ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα «σοδειά» αντιλαϊκών μέτρων με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες συγκρότησης και «προικοδότησης» του «υπερ-ταμείου» των ιδιωτικοποιήσεων

Σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων περιλαμβάνει το άμεσο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ενόψει της έναρξης του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου

Eurokinissi

Σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων περιλαμβάνει το άμεσο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ενόψει της έναρξης του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου
Η συγκρότηση και η λειτουργία του νέου «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, οι κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δεκάδες ακόμη αντιλαϊκές παρεμβάσεις με άξονα τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, στην πορεία για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου και για την έναρξη του δεύτερου κύκλου που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά για το νέο ταμείο παίρνουν και τα 10 περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε προχτές σε διαγωνισμό για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις «αξιοποίησης» για ακόμη 23 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνέχεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρούνται σε κοινοπραξία υπό το γερμανικό μονοπώλιο της «Fraport». Βέβαια, και τα εν λόγω κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στη συνέχεια στο νέο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, το άμεσο χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:

-- Η ΔΕΗ αποφασίζει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια προκηρύσσει το διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».

-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων. Σε πρώτη φάση, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (29 Ιούνη) θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση «ευέλικτων διαπραγματεύσεων».

-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ο κανονισμός λειτουργίας του.

-- Μεταφορά του δεύτερου πακέτου κρατικών επιχειρήσεων στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

-- Κατατίθεται προς κύρωση από τη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Εκταμιεύσεις δόσεων και μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, στις αυριανές συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται και η τυπική έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης, η οποία κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τμήμα της εκταμίευσης που προορίζεται για τη σταδιακή εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες θα συσταθεί ειδικός λογαριασμός, ο οποίος θα βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από την πλευρά των «εταίρων».

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε πεισμένος ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που προβλέπονται για την τρέχουσα φάση.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί από το 3,5% στο 2%, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε: «Απαντώντας στη δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5% είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ υψηλό. Δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και γι' αυτό θα μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική (...) Νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας θα υποβάλει σήμερα στη Βουλή την «Εκθεση για τη νομισματική πολιτική», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται η επαναφορά της πρότασης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, με στόχο βέβαια την εξασφάλιση περιθωρίων μεγαλύτερης στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Συστάσεις με «ευελιξία»

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 17/6, θα συζητηθεί η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και τις «ειδικές συστάσεις» ανά χώρα. Ουσιαστικά, η Κομισιόν έδωσε «παράταση» στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως «αυτό δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το εάν οι κανόνες εφαρμόστηκαν σωστά, άρα θα το συζητήσουμε».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μιλά για «δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την ελεύθερη αγορά» στην Ενέργεια

Παραλλαγή στο «δρόμο», ίδιος ο αντιλαϊκός προορισμός

Για το... «δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την ελεύθερη αγορά» στο χώρο της Ενέργειας μίλησε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον «Real FM», προσπαθώντας για μια ακόμα φορά μάταια να τον παρουσιάσει ως διαφορετικό από τον αντίστοιχο της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων...

Κι αυτό καθώς ο... «δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ» και σε αυτό το ζήτημα έχει για «πυξίδα» τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ανέφερε συγκεκριμένα ο Π. Σκουρλέτης: «Πρέπει να δεχτούμε - και για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας - ότι είμαστε μέλος της ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της Ενέργειας (...) Βαδίζουμε σε μία αγορά η οποία θα είναι πιο απελευθερωμένη. Εχουμε φύγει εδώ και καιρό από τα μοντέλα των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων Ενέργειας, οι οποίες είχαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά Ενέργειας. Σήμερα μπαίνουν και οι ιδιώτες παραγωγοί στο στίβο, είτε της ηλεκτροπαραγωγής είτε στην αγορά φυσικού αερίου».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως στη βάση των «ιδιομορφιών» που παρουσιάζει κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ, καθορίζονται και «διαφορετικοί» δρόμοι για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, ακύρωσε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και πλέον εφαρμόζεται ο «δικός μας δρόμος προς την ελεύθερη πια αγορά»...

Βέβαια, όσο κι αν προσπαθεί να το «κουκουλώσει» ο ίδιος ο υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, οι διάφοροι... «δρόμοι» της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας - που εντάσσονται στα γενικότερα διαφορετικά «μείγματα» διαχείρισης με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κεφαλαίου στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς - έχουν όλοι το ίδιο αντιλαϊκό αποτέλεσμα...

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα περί μη πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι «εναλλακτικοί» στόχοι για τη μείωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ κάτω του 50% τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, τότε μένει ανοιχτή και η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, όπως άλλωστε εμμέσως προβλέπει η πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανιχνεύει έδαφος για μπίζνες σε Γερμανία και Κίνα

Συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις προσπάθειές της να στήσει κομπρεμί για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους με κεφάλαια του εξωτερικού, επιδιώκοντας αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, συζήτησε το ζήτημα της «προώθησης του θεσμού της υπεργολαβίας» με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυρ. Λουφάκη, και τον γενικό διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθ. Κελέμη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο.

Σε αυτήν συμφωνήθηκε η διάθεση σε όλα τα διμερή Επιμελητήρια διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, ώστε να ενισχυθεί η «αναζήτηση συνεργασιών» μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων άλλων χωρών, στο αντικείμενο υπεργολαβίας.

Η εν λόγω πλατφόρμα είναι ένα «διαδραστικό δίκτυο» γερμανικών και ελληνικών εταιρειών. Στόχος του, επισήμως, είναι «η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είτε διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγή είτε επιθυμούν την επέκταση του κύκλου εργασιών τους, και γερμανικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην αξιοποίηση αυτών».

Τέλος, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επίσκεψης του Δ. Μάρδα τον Ιούλη στο Βερολίνο, με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων της Γερμανίας, τον αντίστοιχο γερμανικό ΣΕΒ, καθώς και στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, αναχώρησε για το Πεκίνο κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρα, αποτελούμενη επίσης από τους Φ. Κουτεντάκη, γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, και Δ. Κοντοφάκα, ειδικό σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Την αποστολή συνοδεύει ο Ε. Γκατζώνας, διευθυντής εργασιών Δημοσίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σκοπός της αποστολής είναι η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ