ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μαχαίρι στα μερίσματα παλιών και νέων δικαιούχων

Αρχισαν τα όργανα... από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου. Πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ οι ετήσιες απώλειες για τους συνταξιούχους

Η λαιμητόμος του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου έπιασε δουλειά και ξεκίνησε τις περικοπές από τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
Η λαιμητόμος του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου έπιασε δουλειά και ξεκίνησε τις περικοπές από τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
Το νέο τρόπο υπολογισμού των μειωμένων μερισμάτων που αποδίδει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) στους 284.000 περίπου μερισματούχους, αλλά και στους νέους μερισματούχους που θα συνταξιοδοτούνται στο μέλλον, καθορίζει σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου (4387/2016).

Η μείωση των μερισμάτων - που πλέον καταβάλλονται ανά τρίμηνο - εκτιμάται στο 32% και θα επιφέρει ετήσια περικοπή του συνταξιουχικού εισοδήματος των δικαιούχων άνω των 150 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις μειώσεις στα νέα μερίσματα, η περικοπή για φέτος θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Καθώς μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2016, τα επιπλέον ποσά που έλαβαν οι μερισματούχοι για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα παρακρατηθούν από τα μερίσματα του Σεπτέμβρη και του Δεκέμβρη. Διαψεύδεται έτσι, για άλλη μια φορά, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με το νόμο που ψήφισε, δήθεν δεν επιβάλλονται μειώσεις στους συνταξιούχους.

Επιπλέον, οι μειώσεις αυτές δεν θα είναι οι μοναδικές, αφού πλέον με το νέο νόμο το Ταμείο δεν μπορεί να καλύπτει τυχόν ελλείμματά του από άλλη πηγή (κρατική χρηματοδότηση) πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων και των αποδόσεων της περιουσίας του. Ετσι, ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης (Σ) για το έτος 2016 ορίζεται σε ποσοστό 0,215%, αλλά προβλέπεται η αναπροσαρμογή του εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε έτους και μέχρι 15/1, με απόφαση του προέδρου του ΔΣ του Ταμείου, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας ετήσιων ελλειμμάτων. Προβλέπεται δηλαδή διαρκής «κόφτης» των μερισμάτων, ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου.

Επίσης, προβλέπεται η αναπροσαρμογή των δικαιούμενων μερισμάτων όλων των ήδη μερισματούχων του Ταμείου, με σκοπό την «ίση μεταχείριση» των παλαιών και νέων μερισματούχων. Στη λογική των περικοπών, οι οποίες θα είναι διαρκείς, εντάσσεται και η κατάργηση του «κατώτατου ορίου μερίσματος» στους δικαιούχους και προβλέπεται η αναπροσαρμογή και των δικαιούμενων μερισμάτων όσων έχουν εξέλθει από την Υπηρεσία και τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις περί κατώτατου ορίου μερίσματος.

Καταργούνται επίσης οι διατάξεις που όριζαν πως σε περιπτώσεις άγαμου μετόχου, το δικαίωμα σε μέρισμα μεταβιβάζεται στους γονείς, καθώς και στους ορφανούς από πατέρα αδελφούς αυτού και στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες.

Παράλληλα, όπως και στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας, τίθεται ηλικιακό όριο το 55ο έτος ηλικίας για τον χήρο ή τη χήρα προκειμένου να δικαιωθεί μέρισμα λόγω θανάτου μερισματούχου του Ταμείου. Στις περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται μέρισμα για μία 3ετία και στη συνέχεια η καταβολή του μερίσματος αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Εφόσον αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου, θα δικαιούνται το μέρισμα μόνο για μία τριετία.

ELFE («ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»)
Κλιμακώνει τους εκβιασμούς η εργοδοσία

Κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας της ELFE («Λιπάσματα Καβάλας») του ομίλου Λαυρεντιάδη, καθώς, με φόντο τα σβησμένα φουγάρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εντάξει τους εργαζόμενους σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας για τρεις μήνες, ενώ απειλεί με απολύσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Λιπάσματα Καβάλας», τονίζουν ότι ο μόνος στόχος της εργοδοσίας «είναι ο εκφοβισμός των εργαζομένων, να μας εξαναγκάσει να δεχτούμε τις απαιτήσεις της. Εχει μάλιστα το θράσος να επικαλείται το "δυσμενές" οικονομικό περιβάλλον, την πτώση των διεθνών τιμών στο λίπασμα, τον ανταγωνισμό με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, μας καλεί για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη για να σωθούν τα κέρδη του ομίλου».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Να γίνουν μέλη του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και εταιρεία που δουλεύουν. Να προχωρήσουν, με πρωτοβουλία του Σωματείου, σε σύσκεψη με τα υπόλοιπα σωματεία του νομού, να ζητήσουν στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους.

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «η επίθεση μάς αφορά όλους, δεν εξαιρείται κανένας μας, ανεξάρτητα από ποια σχέση εργασίας έχει, ανεξάρτητα αν υπέγραψε ατομική σύμβαση ή όχι, ανεξάρτητα σε ποια εταιρεία δουλεύει (...) Να μην περάσει η προσπάθεια διάσπασης που καλλιεργεί η εταιρεία, να μην υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που δεν υπογράψανε ατομική σύμβαση και αυτών που υπογράψανε, μεταξύ των εργολαβικών συναδέλφων.

Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς (εχθρούς και "φίλους") που μας καλούν να κάτσουμε "φρόνιμοι", να δεχτούμε τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, γιατί αλλιώς μπορεί να κλείσει το εργοστάσιο (...) Εμείς έναν δρόμο έχουμε, να δημιουργήσουμε τη δική μας συμμαχία, τη δική μας πραγματική ενότητα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, όλων των εταιρειών».

Μπουρλότο στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τα διαπιστευτήρια του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο από το βήμα της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», στο υπουργείο Εργασίας στελέχη του κουαρτέτου, της κυβέρνησης και του ΝΑΤ προετοίμαζαν την εφαρμογή των μέτρων του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 σε ότι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του ΝΑΤ με τα ναυτεργατικά σωματεία. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατάργηση του ΝΑΤ και την ενσωμάτωση του στον ΕΦΚΑ, δραματικές περικοπές στην κύρια και επικουρική σύνταξη, στο εφάπαξ και οδυνηρές επιπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας. Το ΝΑΤ ήδη δέχεται αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις ναυτεργατών, ωστόσο μετά την ψήφιση του νόμου η εξέταση τους παραπέμπεται για τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους ναυτεργάτες. Επιδίωξη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι η κατάργηση κλαδικών ΣΣΕ και η αντικατάσταση τους με ατομικές συμβάσεις, σε συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας, ενώ κατεύθυνσή τους είναι και η ιδιωτική ασφάλιση. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Μαγείρων μπαίνουν μπροστά στη μάχη και καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους. Με οργάνωση και αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης και απεργιακής κινητοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 15 Ιούνη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απλήρωτοι στον «Μαρινόπουλο»

Την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας του Μάη στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» καταγγέλλουν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ). Καλούν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματα του επιχειρησιακού σωματείου, προκειμένου να αποφασίσουν κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η ΔΑΣ, στελέχη της επιχείρησης στα μαγαζιά κάνουν λόγο για «μείωση του τζίρου», σπρώχνοντας τους εργαζόμενους να «μειώσουν τις απαιτήσεις τους» και να «ξαναβάλουν πλάτη στην εταιρεία». Τέλος, η ΔΑΣ επισημαίνει τη διαλυτική κατάσταση στο επιχειρησιακό σωματείο, για την οποία ευθύνεται η πλειοψηφία και το προεδρείο, που κρύβονται από τους εργαζόμενους, αλλά συναντιούνται στα κρυφά με την εργοδοσία. «Τελευταίο τρανό παράδειγμα το καθορισμένο ΔΣ της πρώτης Κυριακής του Ιουνίου στις 5/6/2016, που έλαμψαν διά της απουσίας τους, την ώρα που είμαστε απλήρωτοι», τονίζει.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σημαντική άνοδος για την «Πανεπιστημονική»

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η «Πανεπιστημονική» στις εκλογές της Ενωσης Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ) που έγιναν την περασμένη Παρασκευή 3 Ιούνη. Η Πανεπιστημονική Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, που έγιναν το Νοέμβρη του 2013, αύξησε τη δύναμή της σε ψήφους (183 από 146), σε ποσοστό (42,7% από 33%) και σε έδρες (4 από 3 στο εννιαμελές ΔΣ). Σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους φίλους της για τη μαχητική στήριξη του ψηφοδελτίου της, ενώ σημειώνει πως το αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για τη συνέχιση από καλύτερες θέσεις του αγώνα για την οργάνωση της ανασύνταξης και της αντεπίθεσης του κινήματος.

Τραυματίστηκε εναερίτης της ΔΕΗ

Τραυματίστηκε, χτες το πρωί, συμβασιούχος εναερίτης της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του δικτύου Ψαχνών - Μαντουδίου, στην Εύβοια. Ο εργαζόμενος έπεσε από το καλάθι του γερανοφόρου οχήματος όταν έσπασε μια βάση στήριξης. Διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό».

Γενική Συνέλευση στους ιδιωτικούς υπάλληλους

Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος). «Τώρα είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα η συμμετοχή του κάθε συναδέλφου στη ζωή και τη δράση του σωματείου», τονίζει στην ανακοίνωσή του και περιγράφει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε γραφεία, αποθήκες, δημοσκοπικές εταιρείες και εταιρείες security: Συχνή κινητικότητα από τον έναν εργοδότη στον άλλο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Πυρσός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ