ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Κούκουρας
Δημήτρης Κούκουρας
ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από τη νύχτα της 15ης Απρίλη 1947, στη διάρκεια της οποίας με εντολή του ΚΚΕ δραπέτευσαν με καΐκι από τη Νάξο, όπου ήταν εκτοπισμένοι, 12 αξιωματικοί του ΕΛΑΣ. Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΟΥΡΑ, τους λοχαγούς ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΜΑΡΙΔΗ, ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΙΑΝΕΣΗ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΑΤΕΜΗ ΓΙΩΡΓΟ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΙΜΩΝ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟ, τους υπολοχαγούς ΚΙΛΙΣΜΑΝΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ, ΖΕΡΒΑ ΘΕΟΔΟΣΗ, ΚΑΛΛΙΝΟ ΘΕΟΔΩΡΟ και τον ανθυπασπιστή ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΚΩΣΤΑ (Κρόνο).

Οι δέκα από τους παραπάνω κατόρθωσαν, μέσα από συγκρούσεις με τον αντίπαλο και πολλές δυσκολίες, να βρεθούν τελικά στις γραμμές του ΔΣΕ. Στη δύσκολη αυτήν πορεία, ο αντισυνταγματάρχης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ (φωτ.) καθηλώθηκε, μην μπορώντας να συνεχίσει το βάδισμα λόγω της κατάστασης των ποδιών του. Πιάστηκε στην πρόχειρη κρυψώνα του, πέρασε από στρατοδικείο και εκτελέστηκε στη Λαμία, στις 13/6/1947. Η στάση του υπήρξε ηρωική και η αφοσίωσή του στο ΚΚΕ απέραντη.

Στην άσβεστη μνήμη του πατέρα της και των συντρόφων του, η κόρη του Δημήτρη Κούκουρα, Μάχη Κούκουρα - Τσάτσου και ο σύζυγός της Σωτήρης Τσάτσος προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Ιούνη συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής του ΚΚΕ και συνδικαλιστής ΤΣΙΓΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ από τον Ασπρόπυργο. Στη μνήμη του, η μητέρα του Αικατερίνη και η αδελφή του Νίκη Τσίγκου προσφέρουν στο ΚΚΕ 40 ευρώ.


ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Σήμερα Τρίτη 14/6/16 κηδεύουμε τον συναγωνιστή ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ στο νεκροταφείο Ζωγράφου (ώρα 12.15 μ.μ.). Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Γκύζη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ