ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Αποψη από το σημείο της επίθεσης, μετά την έκρηξη
Αποψη από το σημείο της επίθεσης, μετά την έκρηξη
Δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον 36 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός, με βάση τις τουρκικές αρχές, της νέας βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση έγινε στην πολυσύχναστη περιοχή Βεζνέτσιλερ, με στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε μέλη των τουρκικών ΜΑΤ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 5 πολίτες, ενώ υπήρχαν και τραυματίες αστυνομικοί και πολίτες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η επίθεση έγινε νωρίς το πρωί, όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στα γύρω κτίρια.

Χωρίς κάποιος να έχει αναλάβει την ευθύνη, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε να «φωτογραφίσει» ως υπεύθυνο το ΡΚΚ, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος εναντίον των «τρομοκρατών» θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους».

Ηταν η όγδοη επίθεση που γίνεται στην Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, ενώ η «ανάγκη αντιμετώπισης των τρομοκρατών» μετατρέπεται σε «μοχλό» προώθησης πολλών αντιλαϊκών σχεδιασμών αλλά και πεδίο όξυνσης διαφόρων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τέτοιες επιθέσεις θεωρούνται ισχυρό πλήγμα για τον τουρισμό, ενώ συνεχίζονται, αν και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς ότι ενισχύει συνέχεια τα μέτρα ασφαλείας.

Την επίθεση καταδίκασαν μια σειρά πρέσβεις, με πρώτο τον Αμερικανό, Τζον Μπας, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον στέκεται «στο πλευρό» της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ και στο πλευρό της «στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ηγέτες ιμπεριαλιστικών οργανισμών και χωρών.

Απογοήτευση CHP για την εξωτερική πολιτική

Στο μεταξύ, διαρκής είναι η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Ουζτούρκ Γιλμάζ, δήλωσε ότι «φαίνεται πως δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. Παρατηρούμε μια ρητορική αλλαγής, αλλά δε βλέπουμε συγκεκριμένα βήματα που θα τη μετατρέψουν σε πράξη... Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμα την ίδια ρητορική για τη Συρία και δε δείχνει πρόθεση να εργαστεί με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν για το ζήτημα». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι «από τη μια μεριά η κυβέρνηση μιλά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά, από την άλλη μεριά, ενεργεί εντελώς διαφορετικά. Η απομάκρυνση του Ασαντ παραμένει προτεραιότητα. Υπάρχει μια διεθνώς αποδεκτή διαφοροποίηση στο θέμα, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει εμμονή με τον Ασαντ».

Από τη μεριά της, βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει συμμαχίες, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει χτες πως Τουρκία - Ισραήλ απέχουν μόλις μια ή δύο συναντήσεις από την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Οσον αφορά τις νέες «δυσκολίες» στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, η Αγκυρα ύψωσε τους τόνους και θυμήθηκε μάλιστα να καταλογίσει ευθύνες στο Βερολίνο για τις μαζικές θανατώσεις χιλιάδων Αφρικανών από τις φυλές «Νάμα» και «Χερέρο» από γερμανικά στρατεύματα, στις αρχές του 20ού αιώνα, σε περιοχές της σημερινής Ναμίμπια που τότε ήταν γερμανικές αποικίες...

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε χτες πως «είναι τώρα ώρα της ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πιστεύω ότι θα πράξει σύμφωνα με τη συμφωνία... Θέμα ακύρωσης της Συμφωνίας Επανεισδοχής δεν υπάρχει προς το παρόν στην ατζέντα μας».

ΛΙΒΥΗ - ΕΕ - ΟΗΕ
Πιέσεις Μογκερίνι για διεύρυνση της αποστολής «Επιχείρηση Σοφία»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Πιέσεις για νομιμοποίηση της δράσης της ιμπεριαλιστικής ναυτικής αποστολής της ΕΕ όχι μόνον στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λιβύης, αλλά και εντός των λιβυκών υδάτων με πρόσχημα την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο όπλων άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Μπορώ να ελπίζω ότι το ΣΑ θα κάνει και πάλι το σωστό και θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη Μεσόγειο ασφαλέστερη για όλους», είπε η Μογκερίνι, ενημερώνοντας το Σώμα το βράδυ της Δευτέρας, ευελπιστώντας πως, εάν καμφθούν οι ρωσικές επιφυλάξεις, θα εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον ΟΗΕ έως το τέλος της επόμενης βδομάδας, ώστε να διευρυνθεί η ναυτική αποστολή της ΕΕ που είναι γνωστή ως «Επιχείρηση Σοφία».

Στην ίδια συνεδρίαση του ΣΑ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη (Γερμανός διπλωμάτης), Μάρτιν Κόμπλερ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της διεύρυνσης της αποστολής της ΕΕ στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στο λαθρεμπόριο όπλων προς τη Λιβύη, επειδή, πλέον ο αριθμός των όπλων που καταφθάνουν στη χώρα είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των περίπου 6.000.000 Λίβυων πολιτών...

Ενα 24ωρο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση 6.000.000 ευρώ για την υποστήριξη των προσπαθειών «σταθεροποίησης» της κατάστασης στη Λιβύη (που προκάλεσε το 2011 η δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση) εκ των οποίων τα 5.000.000 ευρώ θα πάρει η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράτζ.

ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενισχύουν τη συνεργασία τους

ΜΟΣΧΑ.--

Την απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία με το Ισραήλ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αλλά και να συμβάλει στη διευθέτηση της παλαιστινο - ισραηλινής διένεξης, σημείωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη με αφορμή την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των ρωσο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον Νετανιάχου «ήταν ανοικτές και εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι συζήτησαν «ευρεία γκάμα διεθνών, περιφερειακών και διμερών ζητημάτων», μεταξύ των οποίων το Παλαιστινιακό και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μέσω και του λεγόμενου Κουαρτέτου που συγκροτούν ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ. «Είμαστε σύμμαχοι άνευ όρων», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στον Νετανιάχου και στον αγώνα «κατά της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή «δύσκολη ιδιαίτερα λόγω Συρίας»...

Εξέφρασε επιπλέον την προθυμία της κυβέρνησής του (και των ρωσικών μονοπωλίων) να αναπτύξουν την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, ακόμη και μετά τον εντοπισμό των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (γνωστά ως «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν») στην ισραηλινή ΑΟΖ. Ο Πούτιν, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν έχει ακυρώσει «οριστικά» τα σχέδιά της για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου «South Stream» και «Turkstream», αλλά χρειάζεται «μια σαφή θέση της Ευρώπης γι' αυτούς». Ανήγγειλε ότι μέχρι τέλος τρέχοντος έτους θα γίνουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ρωσίας και Ευρωασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε τις στενές διμερείς σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της τεχνολογίας, του πολιτισμού. Τόνισε, ιδιαίτερα, τη συνεργασία ανάμεσα στα επιτελεία του ρωσικού και ισραηλινού στρατού στον τομέα «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ώστε να αποφευχθούν, όπως σημείωσε, τυχόν θερμά επεισόδια μεταξύ των δύο στρατών ειδικά στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Συρία. Είπε ότι οι Ισραηλινοί Εβραίοι με καταγωγή από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες συμβάλλουν ώστε να έρθουν πιο κοντά το Ισραήλ με τη Ρωσία, επειδή λειτουργούν σαν «ζωντανή γέφυρα», μεταξύ των δύο χωρών.

Εως την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Νετανιάχου θα υπογράψει μνημόνια κατανόησης στους τομείς γεωργίας, κτηνοτροφίας, αγροτικών προϊόντων και του τουρισμού. Θα συναντηθεί με μέλη της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας και θα επισκεφθεί μουσείο στη Μόσχα που στεγάζει ισραηλινό άρμα μάχης που κατελήφθη από το συριακό στρατό προ δεκαετιών στο Λίβανο και το οποίο θα επιστραφεί στο Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες.

ΣΥΡΙΑ
«Μοναδική επιλογή η νίκη», λέει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, διαβεβαίωσε χτες, στην πρώτη του ομιλία στο νέο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πως θα ανακτήσει «κάθε εκατοστό της Συρίας» και πως το Χαλέπι θα γίνει το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οπως απελευθερώσαμε την Παλμύρα και πριν απ' αυτήν πολλές περιοχές, έτσι θα απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό της Συρίας από τα χέρια τους. Η μοναδική επιλογή μας είναι η νίκη, αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια για τη Συρία», είπε ο Ασαντ, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι στέλνει ενισχύσεις χιλιάδων μισθοφόρων στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» από μεθοριακές περιοχές της Τουρκίας με τη Συρία.

Ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου για την υποστήριξη που του παράσχουν, ενώ διέψευσε φήμες περί «διαιρέσεων» στη συμμαχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει αναφορές για «διαφορές, διαμάχες και διαιρέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κάιρο, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Συρία, Σίε Σιαογιάν, δήλωσε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να παίξει «ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της συριακής κρίσης», μετά από συνάντηση που είχε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι. Εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησής του ότι η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να εφαρμοστεί «συνολικά και πλήρως» και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ότι «μπορεί οι Κούρδοι μαχητές των "Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) να υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά η παρουσία τους δεν θα γίνει ανεκτή δυτικά του ποταμού Ευφράτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ