ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προαναγγέλλει εκκένωση Ελληνικού και Πειραιά

Μπουλντόζες σαρώνουν τις σκηνές δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές

Eurokinissi

Μπουλντόζες σαρώνουν τις σκηνές δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές
Την εκκένωση του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν εκεί, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Χτες, απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι 783 πρόσφυγες που βρίσκονταν στα σύνορα στην Ειδομένη με 18 λεωφορεία. Ο υπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν ανέβει στην Ειδομένη από κοινότητες μεταναστών της πρωτεύουσας, οι οποίοι είχαν επικοινωνία με τους πρόσφυγες, για να τους πείσουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύουν όσα τούς λένε διακινητές, ότι δηλαδή μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Μετά και την επιχείρηση που θα γίνει στο Ελληνικό θα μπει το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιούνη και μετά όταν και θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας. Θα υπάρχει, εξήγησε, μετά η άνεση να χτιστούν καλύτερα στρατόπεδα με πιο αξιοπρεπείς όρους, ενώ είπε πως 5.500 θέσεις έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα, αλλά και σε κάποια ξενοδοχεία.

Ο Γολγοθάς συνεχίζεται...

AP

Ο Γολγοθάς συνεχίζεται...
Ο Γ. Μουζάλας ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 - 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη, ενώ ένας άλλος αριθμός θα ...επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής. Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 - 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα ...επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 4.000, οι οποίοι πλέον μένουν εκεί βλέποντας τα όνειρά τους για προώθηση στην Ευρώπη να έχουν διαψευστεί και να γνωρίζουν ότι θα διωχθούν στην Τουρκία. Μίλησε για πληθυσμό «θυμωμένο και στεναχωρημένο», ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε περιορισμό εδώ και αρκετές μέρες και χαρακτήρισε λογικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, που όμως, όπως είπε, αντιμετωπίζονται καλά, όπως υποστήριξε, από την κυβέρνηση. Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική αποτροπής πλέον στο Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό, ο Γ. Μουζάλας δεν έδειξε σύμφωνος με μια τέτοια παραδοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική «κινήτρων και αντικινήτρων». Στην ουσία, βέβαια, η πολιτική αυτή το μόνο «κίνητρο» που δίνει στους πρόσφυγες είναι τα κλειστά σύνορα, ο εγκλωβισμός και η αναζήτηση διόδων μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών αντί αδράς αμοιβής.

Στην Ειδομένη

Ακόμα, με τη μεταφορά 783 προσφύγων με 18 λεωφορεία, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χτες η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Απομένει να αποξηλωθούν όλες οι κατασκευές (μεγάλες σκηνές κ.λπ.) που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στην περιοχή καθώς πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση και των υπολοίπων από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς που είχαν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου. Στην Ειδομένη, χτες ολοκληρώθηκε ο δοκιμαστικός έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής με την κυκλοφορία μιας μηχανής και σήμερα αναμένεται η επαναλειτουργία της με την επανακυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Επίσης, ολοκληρώνεται ο φράχτης προστασίας της σιδηροδρομικής γραμμής, τον οποίο κατασκευάζει η εταιρεία ύστερα από αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε ατελείς δομές «φιλοξενίας» που έχουν δημιουργηθεί σε χώρους, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στοιβάζονται σε σκηνές σε χώρους που δεν καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής καθώς έχουν ελάχιστες τουαλέτες, σε πολλούς από τους χώρους δεν υπάρχουν ντουζιέρες (Δερβένι, Κορδελιό, κ.λπ.), δεν έχει εξασφαλιστεί η επαρκής σίτιση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πρόσφυγες σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρούν από τα κέντρα «φιλοξενίας» (π.χ. Βαγιοχώρι) καθώς θεωρούνται ακατάλληλα.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 53.875 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.485), με 1.500 να έχουν απομείνει στον καταυλισμό της Ειδομένης (χτες το απόγευμα), στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (4.086) και στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987). Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά μένουν 8.408, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.980 άτομα και τη Χίο 2.413. Στην Αττική, βρίσκονται 14.510, εκ των οποίων 2.896 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.146, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (788), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 324 πρόσφυγες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ξανά δίπλα στους πρόσφυγες του Σχιστού

Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Περιοδεία στο «ανοιχτό» - προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο του Σχιστού πραγματοποίησαν, χτες, κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος και μέλη των Λαϊκών Επιτροπών των παραπάνω περιοχών.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του παλιού στρατοπέδου (που στήθηκε σε 11 μέρες) και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν τόσο με το προσωπικό (που ανήκει στο Στρατό, στην Αεροπορία και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) όσο και με πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί για τα προβλήματα που βιώνουν και οι δύο πλευρές καθημερινά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, από το Δήμο Περάματος, και Γιώργος Καλαμαράς, από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, εξήγησαν στους πρόσφυγες πως τα προβλήματα που βιώνουν αυτήν τη στιγμή προέρχονται από την ίδια την πολιτική της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, η οποία τους ξεσπίτωσε, τους ανάγκασε να κάνουν αυτό το - σε δεκάδες περιπτώσεις - θανατηφόρο ταξίδι και τώρα να ακούν από τους θύτες τα ευχολόγια και τα λόγια συμπόνιας.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του παλιού στρατοπέδου αναφέρθηκαν στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε είδη ατομικής υγιεινής και τρόφιμα, ειδικά για τα περίπου 560 παιδιά και τις γυναίκες που διαμένουν στο χώρο.

Ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Εως και 80 μπορεί να είναι οι νεκροί από το νέο χτεσινό ναυάγιο, ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής Ακτοφυλακής. Μέχρι χτες αργά είχαν περισυλλεγεί ζωντανοί 88 άνθρωποι, από τους οποίους 24 μεταφέρονταν στην ξηρά από ταχύπλοο της ιταλικής Ακτοφυλακής και άλλοι 64 από ισπανικό πλοίο. Η ιταλική Ακτοφυλακή, σε ανακοίνωσή της, κάνει γνωστό ότι «το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν περίπου 900 μετανάστες στο πλαίσιο άνω των 20 επιχειρήσεων, μέρος των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Συνεχίζουν την απεργία πείνας στη Σούδα της Χίου

Συνεχίζουν την απεργία πείνας πρόσφυγες στη Σούδα της Χίου, ζητώντας να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει. Σε προχτεσινές τους δηλώσεις τόνιζαν: «Πείτε μας τι θα γίνει με μας. Πείτε μας, πόσο θα χρειαστεί να μείνουμε εδώ. Να ξέρουμε ποιο είναι το αύριο για μας. Να μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο να ορίζουμε τη ζωή μας». Την απεργία πείνας από τις 17/5 συνεχίζουν 18 από τους 45 πρόσφυγες, ανάμεσά τους δυο ανήλικες. Εκτοτε όσοι αποσύρθηκαν αντιμετώπισαν στο σύνολό τους ζητήματα υγείας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και τους παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες. Ενα νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις, που παρέχει φροντίδα σε δεκάδες πρόσφυγες κάθε μέρα. Χαρακτηριστικά, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 45 πρόσφυγες περίμεναν για παροχή ιατρικής φροντίδας στα ιατρεία του.

Οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο, αλλά ακόμη δεν έχει εξεταστεί η αίτησή τους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας. Τρία είναι τα αιτήματά τους, όπως οι ίδιοι τα περιέγραψαν. Η εξεύρεση ενός δικηγόρου για την εκπροσώπησή τους, ο ορισμός συγκεκριμένης μέρας και ώρας για τη συνέντευξη ασύλου, καθότι δυο μήνες τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και η μεταφορά τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ