ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2016
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΛΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΛΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Η ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Ιδα Ν. Πέλλας. Ηταν σεμνή και αλύγιστη μαχήτρια του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ. Η οπισθοχώρηση του ΔΣΕ την οδήγησε με το σύζυγο της, επίσης αντάρτη, στην ΕΣΣΔ όπου έμειναν ακλόνητοι στις κομμουνιστικές τους πεποιθήσεις. Μετά το 1976 επαναπατρίστηκαν. Ο ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1947 στην Ιδα Ν. Πέλλας, με το παιδοσώσιμο βρέθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες και το 1954 αντάμωσε με την οικογένειά του στην Τασκένδη. Επαναπατρίσθηκε και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, 2 Ιούνη 2015, πιστός οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουν οι αδελφές Μοιροφόρα και Αννέτα 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο συναγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ, από το Ρατζακλί της Κεφαλονιάς. Υπήρξε πιστός φίλος του Κόμματος της εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρά το ότι δεν ήταν μέλος του Κόμματος, έμεινε πιστός σε όλες τις δύσκολες στιγμές, κλείνοντας τα αυτιά του στις οπορτουνιστικές σειρήνες. «Εφυγε» κρατώντας τη στάση ενός πραγματικού κομμουνιστή.

Στη μνήμη του, ο μπαντζανάκης του και η κουνιάδα του Χάρης και Τασία Γιαννόπουλου, προσφέρουν 30 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΒΑΪΟΣ «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας σε ηλικία 52 ετών, στις 27 Απρίλη 2014. Γεννήθηκε στο Τριφύλλι Γρεβενών και από τα χρόνια του λυκείου εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός οπαδός του Κόμματος.

Στη μνήμη του, για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του ο Αθανασιάδης Θέμης προσφέρει 20 ευρώ στην ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 30 Μάη 2016 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Τάκη) ΑΔΑΛΗ του Χρήστου που γεννήθηκε στις 17 Ιούλη του 1940 στο Βορεινό Πέλλας. Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών του, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΛΗ, αγωνιστών του ΔΣΕ και μελών του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Εκλεισαν τρία χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΣ. Η γυναίκα του και τα παιδιά του, τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουν στο ηρωικό ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

***

ΦΩΤΟ

Στην άσβεστη μνήμη του γιου μας ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ και για τη γιορτή του προσφέρουμε 50 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη της αγωνίστριας ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ πιστής οπαδού στα πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά της εργατικής τάξης, πάντα δίπλα στην πρωτοπορία, το Κόμμα μας, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, το ποσό των 300 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματός μας, συμβάλλοντας στο παραπέρα άνοιγμα της δουλειάς μας για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Ο σύντροφός της Σπύρος Κυριακού

***

ΦΩΤΟ

Στις 25 Μάρτη 2016, πέθανε στο Ψυχικό ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Βησσαρίωνα, που καταγόταν από τα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Τον Απρίλη του 1943, όταν φασίστες Ιταλοί, μεταξύ άλλων, έκαψαν το σπίτι του για αντίποινα μιας επίθεσης του ΕΛΑΣ κατά του τοπικού σταθμού των Ιταλών καραμπινιέρων, η οικογένειά του έφυγε από τα Φάρσαλα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βύρωνα της Αθήνας. Πολύ σύντομα οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και έδρασε στις ανατολικές συνοικίες, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού και Γούβας. Διακρινόταν για το χάρισμα του επαναστατικού του λόγου καθώς και την αποτελεσματικότητα της αντιστασιακής του δράσης. Το 1948 εξορίστηκε στο Μούδρο Λήμνου, απ' όπου το 1949 τον μετέφεραν στη Μακρόνησο. Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της ΕΠΟΝ καθώς και στην πάλη και τον ιδεολογικό αγώνα του ΚΚΕ για την αλλαγή της ζωής του λαού και τη δημιουργία μιας βαθιάς ανθρωπιστικής κοινωνίας.

ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Συγγενείς και φίλοι του προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ στη μνήμη του.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Απρίλη συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ του Παναγιώτη που είχε γεννηθεί το 1915 στο χωριό Λογγανίκος Λακωνίας. Στις φυλακές και εξορίες σε Ικαρία Αϊ-Στράτη, Γιούρα, Μακρόνησο στάθηκε περήφανος και αλύγιστος, αλλά και ως την τελευταία μέρα της ζωής του.

Στη μνήμη του ο ανιψιός του Ηλίας Κ. Παπαδόγιαννης προσφέρει 100 ευρώ στην ΤΕ Λακωνίας, μέσω της ΚΟΒ Περιχώρων Σπάρτης.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τις 30 Απρίλη 2006, τη μέρα που «έφυγε» τόσο νωρίς από κοντά μας, ο αξέχαστος σύντροφος και στέλεχος του ΚΚΕ, ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ.

Η ΚΟΒ Αερομεταφορών της ΚΟΑ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αξιαγάπητου συντρόφου μας που αγωνίστηκε με αυταπάρνηση, ακούραστα και παραδειγματικά για όλους μας, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, από όποια θέση είχε την ευθύνη, με υπομονή και ανθρωπιά, ακλόνητος και αφοσιωμένος στα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ, και πάλεψε παλικαρίσια μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, συγκέντρωσε για την ενίσχυση του Κόμματος το ποσό των 350 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΑΣ από την Καβάλα, στέλεχος του ΚΚΕ και του καπνεργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του, αλλά και για την ονομαστική του γιορτή (21/5) η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα Μάρω Μπουλά προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Καβάλας το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΑΡΓΑΛΑ ΓΙΑΝΝΗ. Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα της Κόνιτσας το 1926. Τραυματισμένος βαριά στο πόδι από σφαίρα πολυβόλου τον Οκτώβρη του 1948 μεταφέρθηκε στην Αλβανία και από εκεί στη Ρουμανία για περίθαλψη. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1977 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Καλή Σκύδρας, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του.

ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
Ηταν υποδειγματικός κομμουνιστής, καλός σύζυγος, πατέρας και παππούς. Εως το τέλος της ζωής του ήταν πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού ΔΣΕ και την κορυφαία ταξική, σκληρή, άνιση αλλά δίκαιη μάχη που έδωσε, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στη μνήμη του 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΑΚΗ, προέδρου του παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επί σειρά ετών, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 17 Απρίλη 2016 αποχαιρετήσαμε το σύντροφο ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΙΚΟ. Γεννημένος στα Κύμινα το 1924, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μακρονησιώτης, πιστός στο Κόμμα και τις θέσεις του, μέχρι την τελευταία του πνοή.

Η οικογένειά του και η ΚΟΒ Κυμίνων προσφέρουν στη μνήμη του 150 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Η ΜΠΑΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ «έφυγε» από τη ζωή προ εξαετίας. Ηταν σταθερή οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Ο σύζυγός της Μπαλίδης Βασίλειος έδωσε 40 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γιάννη Χαλκίδη Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που για τη δράση και τις προοδευτικές του ιδέες φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά παρέμεινε πάντα συνεπής αγωνιστής του λαϊκού κινήματος, η συντρόφισσά του Αναστασία και η κόρη του Θεοδώρα προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» μέσω της ΚΟΒ Πολίχνης.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΔΡΟΣΟΓΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΣΟΓΛΟΥ, καθώς και του γραμματέα του Παραρτήματος Ψυχικού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΩΣΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΗ, προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ.

ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
Δρόσογλου Σταύρος

***

ΦΩΤΟ

Στις 26 Μάη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η σύντροφός μου ΜΑΡΙΑ ΒΟΤΣΗ. Στη μνήμη της προσφέρω στο Κόμμα 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Σερρών.

Βότσης Φίλιππος

***

ΦΩΤΟ

Στις 18/4/2016 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Χρ. ΣΙΩΠΗ. Γεννήθηκε το 1928 στο Πλατανόρευμα Σερβίων Κοζάνης και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας. Διαπαιδαγωγήθηκε με το πνεύμα της αγάπης προς την πατρίδα και τον άνθρωπο.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η μοναρχοφασιστική Δεξιά και οι δοσίλογοι κυνηγήθηκε άγρια όλη η οικογένειά του, που υποχρεώθηκε να επιστρατευτεί στον ΔΣΕ. Ο Παναγιώτης ακολούθησε τον πατέρα του Χρήστο, τα αδέρφια του Γιάννη, Κίτσιο και Γιαννούλα.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Παντρεύτηκε την Αννα και έγινε πατέρας δυο καλών κι ευγενικών παλικαριών, του Γιώργου και του Χρήστου. Το 1979 επαναπατρίστηκε οικογενειακώς και εγκαταστάθηκε στην Αγία Τριάδα της Ημαθίας. «Εφυγε» πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του τα παιδιά του, Γιώργος και Χρήστος, προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΔΑΜ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, κρατούμενου στην Ακροναυπλία, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στα Κρούσια, και της μητέρας μου ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ, εξόριστης στη Φολέγανδρο, που παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, προσφέρω στο Κόμμα μας 200 ευρώ.

Φένια Μουζενίδη

***

ΦΩΤΟ

Σαν σήμερα, 29 Μάη 2015, χάσαμε τον σύντροφο ΚΟΛΛΙΑ ΝΙΚΟ. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με φυλακίσεις και εξορίες στην περίοδο της χούντας. Στη μνήμη του, η οικογένειά του, φίλοι και σύντροφοι, προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μάνδρας - Ειδυλλίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΟΠΑΛΙΔΗ, από τη Χράνη Πιερίας, που πέθανε στις 16/5/2016, προσφέρουμε στην ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Στη μνήμη της ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ, που πέθανε στις 28 Απρίλη 2016, ο σύζυγός της Νίκος Μέλφος, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 12 μήνες που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή ο σύζυγός μου, σύντροφος, αγωνιστής, κομμουνιστής, ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο Τέο, όπως όλοι τον φώναζαν, γεννήθηκε το 1958 στην Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Εφυγε μέσα στη χούντα, σε ηλικία 14 χρόνων, στη Γερμανία, όπου μπήκε αμέσως στη βιοπάλη. Πήγε μόνο ένα χρόνο σχολείο και μετά αναγκάστηκε να εργαστεί για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του, σε γυαλάδικο, σε επιχείρηση με σόμπες, 10 χρόνια σε χυτήριο και τα τελευταία 25 χρόνια στο εργοστάσιο ΖF.

Η κοινωνική μόρφωση που απέκτησε μέσα από τους αγώνες για τα δίκαια της εργατιάς ήταν ανεκτίμητη. Καταξιώθηκε μέσα από τους αγώνες που είχε αναπτύξει με τους συντρόφους του στην περιοχή, κερδίζοντας την εκτίμηση όλων των συναδέλφων του ιδιαίτερα των Ελλήνων μεταναστών, ακόμα και των αντιπάλων του.

Βαθιά μαρξιστής - λενινιστής τίμησε τα ιδανικά της τάξης του και του ΚΚΕ. Αγαπούσε πολύ τη ζωή, πάλεψε αταλάντευτα ενάντια στην αδικία, έπειθε τους γύρω του ότι μόνο με ταξική πάλη έχει τη δυνατότητα η εργατιά να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Δήμητρα, προσφέρει μέσω ΚΟΒ Χέρσου - Δοϊράνης, Κιλκίς του ΚΚΕ 300 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΠΤΑΚΗ η γυναίκα του Ειρήνη και τα παιδιά του Βασίλης και Γιάννης προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσων.

ΜΟΥΖΕΝΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ
ΜΟΥΖΕΝΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ
***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται τρεις μήνες που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ. Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, έδρασε στις γραμμές του εργατικού κινήματος ως μέλος του ΚΚΕ από το 1978 έως το τέλος της ζωής του.

Σταθερά προσηλωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού, αταλάντευτα στο πλευρό του Κόμματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του '91, συνεπής κομμουνιστής όλα τα επόμενα χρόνια. Κάθε μάχη και δυσκολία στη ζωή του την αντιμετώπιζε με θάρρος και αποφασιστικότητα, με το κεφάλι ψηλά. Την τελευταία πολύχρονη μάχη του την έδωσε με περίσσιο θάρρος, έως την τελευταία στιγμή με το χαμόγελο στα χείλη.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βάγια και τα παιδιά του Βασίλης και Ειρήνη προσφέρουν στο Κόμμα μας 150 ευρώ μέσω ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.

***

Στη μνήμη του βετεράνου κομμουνιστή σ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΑΖΟΥ, ενός εκ των τελευταίων επιζώντων Ελλήνων κρατουμένων του κολαστηρίου του Νταχάου, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ κέντρου εκπαιδευτικών.

Η οικογένεια του φίλου, συντρόφου και συναγωνιστή του Μηνά Ξεκομνηνού

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Μάη στο Θεολόγο Σπάρτης τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο της ΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ, εξόριστης του εμφυλίου σε Μακρόνησο, Χίο και Τρίκερι. Στη μνήμη της, προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Περιχώρων Σπάρτης 100 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΑΣ
Η οικογένειά της

***

ΦΩΤΟ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ, 72 χρόνων, βιομηχανικός εργάτης, μαχητής έως το τέλος, νικήθηκε στις 17 Μάη 2016 από το θάνατο και η πολιτική του κηδεία έγινε στις 19 Μάη. Γεννήθηκε στις Φερές του Εβρου από γονείς πρόσφυγες που ήρθαν από το Νοβοροσίσκ το 1922. Από παιδί στη βιοπάλη βίωσε τις συνέπειες των πολυετών εξοριών του παππού και του πατέρα του στον Αϊ - Στράτη, που οδήγησαν την οικογένεια να μετοικήσει στον Πειραιά για λόγους βιοποριστικούς.

Εκανε διάφορες δουλειές, οι περισσότερες σε μεγάλα εργοστάσια. Λόγω της δουλειάς ήρθε στη Θεσσαλονίκη που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του κι έγινε η δεύτερη πατρίδα του.

Οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη και το 1974 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που έμελλε να το τιμήσει έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη των συντρόφων του, θα μείνουν αξέχαστες οι μέρες των μεγάλων απεργιών στο εργοστάσιο της ΚΗΜ το 1978, ψυχή των οποίων ο σ. Βασίλης με αυτοθυσία ρίχνεται για το στήσιμο του σωματείου, απολύεται, μένει ανυποχώρητος. Στην προσπάθεια δωροδοκίας από την εργοδοσία, τους πετάει στα μούτρα μια αγκαλιά λεφτά την ώρα που η ανεργία τσάκιζε κόκαλα και στο σπίτι τον περίμεναν άνεργη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά.

Στη θύελλα της διάσπασης του 1989 - 1991 πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Κόμματος και μέχρι το τέλος της ζωής του έδινε καθημερινά επίμονο αγώνα από διάφορες κομματικές στελεχικές ευθύνες στη Θεσσαλονίκη, στη Βιομηχανική Αχτίδα, στην Αχτίδα Υπαίθρου και στη συνέχεια στην Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών και τον Εύοσμο.

Θα θυμόμαστε πάντα τον ακούραστο, επίμονο και μειλίχιο σύντροφο. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στη σύντροφό του Γεωργία και στα παιδιά του Λεωνίδα και Τάσο, που ακολουθούν πιστά στα χνάρια του.

Βασιλική Μπαλίδου
Βασιλική Μπαλίδου
Σύντροφοι και φίλοι του από τον Εύοσμο προσφέρουν στη μνήμη του 400 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κωνσταντίνος Δροσόπουλος
Κωνσταντίνος Δροσόπουλος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΑΔΑΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΑΔΑΛΗΣ

ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

ΜΠΟΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΟΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΒΑΙΟΣ
ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΒΑΙΟΣ

ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΛΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΟΤΣΗ
ΜΑΡΙΑ ΒΟΤΣΗ

ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

ΑΔΑΜ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ
ΑΔΑΜ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ