Συγκέντρωση στην Ομόνοια, την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ.
«Δε συμβιβαζόμαστε με τη φοροληστεία. Ο νέος γύρος λεηλασίας του εισοδήματός μας να μας βρει στο δρόμο», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Στην ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Οι νέες βαθιές πληγές που αφήνει η κυβέρνηση στην εργασία μας και τη ζωή των οικογενειών μας με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του 3ου μνημονίου έχουν τον ίδιο στόχο που είχαν και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να βγει ο λογαριασμός των ματωμένων πλεονασμάτων. Να χρηματοδοτηθούν αθρόα οι επενδύσεις και τα νέα προκλητικά προνόμια που διεκδικούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ανακάμψει η κερδοφορία τους (...)
Για τα μονοπώλια τσακίζουν τα δικαιώματά μας, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις όποιες κοινωνικές παροχές είχαν απομείνει. Για τα μονοπώλια αυξάνουν το φόρο στο πετρελαίου κίνησης, στο φυσικό αέριο, για να εξασφαλίσουν οι βιομήχανοι φτηνή Ενέργεια και ασύλληπτα κέρδη. Για τα μονοπώλια προορίζονται τα δισ. ευρώ που διαφημίζει ο πρωθυπουργός και οι διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης ότι θα πέσουν στην οικονομία.
Το μεγάλο πακέτο πάει για τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Τα ελάχιστα χρήματα, που θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων, είναι για στοχευμένους κλάδους και με προϋποθέσεις πραγματικά απαγορευτικές για τους περισσότερους από εμάς που βολοδέρνουμε στα χρέη και την αναδουλειά».
Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να καταργηθούν οι φορολογικοί νόμοι που τσακίζουν το ήδη λεηλατημένο εισόδημα από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα χαράτσια του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Να αποσυρθούν οι προκλητικές αυξήσεις στο 23% και 24% στον ΦΠΑ, οι προκλητικές αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, στο ρεύμα, στο νερό, στα δημοτικά τέλη.
Παρέμβαση στο ΔΣ του ΟΑΕΕ την περασμένη Τετάρτη
Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ έκανε την περασμένη Τετάρτη η ΠΑΣΕΒΕ, για το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους προς τον Οργανισμό.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι με χρέη που ξεπερνούν το όριο των 20.000 ευρώ, ακόμα κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις (ηλικία και έτη ασφάλισης), δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν από το Ταμείο, να πληρώσουν το ποσό που χρειάζεται για να «πέσουν» κάτω από το όριο και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αφού, όπως εξηγεί η ΠΑΣΕΒΕ, από τους 555.000 ασφαλισμένους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, δεκάδες χιλιάδες χρωστούν άνω των 25.000 ευρώ (στοιχεία Οκτώβρη 2015).
«Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τα οποία δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τις προσαυξήσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην πράξη, αρκεί η αδυναμία του αυτοαπασχολούμενου να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές για δυο περίπου χρόνια, για να συσσωρευτούν οφειλές που, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, υπερβαίνουν το όριο των 20.000 ευρώ. «Αιχμάλωτοι» της κατάστασης αυτής, οι αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει για δεκαετίες.
Κάτω από τις πιεστικές διαστάσεις του προβλήματος αλλά και την επίμονη παρέμβαση του αντιμονοπωλιακού συνδικαλιστικού κινήματος, το ΔΣ του ΟΑΕΕ αποφάσισε τελικά να προτείνει στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση ώστε να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, είναι πάνω από 67 ετών και έχουν χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, λαμβάνοντας όμως μόνο το ποσό της «εθνικής» σύνταξης (384 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή των χρεών τους. Οπως τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ, η πρόταση αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, μπορεί να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία συνταξιοδότησης, δεν αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα επιβίωσης του συνταξιούχου, που καλείται να ζήσει με 384 ευρώ και το σύνολο των χρεών του εν ισχύι.
Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών αύριο Τετάρτη απευθύνει σε Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Οπως σημειώνει, «οι αγρότες στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της Υγείας, καθώς: Σε πάρα πολλά χωριά δεν υπάρχουν αγροτικά ιατρεία κι όπου υπάρχουν είναι εφοδιασμένα με ...ένα πιεσόμετρο και λίγες ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των χωρικών. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν - είναι μεγάλα, αδειανά κτίρια - και πάνε για κλείσιμο. Τα νοσοκομεία έχουν "παραλύσει", λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε υλικά. Για την εξέταση σε γιατρό του ΠΕΔΥ, ή και για μια απλή συνταγογράφηση, πρέπει να πληρώσουμε κι από την τσέπη μας, ενώ παράδες για να αποταθούμε στον ιδιωτικό τομέα - ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα και κλινικές - δεν έχουμε. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι κοντά στο 50% των αγροτών είμαστε ανασφάλιστοι και δεν έχουμε Βιβλιάρια Υγείας, καθώς οι εισφορές στον ΟΓΑ ήταν, ήδη, πολύ υψηλές και εκτοξεύονται στα ύψη με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για το Ασφαλιστικό (...) Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα των οικογενειών μας στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή».
Η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ και η Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Περί Τιμής... ή αλλιώς "Η Δίκη των Χαλυβουργών"», την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 30). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Την ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Δικηγόρων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ηγεσίες αυτές κάνουν σημαία τους το αίτημα για την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου στην επικουρική ασφάλιση. Ουσιαστικά, αποδέχονται το νέο νόμο που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και γίνονται «λαγός» για να υλοποιηθεί με ταχύτερο τρόπο η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, με τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων που θα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Αποδεικνύεται έτσι ότι όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τις ανάγκες των δικηγόρων με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αλλά στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους.
Παράλληλα, η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του, με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις διαμαρτυρίες αρκετών συμβούλων, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση και του κλάδου εφάπαξ, με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, χωρίς καν να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Μάλιστα, ανάμεσα στους προσκεκλημένους εισηγητές της απόφασης αυτής ήταν και «σοφοί» που συνέβαλαν στην εκπόνηση του σχεδίου του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου, όπως η κ. Αθ. Πετρόγλου!
Οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα ότι «Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τζογάρισμα των αποθεματικών του και "επωφελείς" τάχα επενδύσεις, που στο τέλος τις πληρώνουν πάντα οι ασφαλισμένοι. Σημαίνει απόδοση της σύνταξης χωρίς προκαθορισμένη εγγύηση, ανάλογα με τις αποδόσεις που συσσωρεύουν οι εισφορές στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου και ανάλογα με τα αποθεματικά των Ταμείων, που αν δεν επαρκούν, θα επιβάλλουν την αύξηση των εισφορών. Επαγγελματικό Ταμείο, με λίγα λόγια, σημαίνει διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε εγγύηση για την απόδοση των συντάξεων και των παροχών».
Τέλος, καλούν τους δικηγόρους με τα πιο χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να συμβάλουν στην ανασύνταξη και αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και αυτές των επιστημονικών φορέων (ΔΣΑ κ.λπ.). Παράλληλα, ενόψει της επίθεσης στη λαϊκή κατοικία και περιουσία από τα κοράκια των τραπεζών και των funds, μετά από τις τελευταίες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, οι Επιτροπές Αγώνα καλούν δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους να μη συμβάλουν στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.