ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η κυβέρνηση «ανακάλυψε» ότι υπάρχει καθυστέρηση

«Από τον Αννα στον Καϊάφα» πάνε την υπόθεση, νομίζοντας ότι έτσι θα σβήσουν τα διαφαινόμενα ίχνη μεθοδεύσεων καθυστέρησης της δίκης

Να ...«μαζέψει τ' ασυμμάζευτα» φαίνεται ότι προσπαθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που φέρει για την κωλυσιεργία στη διεξαγωγή της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, συναντήθηκαν με τη μάνα του Π. Φύσσα, Μάγδα. Είχε προηγηθεί, ένα 24ωρο πριν, η συνέντευξη Τύπου των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής μαζί με μέλη της οικογένειας Φύσσα, όπου αναδείχθηκαν ανάγλυφα οι ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ η Μάγδα Φύσσα ζήτησε δημόσια εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την καθυστέρηση της δίκης.

Στη διάρκεια των δηλώσεων του Ν. Βούτση και του Ν. Παρασκευόπουλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε από τον πρώτο ότι «ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην έκκληση» της Μ. Φύσσα «μετά από συνεννόηση που είχαμε, ανέλαβα την πρωτοβουλία» γι' αυτή τη συνάντηση. Πρόσθεσε πως «οι οικείοι του Παύλου μάς εξέφρασαν την άποψή τους και την εμπειρία τους κυρίως, από την πολύμηνη διαδικασία αυτής της δίκης που δεν έχει ούτε ρυθμό, ούτε ορίζοντα και τη δημοσιότητα που θα έπρεπε», προσθέτοντας πως η δίκη αυτή είναι «ζήτημα που το θεωρούμε πολύ κρίσιμο για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία της χώρας».

Πασχίζουν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες τους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απρίλη του 2015, δήλωσε ότι: «Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψή μας δημιουργείται μία εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία αυτής της δίκης, να δοθεί προτεραιότητα και να προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατόν τρόπο». Δηλαδή, «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Για ποιον τα λέει ο πολιτικός προϊστάμενος της αστικής Δικαιοσύνης; Δεν έχει ο ίδιος ευθύνες και μάλιστα τεράστιες;

Προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στη διοίκηση του Εφετείου, είπε πως το υπουργείο είχε έτοιμη την αίθουσα του Εφετείου από τις 5 Οκτώβρη 2015 και πρόσθεσε: «Οπως γνωρίζετε, ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής μιας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία της δίκης» και ότι «αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο, τόπο της δίκης χωρίς δικαστικό αίτημα, θα επενέβαινε με έναν τρόπο που ο νόμος δεν επιτρέπει. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμα και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει μία δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη».

Ανέφερε πως: «Αυτή τη στιγμή απηύθυνα ο ίδιος ένα έγγραφο, παράκληση προς τον πρόεδρο της διοίκησης του Τριμελούς Συμβουλίου του Εφετείου Αθηνών να εκτιμήσει την κατάσταση και τη δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαπιστώνει τη δυσκολία, να μου απευθύνει σχετικό έγγραφο», συμπληρώνοντας ότι «η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση με τους παράγοντες του δικαστηρίου, ώστε να μπορούν να διεξάγονται οι δίκες ει δυνατόν και καθημερινά».

Νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε από μάρτυρα στη χτεσινή δικάσιμο

Με την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού Ν. Ντάφου, οδηγού του περιπολικού της Αμεσης Δράσης που μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, ξεκίνησε τελικά χτες, μετά από σχεδόν 5 μήνες, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Με παρουσία μόνο δύο από τους 68 κατηγορούμενους και με προβλήματα στα μικρόφωνα που αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ακαταλληλότητα της αίθουσας, ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε τα όσα είδε όταν έφτασε στον τόπο της δολοφονίας, μετά το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνήγοροι και δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν ακούγονταν οι ερωτήσεις της έδρας και οι απαντήσεις του μάρτυρα...

Ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι είδε οκτώ αστυνομικούς, δύο ομάδες ΔΙΑΣ στο σημείο, ενώ χαρακτήρισε τον χρυσαυγίτη δολοφόνο «συνεργάσιμο», που ενημέρωνε την Αστυνομία κατά τη σύλληψή του ότι είναι «δικός τους», «είναι της Χρυσής Αυγής».

«Είμαστε δικοί σας, αλλά μην το πείτε...»

Ειδικότερα, είπε μεταξύ άλλων: «Μας ζήτησαν ενίσχυση, ως εκ τούτου συμπεράναμε ότι το επεισόδιο ήταν σοβαρό. Στο σήμα που λάβαμε, δώδεκα παρά, δεν υπήρχε διευκρίνιση ούτε για τον ακριβή αριθμό των εμπλεκομένων, ούτε για το τι ακριβώς συνέβαινε». Ο ίδιος είπε ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα παραδέχτηκε την πράξη του, αφού του εξήγησαν ότι είναι προτιμότερο να ομολογήσει, μιας και τα αποτυπώματά του θα βρεθούν στο μαχαίρι. «Την έπεσαν σε κάποιο δικό μας (...) Είμαι της Χρυσής Αυγής. Είμαστε δικοί σας, αλλά μην το πείτε πουθενά», ανέφερε ο μάρτυς για τα λεγόμενα του Γ. Ρουπακιά, προσθέτοντας, επίσης, ότι «ήταν ήρεμος και κάπνιζε».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου περί της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικά για τα τάγματα εφόδου, ο μάρτυρας αστυνομικός εισέφερε στο δικαστήριο από την εμπειρία του, όπως είπε, ένα επιπλέον στοιχείο. Αναφέρθηκε σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε τζαμί το 2012 στον Πειραιά που ήξερε υπηρεσιακά, όπου 15-20 άτομα μπήκαν στο τζαμί, φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με μαρτυρίες, κρατούσαν καπνογόνα, λοστούς, επιτέθηκαν σε κάποιους και εξαφανίστηκαν σε λίγα λεπτά...

Μάλιστα, όταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Σ. Κωσταρέλος, θέλησε να εξετάσει το μάρτυρα για το εν λόγω, η αντίδραση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών ήταν επεισοδιακή, με αβάσιμη επιχειρηματολογία τύπου «δεν αναφέρονται αυτά στο κατηγορητήριο» ή «το γνωστό», ότι αμφισβητούν τα τάγματα εφόδου... Βέβαια, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, τους απάντησε μεταξύ άλλων ότι στο κατηγορητήριο αναφέρονται ενδεικτικές περιπτώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα Τίρανα προς εξεύρεση λύσεων για μπίζνες

Στα Τίρανα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, D. Bushati, ενώ ακολούθως θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, B. Nishani, και τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Αναστάσιο. Την Τρίτη ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Τιράνων, με θέμα τη σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για το «ευρωπαϊκό μέλλον» της περιοχής. Κατόπιν, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, L. Basha, και θα έχει επαφές με παράγοντες της ελληνικής μειονότητας.

Το ταξίδι του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση και λήξη των 20 χρόνων από την υπογραφή του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το 1996. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ανανέωση του συμφώνου, εκτιμώντας πως οι σχετικές συζητήσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για αναζήτηση οριστικών λύσεων στα ζητήματα που υπάρχουν σε διμερές επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να κομίσει στην αλβανική κυβέρνηση μια συνολική πρόταση - πακέτο για επίλυση όλων των διμερών θεμάτων.

Τα παζάρια

Τα κύρια ζητήματα προς επίλυση είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η διευθέτηση των περιουσιακών ζητημάτων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές (θέμα που από αλβανικής πλευράς σηκώνουν ιδιαίτερα οι λεγόμενοι «Τσάμηδες»), καθώς και ζητήματα όπως η περισυλλογή των οστών περίπου 11.000 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1940 - 41 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και παραμένουν θαμμένοι σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Η συζήτηση θα εστιάσει, βεβαίως, και στα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Θυμίζουμε ότι η αλβανική πλευρά έχει χαρακτηρίσει μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι, με βάση το διμερές νομικό πλαίσιο και τη διεθνή νομοθεσία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (όπως τη διαβάζει η αλβανική αστική τάξη), οι γεωγραφικές συντεταγμένες του «Οικοπέδου 1» (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας) που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.

Οπως, επίσης, ζητούν την άρση από την Ελλάδα του εμπολέμου του 1940, ισχυριζόμενοι ότι βάσει αυτού συνεχίζεται η δέσμευση περιουσιών Αλβανών στη χώρα. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος. «"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις», ανταπάντησαν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ. «Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Αξονα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ηπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Σε κάθε περίπτωση, στα τέτοια παζάρια η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό της «ατού» την υποστήριξη που τάζει στην αντίστοιχη αλβανική, στην πρεμούρα της τελευταίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Αναπτύσσει στο Αιγαίο όλες τις διαθέσιμες μονάδες

Σε μεγάλης κλίμακας άσκηση προχωρά την επόμενη βδομάδα στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό, με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μονάδων, την ώρα που στον γεωστρατηγικά κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνονται, με κάθε πρόσχημα, πρόσθετες δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πεδίο όπου σπεύδει να πάρει θέση και η ελληνική κυβέρνηση, ταγμένη ως είναι στην υπόθεση αναβάθμισης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από Δευτέρα έως Πέμπτη θα διεξαχθεί στο Αιγαίο η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 16», στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επισήμως, κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας των μονάδων, ενώ προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.

ΚΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους εκτελεσμένους απ' τους ναζί Ασπροπυργιώτες

Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στον Ασπρόπυργο στη Λίμνη Κουμουνδούρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τους 5 εκτελεσμένους Ασπροπυργιώτες κομμουνιστές. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ