ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»
Καβγάς για να σκιαστεί ο ταξικός χαρακτήρας της αντιλαϊκής φοροληστείας

Τις ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μόνιμη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου ανέδειξε το ΚΚΕ

Εναν ακόμα γύρο δικομματικού καβγά, στο βολικό για το σύστημα πεδίο της «πάταξης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς», έστησαν χτες κυβέρνηση και ΝΔ στη Βουλή, με αφορμή Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ για την «αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Η ΝΔ μέσω των επερωτώντων βουλευτών και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Χρ. Σταϊκούρα, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση για έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων και... «πενιχρά» αποτελέσματα όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, εγκαλώντας την ουσιαστικά γιατί δεν ενισχύει το κυνηγητό σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτά σηκώνουν το συντριπτικά μεγάλο μέρος των φόρων και των χαρατσιών, για να διασφαλίζονται περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο.

Ανάλογου τύπου ήταν οι επικρίσεις και των άλλων κομμάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Γ. Σαχινίδη... κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για την «εισπραξιμότητα» των φορολογικών της μέτρων, αλλά και να «κάνετε πράξη αυτό που λέμε να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο» για να έρθουν επενδύσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν κυρίως από τη ΝΔ, κατέθεσε πλήθος στοιχείων για να βεβαιώσει ότι το 2015 υπήρξε αύξηση των ελέγχων, των βεβαιωθέντων φόρων, των προστίμων και των εσόδων σε σχέση με το 2014. Αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα προχωράει η κυβέρνηση τον έλεγχο σχετικά με τις «λίστες Λαγκάρντ» και «Μπόγιαρ», ενώ ανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ΣΔΟΕ και νομοσχέδια για την «εθελοντική αποκάλυψη», τις «ηλεκτρονικές συναλλαγές» και την πάταξη της λαθρεμπορίας των καπνικών.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι ο καβγάς είναι για να κρυφτεί ο χαρακτήρας της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πολιτική «βαθιά ταξική, που στόχο έχει να τα παίρνει από τα λαϊκά στρώματα και να τα δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο, αρκεί να πάρει υπόψη του κανείς πως από τα 50 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του κράτους μόνο τα 5 δισ. ευρώ δηλαδή 5% καταβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο».

Επισήμανε ότι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι εφοπλιστές πληρώνουν συνολικούς φόρους λιγότερους από 100 εκατ. ετησίως, όταν ο κύκλος εργασιών τους, υπερβαίνει τα 10 δισ. και όταν την ίδια περίοδο επενδύουν σε νέα πλοία συνολικής αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ. Οι εφοπλιστές δηλαδή πρακτικά πληρώνουν για ετήσιους φόρους τα ναύλα δύο ή τριών ημερών».

Ανέφερε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να μιλάει κανείς για πάταξη φοροδιαφυγής «όταν βασική αρχή της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων νομιμοποιώντας τις οffshore και τους φορολογικούς παραδείσους».

Οσο για τις διάφορες λίστες σημείωσε ότι το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει προβεί σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων για να ενημερωθεί η Βουλή για τα αποτελέσματα των ελέγχων χωρίς να πάρει ακόμα απάντηση.

«Μόνο οι αγώνες του λαού μπορούν να σταματήσουν το γδάρσιμο της λαϊκής οικογένειας με φόρους και χαράτσια», κατέληξε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Συνεχείς επαφές για να «τρέξουν» επικερδείς συμφωνίες για το κεφάλαιο

Το επόμενο βήμα στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Φρ. Ολάντ και πρόσφατα του Μ. Βαλς στην Ελλάδα, οι οποίες προωθούν τα επικερδή κομπρεμί ελληνικών και γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, με την επίσκεψή του από προχτές στο Παρίσι.

Χτες, συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, με βάση τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το Μέλλον», που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, τον περασμένο Οκτώβρη.

Επίσης, τους απασχόλησε το θέμα της «τεχνικής υποστήριξης» από τη Γαλλία, για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Αλλωστε, ο Α. Ντεζίρ εξέφρασε την ευαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», χάριν του οποίου πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα φορτώθηκε ο ελληνικός λαός, ενώ αντιθέτως για τα μονοπώλια έγινε ακόμα πιο ευνοϊκό το επενδυτικό περιβάλλον.

Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, «το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Ευρώπης, η οποία θα δοκιμαστεί αν προκύψει μια αρνητική ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ».

Ο Ν. Παππάς ενημέρωσε αναλυτικά τον Γάλλο υπουργό για την πορεία των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν επιφέρει, όπως είπε, κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην οικονομία. Στο θέμα του κρατικού χρέους επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για μια ουσιαστική επίλυση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μακριά από «επιλογές που επιδιώκουν λογιστικές και ονομαστικές μειώσεις του χρέους».

Τέλος, συζήτησαν για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Ο Α. Ντεζίρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα και υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων θα πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. «Θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων παρά τις όποιες προκλήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Αν η Γαλλία προτίθεται και μπορεί να τηρήσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, τότε μπορούν όλες οι χώρες της Ευρώπης», ανέφερε.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οι παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 8.30 π.μ. ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στην πλατεία Λόφου, θα μιλήσει ο Φίλιππος Φλουσκούνης, μέλος της ΠΕ Δυτικού Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Α΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στον πεζόδρομο Παπανικολή (απέναντι από την πλατεία Φρεαττύδας). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 8 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Φλέμινγκ (Ηρώων) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Ανω Πατήσια, στην πλατεία Αγ. Ανδρέα Λαμπρινής θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Πετράλωνα, στην πλατεία Μερκούρη, θα μιλήσει η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αμφιάλη, στην πλατεία Χριστοπούλου, Κεφαλληνίας & Ταϋγέτου, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 5.30 π.μ. τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Περιστερίου, στις 10 π.μ. τις τεχνικές υπηρεσίες και στη 1.30 μ.μ. το Δημαρχείο θα επισκεφθεί ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Χαϊδάρι, στην πλατεία Λαού στο Δάσος, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
«Αντάμωμα» στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει στη Νάουσα, την Κυριακή 26/6, το καθιερωμένο Αντάμωμα των Πολιτικών Προσφύγων και Αντιστασιακών.

Για τη συμμετοχή από την Αθήνα, όσων επιθυμούν, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν, Σάββατο 25/6 και Κυριακή 26/6 (τιμή συμμετοχής ανά άτομο 60 ευρώ σε δωμάτιο δίκλινο και 80 ευρώ για μονόκλινο. Περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το πούλμαν και το ξενοδοχείο με πρωινό).

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952, κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

Συγκέντρωση στο Ωραιόκαστρο

Η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ, σήμερα, Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο Ωραιόκαστρο (κέντρο), με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε περιοχές της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ σε Γράμμο και Βίτσι (Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Νεστόριο, Κόνιτσα, Δυτικό Γράμμο, Μαστοροχώρια), αλλά και σε περιοχές της Αλβανίας όπου, προσωρινά, νοσηλεύτηκαν, πέρασαν και φιλοξενήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ (Ελμπασάν, Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνας, Αγιοι Σαράντα).

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 έως 6 Ιούλη (5 διανυκτερεύσεις σε Φλώρινα, Καστοριά, Καλαμπάκα και Τίρανα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία).

Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, όσοι δεν πρόλαβαν, στις λίγες επόμενες μέρες που απομένουν, στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 210.8222.952).

ΠΑΞΟΙ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης του Σπύρου Καλοδίκη

Την Κυριακή 19/6, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στον Παξινό κομμουνιστή Σπύρο Καλοδίκη, στο Σχολικό Κέντρο στα Μπογδανάτικα Παξών, με ομιλητή τον Νεκτάριο Τριάντη, Γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ