ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνέχεια των επαφών Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς

Αντικείμενο η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζονται από σήμερα, Πέμπτη, οι επαφές του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Η ανακίνηση του ζητήματος των λεγόμενων «θεσμικών παρεμβάσεων» από την κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα με την επιδίωξη του κεφαλαίου για παραπέρα θωράκιση και προσαρμογή του κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του, π.χ. με μέτρα ενίσχυσης της σταθερότητας των αστικών κυβερνήσεων, συνταγματικής «κατοχύρωσης» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιεί τη σχετική συζήτηση και για τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης, οι συνέπειες της οποίας γίνονται όλο και πιο ορατές στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ μπροστά βρίσκεται η δεύτερη «αξιολόγηση» που έχει στο επίκεντρο εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον εκλογικό νόμο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι - πέρα από τα παραπάνω - θα επιχειρηθεί η όποια αλλαγή να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά λέγονται και γράφονται για παρασκηνιακές διεργασίες και επιδίωξη συμφωνιών με άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, προκειμένου να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση που επιθυμεί η κυβέρνηση. Και η οποία δεν σχετίζεται με την απλή αναλογική, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σύστημα που παρουσιάζει ως «αναλογικότερο», στο οποίο ωστόσο θα διατηρείται και κάποια μορφή μπόνους εδρών, αλλά και το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Τα άλλα αστικά κόμματα

Την ίδια ώρα, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα, στη ΝΔ επιμένουν να απορρίπτουν σε αυτήν τη φάση κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με εξαίρεση το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις της θα φέρει «ακυβερνησία». Επιμένουν, δηλαδή, για διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής ως έχει.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με «θετική διάθεση» ως προς την ανεύρεση κοινών σημείων για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πρεμούρα όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων για προώθηση προσαρμογών στις σύγχρονες ανάγκες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, και από τις χτεσινές τοποθετήσεις των επικεφαλής τους διαφαίνεται ότι παρά την κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ - γιατί ανακίνησε το όλο θέμα τώρα, τι σκοπιμότητες κρύβει κ.λπ. - δεν έχουν θέσεις που να μην «κουμπώνουν» με αυτές της κυβέρνησης. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για μεταξύ τους συμβιβασμούς.

Π.χ. μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε υπέρ της «απλής αναλογικής», αλλά με όριο 3% για είσοδο κομμάτων στη Βουλή, ενώ αναφορικά με το μπόνους των εδρών, σημείωσε ότι «υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι "ένα κόμμα θα μπορούσε να πάρει μπόνους 20 - 30 εδρών, όταν πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%"». Επίσης, τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ψήφο από τα 17 χρόνια.

Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», πρότεινε μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον λάβει το 40% των ψήφων και 15 εδρών εάν πάρει 30%, χοντρικά μία έδρα για κάθε 2% του συνολικού ποσοστού που παίρνει το πρώτο κόμμα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ακόμα, ζήτησε να σπάσουν οι περιφέρειες και να αποσαφηνιστεί το αν θα υπάρχουν λίστες ή σταυρός, όπως επίσης και το αν θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού και για πόσες έδρες (το Ποτάμι προτείνει να εκλέγουν 5 βουλευτές).

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πασχίζει να πείσει για το «μείγμα» της

Eurokinissi

Το δικό του «μείγμα» διαχείρισης ως πιο αποδοτικό για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, παρουσίασε (και) χτες βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», στο Λαγονήσι.

Σταθερός στη γραμμή του, επανέλαβε την πρόθεσή του να παζαρέψει - για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας - με την ΕΕ και το ΔΝΤ για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 2%, και δέσμευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά.

Τονίζοντας την ανάγκη για προσέλκυση κεφαλαίων, έταξε ουσιαστικά νέες φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια στο κεφάλαιο, προς «στήριξη της επιχειρηματικότητας», με ταυτόχρονη περικοπή κι άλλων κρατικών κοινωνικών δαπανών.

Ολα αυτά με ταυτόχρονη ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τις πιστεύει και τις αργοπορεί, παρόλο, βέβαια, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχεται πλείστα όσα συγχαρητήρια από εκπροσώπους του κεφαλαίου για τις υπηρεσίες της.

Εκανε, επίσης, γενικότερη αναφορά στις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό και τις μεταμορφώσεις του με «κόμματα διαμαρτυρίας» - όπως είπε - κατηγορώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόρφωμα λαϊκίστικο και δημαγωγικό που επέφερε χτύπημα στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, απειλώντας ακόμα και με έξοδο από ΕΕ και ευρώ.

Δεν περνά απαρατήρητη η μομφή του εναντίον και των «εταίρων» τους στο εξωτερικό, για το γεγονός ότι δέχτηκαν το δημοσιονομικό μείγμα Τσίπρα, που, κατά τον Μητσοτάκη, εμπεριέχει υπερβολική φορολογία για το ντόπιο κεφάλαιο και την οικονομία του.

Φτιάχνοντας «ευαίσθητο προφίλ»

Παράλληλα, η ΝΔ ανακοίνωσε χτες ότι «αναπτύσσει τη δράση "Κανένας στο περιθώριο", με την οποία επιδιώκει να αναγνωρίσει την προσφορά και να βοηθήσει έμπρακτα τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ». Στο πλαίσιο του σχεδίου που συγκροτείται, προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων στελεχών της ΝΔ στις εν λόγω δομές, σε όλους τους νομούς της χώρας.

«Η ΝΔ μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις - συναντήσεις, αναγνωρίζει την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, τιμά τις δράσεις τους και επιδιώκει να τις βοηθήσει έμπρακτα. Παράλληλα, επιδιώκει να αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, της ΝΔ να στήσει διαύλους με τις τέτοιες οργανώσεις, αλλά και να καλλιεργήσει ένα πιο «ευαίσθητο» και «αλληλέγγυο» προφίλ, που θα της επιτρέπει να χειραγωγεί τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται στο όριο της ακραίας φτώχειας, κάτι που μέχρι σήμερα είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, με σύνθημα «Καμία ανοχή, καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις - λαϊκά γλέντια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος:

-- Στο Ηράκλειο, αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Τίτου.

-- Στα Χανιά, το Σάββατο 25/6, στις 9 μ.μ. στα Μεσκλά.

Για την ηρωική μάχη της Σαμαριάς

Στα Χανιά, το Σάββατο 25/6 θα προηγηθεί εκδήλωση στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στις 7 μ.μ., προς τιμήν της ηρωικής μάχης της Σαμαριάς, της τελευταίας που έδωσε ο ΔΣΕ στην Κρήτη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης, Σάββα Βασιλειάδη, πολιτιστικό δρώμενο και ριζίτικα τραγούδια από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ετεοκρήτες», καθώς και αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των νεκρών αγωνιστών.

Στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί το νέο, στη θέση τού δύο φορές κατεστραμμένου, μνημείο για τους νεκρούς στη μάχη στις «Φώκες».

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Βύρωνα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι (Σαράντα Εκκλησιών 20 και Θεοφράστου 6) θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Στη Δυτική Μακεδονία

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, με ομιλητή τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη

Το Σάββατο 25/6, στις 7.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ Κρυονερίου, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πέθανε κρατούμενος στις φυλακές του Ιτζεδίν στις 21/1/1963.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρουσιαστούν πρωτότυπα ντοκουμέντα, ηχογραφημένες μαρτυρίες από τη ζωή του Γ. Ερυθριάδη, εφημερίδες και φωτογραφίες της εποχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ