ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν τα παρατάνε οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra»

Διεκδικούν δεδουλευμένα και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας. Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Αποφασισμένοι να παλέψουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους είναι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» και γι' αυτό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Εχοντας πλέον προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, παραμένουν καθημερινά στο χώρο του ξενοδοχείου, διαμηνύοντας στην εργοδοσία πως δεν θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τα αντεργατικά της σχέδια.

Παράλληλα, χτες έκαναν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχαν συνάντηση με το γενικό του γραμματέα, Α. Νεφελούδη, διεκδικώντας τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε αφορμή για να εκφραστεί η αλληλεγγύη από σωματεία εργαζομένων σε άλλους χώρους και κλάδους. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Επίσης, το κλαδικό τους συνδικάτο και συνδικαλιστές από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χρηματοπιστωτικού, εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τύπου έχουν πείρα από αντίστοιχα κλεισίματα επιχειρήσεων, όπως στην «Ελευθεροτυπία», τη «Fimi Pack», την «3Ε Εκτυπωτική», επιχειρήσεις που είχαν δουλειά μέχρι και την τελευταία μέρα.

«Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι υπάρχει ένα ισχυρό οπλοστάσιο που διευκολύνει την εργοδοσία», τόνισε ο Μπάμπης Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και αντιπρόεδρος του κλαδικού, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Επισήμανε ακόμα πως τα αιτήματα για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 1.000 ευρώ και για επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης στους εργαζόμενους, έγιναν καταρχήν δεκτά από το υπουργείο. Τέλος, ορίστηκε τριμερής συνάντηση τη Δευτέρα (11 π.μ.).

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» μετά τη συνάντηση, ο Χρήστος Κατσώτης έκανε την εξής δήλωση: «Πρόκειται για ακόμα μια επιχείρηση που την κλείνει ο εργοδότης γιατί κάνει άλλες επιλογές. Αυτός δυστυχώς είναι ο καπιταλισμός. Οποτε θέλουν κλείνουν, όποτε θέλουν ανοίγουν τις επιχειρήσεις, όποτε θέλουν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όσο θέλουν τους πληρώνουν. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα απ' αυτό το σύστημα, απ' αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Απαιτήσαμε από το υπουργείο Εργασίας να πάρει την ευθύνη του σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, την άμεση επιχορήγηση των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ και βεβαίως να χειριστεί την υπόθεση, τη δόλια προσπάθεια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, με τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να μη βρεθούν στο δρόμο».

Προετοιμασίες για την πανυγειονομική απεργία στις 8 Ιούνη

Την Τετάρτη 8 Ιούνη απεργούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας. Στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) καλούν σε παναττική κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρης κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο έκαναν στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για την κρατική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου και για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα 5 μηνών, για χορήγηση αδειών, δώρων και εργασιακών δικαιωμάτων στους 80 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Από Δευτέρα 6/6/2016, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα - σίτιση και φύλαξη θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και θα συγκεντρωθούν με τις οικογένειές τους έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σήμερα, 8 π.μ. - 10 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Αττικόν». Επίσης, θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αύριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Απεργία στη «Euromedica» για απολύσεις και απληρωσιά

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα κεντρικά εργαστήρια της Αθήνας του ομίλου «Euromedica», ως πρώτη απάντηση στις 4 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία του ομίλου. Θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση, με σκοπό να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Στον όμιλο «Euromedica» η απληρωσιά κυριαρχεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Προχτές, η εργοδοσία επικαλούμενη «αναδιαρθρώσεις» ανακοίνωσε τις απολύσεις και μάλιστα προειδοποιητικές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν μειωμένη αποζημίωση. Επί τόπου έγινε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων με την παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν απεργία, διεκδικώντας ανάκληση των απολύσεων και καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων 8 μηνών. «Η εξαθλίωση της απλήρωτης εργασίας που ταλανίζει επί χρόνια τους συναδέλφους συνεχίζεται και με τις απολύσεις», σημειώνει το σωματείο και προσθέτει: «Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι μεγαλέμποροι της Υγείας. Ξεζουμίζουν ασφαλιστικά ταμεία και χρήστες υπηρεσιών Υγείας, εκμεταλλεύονται στο έπακρο, επί χρόνια, τους εργαζόμενους και μετά τους πετάνε στις λίστες της ανεργίας».

Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ

Σε ποσοστό 10,2% στην Ευρωζώνη και 8,7% στην ΕΕ των «28» υπολογίζει την ανεργία η Eurostat, τον Απρίλη του 2016. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ υπολογίζεται σε 21,22 εκατομμύρια. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κινείται στα ίδια επίπεδα με του Μάρτη (10,2%) και είναι μειωμένο σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2015 (11%). Οσον αφορά το σύνολο της ΕΕ, η ανεργία είναι ελάχιστα μειωμένη σε σύγκριση με το Μάρτη (8,8%) ενώ εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2015 (9,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα (24,2% με βάση στοιχεία του Φλεβάρη) και την Ισπανία (21,1%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν Τσεχία (4,1%), Γερμανία (4,2%) και Μάλτα (4,3%).

Τραυματίστηκε εργάτης στα Χανιά

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη χτες το πρωί στα Χανιά, όταν έσπασε πίρος ανυψωτικού μηχανήματος του Δήμου Χανίων και ο εργάτης που βρισκόταν στο καλάθι του ανυψωτικού, εκτελώντας εργασίες ηλεκτροφωτισμού, έπεσε από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Γεώργιος» και νοσηλεύεται στην Εντατική. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι ο εργάτης έχει υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι και τους πνεύμονες, πολλαπλά κατάγματα σε χέρια και πρόσωπο.

Δράσεις στη Λάρισα για την ανεργία

Σειρά αγωνιστικών δράσεων για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στο νομό αποφασίστηκε στη σύσκεψη ΔΣ Εργατικών Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το ξεκίνημα γίνεται αύριο Παρασκευή με παρέμβαση, στις 11 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και ακολουθούν κινητοποιήσεις την Τρίτη, 7 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους της περιοχής.

Λουκέτο βάζει η «Πυρσός Security»

Σε παύση της λειτουργίας της προχωράει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης «Πυρσός Security», αφήνοντας ξεκρέμαστους και απλήρωτους περισσότερους από 300 εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή προβάλλεται ως αιφνιδιαστική, οι εργαζόμενοι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα γίνει, καθώς ήταν απλήρωτοι από δυο έως εννιά μήνες και η εταιρεία είχε μεγάλες οφειλές στο ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ