ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Δικαιώνει την πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge», που είχε προσφύγει ενάντια στην απόρριψη των απολύσεων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» από τον τότε υπουργό Εργασίας

Με μια εισήγηση - βόμβα, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή, με την οποία ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE - ΑΓΕΤ» ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας».

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 26/3/2013 ότι κλείνει τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και προσπάθησε να απαλλαγεί μονομιάς από τους 229 εργαζόμενους, καταθέτοντας αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) για ομαδικές απολύσεις.

Στις 24/4/2013, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας, το ΑΣΕ απέρριψε το αίτημα της «LAFARGE», η οποία προχώρησε τελικά στις απολύσεις, κάνοντας χρήση του 5% κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό, από τον Απρίλη του 2013 μέχρι τον Ιούλη του 2015, απέλυσε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε τη δουλειά της, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άσκησε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Εργασίας, επικαλούμενη ότι οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Παράλληλα, 118 πρώην εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν το Γενάρη του 2015 από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, που έκρινε άκυρες τις απολύσεις, με το σκεπτικό ότι δεν τηρήθηκαν από την εργοδοσία οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης

Η προσφυγή της πολυεθνικής κατά της απορριπτικής απόφασης του ΑΣΕ συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έθετε ερωτήματα ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) «που κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις και απαραβίαστες ελευθερίες της ΕΕ», δηλαδή την απεριόριστη ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και χτες ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, στην πρότασή του:

«Βάσει των προεκτεθέντων, φρονώ ότι στα προδικαστικά ερωτήματα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι κατά την ορθή ερμηνεία του άρθρου 49 της ΣΛΕΕ, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, απαγορεύει διάταξη όπως αυτή του άρθρου 5, παράγραφος 3, του νόμου 1387/1983 ("Ελεγχος των ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις" όπως έχει τροποποιηθεί, ΦΕΚ Α 110/18-18/8/1983), η οποία μεταξύ των άλλων απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχείρησης και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος - μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα».

Βούτυρο στο ψωμί τους...

Αν η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το 3ο μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι στο ενδιάμεσο, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναβαθμίσει το ρόλο του ΑΣΕ, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 98/59/ΕΚ, υποβαθμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.

Τώρα, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την όποια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να αφαιρέσει κάθε τυπικό εμπόδιο στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις που μοιράζει αφειδώς ο αρμόδιος υπουργός ότι αυτό το ζήτημα συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για να στοιχειοθετήσει την πρότασή του ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, επικαλείται τον Αναθεωρημένο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο ενέκρινε το Γενάρη η Βουλή, με πανηγύρια από την πλευρά της κυβέρνησης ότι διασφαλίζονται και θωρακίζονται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Τροχιοδεικτικές» για περιστολή του απεργιακού δικαιώματος

Τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο ζήτημα της κήρυξης απεργίας επωάζει η κυβέρνηση. Σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «διαδικαστικό» το ζήτημα που τίθεται για προκήρυξη απεργίας από το 51% των εργαζομένων μιας επιχείρησης και όχι από την πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε: «Διαδικαστικά θέματα δεν αποτελούν ποτέ "κόκκινη γραμμή". Και πράγματι, αν μιλάμε για ένα εργοστάσιο, γιατί όχι, αλλά φαντάζεστε ότι δεν μπορεί να ζητήσει κανείς από τη ΔΕΗ να έχει το 50+1% για να κηρύξει μια απεργία πανελλαδική. Αρα, αυτό που λέω είναι οτιδήποτε υπηρετεί τη δημοκρατία, μπορεί να υπηρετεί τη δημοκρατία να έχουμε άμεση προσφυγή στη Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και άλλο να καθίσταται αδύνατη μια απεργία όπως έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά».

Το πρώτο που «βγάζει μάτι» στην απάντηση του υπουργού είναι το γεγονός ότι θεωρεί «διαδικαστικό» θέμα - και άρα άνευ ουσίας; - τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται μια απεργία και ποιοι αποφασίζουν γι' αυτή. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο σχεδιασμός που αφήνει να αποκαλυφθεί ο υπουργός, στο όνομα της περισσότερης τάχα «δημοκρατίας», ανοίγει το δρόμο για να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η λήψη απόφασης για απεργία από ένα επιχειρησιακό και κυρίως από ένα κλαδικό σωματείο.

Ετσι, αν θα πρέπει να αποφασίζει για την απεργία η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και όχι αυτοί που συμμετέχουν στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, με την απαρτία που προβλέπεται κάθε φορά, τότε απόφαση για απεργία δεν πρόκειται να παρθεί ποτέ, αν πάρουμε υπόψη τις πιέσεις και τις απαγορεύσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους να απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων τους. Πολύ περισσότερο, με τον τρόπο αυτό, αφαιρείται το δικαίωμα από κλαδικά συνδικάτα να αποφασίζουν απεργία σε ένα χώρο δουλειάς ή ακόμα και στον κλάδο.

Απατώντας σε ερώτηση για το «lock out», ο υπουργός με την ίδια παρελκυστική τακτική απαντά μεταξύ άλλων πως «οτιδήποτε καθιστά αδύνατο το δικαίωμα της απεργίας, συνιστά για εμάς "κόκκινη γραμμή". Αποκλείεται να είμαστε εμείς η κυβέρνηση που θα καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας». Από την απάντηση αυτή προκύπτει ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στο ζήτημα της απεργίας είναι να διασωθεί σαν δικαίωμα, όταν στην πραγματικότητα θα αυξάνονται τα εμπόδια στους εργαζόμενους να κηρύξουν απεργία. Πόσο μάλλον που ακόμα και σήμερα, εννιά στις δέκα απεργίες βγαίνουν παράνομες από τα δικαστήρια...

ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Επιβάλλει μειώσεις έως και 60% στους μισθούς!

Προκλητική απόφαση, με την οποία ο Οργανισμός αποδέχεται απόλυτα την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Με «πολιορκητικό κριό» τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η εργοδοσία του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Ετσι, μετά την ντε φάκτο περικοπή κατά 10% στους μισθούς των εργαζομένων και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο για την υπογραφή νέας σύμβασης, η εργοδοσία προσέφυγε στον ΟΜΕΔ, ο οποίος με πρόσφατη απόφασή του ρίχνει στα Τάρταρα τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ χειροτερεύει και τις υπόλοιπες συνθήκες και παροχές στους εργαζόμενους, υιοθετώντας το επιχείρημα της εργοδοσίας για την κακή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, με μια προκλητική απόφαση στις 6 Ιούνη, ο ΟΜΕΔ επιβάλλει μειώσεις στους μισθούς σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, που ξεκινούν από 35% και φτάνουν μέχρι και 60%! Ο βασικός μηχανισμός των αιματηρών αυτών περικοπών είναι η συρρίκνωση των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας και του βασικού εισαγωγικού μισθού. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την απόφαση του ΟΜΕΔ περικόπτεται δραστικά το επίδομα άδειας, περιορίζεται ο χρόνος ετήσιας άδειας και καταργείται ακόμα και το μισάωρο διάλειμμα που προβλεπόταν πριν.

Η εξέλιξη αυτή μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν είναι, αφού το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο ΟΜΕΔ, μετά τις νομοθετικές αντεργατικές παρεμβάσεις, τον μετατρέπουν σε «μακρύ χέρι» των επιδιώξεων της εργοδοσίας. Εκεί οδηγούσε και η αρχική γνωμοδότηση που είχε εκδώσει ο ΟΜΕΔ στις 18/1/2016, με την οποία αποδεχόταν επί της ουσίας την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας.

Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες, ενώ δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για τη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Ιδρύματος.

«Επί ένα μήνα ζητάμε συνάντηση με την κ. Φωτίου για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στο Ιδρυμα και την εξασφάλιση λειτουργίας των παιδικών σταθμών και δεν μας δέχονται. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι από Δευτέρα να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Αν 400 παιδιά μείνουν σταθμό, θα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Βιβή Ράπτη, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ