφτηκε το «Κοινό Εγγραφο Συνεργασίας» ΟΟΣΑ - Ελλάδας και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Κάλπικη κοκορομαχία

Μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να... εκθέσει την κυβέρνηση στα μάτια του κεφαλαίου, δήλωσε: «Με σχετική καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει σε μια σειρά από τομείς, όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δυστυχώς, όμως, φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ».

Στάθηκε ξανά στο «μείγμα» που προτείνει το κόμμα του: «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής (...) το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων».

Αναφερόμενος, δε, στη συνάντησή του με τον Εμ. Μακρόν λάνσαρε ξανά την κάλπικη για το λαό διαχωριστική γραμμή μεταξύ «λαϊκιστών» και «μεταρρυθμιστών: «Ο κ. Mακρόν είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και νομίζω ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών».

Οπως είπε, από τη συνομιλία του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας αποκόμισε ότι «παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης». Αλλο ένα δείγμα ότι όποιο κι αν είναι το «μείγμα» που πρεσβεύουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τους συντονίζονται σταθερά στη συχνότητα των αντιλαϊκών στόχων που εκπέμπει το κεφάλαιο...

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αναζητά ρόλο κρίκου σε «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση

«Υπάρχει μια εμμονή στην κυβέρνηση με φορολογικά μέτρα. Προστατεύει τις σπατάλες του κράτους και προσθέτει καινούριους φόρους», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του αργά προχτές βράδυ στην ΕΡΤ.

Ζήτησε «συγχώνευση κάποιων οργανισμών. Εχουμε μια συγκεκριμένη λίστα με περίπου 300 τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο».

Στο ζήτημα ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας κεντροαριστεράς και του κέντρου - ζήτημα που όπως φαίνεται προχωρά με δυσκολίες - κατέδειξε ότι η υπόθεση ανασύνθεσης του χώρου, ως στοιχείο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, η κατεύθυνσή της, αλλά και το ποιος θα στοιχηθεί με ποιον, συνεχίζεται:

«Το Ποτάμι δεν θα πάει στη "Δημοκρατική Συμπαράταξη", ούτε η "Δημοκρατική Συμπαράταξη" θα έρθει στο Ποτάμι. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει, τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε σε στέρεη βάση κάτι μεγαλύτερο, που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους» πρόσθεσε, ως μέσο διεκδίκησης μεριδίου στη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Κουβέντες περί μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να πετάξει σπόντες κατά της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους υποτίθεται προχωρά από κοινού το εγχείρημα ανασύνθεσης: «Οι αρχηγισμοί του τύπου "είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας" σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν (...) Εμείς λέμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέμε ότι πρέπει, χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς να έχουμε βιδωθεί στις καρέκλες μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και μεταρρυθμιστικό στο κέντρο».

Δεν παρέλειψε - την ώρα που στελέχη του Ποταμιού φαίνεται να καλοβλέπουν μια συμπερίληψή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ - να ...αναγνωρίσει στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σωστές και είναι και δικές μας επισημάνσεις. Αλλά η ΝΔ έχει αρκετά δεξιά βαρίδια και έχει και αρκετές ευθύνες γι' αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν».

Αλλωστε, υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών. Οχι πρώην υπουργών (...) Μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση χωρίς λαϊκισμούς, που θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις», φυσικά υπέρ του κεφαλαίου.

Τέλος, ερωτώμενος για το χρέος - άλλο ένα ζήτημα που καίει το ντόπιο κεφάλαιο - τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό οποιουδήποτε διεκδικεί τη μείωση του χρέους, γιατί εάν δεν καταφέρουμε να μειωθεί το χρέος, δεν θα έχουμε καλή πορεία στις αγορές και δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Αν η χώρα μπει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει λόγο η υπόλοιπη Ευρώπη να ρυθμίσει το χρέος. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε συνετή βάση για τη ρύθμιση του χρέους».

ΠΕΡΑΜΑ
Εκδήλωση για το επαναστατικό κίνημα και το ναζισμό στη Γερμανία

Η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, την Παρασκευή 20/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Καραολή & Δημητρίου 25) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Διδάγματα από την πείρα του επαναστατικού κινήματος στη Γερμανία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την άνοδο του ναζισμού», μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας, ενώ στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, η ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 7.30 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ Ν. Φιλαδέλφειας (Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας), με τίτλο «Το Yγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού... Μια ζωντανή μαρτυρία».

Περιλαμβάνει παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και στο Βίτσι» και «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού», καθώς και μαρτυρίες αγωνιστών που είτε νοσηλεύτηκαν είτε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως υγειονομικοί στην τρίχρονη εποποιία του 1946 - '49.

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 29 Μάη η εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952.

Συμμετοχή από τη Λάρισα

Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Κορυσχάδες καλεί τα μέλη και τους φίλους του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η συμμετοχή μπορεί να δηλώνεται στα γραφεία του Παραρτήματος (τηλ. 2410.252.611), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Το λεωφορείο από τη Λάρισα για το Καρπενήσι θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ