ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώνεται αύριο η έκθεση «ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση που ολοκληρώνεται αύριο
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση που ολοκληρώνεται αύριο
Μέσα στο παλιό εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51) στο Κερατσίνι, συνεχίζεται έως και αύριο η έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο 9» που διοργανώνουν η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, οι Λαϊκές Επιτροπές Δήμων Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, ενώ στηρίζουν και πολλά ακόμα σωματεία. Οι εκδηλώσεις και η έκθεση στην οποία συμμετέχουν 278 καλλιτέχνες, μιλούν για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου και η έως τώρα συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις της έκθεσης είναι μεγάλη.

Σήμερα κι αύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σάββατο 4 Ιούνη: Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τέχνη και εργατικό κίνημα». Στις 20.30 θα ανέβει η παράσταση «Ο Δράκος» του Ευγκένι Σβαρτς, από τη Θεατρική Σκηνή«Εκτός Σχεδίου».
  • Κυριακή 5 Ιούνη: Από τις 10.30 έως τις 13.00 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά. Στις 21.00, στην πλατεία Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λεωφορεία για το χώρο: Από Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα.

Εικαστικά σχέδια έξι δεκαετιών

Τη δουλειά εξήντα ετών του Δημοσθένη Κοκκινίδη παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, με τίτλο «Δημοσθένης Κοκκινίδης, σχέδια και μνήμες», από 1 Ιούνη έως 30 Ιούλη, στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου).

Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια των τελευταίων έξι δεκαετιών, τα οποία χωρίζονται σε θεματικές ενότητες. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται σχέδια Νεανικά - Σπουδαστικά (1947 - 1958). Οι θεματικές ενότητες που δομούν την έκθεση είναι έξι: Συνοικίες - Προσφυγικά (1958 - 1964), γίνεται αναφορά στους πρόσφυγες του 1922, στη συνέχεια παρουσιάζονται σχέδια εμπνευσμένα από τον πόλεμο του Βιετνάμ (1963 - 1967), στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται σχέδια από την εποχή της δικτατορίας (1967 - 1974), η τέταρτη ενότητα, με τον τίτλο Διαμαρτυρίες (1974 - 1981) περιλαμβάνει σχέδια που αποτυπώνουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου, των φοιτητών, της νεολαίας, η οποία μετά τη μεταπολίτευση βγήκε στους δρόμους. Η έκθεση συνεχίζεται με τις Θάλασσες (1981 - 1999), σκηνές από τη θάλασσα της Μήλου και σκηνές από τις ραψωδίες της Οδύσσειας και κλείνει με την ενότητα η Πέπη κι εγώ (1993 - 2010). Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 15.00. Πληροφορίες: 210.5223.101, 210.3234.267, miet2@otenet.gr, www.miet.gr.

«Τση... λοκαντιέρας» από την Κεφαλονιά

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς θα παρουσιάσει στο Θέατρο Βεάκη την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Τση... λοκαντιέρας», σε σκηνοθεσία Πάνου Βαρδάκου και μουσική Κώστα Χαριτάτου, σήμερα Σάββατο 4 Ιούνη και στις 21.00 και αύριο Κυριακή 5 Ιούνη στις 19.00.

Κάποτε, σ' ένα χωριό της Κεφαλονιάς, ο πρόεδρος του χωριού, για να γιορτάσει το τριήμερο της αποκριάς, είχε καλέσει ένα θίασο να παίξει στην πλατεία του χωριού την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Λοκαντιέρα». Τα απρόοπτα, όμως, βάζουν σε κίνδυνο την παράσταση και την αξιοπιστία του προέδρου προς τους ψηφοφόρους του. Ετσι, μπροστά στη ματαίωση της παράστασης, ένα συνονθύλευμα ερασιτεχνών από το χωριό και επαγγελματιών ηθοποιών παρουσιάζουν το έργο, με όλα τα απρόοπτα αλλά και το επτανησιακό ταμπεραμέντο που υπαγορεύει αυτή η συνύπαρξη.

Η παράσταση είναι βασισμένη, κατά κύριο λόγο, στο έργο του Γκολντόνι «Λοκαντιέρα», σε μετάφραση Θέμη Μουμουλίδη. Η διασκευή ανήκει στον Πάνο Βαρδάκο, ο οποίος υπογράφει επίσης τη συγγραφή των πρόσθετων κειμένων, καθώς επίσης και τους στίχους των τραγουδιών σε συνεργασία με το μουσικό της παράστασης Κώστα Χαριτάτο. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Τάσος Μπεκατώρος, Εφη Τετενέ, Γιάννης Νεόφυτος, Λούκας Νιφοράτος, Ανδρέας Βικάτος, Παναγής Λουκάτος, Τζίνα Κακάβα, Ελένη Μεσόλωρα, Λία Τζουγανάτου.

Ξανασμίγουν στην Πάτρα

Γλέντι μέχρι το... χάραμα υπόσχονται δύο «Παιδιά από την Πάτρα», ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Δεληκούρας που ξανασμίγουν στην πόλη από την οποία ξεκίνησαν. Ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος έπεισε τον Βαγγέλη Δεληκούρα να ανέβει στη σκηνή μετά από 22 ολόκληρα χρόνια!

Σημείο συνάντησης ένας ξεχωριστός χώρος διασκέδασης, το Καλοκαιρινό Χάραμα, λίγο έξω από την Πάτρα, με πρώτο ραντεβού την Παρασκευή 10 Ιούνη και για όλο το καλοκαίρι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Θα ερμηνεύσουν τραγούδια που έγραψαν και άφησαν εποχή στη χρυσή δεκαετία του λαϊκού συγκροτήματος και πολλές διαχρονικές τους επιτυχίες. Στο πρώτο μέρος, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος θα μας παρουσιάσει την πλούσια μουσική του πορεία μετά τα «Παιδιά της Πάτρας», όπως το «Αρχιπέλαγος», «Αυτή η Γη έχει φωνή», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φίλα με» και άλλες πολλές του δημιουργίες.

Μαζί τους η Νάντια Μπουλέ, αλλά και η Λίζα Ανδρέου, ο Κώστας Τζιαγκούλας, ο Γιάννης Στάθης, η Μυρτώ Καμβυσίδη και ο Μιχάλης Πουλίδας. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2610 671639 και 2610 672444

«Του Κουτρούλη ο γάμος» περιοδεύει

Το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή θα περιοδεύσει αυτό το καλοκαίρι σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, με τον Γιάννη Βούρο στον επώνυμο ρόλο και την Τάνια Τρύπη στο ρόλο της... πέτρας του σκανδάλου! Παίζουν, επίσης, οι Κώστας Φλωκατούλας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Αγγελος Μπούρας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δέσποινα Μπουγατιώτη, Θάλεια Χαραρά, Δανάη Αγγελάτου και Γιάννης Καλατζόπουλος.

Το έργο στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Οθωνα. Ο ταπεινής καταγωγής, αλλά πλούσιος Εμμανουήλ Κουτρούλης, Συριανός ράφτης, καταφθάνει στην Αθήνα με τον υπηρέτη του Στροβίλη, για να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου κυρ Σπύρου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), οι συναλλαγές μεταξύ εκδοτών, οι κομματάρχες που αλλάζουν «στρατόπεδο», με αντάλλαγμα οφίτσια, η ματαιοδοξία καλλιτεχνών που υμνούν το νέο πολιτικό «αστέρι», οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα, η ευπιστία του ψηφοφόρου, κάνουν το θαύμα τους και ο Κουτρούλης οδηγεί την Ανθούσα νύφη στην εκκλησία. Ολα πηγαίνουν καλά ώσπου αποκαλύπτεται η απάτη... Το έργο γράφτηκε στα 1843, αμέσως μετά τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη.

Εναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 27 Ιούνη, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο Βύρωνα.

Τραγούδια στην ελληνική και τουρκική γλώσσα

Με τη μουσική παράσταση «Ala Turka Ala Greka», η Ζεκιγιέ θα μας πει τη δική της ιστορία στο Baumstrasse (Σερβίων 8, 2ος όροφος, Βοτανικός), σήμερα Σάββατο 4 και αύτιο Κυριακή 5 Ιούνη, στις 21.30, παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στις σκηνές της Πόλης, με χρώματα από τον πολύχρωμο καμβά της Κωνσταντινούπολης, μουσικές με μικρασιατική και βαλκανική μπογιά, που ενώνουν και ψυχαγωγούν δύο λαούς, τραγούδια με κοινές ρίζες γεννημένα μέσα από την πολιτισμική συνύπαρξη.

Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί έρχεται από την Τουρκία με ρίζες και μνήμες από την Ανατολία. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε 5 χρόνια Κλασική Τουρκική Μουσική, ενώ μελέτησε ταμπούρ δίπλα στον σπουδαίο Τούρκο ταμπουρί Murat Aydemir. Το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε να εμφανίζεται σε χώρους στην Πόλη και ταυτόχρονα μελέτησε Μικρασιατικό και Ρεμπέτικο Τραγούδι, το οποίο ενσωμάτωσε μέσα στο πρόγραμμα των εμφανίσεών της. Σύντομα θα ολοκληρώσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με τραγούδια με ιδιαίτερο χαρακτήρα τραγουδισμένα σε δύο γλώσσες. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Μπουσούνης.

Μουσικοί: Δημήτρης Μπουσούνης: κιθάρα, φωνητικά, Δημήτρης Μπρέντας: Κλαρίνο, καβάλ, γκάιντα, Νίκος Σκαφίδας: βιολί, φωνητικά, Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο, Αλέξης Νόνης: κρουστά. Φιλοξενούμενοι: Αλπέρ Τεκίν: τραγούδι, Πήτερ Μακρέ Τζέιξ: Κλαρίνο, τρομπέτα, Φωτεινή Τσακνάκη: πιάνο, Αχιλλέας Τίγκας: Νέι.

Κρατήσεις: 698 331 3302 (ώρες 11.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00), info@dentra.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ