ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ρατσιστική επιδρομή σε χώρο που προορίζεται για φιλοξενία προσφύγων

Aκροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά στοιχεία, φορώντας τον «μανδύα των αγανακτισμένων» επέδραμαν το περασμένο Σάββατο στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα, στο χωριό Κυψελοχώρι της Λάρισας και ξήλωσαν σκηνές που είχε αρχίσει να τοποθετηθεί εκεί ο Στρατός για την προσωρινή μετεγκατάσταση των 750 περίπου προσφύγων - μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, 15 χιλιόμετρα περίπου έξω από τη Λάρισα, κοντά στο χωριό Μάνδρα. Η μετεγκατάσταση θα είναι για χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, προκειμένου στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες - μετανάστες να τοποθετηθούν 200 προκατασκευασμένοι οικίσκοι, που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές.

Την ίδια ώρα που εκδηλωνόταν η επιδρομή στο Κυψελοχώρι, λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στο Συκούριο, πραγματοποιούνταν συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» κατά της παρουσίας προσφύγων - μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα, μετά τη συγκέντρωση τα «καλόπαιδα» της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη παρέμβαση της «Χρυσής Αυγής», καθώς πριν από λίγο καιρό, όταν οι πρόσφυγες - μετανάστες στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσής τους, είχαν προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση, κλείνοντας, συμβολικά, την εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων, η φασιστική οργάνωση περιόδευε στη Μάνδρα και στις γύρω κοινότητες και μοίραζε στους κατοίκους έντυπο υλικό κατά της παρουσίας των προσφύγων - μεταναστών εκεί και γενικότερα στη χώρα μας.

Θα πρέπει, ακόμα, να επισημανθεί ότι αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση της προσωρινής μετεγκατάστασης των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα εκδηλώθηκαν και από τον Δήμο Τεμπών Λάρισας, ο οποίος οργάνωσε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο Κυψελοχώρι, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα περίσσεψαν οι αντιπροσφυγικές κορόνες.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Τεμπών, αφού επισημαίνει ότι «το προσφυγικό πρόβλημα επιδεινώθηκε με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», σημειώνει: «Η πολιτική της κυβέρνησης λειτουργεί καταλυτικά στο να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, ο φασισμός και ο ρατσισμός, που βρίσκουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και των ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων που, με, τον μανδύα των "αγανακτισμένων", επιτέθηκαν το Σάββατο στο στρατόπεδο Ζιώγα. Σοβαρές ευθύνες έχουν η δημοτική αρχή αλλά και η παράταξη του κ. Μανώλη, οι οποίες με τις ενέργειές τους τη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του περασμένου Σαββάτου τροφοδοτούν τέτοιες αντιλήψεις, αθωώνοντας τους πραγματικούς ενόχους που είναι κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ, δίνοντας την ευκαιρία στα ακροδεξιά στοιχεία να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Καλούμε το λαό της περιοχής να απομονώσει όλους αυτούς που με τον οποιοδήποτε "μανδύα" εμφανίζονται, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους στοχοποιώντας τα θύματα για να ξεπλύνουν τους θύτες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος του πρώην στρατοπέδου Ζιώγα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ συνυπάρχουν κίνδυνοι από την ύπαρξη αποθηκών με πυρομαχικά σε κοντινή απόσταση, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτό δε σημαίνει πως είναι αντίθετη στην εγκατάσταση προσφύγων στα όρια του δήμου Τεμπών.

Ζητάει τη δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών, όπου να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού τους. Τέτοιοι χώροι - σημειώνει - μπορεί να είναι ελεύθερα κτίρια του Δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτίρια, πρώην στρατόπεδα κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους στις 24 και 25 Ιούνη

Το Σάββατο 25/6 θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο φετινό Διήμερο που διοργανώνεται στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Στο Διήμερο θα δώσουν το «παρών» μεταναστευτικές κοινότητες και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζήτηση, ταμπλό με εκθέσεις και λαϊκά γλέντια. Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Διημέρου, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 24/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος»

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τους: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας»

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Το Σάββατο 25/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Παράσταση από συγκρότημα Βαλκανικών Χορών

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina»

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet»

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας

Εκκένωση γύρω από την Ειδομένη

Από την εκκένωση του καταυλισμού στα σύνορα της Ειδομένης

AP

Από την εκκένωση του καταυλισμού στα σύνορα της Ειδομένης
Ξεκίνησε χτες νωρίς το πρωί και θα συνεχιστεί σήμερα η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου. Συνολικά αναχώρησαν 31 λεωφορεία με συνολικά 1158 πρόσφυγες, Σύρους και Ιρακινούς, που μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε λίγο πριν τις 07.30 το πρωί. Μέχρι χτες αργά, οι πρόσφυγες αποχωρούσαν με τη θέλησή τους από τον καταυλισμό και επιβιβάζονταν στα λεωφορεία. Το πρωί η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 34 αλληλέγγυων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σημειώνεται ότι η ΠΑΘΕ Αθηνών - Ευζώνων ήταν κλειστή από το 500ό έως το 530ο χλμ., από το Πολύκαστρο μέχρι και τον Αγιο Αθανάσιο. Τα οχήματα στο τμήμα αυτό κυκλοφορούσαν μέσω της παλιάς Εθνικής. Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν και κύκλωσαν από το πρωί την περιοχή προκειμένου να «συνοδεύσουν» πρόσφυγες και μετανάστες στα πούλμαν που θα τους μετέφεραν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος περίπου 300 αστυνομικοί.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, στον άτυπο καταυλισμό βρίσκονταν 1.828 άτομα. Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στο άλλο βενζινάδικο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου βρίσκονται 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και στο ξενοδοχείο στη στροφή για τους Ευζώνους (827 άτομα).

Παράλληλα, περίπου 1.200 άτομα προκαταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις πρώτες τρεις μέρες λειτουργίας του νέου προγράμματος προκαταγραφής των αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο μήνες και έχει στόχο να προκαταγράψει όλους τους αιτούντες που μπήκαν στη χώρα έως τις 19/3/2016.

Εξάλλου, δεν κινδύνευε, όπως εξακριβώθηκε χτες, το σκάφος που μετέφερε 200 πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, διερχόμενο μέσα από τα ύδατα της Λιβύης.

Στους πρόσφυγες στην Ελευσίνα

Σήμερα Τρίτη, στη 1 μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής θα επισκεφτεί το χώρο εγκατάστασης προσφύγων, στη σχολή μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ