ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Ενα τεχνολογικό «θαύμα» της αρχαιότητας

Το μεγαλύτερο θραύσμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο περιέχει 27 οδοντωτούς τροχούς
Το μεγαλύτερο θραύσμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο περιέχει 27 οδοντωτούς τροχούς
Ο περίφημος «μηχανισμός των Αντικυθήρων», ο πρώτος - αναλογικός - υπολογιστής στην Ιστορία, είχε τη δυνατότητα να χαρτογραφεί τη θέση του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών και μάλιστα σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις και με βάση αυτές να προβλέπει τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις με ακρίβεια, ακόμα και του χρώματός τους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες αλλά και τις δοξασίες των ανθρώπων της ελληνιστικής περιόδου όπου και χρονολογείται. Αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» η επιστημονική ομάδα που μελετά το μηχανισμό τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, επιστρατεύοντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους ψηφιακής απεικόνισης και έναν ειδικό τομογράφο, για να ξεκλειδώσει τα «μυστικά» του που βρίσκονται γραμμένα στα συνολικά 82 θραύσματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο ναυάγιο μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης. Οι επιστήμονες που - εκατό και πλέον χρόνια μετά την ανακάλυψη του μηχανισμού το 1902 - έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να τον αναπαραστήσουν, μπόρεσαν να διαβάσουν ακόμα και ολόκληρες προτάσεις αποκρυπτογραφώντας 3.400 χαρακτήρες μεγέθους 2 μόλις χιλιοστών, που - εν είδει "εγχειριδίου χρήσης" - βρίσκονται χαραγμένες στα μπρούτζινα κομμάτια του.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που παρουσιάστηκαν και που τεκμηριώνουν τις αρχικές θεωρίες για τη χρήση του αρχαιότερου γνωστού πολύπλοκου μηχανισμού που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, είναι άκρως ενδεικτικά όχι μόνο για την εξέλιξη των επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Αστρονομία) κατά την ελληνιστική περίοδο, αλλά και για το επίπεδο της απαιτούμενης τεχνολογίας για μια τέτοια κατασκευή, γεγονός που είχε παλιότερα αμφισβητηθεί. Ο μηχανισμός, αν και είναι ο μόνος σωζόμενος, πιθανολογείται ότι δεν ήταν ο μόνος που είχε κατασκευαστεί, πιθανόν στη Ρόδο από «πυθαγόρειους» της Σχολής του Απολλωνίου, θεωρείται ένα πραγματικά «κατασκευαστικό θαύμα», με την πολυπλοκότητα των 30 οδοντωτών τροχών, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες που κατέληγαν σε τουλάχιστον 5 καντράν, με έναν ή περισσότερους δείκτες για το καθένα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μηχανική περιπλοκότητα των μεσαιωνικών ρολογιών στους Καθεδρικούς της Ευρώπης, που εμφανίστηκαν 1.000 χρόνια αργότερα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δήμο Χαϊδαρίου

Από τις εκδηλώσεις των Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Χαϊδαρίου
Από τις εκδηλώσεις των Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Χαϊδαρίου
Πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δήμο Χαϊδαρίου προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα με ελεύθερη είσοδο.

Σήμερα Σάββατο 11 Ιούνη, στις 20.00, ο Δήμος Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, παρουσιάζει την ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση, με τίτλο «Αρωμα Ελλάδας» στο Παλατάκι.

Αύριο Κυριακή 12 Ιούνη και την Τετάρτη 15 Ιούνη ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί στη θεατρική παράσταση «Τα Παντρολογήματα», του Νικολάι Γκόγκολ. Την παράσταση πραγματοποιεί η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαϊδαρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο, Πάρκο Ιστορικής Μνήμης.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Γιαννόπουλου.

Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Ματθαίου, Λευτέρης Καραγκιόζογλου, Αναστασία Καραγκιόζογλου, Σωκράτης Χαρίτος, Ελπίδα Ζαραδούκα, Ελευθερία Θανασά, Δέσποινα Σπένδου, Σωτήρης Αννης και Κώστας Νομικός.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Μπούμη.

Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βαρυτιμιάδη.

Αλλωστε, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και των δύο Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Χαϊδαρίου, του Κέντρου και της Στέγης Πολιτισμού «Γρηγορούσας».

Το κοινό απόλαυσε δύο ιδιαίτερα αφιερώματα σε Παραδοσιακούς Χορούς του τόπου μας. Στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου η Στέγη Πολιτισμού «Γρηγορούσας» παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης δόθηκε χορευτική παράσταση αφιερωμένη στις προσφυγικές περιοχές των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, πράγμα που δείχνει την άρτια δουλειά που έχει γίνει στα χορευτικά τμήματα του Δήμου. Φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε συνολικά τα 350 άτομα από παιδιά και ενήλικες.

Αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βουκουρέστι με αφορμή τη Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων, παρουσιάζοντας αφιέρωμα στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, που πραγματοποιείται από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βουκουρεστίου «ARCUB», το Σύλλογο «MKlasica Melos», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Ομιλο Αμπελοκήπων και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βουκουρεστίου «Νόστος».

Το αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία πραγματοποιείται, από 21 έως 24 Ιούνη, στην Αίθουσα των Αψίδων του Πολιτιστικού Κέντρου «ARCUB» (str. Lipscani nr. 84-90) και θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις με θέμα τα ενδύματα και τα έθιμα των Βαλκανίων, ψηφιακές προβολές τοπικών ελληνικών ενδυμασιών, συναυλίες ελληνικής μουσικής, κ.ά.

Από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος παρουσιάζονται φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ού αιώνα από την Αθήνα, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα κ.ά. Με την παραχώρηση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα: «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια). Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ερευνα για τη φορεσιά του Τρίκερι», παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου», προβάλλεται η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, στον ομώνυμο οικισμό της Μαγνησίας. Διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές θα δοθούν από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου, και την ιστορικό και κριτικό τέχνης κα Adina Nanu.

«Εγώ, η Αργώ»

Η «Θεώρηση» παρουσιάζει στο Παλιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα) μια διαφορετική εκδοχή του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας, αποφεύγοντας τη ζοφερή εξέλιξη της φόνισσας και παιδοκτόνας Μήδειας που είχε επιλέξει ο Ευριπίδης. Στο έργο του «Εγώ, η Αργώ», ο Γιώργος Χατζηδάκης, βασισμένος σε στοιχεία άλλων μυθολογικών εκδοχών, παρουσιάζει την Αργώ, το ξυλόγλυπτο κορίτσι της πλώρης του καραβιού, να ερωτεύεται τον Ιάσονα και με την εύνοια του γιού της Αφροδίτης να ξεκολλάει απ' το καράβι. Τυλιγμένοι με τον καλό της στο χρυσόμαλλο τομάρι εγκαταλείπουν το σκαρί και τη Μήδεια στην τύχη τους και ταξιδεύουν, όπως ο Φρίξος με την Ελλη, για την Ιωλκό όπου είναι γραμμένο να βασιλεύσουν. Την ιστορία την διηγείται η ίδια η Αργώ στον αοιδό Δημόδοκο στο νησί των Φαιάκων.

Σκηνοθεσία του συγγραφέα. Χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη. Μουσική - Διδασκαλία τραγουδιών: Ειρήνη Κουμπαρούλη. Κοστούμια: Βάνια Αλεξάνδροβνα. Παίζουν: Στεφανία Γκουρνέλου, Γιάννης Θωμάς, Ζαχαρούλα Βαλαβάνη, Μαριλένα Ράδου, Ειρήνη Κουμπαρούλη. Φλογέρα παίζει ο Γιάννης Θωμάς. Παραστάσεις: Τετάρτη 15 & Πέμπτη 16 Ιουνίου, Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Ιουλίου, Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 9.15 μ.μ. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

«Τα Ψηλά Βουνά» περιοδεύουν

Το θεατρικό έργο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, μια από τις πιο πετυχημένες παιδικές παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν στο Θέατρο Ακροπόλ, συνεχίζει την πορεία του με μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Τα σκηνικά της παράστασης εμπλουτίζονται με ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούμενα σχέδια (3D animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

«Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας», σημειώνει ο σκηνοθέτης, «τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά».

Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος. Σκηνικά - Κοστούμια: Ζαμάνης Κωνσταντίνος. Χορογραφία: Μαργαρίτης Δημήτρης. Ψηφιακά Video: Τσιμούρης Νίκος. Κινούμενα Σχέδια: Σιγάλας Βαγγέλης. Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Στεφανάκης, Δόβρης Θανάσης, Ποιμενίδης Γρηγόρης, Μάρκου Κλεοπάτρα, Μεντζέλος Σωτήρης, Φλατσούσης Παντελής, Χανιωτάκης Νικορέστης.

Πρώτοι Σταθμοί Περιοδείας: 24 -25 Ιουνίου Βεάκειο, 28 Ιουνίου, Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μ. Μερκούρη», 29 Ιουνίου Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, 30 Ιουνίου Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ