ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διερευνά ευκαιρίες για το κεφάλαιο στα Βαλκάνια

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP
Με άξονα τη διερεύνηση πεδίων για μπίζνες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των βαλκανικών κρατών, πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP), με τη συμμετοχή Προέδρων, πρωθυπουργών και εκπροσώπων των κρατών - μελών της SEECP.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, με δήλωσή του στο πρακτορείο «Independent Balkan News», σκιαγράφησε τους τομείς όπου ανιχνεύτηκαν δυνατότητες για τους επιχειρηματικούς ομίλους εκάστου κράτους: «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η Ενέργεια, οι Μεταφορές, ζητήματα υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, τρομοκρατίας».

«Από πλευράς μας», συμπλήρωσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, «προσθέσαμε και υιοθετήθηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Πολιτισμού και της συνεργασίας στην Εκπαίδευση και την Ερευνα (...) Μορφές τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής, η Ολυμπιάδα είτε για μαθηματικά είτε για υψηλές τεχνολογίες, η δημιουργία δυνατοτήτων άμιλλας ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες - οι startups που λέμε - στη νέα τεχνολογία».

Συνέχισε: «Αυτό νομίζω που συμφωνήσαμε είναι ότι ιδιαίτερα στους νέους τομείς παραγωγής χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη και κρίσιμη μάζα προκειμένου να γίνει ελκυστική η περιοχή για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς της νέας τεχνολογίας».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «24 Chasa», ερωτώμενος για την ανάπτυξη δικτύων μεταξύ των δύο χωρών - απαράβατος όρος για τη διευκόλυνση της δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων - απάντησε: «Εργαζόμαστε, Βουλγαρία και Ελλάδα, για την ανάπτυξη τέτοιων δικτύων σε σειρά τομέων, όπως στην Ενέργεια με τον κάθετο άξονα (σ.σ.: φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας), ελπίζω προοπτικά και με την αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημιουργία αξόνων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα διευκολύνουν όχι μόνο την από κοινού ανάπτυξή μας, αλλά και την ενσωμάτωση όλης της περιοχής σε δίκτυα που θα συνδέουν τη Βορειοανατολική Αφρική και περιοχές της Ασίας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (...) Οι δύο χώρες προσβλέπουμε στη συμπερίληψη της Ρουμανίας, καθώς και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ που γεωγραφικά βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας

Αλλωστε, στο περιθώριο της SEECP έγινε και τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, όπου συμφωνήθηκε η έναρξη άτυπων τακτικών συνομιλιών, με σκοπό την «ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των 4 κρατών - μελών της ΕΕ στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Στόχος της συνεννόησης είναι μία κοινή εποικοδομητική παρέμβαση στις διαδικασίες και πολιτικές της ΕΕ», λέγεται από ελληνικής πλευράς, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να πετύχει κάποιο συντονισμό των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ για κοινές παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση άλλων ομάδων κρατών που λειτουργούν εντός της ΕΕ - διακρατική ένωση του κεφαλαίου με ισορροπίες και αντιθέσεις στο εσωτερικό της - όπως π.χ. η ομάδα Visegrand (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Στη Ρωσία για υπουργική σύνοδο του ΟΣΕΠ

Στην τριήμερη Σύνοδο υπουργών Μεταφορών των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία πραγματοποιείται στο Σότσι της Ρωσίας, συμμετέχει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης.

Η Σύνοδος συγκαλείται έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου υπουργού Μεταφορών, Μαξίμ Σόκολοφ, με τον οποίο ο Ελληνας υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση «για θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εξεταστούν σημαντικά θέματα στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, όπως οι θαλάσσιοι διάδρομοι και ο «οδικός δακτύλιος» του Ευξείνου Πόντου.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω Σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ρωσικού ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για τις μπίζνες του κεφαλαίου στον κλάδο του Τουρισμού

Παράλληλα, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, O. P. Safonov, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η εκατέρωθεν βούληση για πλήρη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα του τουρισμού, και συμφωνήθηκε να ενισχυθεί ο ρωσικός τουρισμός προς την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα χορηγεί θεωρήσεις τριετούς και πενταετούς διάρκειας σε όσους Ρώσους πολίτες το δικαιούνται. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να συνεργάζονται σε θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού, με κοινές συνεντεύξεις Τύπου για την όσο δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση των Ρώσων πολιτών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
«Πυξίδα» της κυβέρνησης τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για το κεφάλαιο

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων του κεφαλαίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, με τις λαϊκές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα να χτυπιούνται παραπέρα ανεξάρτητα από το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης που επιλέγεται κάθε φορά, αποτυπώνεται στη «δραστηριότητα» και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ο υπουργός βρέθηκε στα λιμάνια του Βόλου και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Κατά την παρουσία του στο Βόλο, με αφορμή την τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας, ισχυρίστηκε ότι για την ώρα δεν έχει τεθεί θέμα ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών και πως «αντιθέτως έχει τεθεί ένα νέο συγκροτημένο σχέδιο - και όχι αφημένο στην τύχη του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα - για τη χάραξη μιας λιμενικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της για κάθε λιμάνι τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους διοικήσεις».

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο του λιμανιού, ανέφερε ότι «πιθανοί φόβοι και διαμαρτυρίες για ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών δεν είναι ρεαλιστικοί». Ωστόσο, το λιμάνι του Βόλου, όπως και τα άλλα 9 περιφερειακά λιμάνια, είναι ήδη Ανώνυμες Εταιρείες, ενώ στη «χάραξη της λιμενικής πολιτικής» που ανέφερε ο υπουργός συμπεριλαμβάνονται οι παραχωρήσεις και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν άλλο «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης, για την αξιοποίηση των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» που εντοπίζει το κεφάλαιο...

Οσον αφορά την επίσκεψη του υπουργού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αυτή συμπεριελάμβανε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΘ και την εξαγγελία του ότι όπως στον Πειραιά, θα ιδρυθεί και στη Θεσσαλονίκη «τμήμα» της «Δημόσιας Αρχής Λιμένων», κάτι εξάλλου που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο και θα παίζει το ρόλο του «διαιτητή» ανάμεσα στα μονοπωλιακά συμφέροντα που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση του λιμανιού. Αλλωστε, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία ανάμεσα στους 5 μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις έντονες διαμαρτυρίες που του επιφύλαξαν και εκεί οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ο υπουργός αναπαρήγαγε τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών, λέγοντας ότι «πρόθεση, στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, παρά τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, να διατηρηθούν οι ασφαλείς και σταθερές σχέσεις εργασίας», συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «σε αυτή τη διαδρομή πορευόμαστε και φυσικά βήμα - βήμα θέλουμε να πετύχουμε την πλήρη κατοχύρωση», που σημαίνει απλά ότι όλα είναι «στον αέρα». Επιδιώκοντας, μάλιστα, να σπείρει τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, ισχυρίστηκε ότι «στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ θα υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων σε σύγκριση με τον Πειραιά», γιατί «στον Πειραιά όλα έγιναν με εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες»...

ΤΕ ΔΕΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπεράσματα από τους εργατικούς αγώνες στη ΔΕΗ

Εκδήλωση, με θέμα «Η μεγάλη απεργία του 1988. Η ναυμαχία της Σφηκιάς - Συμπεράσματα από τους εργατικούς αγώνες στη ΔΕΗ», διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η ΤΕ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο μνημείο «Μνήμες Λιγνίτη», στην Πτολεμαΐδα.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει στέλεχος της ΤΕ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφίσας, ανακοινώσεων και φωτογραφίας της εποχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Ξάνθη

Αύριο, Παρασκευή, εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ναυτιλία, τα λιμάνια και τη ναυπηγοεπισκευή

Εκδήλωση, με θέμα «Η ναυτιλία, τα λιμάνια και η ναυπηγοεπισκευή στην υπηρεσία του λαού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ (7ος όροφος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και παρεμβάσεις για: Τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την κατάσταση στη σχολή της ΑΕΝ και τις συνθήκες που επικρατούν στο μπάρκο των σπουδαστών. Την επίδραση της ναυτιλίας στον κλάδο του Τουρισμού. Προβολή βίντεο με την ιστορία του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ