ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
UEFA
Υπό την απειλή αποκλεισμού η Ρωσία

Αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού της από τη συνέχεια της διοργάνωσης είναι και επίσημα από χτες η Ρωσία μετά από την απόφαση της UEFA να την τιμωρήσει λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της στη Μασσαλία αλλά και εντός σταδίου μετά το τέλος του αγώνα με την Αγγλία. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία τιμωρήθηκε με αποκλεισμό αλλά με αναστολή και 150.000 ευρώ πρόστιμο. Οπως διευκρινίστηκε, σε περίπτωση νέων επεισοδίων από Ρώσους οπαδούς θα αρθεί η αναστολή και η Εθνική Ρωσίας θα αποκλειστεί αυτόματα από τη διοργάνωση. Σημειώνεται πως μετά τα όσα έγιναν στους δρόμους της Μασσαλίας η UEFA είχε απειλήσει τις Ρωσία και Αγγλία με αποκλεισμό. Πάντως, χτες, υπήρξαν στην πόλη Λιλ νέα επεισόδια, αλλά μικρής έκτασης, μεταξύ Ρώσων και Αγγλων οπαδών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Βιτάλι Μούτκο, τόνισε πως η Ρωσία θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και τις όποιες κυρώσεις. Ωστόσο, ο ίδιος αρχικά είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους για τα επεισόδια στη Μασσαλία αποφεύγοντας να καταδικάσει τις πράξεις των Ρώσων οπαδών.

Φασίστες σε ...ειδική αποστολή

Τα στοιχεία των γαλλικών αρχών που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας αλλά και οι πληροφορίες και αναφορές στο διεθνή Τύπο αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως ό,τι συνέβη στη Μασσαλία ξεφεύγει κατά πολύ από τις συγκρούσεις αντίπαλων οπαδών και ότι υπήρχαν απώτεροι σκοποί.

Οπως αποκαλύπτεται, τουλάχιστον 200 Ρώσοι, κινούμενοι κυρίως στον εθνικιστικό και φασιστικό χώρο, είχαν μεταβεί στη Γαλλία όχι για τους αγώνες αλλά έχοντας ως... αποστολή την επίδειξη δύναμης και την πρόκληση επεισοδίων κυρίως με Αγγλους οπαδούς. Μάλιστα, τα στοιχεία θέλουν τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων να είναι άριστα οργανωμένη με σχέδιο για το τι πρέπει να κάνει, πότε και πού, με εκπαίδευση ...στρατιωτικού τύπου για τις μάχες σώμα με σώμα. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι συγκεκριμένοι επιλέχθηκαν μέσα από ραντεβού για ξυλοδαρμούς που περιλάμβαναν μάχες σώμα με σώμα. Το πόσο οργανωμένο σχέδιο ήταν άλλωστε αποδεικνύεται από το ότι αρκετοί απ' όσους συμμετείχαν στα επεισόδια ήταν εξοπλισμένοι με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας (οι λεγόμενες κάμερες κίνησης ή ακόμα και κρυφές) προκειμένου μετέπειτα να αξιοποιήσουν το υλικό στο διαδίκτυο.

Αγγλικές αιχμές κατά γαλλικών αρχών

Από τα επεισόδια στη Μασσαλία

Associated Press

Από τα επεισόδια στη Μασσαλία
Την ώρα που στη Γαλλία απαγγέλθηκαν ποινές φυλάκισης έως και τρεις μήνες σε τρεις απ' τους 10 Αγγλους οπαδούς που συνελήφθησαν στα επεισόδια στη Μασσαλία, από πλευράς αξιωματούχων της Αγγλίας εκφράστηκαν παράπονα και αιχμές κατά των γαλλικών αρχών. Αιτία το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη Ρώσου οπαδού ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η παραδοχή των γαλλικών αρχών ότι περίπου 150 Ρώσοι οπαδοί με εμπλοκή στα επεισόδια διαφεύγουν τη σύλληψη. Από την άλλη, μετά από συμφωνία των αρμοδίων στη Γαλλία θα μεταβούν περίπου 1.000 Αγγλοι αστυνομικοί με ειδικότητα την επιτήρηση οπαδών.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ανοίγει η 2η αγωνιστική

Με τους δύο αγώνες για τον 1ο όμιλο και έναν για τον 2ο ανοίγει σήμερα η αυλαία της 2ης αγωνιστικής στο EURO, της οποίας, όπως έχει αποδειχθεί, τα αποτελέσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού σκηνικού της πρώτης φάσης. Μάλιστα, με την ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης, που λόγω της παρουσίας των 24 ομάδων προκρίνονται στους 16 εκτός των δύο πρώτων των ομίλων και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, από δω και πέρα ο κάθε βαθμός μπορεί να μετρήσει και η κάθε αποτυχία να κοστίσει.

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Καθοριστική κόντρα

Για τον 1ο όμιλο η οικοδέσποινα Γαλλία θα υποδεχθεί την Αλβανία, ενώ στο άλλο παιχνίδι θα κοντραριστούν η Ελβετία με τη Ρουμανία. Ουσιαστικά η δεύτερη αναμέτρηση είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι δύο αντίπαλοι θεωρούνται - εκτός της Γαλλίας - οι δύο βασικοί διεκδικητές για τη μία εκ των δύο θέσεων της απευθείας πρόκρισης. Η Ελβετία, που έχει ήδη μία νίκη επί της Αλβανίας, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και σε περίπτωση δεύτερης επιτυχίας σήμερα θα βρεθεί μια ανάσα από την πρόκριση. Αντίθετα, η Ρουμανία μετά την ήττα (παρά την καλή εμφάνιση) από τους «τρικολόρ» στην πρεμιέρα είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Στον άλλο αγώνα οι Γάλλοι, θέλοντας να δείξουν μια καλύτερη εικόνα απ' ό,τι κόντρα στη Ρουμανία, επιδιώκουν τη δεύτερη επιτυχία που θα τους εξασφαλίσει ουσιαστικά την παρουσία στους 16 και θα τους διατηρήσει στη διεκδίκηση της πρωτιάς στον όμιλο.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Στη ...σκιά του φόβου

Στη σκιά της τιμωρίας από την UEFA και του φόβου για τυχόν νέα έκτροπα, που μπορεί να σημάνουν τον αποκλεισμό της ομάδας, η Ρωσία θα υποδεχθεί τη Σλοβακία για τη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου. Η Ρωσία έχει ως... προίκα την ισοπαλία με την Αγγλία που ανέβασε την ψυχολογία της ομάδας, ενώ αντίθετα η Σλοβακία θέλει να ρεφάρει την ήττα από την Ουαλία στην πρεμιέρα του ομίλου προκειμένου να μη βρεθεί νωρίς νωρίς σε δύσκολη θέση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΗ

16.00 Ρωσία - Σλοβακία (ΕΡΤ1)

19.00 Ρουμανία - Ελβετία (ΕΡΤ1)

22.00 Γαλλία - Αλβανία (ΕΡΤ1)

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Γαλλία 3, Ελβετία 3, Ρουμανία 0, Αλβανία 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουαλία 3, Αγγλία 1, Ρωσία 1, Σλοβακία 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία 3, Πολωνία 3, Β. Ιρλανδία 0, Ουκρανία 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία 3, Ισπανία 3, Τσεχία 0, Τουρκία 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία 3, Ιρλανδία 1, Σουηδία 1, Βέλγιο 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουγγαρία 3, Ισλανδία 1, Πορτογαλία 1, Αυστρία 0.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε ρυθμούς Προ-ολυμπιακού η Εθνική

Σε ρυθμούς Προ-ολυμπιακού τουρνουά μπήκε και επίσημα η Εθνική ανδρών, που πραγματοποίησε την πρώτη συγκέντρωσή της την περασμένη Δευτέρα, ενόψει της συμμετοχής της στο τουρνουά του Τορίνο που θα κρίνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το τουρνουά θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Στο ελληνικό συγκρότημα, παρά τις απουσίες βασικών στελεχών (Σπανούλης, Ζήσης, Πρίντεζης, Παπανικολάου), επικρατεί αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα στο τουρνουά και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Φώτη Κατσικάρη, ζητούμενο για την περίοδο της προετοιμασίας είναι οι διεθνείς να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις απαιτήσεις της ομάδας αλλά και να υπάρξει καλή διαχείριση της κούρασης των περισσότερων παικτών.

ΟΑΚΑ: Και επίσημα από χτες το κλειστό του ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκάλης», όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διευκρινίζοντας πως άμεσα θα υπάρξει και η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του σταδίου.

ΑΕΚ: Μετά την απόκτηση του Αμερικανού φόργουορντ Τζαουάντ Ουίλιαμς η ΑΕΚ ανακοίνωσε χτες και τη δεύτερη μεταγραφή της ενόψει της νέας σεζόν αφού απέκτησε τον 22χρονο Σέρβο γκαρντ Νικόλα Ιβάνοβιτς.

ΠΑΟ: Προς ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια του Παναθηναϊκού για απόκτηση του Κρις Σίνγκλετον αφού ο Αμερικανός έχει καθυστερήσει σημαντικά να απαντήσει στην πρότασή του.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στο ΣΚΑΪ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις, που, ανεξάρτητα από το νομικό μέρος της υπόθεσης, δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, εξελίχθηκαν την Τρίτη τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο Φάληρο, όταν η αντιεισαγγελέας βάρδιας κα Γκαμηλιέρη, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, μετέβη στις εγκαταστάσεις, με ένταλμα σύλληψης κατά του δημοσιογράφου - παραγωγού Κυριάκου Θωμαΐδη. Εις βάρος του δημοσιογράφου είχε κατατεθεί από το μεσημέρι της Δευτέρας μήνυση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του περιεχομένου της εκπομπής του «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ», η οποία προβαλλόταν σε μαγνητοσκόπηση, την ώρα που στις εγκαταστάσεις βρίσκονταν η αντιεισαγγελέας και οι αστυνομικοί ψάχνοντας τον Κυριάκο Θωμαΐδη. Τον τελευταίο είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν νωρίτερα μόνοι τους οι αστυνομικοί, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να δει το ένταλμα, το οποίο δεν είχαν, με αποτέλεσμα να μην εκτελέσουν την πράξη τους. Οταν έφτασε η αντιεισαγγελέας με το ένταλμα, ο Κ. Θωμαΐδης είχε αποχωρήσει και παρά την έρευνα των Αρχών, ο δημοσιογράφος δεν βρέθηκε.

Η μήνυση της ΠΑΕ έγινε για παραβίαση της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου Πειραιά, με την οποία απαγορευόταν δημοσιοποίηση νομικών εγγραφών στην εκπομπή. Στην εκπομπή της Δευτέρας παρουσιάστηκαν πάλι αντίστοιχα έγγραφα, ενώ η μήνυση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε κατατεθεί από το μεσημέρι, πριν η εκπομπή προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση. Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Θωμαΐδης, με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Πειραιά, καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο υποχρεούται να καταβάλει και αποζημίωση.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν το περιστατικό εξέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η ΕΣΗΕΑ, ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης.

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Εκπλήξεις από Ισλανδία και Ουγγαρία

«Φωτιά» με το «καλημέρα» πήρε ο 6ος όμιλος αφού οι χτεσινές εκπλήξεις από Ισλανδία και Ουγγαρία, που υποχρέωσαν σε απώλειες τα φαβορί Πορτογαλία και Αυστρία, αντίστοιχα, αλλάζουν κατά πολύ τα δεδομένα για τη συνέχεια.

Η Ισλανδία στην παρθενική της συμμετοχή σε Euro υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 το φαβορί του ομίλου, Πορτογαλία. Οι ...ψαράδες αν και βρέθηκαν να χάνουν από το γκολ του Νάνι (35') ισοφάρισαν με τον Μπιάρνασον (50'), ενώ με καλή ανασταλτική λειτουργία άντεξαν την πίεση των αντιπάλων τους (πιο έντονη στο πρώτο μέρος και στο τελευταίο 20λεπτο). Από την άλλη, η Πορτογαλία εμφανίστηκε με διακυμάνσεις στην απόδοσή της όντας καλύτερη στο πρώτο μέρος αλλά στην επανάληψη μετά το 60' (παρά τις όποιες ευκαιρίες) να δείχνει σημάδια κούρασης και αποσυντονισμού.

Στο άλλον αγώνα, η Ουγγαρία έκανε την έκπληξη επικρατώντας του φαβορί της αναμέτρησης Αυστρίας με 2-0 και παίρνοντας βαθμολογικό και ψυχολογικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της στη μάχη για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Οι Μαγυάροι ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους (ιδιαίτερα στο β' μέρος), αποδείχθηκαν πιο ουσιαστικοί επιθετικά και χάρη στα γκολ των Σαλάι (62') και Στίμπερ (82') έφθασαν στην επιτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ